Krétská kuchyně a co musíte ochutnat
Z předkrmů jsou asi nejpopulárnějším pokrmem tzatziky, olivy a zeleninové saláty s feta sýrem.
Oblíbené masové pokrmy na Krétě
Nejznámějším zástupcem je určitě gyros, plátky masa (často jehněčího) napíchnuté na jehlici, které se pozvolna opékají a následně podávají v pita chlebu.
Stifado vám nabídne každá dobrá taverna, jedná se o zapékané maso s nakládanými cibulkami.
Juvetsi je dušené hovězí nebo jehněčí v rajčatové omáčce. Mleté hovězí ochutnáte v typicky řecké musace i pastitsiu, ale také v podobě karbanátků (řecky bifteki) nebo čevapiči (řecky sutzukakia).
Kleftik je dušené jehněčí s kostí v zapékací misce. Musaka – pečený nákyp z baklažánů a mletého masa.
Řecké dezerty
Řecké dezerty jsou neméně oblíbené a mezi nejvyhlášenější patří např. baklava (desert z medu a ořechů), chalva, lukumades (medové pečivo), řecký jogurt s medem nebo pasteli – tyčinky z různých druhů oříšků či sezamových semínek zalitých v medu. K dezertu ochutnejte vynikající místní kávu.
Z bezmasých pokrmů stojí za pozornost saganaki- obalený a smažený sýr feta, řecké saláty či skordalia – mix brambor, oleje a česneku.
Nápoje
Z nápojů nesmíte vynechat ochutnávku vín, která jsou obecně považována za velmi kvalitní. Krétská vína jsou opravdu vyhlášená a jejich výroba tu sahá do hluboké historie. Z dalších nápojů můžete zatoužit po pivu- nejčastější jsou zde značky Henniger a Amstel.
TIP1: Díky ideálním podmínkám dodává Kréta jedny z nejkvalitnějších oliv. Jejich pěstování má na Krétě ohromnou tradici a Kréťané jsou na své umění patřičně pyšní. Těmi nejlepšími jsou olivy Kalamata a Throubes. Olivy kupujte zásadně s peckou, vakuově balené nebo naložené v olivovém oleji!
TIP2: Blahodárným a zdravým suvenýrem můžou být i řecké bylinky, které jsou vyhlášené pro léčivé schopnosti - např. Malotira nebo Diktamos.