Jídlo a pití na Fuerteventuře

Gastronomie Fuerteventury – ostrov chutí a čerstvých surovin

Fuerteventura není jen ostrovem větru, surfování a nekonečných pláží – je to také místo, kde se setkáte s autentickou kanárskou kuchyní obohacenou o africké i španělské vlivy. Místní gastronomie je překvapivě rozmanitá, přestože ostrov může na první pohled působit vyprahle. Díky Atlantskému oceánu, který ostrov obklopuje, jsou zde ryby a mořské plody naprostou samozřejmostí, ale stejně tak vás překvapí kvalitní místní kozí sýry, brambory, nebo třeba výtečné víno. V tomto průvodci vám ukážeme, kde se na Fuerteventuře nejlépe najíst a co byste během své návštěvy měli rozhodně ochutnat.

Více informací o španělské kuchyni najdete zde.

Kde se na Fuerteventuře nejlépe najíst

Na Fuerteventuře najdete nejlepší restaurace zejména v přímořských městech a letoviscích. Zatímco turistická centra nabízejí širokou škálu mezinárodní kuchyně, právě v menších pobřežních vesničkách objevíte ty nejautentičtější podniky s tradičními kanárskými pokrmy. Nezapomeňte, že místní obyvatelé večeří později než jsme zvyklí – nejlepší atmosféru zažijete v restauracích až po 21. hodině.

Corralejo

Toto živé přímořské letovisko na severu ostrova nabízí největší koncentraci restaurací. Hlavní restaurační zónu najdete v okolí přístavu a na hlavní třídě Avenida General Franco.

  • Levná volba: Barraca Juice Bar & Café – malý podnik s výbornými snídaněmi, smoothies a lehkými obědy, ideální pro vegetariány.
  • Doporučujeme: La Marquesina – vynikající tapas bar přímo u přístavu, kde ochutnáte čerstvé mořské plody a skvělé místní víno.
  • Pro gurmány: Restaurant 23 Degrees – fusion kuchyně kombinující kanárské suroviny s asijskými technikami v elegantním prostředí.

Coralejo restaurace u přístavu

El Cotillo

Rybářská vesnice na severozápadě ostrova je synonymem pro autentické rybí restaurace. Zdejší podniky kolem přístavu nabízejí to nejčerstvější, co místní rybáři ten den přivezou.

  • Náš tajný tip: El Callao – nenápadná restaurace přímo v přístavu, kde majitel osobně vybírá ryby každé ráno. Menu se píše denně podle úlovku na malou tabuli a místní sem chodí na oběd. Zkuste jejich legendární "vieja" (papouščí ryba) v mořské soli.
  • Doporučujeme: La Vaca Azul – ikonická "modrá kráva" s terasou přímo nad oceánem, kde můžete ochutnat skvělé "lapas" (mušle) připravované na grilu s česnekem.

Caleta de Fuste

Letovisko uprostřed východního pobřeží přitahuje zejména britské turisty, takže zde najdete i řadu podniků s mezinárodní kuchyní. Nejlepší restaurace jsou soustředěné kolem přístavu a mariny.

  • Levná volba: Nestors – oblíbený podnik s příznivými cenami a denním menu za 10-12 €.
  • Doporučujeme: Frasquita – místní restaurace s vynikajícími kanárskými specialitami a příjemnou rodinnou atmosférou.

Costa Calma a Jandía

Jižní část ostrova nabízí řadu restaurací v hotelových komplexech, ale i několik skrytých pokladů v samotných letoviscích.

  • Doporučujeme: Casa Nico – vzdálená od hlavní turistické trasy, ale stojí za zajížďku. Jejich "arroz negro" (černá rýže s mořskými plody) patří k nejlepším na ostrově.
  • Pro gurmány: Restaurant Las Palmeras – v exkluzivním resortu s výhledem na oceán, kde podávají mořské plody v kreativních úpravách a nabízejí rozsáhlou vinnou kartu.

Betancuria

Historické město v nitru ostrova nabízí několik tradičních restaurací, které jsou ideální zastávkou při prozkoumávání vnitrozemí.

  • Doporučujeme: Casa Santa María – tradiční podnik v historické budově, kde ochutnáte klasické kanárské pokrmy včetně kozích specialit a místních sýrů.

Co musíte ochutnat

Fuerteventura nabízí mix chutí, ve kterých se snoubí tradice Kanárských ostrovů se španělskými a africkými vlivy. Zdejší kuchyně staví na jednoduchosti a čerstvosti surovin. Zde jsou pokrmy, které byste rozhodně měli ochutnat:

Papas arrugadas s mojo omáčkami

Vrásčité brambory vařené v mořské soli podávané s typickými omáčkami – červenou pikantní (mojo rojo) a zelenou bylinnou (mojo verde). Toto jednoduché, ale chutné jídlo najdete téměř všude jako přílohu nebo jako tapas.

Papas Arrugadas, tradiční kanárský pokrm, brambory s omáčkou

Sancocho Canario

Tradiční pokrm z vařené ryby (obvykle tresky) podávaný s bramborami a speciální omáčkou. Na Fuerteventuře najdete nejlepší varianty v restauracích kolem El Cotillo a Morro Jable.

Gofio

Pražená mouka z obilí, která je základem mnoha kanárských jídel. Používá se do polévek, omáček nebo sladkých dezertů. Na Fuerteventuře nám připravili nezapomenutelný "escaldón de gofio" – hustou polévku s gofiem ochucené masovým vývarem.

Bienmesabe

Sladký dezert z mandlí, medu a žloutků, jehož název doslova znamená "chutná mi dobře". Jedná se o koncentrovanou sladkost, kterou si vychutnáte v malých porcích, nejlépe s malou sklenkou místního likéru.

Queso Majorero

Fuerteventura je známá výrobou vynikajícího kozího sýra, který má dokonce chráněné označení původu. Tento sýr se často podává opečený s palmovým medem nebo jako součást salátů. Nejlepší ochutnáte v oblasti Antigua, kde můžete navštívit i místní sýrárny.

Queso Majorero, kozí sýr

Kulinářské zážitky

Kromě restaurací můžete na Fuerteventuře zažít gastronomii i jinými způsoby. Proč nezkusit některý z těchto kulinářských zážitků, které prohloubí vaše porozumění místní kuchyni a kultuře?

Rybí trh v Morro Jable

Navštivte místní rybí trh časně ráno (kolem 7-8 hodiny), kdy rybáři přivážejí čerstvý úlovek. Uvidíte nejen běžné druhy, ale i exotické ryby, které jsou charakteristické pro vody kolem Kanárských ostrovů. Zdejší prodejci vám rádi poradí jak rybu připravit, pokud si chcete něco uvařit sami v apartmánu.

Návštěva sýrárny Quesería Julián Díaz

V oblasti Antigua můžete navštívit rodinnou sýrárnu, kde se dozvíte vše o výrobě slavného sýra Majorero a samozřejmě ochutnáte různé druhy a stáří tohoto delikátního produktu. Prohlídky se konají v dopoledních hodinách.

Kurz kanárské kuchyně

Několik podniků v Corralejo nabízí kurzy vaření, kde se naučíte připravit typické kanárské pokrmy. Kurzy obvykle zahrnují návštěvu místního trhu, přípravu několika jídel a samozřejmě společnou večeři. Je to skvělý způsob, jak si přivézt kousek Fuerteventury domů.

Pro rezervaci kulinářských zážitků můžete využít stránky getyourguide.com, kde najdete aktuální nabídku včetně hodnocení od ostatních cestovatelů.

Ochutnávka vín z Kanárských ostrovů

Přestože Fuerteventura není primárně vinařský ostrov jako sousední Lanzarote, mnohé restaurace nabízejí degustační menu s víny z celého souostroví. Vína z vulkanických půd Kanárských ostrovů mají jedinečný charakter, který stojí za objevování.

Bílé víno z Kanárských ostrovů

Nejlepší levné restaurace

I při omezeném rozpočtu si můžete na Fuerteventuře skvěle pochutnat. Zde jsou místa, kde se dobře najíte za rozumnou cenu:

V centru turistických letovisek

  • El Sombrero Mexicano (Corralejo) – nabízí výhodná polední menu za 9-11 € včetně nápoje.
  • Sumo (Corralejo) – sushi bar s poledními nabídkami, které potěší milovníky asijské kuchyně.
  • Tapas & Pinchos (Caleta de Fuste) – malý tapas bar, kde ochutnáte široký výběr malých pokrmů od 2 € za kousek.

Mimo hlavní turistické oblasti

  • Bar El Camello (La Pared) – místními oblíbený podnik na západním pobřeží s jednoduchými, ale výbornými pokrmy z čerstvých mořských plodů.
  • Restaurante Mahoh (Villaverde) – venkovská restaurace v severní části ostrova s autentickou kuchyní a příznivými cenami (denní menu za 12-15 €).
  • El Horno (Antigua) – pekárna a bistro s výborným pečivem, sendviči a jednoduchými obědy.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pokud hledáte restaurace, které nabízejí vynikající jídlo za rozumnou cenu, zaměřte se na tyto podniky:

V centru

  • La Bodega de Jandia (Morro Jable) – stylová restaurace specializující se na španělské tapas a kvalitní vína. Večeře pro dva včetně vína vás vyjde na 40-50 €.
  • Rompeolas (El Cotillo) – restaurace přímo na pláži s výbornou paellou a čerstvými rybami. Oběd pro dva za 35-45 €.
  • El Duque (Corralejo) – jedna z nejlépe hodnocených restaurací v nejživějším letovisku, která nabízí mix španělské a mezinárodní kuchyně. Večeře pro dva včetně nápojů kolem 50 €.

Mimo centrum

  • Casa de la Naturaleza (Betancuria) – restaurace v přírodním parku s výhledem na krajinu. Specializují se na tradiční kanárská jídla z místních surovin.
  • El Caletón (Gran Tarajal) – podnik, kam chodí místní obyvatelé, s výbornou rybí polévkou a denním výběrem čerstvých ryb.
  • Restaurante Leonor (El Roque) – skrytý klenot severně od Puerto del Rosario, kde připravují nejlepší králíka na Fuerteventuře. Jídlo pro dva vyjde kolem 40 €.

Nejlepší luxusní restaurace

Pro výjimečné příležitosti nebo když chcete zažít to nejlepší, co ostrov nabízí, vyzkoušejte tyto podniky:

V luxusních letoviscích

  • La Cúpula (Costa Calma) – restaurace v hotelu H10 Tindaya s překrásným výhledem a středomořskou avantgardní kuchyní. Degustační menu za 65 € na osobu.
  • Secret Garden (Corralejo) – elegantní restaurace s intimní atmosférou a kreativní gastronomií. Večeře pro dva s vínem kolem 100 €.
  • 5th Avenue (Corralejo) – moderní podnik s mezinárodní kuchyní a důrazem na lokální suroviny. Večeře pro dva 80-100 €.

Výjimečné podniky mimo turistická centra

  • El Mesón de la Tierra (Lajares) – gurmánská restaurace s důrazem na ekologické suroviny a sezónní menu, které mění každé dva týdny.
  • Restaurante El Bounty (Las Playitas) – exkluzivní restaurace specializující se na mořské plody a ryby v kreativním podání šéfkuchaře Diega Fabri.

Události pro gurmány

Pokud plánujete cestu na Fuerteventuru, zvažte načasování své návštěvy tak, abyste se mohli zúčastnit některé z těchto gastronomických událostí:

Feria del Queso (Festival sýra)

Obvykle se koná v květnu v Antigu. Sýrový festival oslavuje slavný sýr Majorero a nabízí možnost ochutnat různé druhy sýrů, sledovat soutěže výrobců a užít si kulturní program.

Festival Gastronómico de Canarias

Tento gastronomický festival probíhá obvykle v listopadu a zahrnuje ochutnávky, ukázky vaření a speciální menu v zúčastněných restauracích po celém ostrově.

Carnaval

Ačkoli nejde primárně o gastronomickou událost, období karnevalu (obvykle v únoru nebo březnu) je skvělou příležitostí ochutnat tradiční pouliční jídlo a speciality, které se podávají jen v tomto období.

Ceny a jak ušetřit

Ceny jídla na Fuerteventuře jsou srovnatelné s ostatními turistickými destinacemi ve Španělsku, ale existuje několik způsobů, jak ušetřit:

  • Průměrná cena oběda v běžné restauraci se pohybuje kolem 12-18 € na osobu, večeře bývá o něco dražší – počítejte s 18-25 € bez nápojů.
  • Denní menu (Menu del Día) bývá výhodné – za 10-15 € obvykle dostanete tříchodové jídlo včetně nápoje. Nabízí se převážně v poledních hodinách.
  • Tapas jsou skvělým způsobem, jak ochutnat více jídel za rozumnou cenu – malé porce se pohybují od 2 do 6 € za kousek.
  • Pivo v restauraci stojí obvykle 2-3 €, sklenka vína 3-4 €.
  • Káva (café con leche) přijde na 1,5-2 €.

Tipy na úsporu

  • Jezte jako místní – obědvejte v době, kdy obědvají Španělé (13:30-15:30) a využívejte nabídky denních menu.
  • Vzdalte se od pláže – restaurace přímo u pláže nebo v hlavních turistických zónách mají obvykle vyšší ceny. Stačí popojít pár ulic dále a najdete autentičtější a levnější podniky.
  • Nakupujte na trzích – pokud máte možnost vaření, navštivte místní trhy jako Mercado Municipal v Puerto del Rosario, kde nakoupíte čerstvé suroviny za zlomek ceny.
  • Hledejte podniky s místními hosty – restaurace plné místních obyvatel jsou obvykle známkou dobré a cenově dostupné kuchyně.
  • All-inclusive opatrně – pokud máte all-inclusive ubytování, nezapomeňte si udělat čas i na prozkoumání místních podniků. Bylo by škoda přijít o autentické gastronomické zážitky.

Na Fuerteventuře můžete zažít kulinářské dobrodružství, které sahá od jednoduchých tapas barů až po sofistikované restaurace s výhledem na oceán. Kombinace čerstvých mořských plodů, kvalitních místních surovin a pohostinnosti dělá z ostrova skvělou destinaci pro všechny, kdo rádi spojují cestování s dobrým jídlem.

Groupon na Fuerteventuře

Jestliže chcete nějakou korunu ušetřit, prohlédněte si akční nabídky a slevové kupony na Grouponu, který funguje na podobném principu jako Slevomat. Všechny aktuální slevy a výhodné nabídky najdete na tomto odkazu.

Jak získat slevu 550 Kč do vybraných restaurací

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Co dělat v Fuerteventurě

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 16.10.2025