Jídlo a pití v Dominikánské republice

Kde se najíst v Dominikánské republice

Pravou dominikánskou kuchyni ochutnáte v tzv. Comedor (jídelnách) nebo u pouličních stánků, kde se podávají tradiční místní jídla. Rozhodně nejde o luxusní podniky, ale porce v nich jsou poměrně velké a jídlo chutné. Porce jídla v těchto jídelnách vás vyjde zhruba na 200 DOP.

Dominikánská kuchyně a co musíte ochutnat

Typickými surovinami dominikánské kuchyně jsou fazole a rýže, které najdete ve většině pokrmů. Z masa se jí nejvíce kuřecí, dále také ryby a mořské plody. Nejčastější úpravou masa a ryb je grilování. Pokrmy se dochucují kořením, kokosovým mlékem či různými omáčkami. Důležitou součástí místní kuchyně jsou banány, které patří jak do sladkých, tak i do slaných pokrmů. 

smažený banán

Národní pokrm, který v Dominikánské republice neopomeňte ochutnat, je la Bandera Dominicana neboli dominikánská vlajka – dušené maso (kuřecí nebo hovězí) s rýží a omáčkou z červených fazolí. Toto jídlo svými barvami vzdáleně připomíná právě dominikánskou vlajku. Dalším národním jídlem je tzv. Sancocho, které se skládá z několika druhů masa, banánů, manioků, cibule a koření a vaří se v jednom hrnci. Dalším z tradičních pokrmů je Habichuelas Guisadas - dušené červené fazole podávané s bílou rýží. Často se setkáte také s oblíbeným Habichuelas con Dulce - sladkým krémem z fazolí, který bývá připravován podle tradičních rodinných receptů, takže všude chutná trochu jinak. Nejčastějšími přílohami je již zmíněná rýže a banány na různé způsoby – rozmačkané nebo smažené. V Dominikánské republice ochutnáte různé plody moře např. kraby, langusty či mořské mlže. Typickým snídaňovým jídlem je tzv. Mangú – směs rozmačkaných banánů s volským okem, salámem a smaženým sýrem. Ke svačině si pochutnejte na čerstvém ovoci – pomerančích, ananasech a limoncillách (menší citrusy). V Dominikánské republice je zvykem žvýkat cukrovou třtinu, která je sladká a osvěží.

dominican mangú with onions, Dominikánská republika.jpgDominikánská republika je proslulá svým rumem. Místní lidé ho pijí často a hodně a vy jej během návštěvy rozhodně ochutnejte! Můžete se např. vydat do jedné z výroben rumu, zúčastnit se prohlídky i s ochutnávkou. Kromě rumu pijí místní lidé také pivo. Oblíbenými značkami piva jsou Presidente a Quisqueya. Z nealkoholických nápojů se v Dominikánské republice pijí tzv. jugos, což jsou ovocné šťávy, které jsou často ředěné cukrovou vodou. Velmi oblíbeným nápojem u turistů je kokosová voda přímo z ořechů. Prodávají ji nejčastěji na plážích. Je možné si ji dát i v alkoholické variantě s přidáním rumu.

rum

Ceny v restauracích

Za jídlo pro jednu osobu v obyčejné restauraci v Dominikánské republice zaplatíte kolem 350 DOP. Za tříchodové menu v lepší restauraci dáte zhruba 950 DOP za osobu. Výhodně se najíte v rychlém občerstvení za přibližně 325 DOP za menu pro 1 osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou pouliční stánky s občerstvením a jídelny pro místní, kde porce jídla stojí zhruba 200 DOP.

Kolik stojí alkohol v restauraci

V restauracích je alkohol poměrně drahý. Půl litru piva seženete obvykle kolem 100 - 150 DOP (přibližně 40 - 55 Kč) v závislosti na úrovni restaurace a lokalitě. Víno bývá obvykle ještě o něco dražší. Levněji než u nás seženete místní rum.

Co dělat v Dominikánské republice

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 22.10.2024