Průvodce / Asie / Maledivy / Jídlo a pití

Jídlo a pití na Maledivách

Kde se najíst na Maledivách

Maledivy nejsou jen synonymem tyrkysových lagun a bílých pláží, ale také místem, kde se snoubí vlivy indické, srílanské a arabské kuchyně v jedinečnou kulinářskou tradici. Místní gastronomie stojí na čerstvých rybách, které brázdí okolní vody, kokosovém mléku dodávajícím jídlům krémovost a exotickém koření přidávajícím charakteristickou hřejivost. Ať už se ubytujete v luxusním resortu na soukromém ostrově, nebo se vydáte objevovat místní ostrovy, čeká vás skutečná hostina pro všechny smysly.

Pokud se chcete stravovat jako místní obyvatelé, zajděte do některého z pouličních bister. V bistrech můžete ochutnat typickou maledivskou kuchyni za přívětivé ceny. Místní čaj můžete vyzkoušet v čajovnách, které jsou označeny jako tea shop nebo café. V hotelových resortech je často servírována mezinárodní kuchyně. 

Produce Market maledivy (1).jpg

Maledivská kuchyně a co musíte ochutnat

Základem maledivského jídelníčku jsou pokrmy z ryb a plodů moře. Oblíbenou surovinou je tuňák, který se zde podává na všechny možné způsoby. Přílohou bývá rýže nebo placky. Maledivská kuchyně je ovlivněna hlavně kuchyní indickou, srílanskou a arabskou.

Velká jídla (snídaně, oběd a večeře) jsou označována jako "Long Eats". K těmto jídlům se  obvykle podávají rybí polévky, knedlíčky z rybího masa nebo ostré rybí kari servírované s rýží. Maledivské svačinky jsou označovány jako "Short eats" a zahrnují slané i sladké jednohubky. Z typických jídel by vám nemělo uniknout Kulhimas - tuňák v ostré omáčce, Mas Riha - rybí curry připravené s kokosovým mlékem, kardamomem, skořicí a dalším kořením, nebo Garudhiya, což je rybí polévka podávaná s rýží, citrónem a chilli. 

Z ovoce určitě ochutnejte zdejší mini banány, sladké mango nebo chlebovník. 

Oblíbeným nápojem je zde čaj, který můžete vyzkoušet v místních čajovnách. Tradičním nápojem je míza z kokosové palmy (raa), kterou charakterizuje aromatická vůně. Mějte na paměti, že Maledivy jsou ostrovní zemí a s alkoholickými nápoji se tak setkáte pouze v turistických resortech. 

Kulhimas.jpg

Ceny a jak ušetřit

S nejpřívětivějšími cenami z celého souostroví se setkáte v hlavním městě Malé a na lokálních ostrovech. Tam se ceny v restauracích přibližují cenám v ČR. V ostrovních resortech mohou být ceny za jídlo několikanásobně vyšší. Menu v restauraci vás vyjde na 15 - 30 USD. V pouličních bistrech za porci jídla zaplatíte přibližně 6 USD. 

Jak ušetřit:

  • Zvažte all-inclusive balíček – Pokud plánujete konzumovat více jídel a nápojů, může se vyplatit, i když počáteční cena je vyšší.
  • Kombinujte pobyt v resortu s pobytem na místním ostrově – Několik dní luxusu a poté cenově dostupnější pobyt mezi místními.
  • Vezměte si s sebou svačiny a balené potraviny – Drobné občerstvení jako müsli tyčinky mohou ušetřit peníze na přesnídávkách.
  • Pijte kohoutkovou vodu (pouze v resortech!) – Většina resortů má vlastní odsolovací zařízení a voda je pitná. Ušetříte za balené vody.
  • Využijte happy hours – Mnoho resortových barů nabízí 2 za 1 nebo slevy na koktejly a vína v určitých hodinách.
  • Rezervujte si polopenzi nebo plnou penzi předem – Je to téměř vždy levnější než dokupovat jídla na místě.

Kulinářské zážitky

Maledivy nabízejí řadu jedinečných gastronomických zážitků, které daleko přesahují běžné stolování v restauraci. Od večeře pod hvězdami na soukromé pláži až po kurzy vaření s místními kuchaři – tady jsou zážitky, které si gurmáni nemohou nechat ujít:

Večeře na pláži

Téměř každý resort nabízí možnost soukromé večeře na pláži, při západu slunce nebo pod hvězdami. Personál pro vás připraví stůl přímo v písku, obvykle obklopený loučemi a s menu dle vašeho výběru. Ceny začínají přibližně od 200 $ za pár.

Lekce vaření maledivské kuchyně

Naučte se připravovat tradiční jídla pod vedením místních kuchařů. Mnoho resortů i některé podniky na místních ostrovech nabízejí kurzy, kde si připravíte mas huni, různé druhy kari nebo hedhikaa. Některé kurzy zahrnují i návštěvu místního trhu. Kurzy si můžete rezervovat přes getyourguide.com.

Podvodní restaurace

Večeřet obklopen mořskými tvory je zážitek, na který nezapomenete. Kromě již zmíněné Ithaa Undersea Restaurant nabízí podvodní stolování také restaurace 5.8 Undersea v resortu Hurawalhi nebo SEA v resortu Anantara Kihavah. Rezervaci je třeba provést dlouho dopředu a připravte se na ceny od 300 $ za osobu.

Rybaření s místními

Vyzkoušejte si tradiční maledivské rybaření na dhoni (tradiční dřevěná loď) a poté si nechte svůj úlovek připravit od místních kuchařů. Zážitek si můžete zajistit na getyourguide.com.

Fish market, Maledivy.jpg

Plavoucí snídaně

Trend, který se rozšířil po mnoha maledivských resortech – snídaně servírovaná na plovoucím tácu ve vašem soukromém bazénu nebo laguně. Perfektní pro romantické páry a instagramové momenty.

Události pro gurmány

Přestože Maledivy nejsou primárně známé pro své gastronomické festivaly, resorty pravidelně pořádají speciální gurmánské akce a pop-up restaurace se světoznámými šéfkuchaři. Některé z pravidelných událostí:

  • Food Festival Malé – Každoroční festival probíhající obvykle v prosinci, kdy místní restaurace a hotely prezentují to nejlepší z maledivské kuchyně.
  • Guestronomy – Soneva Fushi – Luxusní resort pravidelně zve michelinské kuchaře z celého světa na speciální degustační večeře a pop-up restaurace.
  • International Culinary Challenges – Soutěž šéfkuchařů z maledivských resortů, která obvykle probíhá v říjnu v hlavním městě Malé.
  • Ramadán a Eid al-Fitr – Ačkoli nejde primárně o kulinářskou událost, během těchto islámských svátků můžete ochutnat speciální sváteční pokrmy, které nejsou po zbytek roku běžně dostupné.

Co dělat na Maledivách

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 16.10.2025