Kde se najíst ve Španělsku
Pokud rádi ochutnáváte nové pokrmy, ve Španělsku si určitě přijdete na své. Jestliže chcete vyzkoušet typickou španělskou kuchyni, vyhýbejte se fast foodům a restauracím pro turisty, které nabízejí hamburgery, pizzy, těstoviny apod.
Španělskou kuchyni můžete ochutnat v tradičních španělských restauracích (restaurante) či v tapas barech. V těch nečekejte teplé jídlo, ale koutek s jednohubkami tapas. Cervecería či brasserie se přezdívá místní hospodě nebo pivnici. Lehké jídlo za nízké ceny seženete i v tzv. pasteleríích – jde o pekárny, které nabízejí sladké i slané pečivo a jsou u Španělů velice oblíbené.
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).
Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.
Španělská kuchyně a co musíte ochutnat
Každá oblast Španělska má své typické pokrmy. Obecně lze říci, že pro španělskou kuchyni je typický olivový olej, bylinky, česnek, rýže, omelety, uzeniny, pečivo a víno.
Španělsko využívá své geografické polohy nejen k turismu, ale i gastronomii. Není tak divu že se na španělské tabuli můžete těšit na čerstvé ryby či plody moře. Národním pokladem je jednoznačně Paella. Pokrm z rýže a zeleniny, jehož dominantou jsou mušle, krevety nebo chobotnice.
Dalším tradičním pokrmem, nebo spíše stylem stolování je Tapas. Jedná se o malé jednohubky, které můžete ochutnat v téměř všech barech a restauracích ve Španělsku. Na výběr jsou studené talíře s klobásami, sýry, ančovičkami a olivami, které doplňuje čerstvé pečivo.
Doménou Španělska jsou i šunky a uzeniny. Pokud budete mít možnost, určitě ochutnejte chorizo a jamon. Nikde jinde ve světě totiž lepší neseženete. V teplých dnech jistě oceníte osvěžující pokrm gazpacho - studenou polévku, připravovanou z čerstvých rajčat, doplněnou o bylinky.
K výbornému jídlu patří dobré pití. Snad každý z nás zná španělskou sangrii – nápoj z červeného vína, kapky brandy a pomerančové šťávy. Podává se s ledem a plátkem pomeranče.
Víno je ve Španělsku běžným pokrmem k obědu i večeři. Tradiční šumivé víno z Katalánska se nazývá Cava a bývá bílé nebo růžové. K dostání je především v Barceloně. Ve Valencii zase často narazíte na Tinto de verano – osvěžující nápoj z červeného vína, sody, citrónu a ledu.
Valencie je známá také nápojem zvaným Horchata. Horchata vypadá jako mléčný nápoj, který však není z mléka, ale z vody a tygřích ořechů.
Ceny v restauracích
Za jídlo v běžné restauraci dáte přibližně 15 EUR. Pokud chcete ušetřit, vyhýbejte se restauracím, které jsou v centru hlavních turistických letovisek. Jídla v nich bývají velice předražená. Levněji se najíte v restauracích typu fast food (McDonalds, Burger King, KFC), kde se ceny menu pro 1 osobu pohybují standardně kolem 7 EUR. Tyto restaurace však často nabízejí zvýhodněná menu a můžete se dostat i na částku 3,5 EUR za menu na osobu.
Výborná jsou také různá asijská nebo čínská bistra. Z vlastních zkušeností doporučujeme asijskou restauraci Wok to Walk, kde si jídlo prakticky „vytvoříte“ sami. Vyberete si typ nudlí, přísady, omáčky, masa, kde u všech ingrediencí jsou uvedeny ceny, takže si můžete sami spočítat, kolik budete ve finále platit. Navíc si jídlo můžete vzít s sebou. Seznam měst a adres, kde se Wok to Walk nachází si můžete prohlédnout na woktowalk.com.