Dominikánská kuchyně je stejně barevná a pestrá jako samotný ostrov. Spojuje španělské, africké a domorodé taínské vlivy do jedinečné kulinářské symfonie, která vás okouzlí svou jednoduchostí i výraznou chutí. Na rozdíl od některých karibských destinací, kde dominují velké hotelové řetězce s mezinárodní kuchyní, v Dominikánské republice stále najdete autentickou místní gastronomii, která stojí za objevování.
Typickými surovinami dominikánské kuchyně jsou:
- fazole a rýže
- maso - nejvíce kuřecí
- ryby a mořské plody
- banány, které patří jak do sladkých, tak do slaných pokrmů
Kde se najíst v Dominikánské republice
V Dominikánské republice najdete širokou škálu stravovacích možností – od pouličních stánků známých jako "comedores" přes plážové restaurace až po luxusní podniky v turistických oblastech a hotelových komplexech. Za autentické dominikánské jídlo zaplatíte překvapivě málo, pokud víte, kam jít. Nejlepší ceny a nejautentičtější chutě najdete mimo hlavní turistické zóny, v malých rodinných podnicích, které místní nazývají "pica pollo".
Za jídlo pro jednu osobu v obyčejné restauraci v Dominikánské republice zaplatíte kolem 350 DOP. Za tříchodové menu v lepší restauraci dáte zhruba 950 DOP za osobu. Výhodně se najíte v rychlém občerstvení za přibližně 325 DOP za menu pro 1 osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou pouliční stánky s občerstvením a jídelny pro místní, kde porce jídla stojí zhruba 200 DOP.
Santo Domingo
Hlavní město nabízí nejpestřejší gastronomickou scénu v zemi. V historické Zóně Colonial najdete desítky stylových podniků v koloniálních budovách.
- Levná volba: Adrian Tropical – řetězec s několika pobočkami nabízející tradiční jídla za rozumné ceny s výhledem na moře.
- Doporučujeme: Mesón de Bari – ikonická restaurace v koloniální čtvrti, kde ochutnáte klasické dominikánské pokrmy v autentickém prostředí. Navštívily ho i světové celebrity.
- Luxusní zážitek: Nipau – fusion restaurace kombinující dominikánské a asijské vlivy pod vedením uznávaného šéfkuchaře.
Punta Cana
Nejpopulárnější turistická oblast nabízí nejvíc mezinárodních restaurací, ale i zde najdete autentickou dominikánskou kuchyni.
- Levná volba: Restaurante Doña Nena v Bavaró – místními oblíbený podnik s každodenním menu za skvělé ceny.
- Doporučujeme: La Yola – restaurace na dřevěném molu inspirovaná tradičními rybářskými loděmi s vynikajícími čerstvými mořskými plody.
- Luxusní zážitek: Palma Real ve Westin Puntacana Resort – špičková restaurace kombinující dominikánské ingredience s mezinárodními technikami.
Puerto Plata a sever
Severní pobřeží nabízí autentičtější zážitky a méně turistické ceny.
- Levná volba: Heladería La Mariposa v Cabarete – kromě zmrzliny nabízí i výborné dominikánské snídaně a obědy.
- Doporučujeme: Mares Restaurant v Costambar – seafood restaurace s překrásným výhledem a čerstvými rybami.
- Luxusní zážitek: Lucia v Casa Colonial Beach & Spa – elegantní podnik s fusion kuchyní a prvotřídní obsluhou.
Samaná
Poloostrov Samaná je známý čerstvými rybami a mořskými plody.
- Levná volba: Comedor El Pescador v Las Galeras – jednoduchá restaurace přímo na pláži s denní nabídkou čerstvých úlovků.
- Doporučujeme: La Mata Rosada v Las Terrenas – francouzsko-dominikánská fusion kuchyně v romantickém prostředí.
- Luxusní zážitek: The Beach Restaurant v Sublime Samaná – elegantní restaurace s výhledem na oceán specializující se na mořské plody.
Dominikánská kuchyně a co musíte ochutnat
Dominikánská kuchyně nabízí mnoho lahůdek, které byste určitě neměli vynechat. Tady jsou ty nejdůležitější:
La Bandera Dominicana
Národní jídlo, doslova "dominikánská vlajka", se skládá z bílé rýže, červených fazolí v omáčce a masa (nejčastěji kuřecího nebo hovězího). Podává se s přílohou smažených plantainů (tostones) a salátem. Jedná se o typický oběd, který najdete téměř všude a je skvělým způsobem, jak ochutnat autentickou místní kuchyni.
Sancocho
Vydatná polévka nebo spíše dušené maso obsahující několik druhů masa (kuřecí, hovězí, vepřové a někdy i klobásy), spolu s různými kořenovými zeleniny jako yuca (maniok), batáty (sladké brambory) a plantainy. Sancocho je považován za národní pokrm a často se připravuje při zvláštních příležitostech.
Mangú
Tradiční dominikánská snídaně z rozmačkaných vařených plantainů podávaných s restovanou cibulí, smaženými vejci, sýrem a salámem (tzv. "los tres golpes" neboli "tři údery"). Jednoduchý, ale velmi syticí pokrm, který vám dodá energii na celé dopoledne.
Mofongo
Pokrm původem z Portorika, který si Dominikánci přizpůsobili. Připravuje se z rozmačkaných smažených plantainů s česnekem, slaninou nebo vepřovými škvarky, formovaných do misky a plněných masem, mořskými plody nebo zeleninou.
Pescado con Coco
Ryba v kokosové omáčce je specialitou oblasti Samaná a severního pobřeží. Čerstvá ryba (často královská makrela nebo red snapper) se vaří v lahodné omáčce z kokosového mléka a koření.
Nápoje
Dominikánská republika je proslulá svým rumem. Místní lidé ho pijí často a hodně a vy jej během návštěvy rozhodně ochutnejte! Můžete se např. vydat do jedné z výroben rumu, zúčastnit se prohlídky i s ochutnávkou.
Kromě rumu pijí místní lidé také pivo. Oblíbenými značkami piva jsou Presidente a Quisqueya.
Z nealkoholických nápojů se v Dominikánské republice pijí tzv. jugos, což jsou ovocné šťávy, které jsou často ředěné cukrovou vodou. Velmi oblíbeným nápojem u turistů je kokosová voda přímo z ořechů. Prodávají ji nejčastěji na plážích. Je možné si ji dát i v alkoholické variantě s přidáním rumu.
Mamajuana - tradiční dominikánský alkoholický nápoj, který se připravuje namáčením kořenů, bylin a kůry v rumu, červeném víně a medu. Místní mu přisuzují léčivé a afrodiziakální účinky.
V restauracích je alkohol poměrně drahý. Půl litru piva seženete obvykle kolem 100 - 150 DOP (přibližně 40 - 55 Kč) v závislosti na úrovni restaurace a lokalitě. Víno bývá obvykle ještě o něco dražší. Levněji než u nás seženete místní rum.
Kulinářské zážitky
Dominikánská republika nabízí mnohem víc než jen posezení v restauraci. Zažijte místní kuchyni všemi smysly díky těmto aktivitám:
Lekce vaření
Několik podniků nabízí kurzy dominikánské kuchyně, kde se naučíte připravovat tradiční pokrmy pod vedením místních kuchařů. Kromě nových dovedností si odnesete i jedinečný zážitek.
- Basilio Cooking Class v Punta Cana – lekce vaření v příjemném prostředí, včetně návštěvy místního trhu pro nákup surovin.
- Flavors of the DR v Santo Domingo – celodenní kulinářský zážitek zahrnující návštěvu tržnice a přípravu několika typických pokrmů.
Kulinářské kurzy si můžete rezervovat na getyourguide.com, kde najdete aktuální nabídku a recenze.
Návštěva kakaové plantáže
Dominikánská republika je významným producentem kakaa a čokolády výborné kvality. Navštivte některou z plantáží, kde se dozvíte o procesu pěstování a zpracování kakaa, včetně ochutnávky výsledných produktů.
Náš tajný tip: Výprava do ChocoMuseo v Puerto Plata nebo Santo Domingo spojuje vzdělávání s praktickými workshopy výroby čokolády.
Rum tour
Rum je národním nápojem Dominikánské republiky a zdejší rumy patří k nejlepším na světě. Navštivte palírnu Brugal v Puerto Plata nebo Barceló v Santo Domingo, kde se dozvíte o procesu výroby a samozřejmě ochutnáte různé druhy tohoto karibského pokladu.
Food tour v koloniální zóně
V historickém centru Santo Dominga můžete absolvovat kulinářskou prohlídku, která kombinuje ochutnávky místních specialit s poznáváním bohaté historie nejstaršího evropského města v Americe. Průvodci vás zavedou do podniků, které byste sami možná nenašli.
Události pro gurmány
Pokud plánujete cestu do Dominikánské republiky a zajímá vás gastronomie, zvažte návštěvu během některé z těchto událostí:
Taste Santo Domingo
Každoroční gastronomický festival, který se koná obvykle v říjnu. Nabízí degustace, kuchařské show, workshopy a další aktivity zaměřené na dominikánskou i mezinárodní kuchyni. Festival se koná v různých restauracích a hotelech po celém Santo Domingu.
Feria Gastronómica del Caribe
Největší karibský gastronomický veletrh probíhá obvykle v červenci v Santo Domingu. Zahrnuje ochutnávky, soutěže, konference a výstavy zaměřené na karibskou kuchyni.
Festival del Ron
Festival rumu se koná na různých místech po celém ostrově a oslavuje národní nápoj Dominikánské republiky. Nabízí degustace různých značek a druhů rumu, koktejlové workshopy a párování s jídlem.
Místní slavnosti
Téměř každé město a vesnice pořádá své patronské slavnosti, během kterých se podávají tradiční pokrmy. Nejznámější je Carnaval Dominicano v únoru a Santo Cerro v Santiago.
Ceny a jak ušetřit
Stravování v Dominikánské republice může být velmi cenově dostupné, pokud víte, kde jíst a jak nakupovat.
Typické ceny
- Jednoduché denní menu v místní jídelně (La Bandera): 150-300 DOP (3-6 €)
- Sancocho v běžné restauraci: 350-500 DOP (7-10 €)
- Večeře v turistické restauraci střední třídy: 600-1000 DOP (12-20 €) na osobu
- Večeře v luxusní restauraci: od 1500 DOP (30+ €) na osobu
- Pivo (Presidente): 100-200 DOP (2-4 €) v restauraci
- Láhev vody: 25-50 DOP (0,5-1 €)
Jak ušetřit na jídle
- Jezte jako místní – Vyhýbejte se restauracím zaměřeným na turisty a hledejte místa, kde jedí místní obyvatelé. "Comedores" nabízejí plnohodnotné jídlo za zlomek ceny turistických podniků.
- Využijte polední menu – Mnoho restaurací nabízí "menu del día" (denní menu) v době oběda, které je mnohem levnější než večeře se stejnými jídly.
- Nakupujte na tržištích – Pokud máte možnost vlastního vaření, navštivte místní trhy, kde koupíte čerstvé ovoce, zeleninu a další potraviny za výhodné ceny.
- Ochutnejte street food – Pouliční jídlo jako chimichurri, empanadas nebo yaroa je nejen autentické, ale i velmi cenově dostupné.
- All-inclusive s rozumem – Pokud máte all-inclusive, využijte ho, ale dopřejte si i několik jídel mimo resort, abyste ochutnali skutečnou dominikánskou kuchyni.
- Pijte místní – Dominikánské pivo Presidente a rum jsou levnější než importované nápoje.
Náš tajný tip: V mnoha oblastech můžete navštívit malé rybářské vesnice, kde si můžete koupit čerstvé ryby přímo od rybářů a nechat si je připravit v přilehlých jednoduchých restauracích za minimální poplatek.
Dominikánská republika je rájem pro milovníky dobrého jídla, kteří ocení jednoduchou, ale chutnou karibskou kuchyni. Místní pokrmy dokonale odrážejí vřelou a pohostinnou povahu Dominikánců a jejich schopnost vytvořit něco lahodného i z jednoduchých surovin. Neváhejte experimentovat a ochutnat vše, co tato krásná země nabízí – od pouličních stánků až po luxusní restaurace. Buen provecho!