Kde se najíst v Bulharsku?
Místní se nejraději stravují v menších stáncích nebo v menších restauracích se zahrádkami. Jídlo vás v takových zařízeních vyjde v přepočtu do 70 Kč. Nejčastějším pokrmem rychlého bulharského občerstvení je „chlabča i kebabča“, což je vlastně sekaná, ochucená saturejkou, v housce s plátkem cibule a okurky s kečupem.
Bulharská kuchyně a co musíte ochutnat?
Bulharská kuchyně je jedna z nejzdravějších kuchyní v Evropě. Bulharská národní jídla obsahují velké množství zeleniny a vařené nebo grilované maso (zejména ryby a kuřata). Téměř v každém pokrmu najdete tradiční bulharské koření čubrica (u nás známé jako saturejka). V Bulharsku je typická častá konzumace mléka a mléčných výrobků.
Předkrmy
Bulharská národní polévka je bob čorba. Jedná se o fazolovou polévku, jejíž chuť se různí dle jednotlivých lokalit. Regionálně se připravuje podle místních zvyklostí.
Další známou polévkou je tzv. tarator, což je studená polévka z kyselého mléka, olivového oleje s česnekem, koprem, okurkou a ořechy. Chuť této polévky je velice specifická.
Hlavní chody
Jedním z nejznámějších hlavních bulharských pokrmů je kebapčeta, což jsou silně kořeněné, na rožni opékané šišky ze sekaného masa.
Dalším typickým bulharským jídlem je kavarma kebap. Jde o vepřové maso okořeněné tradičním kořením čubrica, se zeleninou, často podávané v pálivé formě s feferonkami.
Velmi známým pokrmem je mussaka. Mussaka je zapékaný pokrm z masa, zeleniny, brambor a sýru.
Vegetariáni si mohou pochutnat na gjuveči. Jedná se o bohaté zeleninové mísy. Pozor na to, že někde se gjuveč podává i s masem.
Dezerty
Velmi rozšířeným dezertem je v Bulharsku baklava. Jedná se o zákusek z listového těsta plněný oříšky, skořicí a máslem.
Nápoje
Výbornou bulharskou kuchyni doplňuje široká nabídka vín. Zejména vína červená jsou označována jako jedny z nejlepších v celoevropském měřítku. Typickými bulharskými odrůdami červeného vína jsou Gamza a Mavrut, bílými pak Dimiat a Pamid.
Velké přízni u místních se těší také Rakije, vinná pálenka.
Ceny v restauracích
Za oběd v restauraci běžně zaplatíte 100 - 200 Kč. Jestliže chcete nechat spropitné, nikdy jej nedávejte obsluze přímo do ruky. Je to společensky nepřípustné. Vhodnější je nechat jej položené na stole. Spropitné však často bývá započítáno již v účtované částce.