Průvodce / Evropa / Itálie / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Itálii

Kde se najíst v Itálii

Míst, kde se v Itálii dobře najíte, je nespočet. Klasickou pizzerii netřeba představovat. Pokud vás tlačí čas a chcete pouze něco rychlého do ruky, nebo na ulici, zavítejte do takzvané rosticcerie, nebo paninotecy, které mají většinou otevřeno i během poledních pauz, kdy je zpravidla velká část restaurací a obchodů zavřena.

Neformální atmosféru nabízí tzv. trattorie, nebo osterie, což jsou menší rodinné hospůdky a překvapí vás přívětivými cenami. Naopak italské ristorante nabízí gastronomický zážitek vyšší kategorie. Což se však odráží i na ceně pokrmů.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

 

Italská kuchyně a co musíte ochutnat

Italská kuchyně je rozšířena po celém světě, ale tu pravou pizzu se všemi lokálními ingrediencemi, navíc okořeněnou nezaměnitelnou atmosférou, si dáte pouze v Itálii. Ani Italové se ale dodnes nemohou shodnout, zda je nejlepší tenké a křupavé těsto s lehkým základem, nebo tlustší korpus s mohutnými okraji a pořádnou dávkou sýra.

Benatky_Food_Pizza

Mimo tento pokrm si Italové rádi pochutnávají i na široké paletě těstovin, panini a gnocchi, kde ty nejbáječnější recepty často zahrnují jen několik málo základních surovin. Výjimkou nebývá ani fenomenální smetanové risotto, které lze připravit na mnoho způsobů. Italové ho vaří s kvalitním italským vínem, které během přípravy rádi upíjejí. Významné místo na italském stole mají i nejchutnější šunky a salámy světa. Itálie je domovem delikates jako je prosciutto crudo, mortadela, bresaola, pancetta, prosciutto parma, nebo speciality coppo.

sendvič panini se šunkou, rajčaty, sýrem a bazalkou

K dobrému jídlu patří i dobré pití a Italové jsou si toho velmi dobře vědomi. Itálie se řadí mezi největší světové producenty vína a v jeho konzumaci se řadí na třetí místo. Prakticky po celé zemi naleznete mnoho vinařských oblastí, které produkují víno vysoké kvality a ani v nižší cenové kategorii neuděláte chybu. Míříte-li však za tím nejlepším, hledejte lahve s označením DOCG.

Kapitola sama o sobě je italské gelato - pravděpodobně ta nejlepší zmrzlina, kterou můžete ochutnat. Italové jsou na ni právem pyšní, ale bohužel už i zde musíte pečlivě vybírat, abyste narazili na opravdovou špičku. Zmrzliny se zpravidla vyrábí přímo v gelaterii a to z těch nejkvalitnějších surovin, čerstvého ovoce a smetany. Specialitou je affogato, které je geniálním spojením vanilkové zmrzliny a silného espressa. Pokud holdujete sladkému, nesmíte zapomenout ani na legendární tiramisu.

Zmrzlina Gelato

Dalšími perlami v italské gastronomii jsou pochopitelně ryby a mořské plody, které doporučujeme především, pokud se budete pohybovat v některém s přímořských letovisek.

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Ceny v restauracích jsou vyšší než u nás. Za jídlo v průměrné restauraci zaplatíte od 300 Kč. Ceny v restauracích se odvíjí atraktivity daného místa. Čím dále se budete pohybovat od centra měst, tím lepší ceny v restauracích můžete najít. Určitě navštěvujte restaurace, kde znáte cenu jídla předem. 

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 30.9.2023