Kde se najíst na Tenerife
Kde se v Tenerifích nejlépe najíst
Tenerife není jen rájem milovníků slunce a pláží, ale i skutečným kulinářským pokladem. Kanárská kuchyně představuje fascinující směs španělských, latinskoamerických a afrických vlivů, které se zde po staletí mísily a vytvořily jedinečnou gastronomickou tradici. Místní kuchyně je postavená na jednoduchosti a čerstvosti - čerstvé ryby vytažené z oceánu, lokálně pěstovaná zelenina a ovoce, lokální koření a samozřejmě vyhlášená kanárská vína. Na rozdíl od pevninského Španělska zde nenarazíte na tolik tapas barů, místo toho objevíte autentické guachinches (jednoduché rodinné podniky) a desítky restaurací s výhledem na oceán, kde můžete ochutnat skutečnou duši ostrova.
Při hledání dobrého jídla na Tenerife platí jednoduché pravidlo - čím dále od hlavních turistických tras, tím autentičtější kuchyni a příznivější ceny najdete. Zatímco turistická letoviska jako Playa de las Américas nebo Los Cristianos nabízejí především mezinárodní kuchyni přizpůsobenou turistům, v menších městech a vesnicích objevíte pravou kanárskou gastronomii za zlomek ceny. Sever ostrova, obzvláště oblast La Laguna a Puerto de la Cruz, nabízí autentičtější zážitky než jižní turistická část. Ideální způsob, jak objevit to nejlepší, je sledovat místní obyvatele - restaurace plné místních jsou obvykle tou nejlepší volbou.
Santa Cruz de Tenerife
Hlavní město ostrova nabízí pestrou paletu gastronomických zážitků od tradičních kanárských restaurací po moderní podniky.
- Levná volba: El Tejadito - Malý podnik s přátelskou atmosférou nabízející denní menu za méně než 10 €.
- Luxusní zážitek: El Coto de Antonio - Elegantní restaurace specializující se na moderní interpretace kanárské kuchyně, s vynikajícím výběrem místních vín.
Puerto de la Cruz
Toto severní přímořské město nabízí některé z nejlepších restaurací s mořskými plody na ostrově.
- Levná volba: Tasca El Olivo - Tradiční tapas bar s pravou kanárskou atmosférou a neuvěřitelně dobrými papas arrugadas (svraštělé brambory).
- Doporučený podnik: La Cofradía de Pescadores - Restaurace přímo v rybářském přístavu s čerstvými úlovky dne a autentickou atmosférou.
- Luxusní zážitek: El Monasterio - Unikátní restaurace v bývalém klášteře s nádhernými výhledy a vynikající nabídkou kanárských specialit.
Jižní letoviska
Ačkoliv jsou jižní turistická centra plná restaurací zaměřených na zahraniční turisty, i zde lze najít podniky s autentickou kuchyní.
- Levná volba: Otelo v Adeje - Vyhlášený svými kuřecími křidélky s mojo omáčkou, místo, kde se scházejí místní i turisté.
- Doporučený podnik: El Rincón de Juan Carlos v Los Gigantes - Restaurace oceněná michelinskou hvězdou, která však nabízí překvapivě dostupné polední menu.
- Luxusní zážitek: M.B v The Ritz-Carlton, Abama - Dvě michelinské hvězdy, šéfkuchař Martín Berasategui a nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Venkovské oblasti
Návštěva venkovských oblastí Tenerife poskytuje nejautentičtější gastronomické zážitky.
- Náš tajný tip: Objevte pravé guachinches v oblastech La Matanza nebo El Sauzal. Tyto improvizované rodinné restaurace původně sloužily k prodeji domácího vína a jednoduchých jídel. Poznáte je podle skromného zařízení a ručně psaných nabídek. Menu je omezené, ale jídlo domácí a autentické.
Co musíte ochutnat
Kouzlo kanárské kuchyně spočívá v jednoduchosti a kvalitě ingrediencí. Mezi speciality, které byste si během návštěvy Tenerife neměli nechat ujít, patří:
- Papas arrugadas con mojo - "Svraštělé brambory" vařené v mořské vodě a podávané s pikantní červenou (mojo rojo) nebo zelenou (mojo verde) omáčkou. Jednoduché, ale naprosto návykové.
- Gofio - Pražená mouka, která je základem mnoha tradičních pokrmů. Ochutnejte ji v polévce (gofio escaldado) nebo jako přílohu.
- Ropa vieja - "Staré šaty" - dušené hovězí nebo kuřecí maso s cizrnou a zeleninou, tradiční jídlo původně připravované ze zbytků.
- Conejo al salmorejo - Králík marinovaný v pikantní směsi koření, česneku a octa.
- Vieja sancochada - Místní ryba vařená s brambory a podávaná s mojo omáčkou.
- Queso fresco - Čerstvý kozí sýr, často podávaný s medem.
- Barraquito - Vrstvený kávový nápoj s kondenzovaným mlékem, likérem a skořicí - specialita ostrova.
Kulinářské zážitky
Pro ty, kdo chtějí prozkoumat místní kuchyni hlouběji, nabízí Tenerife řadu gastronomických aktivit od kurzů vaření po ochutnávky vín. Tyto zážitky jsou skvělým způsobem, jak pochopit místní kulturu prostřednictvím jídla.
Kurzy vaření
Naučte se připravovat tradiční kanárská jídla pod vedením místních šéfkuchařů. Většina kurzů začíná návštěvou místního trhu, kde si vyberete čerstvé suroviny, a končí společnou hostinou vámi připravených pokrmů. Výborný kurz nabízí například Cook and Taste Tenerife v La Laguně. Kompletní nabídku kulinářských kurzů najdete na getyourguide.com, kde si můžete vybrat podle lokality, ceny a typu kuchyně.
Ochutnávky vín
Tenerife má pozoruhodnou vinařskou tradici sahající několik století zpět. Zdejší vulkanické půdy dávají vínům jedinečný charakter. Návštěva některého z vinařství v regionech Tacoronte-Acentejo nebo Valle de la Orotava je skvělým zážitkem. Většina vinařství nabízí komentované prohlídky s ochutnávkami. Zkuste Casa del Vino v El Sauzal, které kombinuje muzeum vína s ochutnávkami a výtečnou restaurací.
Gastronomické túry
Proč objevovat místní kuchyni na vlastní pěst, když vás může provést znalec? Gastronomické túry kombinují procházku městem s návštěvami různých podniků, kde ochutnáte místní speciality. Tyto túry jsou obzvláště populární v historické La Laguně a Santa Cruz. Rezervaci můžete provést přes getyourguide.com, kde najdete různé varianty od procházek po tapas barech až po celodenní kulinářské výlety.
Události pro gurmány
Pokud máte štěstí a navštívíte Tenerife ve správném termínu, můžete se zúčastnit některé z gastronomických událostí, které prezentují to nejlepší z místní kuchyně.
- Ruta de la Tapa (různé termíny během roku) - Tapas festival, kdy desítky restaurací nabízejí speciální malé porce s nápojem za jednotnou cenu.
- Feria del Vino de Tenerife (červen) - Vinařský festival, kde můžete ochutnat vína z celého ostrova.
- Festival Enogastronómico Saborea Lanzarote (listopad) - Přestože se koná na sousedním ostrově, stojí za návštěvu. Mnoho šéfkuchařů z Tenerife se účastní.
- Santa Cruz Gastronómica (říjen) - Týdenní festival v hlavním městě s kuchařskými soutěžemi, workshopy a speciálními menu v místních restauracích.
Ceny a jak ušetřit
Stravování na Tenerife může být překvapivě dostupné, zejména pokud se vyhnete největším turistickým pastem. Zde jsou ceny, které můžete očekávat:
- Snídaně v kavárně: 3-6 €
- Denní menu (menu del día) v běžné restauraci: 8-15 €
- Večeře pro dva v restauraci střední třídy: 35-50 €
- Degustační menu v luxusní restauraci: 60-120 € na osobu
- Láhev místního vína v restauraci: 12-25 €
- Espresso: 1-1,50 €
- Pivo: 2-3 €
Tipy pro úsporu:
- Využívejte menu del día - Mnoho restaurací nabízí mezi 13:00 a 16:00 fixní menu včetně několika chodů, nápojů a někdy i kávy za zlomek večerních cen.
- Jezte jako místní - Hlavní jídlo v poledne, lehčí večeře. Vyhnete se turistickým cenám a přizpůsobíte se místnímu rytmu.
- Navštěvujte guachinches - Tyto neformální rodinné podniky nabízejí nejlepší poměr cena/kvalita na ostrově.
- Nakupujte na místních trzích - Mercado de Nuestra Señora de África v Santa Cruz nebo La Recova v La Laguna nabízejí čerstvé místní produkty za výborné ceny.
- Pijte místní - Kanárská vína a místní pivo Dorada jsou nejen výborná, ale i cenově dostupnější než importované značky.
- Obědvejte v obchodních centrech - Překvapivě dobrá jídla za rozumné ceny najdete v jídelních sekcích větších obchodních center.