Průvodce / Afrika / Egypt / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Egyptě

Egyptská kuchyně - střet starobylých tradic a arabských vlivů

Egyptská kuchyně patří k nejstarším na světě a její kořeny sahají až do dob faraonů. Během tisíciletí se v ní promítly vlivy středomořské, arabské, turecké i libanonské gastronomie, což vytvořilo jedinečnou směs chutí a vůní. Na rozdíl od mnoha jiných arabských zemí je egyptská kuchyně překvapivě nenáročná a využívá především lokální suroviny - luštěniny, zeleninu, bylinky a koření.

Egyptské stravování má svá specifika. Oběd je obvykle hlavním jídlem dne a podává se mezi druhou a čtvrtou hodinou odpoledne. Večeře bývá lehčí a pozdější, často až po deváté večer. V restauracích počítejte s tím, že porce jsou velkorysé a jídlo se tradičně sdílí - objednejte si více chodů a ochutnávejte společně, jak to dělají místní.

Kde se v Egyptě nejlépe najíst

Egyptská gastronomická scéna nabízí neuvěřitelnou pestrost - od pouličních stánků s ta'ameyou (egyptským falafelem) přes tradiční lidové restaurace až po vyhlášené podniky mezinárodní úrovně. Kvalita a ceny se dramaticky liší podle toho, zda jste v turistické zóně nebo tam, kam chodí místní. Pro autentický kulinářský zážitek vždy sledujte, kde se stravují Egypťané - fronty u pouličních stánků jsou často nejlepším doporučením.

Při návštěvě Egypta byste neměli vynechat následující gastronomické oblasti:

Káhira - srdce egyptské gastronomie

Hlavní město nabízí nejširší výběr egyptské kuchyně od lidových podniků po luxusní restaurace. Čtvrť Khan el-Khalili je rájem pro milovníky pouličního jídla, zatímco čtvrť Zamalek hostí sofistikovanější podniky.

  • Pro nízký rozpočet: Kebdet El Prince v Al-Muhandiseen - vyhlášená lidová restaurace, kde ochutnáte autentické egyptské vnitřnosti a další speciality za ceny, které potěší i šetrné cestovatele.
  • Doporučený podnik: Abou El Sid v Zamaleku - stylový interiér inspirovaný koloniální érou a perfektně připravená klasická egyptská jídla jako molokhia nebo koshari.
  • Luxusní volba: Sequoia na špičce ostrova Zamalek - panoramatický výhled na Nil a menu kombinující egyptské i mezinárodní speciality.

Alexandrie - středomořské chutě

Druhé největší egyptské město vyniká v přípravě mořských plodů a rybích specialit s výraznějším středomořským vlivem než zbytek země.

  • Pro nízký rozpočet: Mohamed Ahmed v centru města - legendární podnik specializovaný na ful a ta'ameyu, kde se najedí místní dělníci i náhodní turisté.
  • Doporučený podnik: Greek Club s výhledem na moře - místo, kde ochutnáte výborné ryby a mořské plody za rozumné ceny.
  • Luxusní volba: Athineos - historická restaurace s více než stoletou tradicí, nabízející fusion egyptsko-řecké menu.

Luxor a Asuán - kuchyně Horního Egypta

Jižní části Egypta mají svá kulinářská specifika a výraznější nubijské vlivy. Jídla bývají pikantní a často obsahují datle a další sušené ovoce.

  • Pro nízký rozpočet: Sofra Restaurant v Luxoru - tradiční nubijský dům přeměněný na restauraci s autentickými pokrmy Horního Egypta.
  • Doporučený podnik: Al-Makka v Asuánu - známý svými čerstvými rybami z Nilu a nubijskými specialitami.
  • Luxusní volba: 1886 Restaurant v hotelu Old Winter Palace v Luxoru - elegantní koloniální atmosféra a vytříbená kuchyně.

Turistická letoviska (Hurghada, Sharm el-Sheikh)

V turistických oblastech je nutné počítat s vyššími cenami a často méně autentickou nabídkou. Pro opravdový egyptský zážitek je třeba vyhledat restaurace mimo hlavní promenády.

  • Pro nízký rozpočet: Felfela v Hurghadě - síť restaurací s přijatelnými cenami a standardní egyptskou kuchyní.
  • Doporučený podnik: El Masrien v Sharm el-Sheikh - rodinná restaurace specializující se na mořské plody a tradiční pokrmy.
  • Luxusní volba: Mahfouz v Hurghadě - stylová restaurace s výběrem egyptských, středomořských a orientálních specialit.

Náš tajný tip: V Káhiře vyhledejte restauraci Fasahat Somaya v čtvrti Downtown. Tato malá rodinná restaurace nemá menu, majitelka Somaya připravuje každý den pouze jedno nebo dvě jídla podle sezónní dostupnosti surovin. Restaurace otevírá ve tři odpoledne a zavírá, jakmile se jídlo vyprodá - což bývá velmi rychle!

Co musíte ochutnat

Egyptská kuchyně nabízí množství jedinečných pokrmů, které byste si během návštěvy neměli nechat ujít:

Koshari - národní pokrm

Toto vegetariánské jídlo je ikonou egyptské pouliční kuchyně a dokonalým příkladem lidové stravy. Skládá se z vrstev rýže, čočky, makaronů a cizrny, přelitých pikantní rajčatovou omáčkou a ozdobených křupavou smaženou cibulkou. Podává se s ostrým česnekovým octem na straně, který si přidáte podle chuti. Ačkoli zní tato kombinace přísad neobvykle, výsledek je návykově chutný a nesmírně zasytí.

Ful Medames - snídaně faraonů

Tato tisíce let stará egyptská specialita se skládá z pomalu vařených bobů fava, ochucených česnekem, citronovou šťávou, olivovým olejem a kuminem. Podává se s vejci, ta'ameyou (falafelem), čerstvou zeleninou a baladi chlebem (egyptskou verzí pity). Jde o základní snídaňové jídlo, které najdete po celé zemi.

Ta'ameya - egyptský falafel

Na rozdíl od blízkovýchodního falafelu z cizrny se egyptská verze připravuje z bobů fava. Výsledkem je svěžejší, zelenější a nadýchanější varianta, která se většinou podává v baladi chlebu s tahini omáčkou, nakládanou zeleninou a čerstvými bylinkami.

Molokhia - polévka faraonů

Tato hustá zelená polévka se připravuje z listů jutovníku (molokhia), která se vaří v kuřecím či králičím vývaru s česnekem a koriandrem. Konzistence připomíná okru - je lehce slizovitá, což může být pro někoho nezvyklé, ale chuť je vynikající. Podává se s rýží a často i s kousky masa.

Hamam Mahshi - nadívané holoubě

Tato delikatesa z dob faraonů spočívá v malém holoubátku nadívaném směsí bulguru nebo rýže s bylinkami, ořechy a rozinkami. Maso je jemné a chutná podobně jako tmavé kuřecí maso. Jde o slavnostní pokrm, který se podává při zvláštních příležitostech.

Umm Ali - sladká tečka

Egyptská verze chlebového pudinku připravená z vrstev křehkého těsta, mléka, rozinek, kokosových vloček, pistácií a skořice. Pečené do zlatova, tento teplý dezert je ideální zakončení jídla, obzvlášť v chladnějších měsících.

Kulinářské zážitky

Kromě návštěvy restaurací existuje mnoho způsobů, jak hlouběji proniknout do tajů egyptské kuchyně:

Kurzy vaření

Kurzy egyptského vaření jsou skvělým způsobem, jak si odvézt domů nejen suvenýry, ale i praktické dovednosti. V Káhiře nabízí vynikající kurzy Egyptian Kitchen, kde se naučíte připravovat klasické pokrmy od koshari až po baklavu. V Luxoru stojí za návštěvu kurzy v Beit Sabée, kde se kromě vaření dozvíte i o historickém kontextu egyptské kuchyně.

Tyto a další kulinářské zážitky si můžete prohlédnout a zarezervovat na getyourguide.com.

Večeře na felúce

Pro nezapomenutelný zážitek si rezervujte soukromou večeři na tradiční plachetnici felúce, plovoucí po Nilu. Mnoho káhirských a luxorských hotelů dokáže zařídit takový výlet včetně tradičního menu. Pozorovat západ slunce nad Nilem s talířem čerstvě připravených egyptských specialit je jedním z vrcholů návštěvy Egypta.

Návštěva káhirských tržišť

Návštěva tržiště Khan el-Khalili v Káhiře je gastronomickým zážitkem sama o sobě. Můžete zde ochutnat čerstvě připravené pouliční pokrmy, nakoupit exotické koření a užít si kávu nebo šíšu (vodní dýmku) v historické kavárně El Fishawi, která funguje nepřetržitě více než 200 let.

Beduínská hostina na Sinaji

Pokud zavítáte na Sinajský poloostrov, nenechte si ujít tradiční beduínskou hostinu. Tyto večeře obvykle zahrnují jehněčí nebo kuřecí maso připravené v zemní peci, podávané s chlebem, rýží a množstvím koření. Hostina bývá doprovázena beduínskou hudbou a tancem pod hvězdným nebem pouště.

Nejlepší levné restaurace

V centru Káhiry

  • Koshary Abou Tarek - čtyřpodlažní restaurace specializovaná na jediné jídlo: koshari. Je tak populární, že se před ní často tvoří fronty, ale obsluha je rychlá a ceny nízké.
  • Gad - řetězec restaurací nabízející kvalitní ta'ameyu, ful a další rychlá jídla za lidové ceny. Pobočky najdete po celé Káhiře i dalších egyptských městech.
  • Felfela Takeaway - levnější verze známé restaurace, kde dostanete vynikající sendviče s falafelem a shawarmu za zlomek ceny, kterou byste zaplatili v turistických oblastech.

Mimo hlavní turistická centra

  • Sobhy Kaber v Alexandrii - malá nenápadná restaurace specializující se na kebab a koftu za ceny, které potěší každý rozpočet.
  • Dokdok v Luxoru - oblíbený mezi místními pro svou šawarmu a sendviče se sýrem, které stojí jen pár egyptských liber.
  • Tagen El-Lord v Asuánu - rodinná restaurace nabízející tradiční nubijská jídla, kde se najíte do sytosti za minimální cenu.

Nejlepší poměr cena/kvalita

V centru velkých měst

  • Zooba v Káhiře - moderní pojetí egyptské pouliční kuchyně v čistém prostředí s rozumným cenovým rozpětím. Vynikající ta'ameya a inovativní varianty tradičních pokrmů.
  • Estoril v centru Káhiry - kultovní podnik s více než 70letou historií nabízející směs egyptských a středomořských jídel za ceny, které jsou vzhledem ke kvalitě a atmosféře velmi přijatelné.
  • Fish Market v Alexandrii - jak název napovídá, specializuje se na mořské plody. Hosté si vyberou čerstvé ryby, které jsou poté připraveny podle jejich přání. Platíte za váhu, ale ceny jsou oproti evropským standardům velmi příznivé.

V turistických lokalitách

  • Andrea New Chicken na předměstí Káhiry - otevřená zahradní restaurace specializující se na grilované kuře a egyptské předkrmy. Oblíbená mezi místními rodinami pro víkendové obědy.
  • El Masry v Hurghadě - jedna z mála restaurací v turistické oblasti, která nabízí autentickou egyptskou kuchyni za rozumné ceny.
  • Chez Pascal v Sharm el-Sheikh - ačkoli jde o francouzskou restauraci, kvalita jídla a služeb v poměru k ceně z ní činí výjimečný podnik v jinak předražené turistické zóně.

Nejlepší luxusní restaurace

V Káhiře

  • Kaz v hotelu Four Seasons - elegantní podnik s výhledem na Nil nabízející moderní interpretace klasických egyptských receptů s použitím prémiových ingrediencí.
  • Saigon Restaurant & Lounge - nachází se na lodi kotvící na Nilu a nabízí pan-asijskou kuchyni v kombinaci s vynikajícími koktejly a panoramatickými výhledy.
  • Le Pacha 1901 - historická loď přeměněná na komplex restaurací různých kuchyní, od egyptské po japonskou, s luxusním prostředím a prvotřídním servisem.

V turistických destinacích

  • The Orangerie v luxorském hotelu Winter Palace - elegantní restaurace s francouzskými a mezinárodními specialitami v prostředí, které připomíná koloniální éru.
  • La Trattoria v Alexandrii - vyhlášená italská restaurace s výhledem na Středozemní moře, která nabízí dokonalou fúzi italské a středomořské kuchyně.
  • Sala Thai v Sharm el-Sheikh - luxusní thajská restaurace v resortu Four Seasons, kde šéfkuchaři z Thajska připravují autentické pokrmy v exotickém prostředí.

Události pro gurmány

Egypt hostí několik gastronomických festivalů a událostí, které stojí za návštěvu:

  • Cairo Bites - největší potravinářský festival v Egyptě, který se koná obvykle v dubnu. Představuje se zde více než 150 vystavovatelů od lokálních restaurací po mezinárodní potravinářské značky.
  • Egyptian Mango Festival - pokud navštívíte Egypt v létě (červenec-srpen), můžete zažít oslavy královského ovoce. Mango je v Egyptě velmi ceněné a během festivalu můžete ochutnat desítky různých odrůd.
  • Ramadánové hostiny - pokud navštívíte Egypt během měsíce Ramadánu, nenechte si ujít "iftar" (večeře, kterými se přerušuje půst po západu slunce). Mnoho restaurací a hotelů nabízí speciální ramadánová menu s tradičními pokrmy jako jsou stuffed pigeons, molokhia a kunafa.
  • Date Festival v Siwa Oasis - každý podzim tato odlehlá oáza slaví sklizeň datlí. Festival zahrnuje tradiční hudbu, tanec a samozřejmě ochutnávky mnoha druhů datlí a produktů z nich.

Ceny a jak ušetřit

Ceny jídla v Egyptě se dramaticky liší podle toho, kde jíte. V místních lidových restauracích zaplatíte za plnohodnotné jídlo 50-100 EGP (cca 40-80 Kč), zatímco v turistických podnicích mohou ceny začínat na 200-300 EGP (cca 160-240 Kč) a v luxusních restauracích snadno přesáhnout 1000 EGP (cca 800 Kč) na osobu.

Několik tipů, jak si užít egyptskou kuchyni a přitom ušetřit:

  • Jezte tam, kde místní - vyhněte se podnikům s menu jen v angličtině a vyhledávejte místa plná Egypťanů.
  • Zkuste pouliční jídlo - nejlevnější a často nejautentičtější způsob, jak ochutnat egyptskou kuchyni. Vybírejte stánky s frontou místních a s viditelnou přípravou jídla.
  • Obědvejte ve velkém, večeřte lehce - pozdní oběd je hlavním jídlem dne v Egyptě a polední menu bývají levnější než večeře.
  • Ptejte se na ceny předem - zejména v turistických oblastech si vždy ověřte ceny, než si objednáte, abyste předešli nepříjemným překvapením.
  • Pozor na vodu z kohoutku - pijte pouze balenou vodu a vyhněte se ledovým kostkám v nápojích v pouličních stáncích.
  • Vyzkoušejte koshary - toto tradiční jídlo je nejen chutné, ale také mimořádně levné a vydatné.
  • Kupujte ovoce na tržištích - egyptské ovoce (zejména mango, datle a fíky) je vynikající a levné, pokud nakupujete mimo turistické zóny.

Egyptská kuchyně nabízí jedinečný pohled do historie a kultury této fascinující země. Ať už ochutnáte starobylý ful medames, který jedli už faraoni, nebo moderní interpretace tradičních pokrmů v luxusních káhirských restauracích, gastronomický zážitek bude nedílnou součástí vaší cesty. Nebojte se experimentovat, ptát se místních na doporučení a ponořit se do chutí, které formovaly jednu z nejstarších civilizací světa.

Co dělat v Egyptě

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 30.10.2025