Průvodce / Evropa / Řecko / Řecké ostrovy / Kréta / Jídlo a pití

Jídlo a pití na Krétě

Kde se najíst v Kréta

Kde se na Krétě nejlépe najíst

Krétská kuchyně tvoří srdce slavné středomořské diety, která je zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Místní pokrmy jsou postavené na čerstvém olivovém oleji, zelenině, bylinkách, mořských plodech a mase z volného chovu. Zdejší gastronomie není jen o jídle – je to životní filozofie a zrcadlo kultury tohoto magického ostrova.

Kréťané si zakládají na poctivých, jednoduchých receptech, které přetrvávají po generace. Většina surovin pochází přímo z ostrova – od olivového oleje z prastarých olivovníků po sýr ze stád ovcí a koz pasoucích se na horských svazích. Právě tato čerstvost a jednoduchost dělá krétské pokrmy tak výjimečnými.

Gastronomické zážitky na Krétě se značně liší podle toho, zda se nacházíte v rušných turistických centrech nebo v odlehlých horských vesničkách. Nejautentičtější krétskou kuchyni obvykle najdete mimo hlavní turistické trasy, v rodinných tavernas, kde vaří podle receptů předávaných z generace na generaci.

Heraklion a okolí

Hlavní město ostrova nabízí kombinaci tradičních taveren i moderních restaurací. V historickém centru města najdete mnoho podniků zaměřených na turisty, ale stačí zajít pár uliček dál a objevíte místa, kam chodí místní.

  • Levný tip: Taverna O Loukoulos – nepřehlédnutelná malá taverna blízko tržnice s vynikajícími klasickými pokrmy za přijatelné ceny.
  • Doporučený podnik: Peskesi – restaurace v historické budově nabízející moderní interpretace tradičních krétských receptů s důrazem na lokální suroviny.
  • Luxusní volba: 7 Thalasses – špičková rybí restaurace s úchvatným výhledem na moře a kreativními pokrmy z čerstvých mořských plodů.

Chania

Nejfotogeničtější město ostrova nabízí i jedny z nejlepších gastronomických zážitků. Benátský přístav je lemován restauracemi s výhledem na moře, ale ty nejlepší kulinářské zážitky čekají v úzkých uličkách starého města.

  • Levný tip: The Well of the Turk – ukrytý v postranních uličkách, nabízí směs krétských a tureckých vlivů za příznivé ceny.
  • Doporučený podnik: Tamam – umístěný v bývalých tureckých lázních, vyniká autentickými krétskými pokrmy s kreativním dotykem.
  • Luxusní volba: Salis – moderní restaurace kombinující krétskou tradici s inovativními technikami a prvotřídními surovinami.

Paleochora, Kréta.jpg

Rethymno

Třetí největší město ostrova s půvabným benátským přístavem a úzkými uličkami nabízí příjemnou atmosféru a širokou škálu gastronomických podniků.

  • Levný tip: Taverna Zisis – nenápadný podnik kousek od benátského přístavu s vynikajícím gyrosem a meze.
  • Doporučený podnik: Avli – kouzelná restaurace se zahradou v benátském domě, zaměřená na krétskou kuchyni s moderním nádechem.
  • Luxusní volba: Prima Plora – úchvatný výhled na moře a moderní krétské pokrmy v elegantním prostředí.

Agios Nikolaos a východní Kréta

Oblast kolem jezera Voulismeni a celá východní část ostrova nabízí méně přeplněné podniky a větší autenticitu.

  • Levný tip: Migomis – rodinná taverna s jednoduchými a chutnými pokrmy a výhledem na jezero.
  • Doporučený podnik: Karnagio – umístěný přímo u moře, specialitou jsou čerstvé ryby a mořské plody.

Horské vesnice

Některé z nejautentičtějších gastronomických zážitků čekají v odlehlých horských vesnicích, kde čas jako by se zastavil.

  • V oblasti Apokoronas vyhledejte vesnici Vamos a její tradiční taverny, kde vám starší dámy připraví pokrmy podle receptů svých babiček.

Co musíte ochutnat

Z předkrmů jsou asi nejpopulárnějším pokrmem tzatziky, olivy a zeleninové saláty s feta sýrem.

tzaziki

Oblíbené masové pokrmy na Krétě

Nejznámějším zástupcem je určitě gyros, plátky masa (často jehněčího) napíchnuté na jehlici, které se pozvolna opékají a následně podávají v pita chlebu.

Tradiční řecký gyros

Stifado vám nabídne každá dobrá taverna, jedná se o zapékané maso s nakládanými cibulkami.

Tradiční řecké Stifado

Juvetsi je dušené hovězí nebo jehněčí v rajčatové omáčce. Mleté hovězí ochutnáte v typicky řecké musace i pastitsiu, ale také v podobě karbanátků (řecky bifteki) nebo čevapiči (řecky sutzukakia).

Řecké karbanátky bifteki

Kleftik je dušené jehněčí s kostí v zapékací misce. Musaka – pečený nákyp z baklažánů a mletého masa.

Řecké dezerty

Řecké dezerty jsou neméně oblíbené a mezi nejvyhlášenější patří např. baklava (desert z medu a ořechů), chalva, lukumades (medové pečivo), řecký jogurt s medem nebo pasteli – tyčinky z různých druhů oříšků či sezamových semínek zalitých v medu. K dezertu ochutnejte vynikající místní kávu.

Baklava s medem a vlašskými ořechy

Z bezmasých pokrmů stojí za pozornost saganaki- obalený a smažený sýr feta, řecké saláty či skordalia – mix brambor, oleje a česneku.

Řecký salát

Nápoje

Z nápojů nesmíte vynechat ochutnávku vín, která jsou obecně považována za velmi kvalitní. Krétská vína jsou opravdu vyhlášená a jejich výroba tu sahá do hluboké historie. Z dalších nápojů můžete zatoužit po pivu- nejčastější jsou zde značky Henniger a Amstel.

TIP 1: Díky ideálním podmínkám dodává Kréta jedny z nejkvalitnějších oliv. Jejich pěstování má na Krétě ohromnou tradici a Kréťané jsou na své umění patřičně pyšní. Těmi nejlepšími jsou olivy Kalamata a Throubes. Olivy kupujte zásadně s peckou, vakuově balené nebo naložené v olivovém oleji!

TIP 2: Blahodárným a zdravým suvenýrem můžou být i řecké bylinky, které jsou vyhlášené pro léčivé schopnosti - např. Malotira nebo Diktamos.

Kulinářské zážitky

Kromě samotného stravování v restauracích nabízí Kréta mnoho dalších způsobů, jak poznat místní gastronomii do hloubky.

Kurzy vaření

Nejlepší způsob, jak si přivézt kousek Kréty domů, je naučit se připravovat místní speciality. Po celém ostrově najdete mnoho škol vaření, které nabízejí kurzy od několika hodin až po několikadenní programy.

V Chanii doporučujeme kurz v The Olive Farm, kde začnete návštěvou místního tržiště, pokračujete sběrem bylinek ze zahrady a končíte přípravou kompletního krétského menu. V Heraklionu stojí za vyzkoušení kurzy v Botano Cretan Cusine, kde se specializují na tradiční recepty s moderním šmrncem.

Tyto a mnoho dalších kulinářských zážitků můžete předem rezervovat na getyourguide.com.

Ochutnávky olivového oleje

Kréta produkuje některé z nejkvalitnějších olivových olejů na světě. Navštivte tradiční lisovnu, kde se dozvíte o procesu výroby a můžete ochutnat různé druhy tohoto "tekutého zlata".

Doporučujeme návštěvu lisovny Biolea v oblasti Kolymvari, kde stále používají tradiční kamenné mlýny. Nebo se vydejte do Cretan Olive Oil Farm nedaleko Chanie, kde nabízejí komplexní prohlídku s ochutnávkou olejů, sýrů, vín a dalších místních produktů.

Vinné stezky

Kréta má nejstarší vinařskou tradici v Evropě sahající až 4000 let zpátky. Zdejší odrůdy jako Vidiano, Liatiko a Kotsifali jsou jedinečné a stojí za objevování.

Vydejte se po vinné stezce v oblasti Heraklionu a navštivte špičková vinařství jako Lyrarakis a Douloufakis. V oblasti Chanie pak nevynechte Manousakis Winery, které produkuje vynikající organická vína pod značkou Nostos.

degustace vína.jpg

Návštěva tradičního trhu

Krytý trh v Chanii funguje od roku 1913 a nabízí vše od čerstvých ryb po místní sýry, byliny a oleje. Obdobný zážitek nabízí i centrální tržnice v Heraklionu. Přijďte brzy ráno, kdy je atmosféra nejautentičtější a produkty nejčerstvější.

Události pro gurmány

Pokud plánujete návštěvu Kréty, zvažte načasování podle těchto gastronomických událostí:

Tsikoudia Festival (Listopad)

Po sklizni hroznů začíná na mnoha místech ostrova proces destilace tsikoudie. Vesnice pořádají "kazanemata" - slavnosti kolem destilačních kotlů, kde můžete ochutnat čerstvě destilovanou pálenku, vychutnat si tradiční pokrmy a užít si živou hudbu.

Olivový festival (Prosinec-Leden)

V období sklizně oliv se v mnoha vesnicích konají festivaly oslavující tento základní pilíř krétské kuchyně. Můžete se zapojit do sklizně, navštívit tradiční lisovny a ochutnat čerstvě lisovaný olej přímo u zdroje.

Vinařské slavnosti (Srpen-Září)

V období sklizně hroznů pořádají vinařství po celém ostrově dny otevřených dveří a slavnosti. Největší je festival vína v Dafnes nedaleko Heraklionu, kde můžete ochutnat vína od mnoha lokálních producentů.

Festivaly místních produktů

Během letních měsíců se v různých oblastech konají festivaly oslavující místní speciality - od festivalu sýrů v Agia Varvaře po slavnosti pomerančů v Fodele. Sledujte místní informační centra pro aktuální program.

Ceny a jak ušetřit

Stravování na Krétě může být překvapivě dostupné, pokud víte, kde a jak jíst:

Orientační ceny

  • Gyros v pita chlebu: 3-4 €
  • Předkrmy (mezedes): 4-8 €
  • Hlavní jídla v taverně: 8-15 €
  • Ryby a mořské plody: 40-70 € za kilogram (vždy se ptejte na cenu předem!)
  • Místní víno v taverně (karafka 0,5l): 5-7 €
  • Tsikoudia (panák): 1-2 €

Tipy na úsporu

  • Jezte jako místní – hledejte podniky, kde se stravují Kréťané, ne turisté. Ceny budou nižší a kvalita často vyšší.
  • Oběd místo večeře – mnohé restaurace nabízejí stejné menu k obědu za nižší ceny než večer.
  • Denní menu – pátrejte po nabídkách "plate of the day" nebo "fagito imeras", které bývají cenově výhodné.
  • Sdílené předkrmy – objednejte si několik předkrmů (meze) ke sdílení místo individuálních hlavních chodů.
  • Nakupujte na trzích – pro piknik nebo lehký oběd nakupte čerstvé potraviny na místních trzích.
  • Voda z kohoutku – na Krétě je většinou pitná, ušetříte za balenou vodu (vždy se ale předem zeptejte).
  • Vyhněte se turistickým pastem – restaurace s "nabízeči" před vchodem, menu ve čtyřech jazycích a fotografiemi jídel většinou neposkytují nejlepší hodnotu za peníze.

restaurace, Chania, Kréta.jpg

Co dělat na Krétě

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 16.5.2025