Kde se najíst na Korfu
Korfu není jen ostrov nádherných pláží, historických památek a olivových hájů, ale i místo, kde se snoubí tradiční řecká kuchyně s benátskými a britskými vlivy. Místní gastronomie odráží bohatou historii ostrova a nabízí jedinečnou kombinaci chutí a vůní, která vás okouzlí hned při prvním soustu.
Na Korfu ochutnáte nejen klasická řecká jídla jako souvlaki či musaku, ale i speciality, které jinde v Řecku nenajdete. Místní kuchyně je známá svým bohatým využitím čerstvých bylin, olivového oleje a samozřejmě darů moře. Kombinace středomořských ingrediencí s vlivy všech kultur, které ostrovem v průběhu dějin prošly, vytváří gastronomický zážitek, který by byla škoda propásnout.
Místní se nejčastěji stravují v typických řeckých tavernách, jejichž návštěvu rozhodně nesmíte vynechat. Můžete v nich ochutnat všechny řecké speciality, a to často za doprovodu živé hudby. Taverny jsou totiž i místem, kam místní chodí za zábavou. Pro obyvatele Korfu je typické, že si při hodování, objednají vícero druhů pokrmů a pak je nechávají kolovat kolem stolu. Taverny najdete na každém rohu.
Korfu si oblíbí i všichni milovníci čerstvého pečiva. Najdete zde vynikající pekárny, kde kromě čerstvého chleba zakoupíte množství slaného i sladkého pečiva.
Kerkyra (Korfu město)
Hlavní město ostrova je pravým rájem pro gurmány. V historickém centru, které je zapsáno na seznamu UNESCO, najdete desítky restaurací, taveren a kaváren v malebných uličkách a na náměstích.
- Levná volba: To Starenio – autentická řecká taverna v srdci Starého města, kde ochutnáte tradiční mezedes (malé porce různých jídel) za příjemné ceny.
- Doporučujeme: Rex Restaurant – legendární podnik fungující od roku 1932, známý svou korfskou kuchyní v elegantním prostředí s terasou na náměstí Spianada.
- Luxusní zážitek: The Venetian Well – romantická restaurace situovaná kolem staré benátské studny, nabízející sofistikovanou středomořskou kuchyni s moderním twistem.
Paleokastritsa
Tato malebná oblast na západním pobřeží je oblíbená nejen díky krásným plážím a zálivům, ale i díky čerstvým mořským plodům, které zde můžete ochutnat přímo u moře.
- Levná volba: Nereids Restaurant – jednoduchá taverna s překrásným výhledem na záliv, kde si pochutnáte na čerstvých rybách a tradičních řeckých jídlech za rozumné ceny.
- Doporučujeme: Akron Beach Bar Restaurant – podnik na pláži s výbornou řeckou kuchyní a atmosférou, která vám dovolí užít si západ slunce při večeři.
- Luxusní zážitek: Limnopoula Restaurant – elegantní restaurace specializující se na mořské plody, s panoramatickým výhledem na moře a profesionálním servisem.
Kassiopi
Rybářská vesnice na severu ostrova nabízí příjemné restaurace v okolí malebného přístavu.
- Levná volba: Tavernaki – malá taverna s přátelskou atmosférou a domácí kuchyní za lidové ceny.
- Doporučujeme: Trilogia Restaurant – vynikající kombinace řecké a mezinárodní kuchyně s výhledem na přístav.

Národní kuchyně a co musíte ochutnat na Korfu?
Pro Korfu, jakožto řecký ostrov, je typická řecká kuchyně, která patří k jedněm z nejzdravějších kuchyní na světě. V řecké kuchyni najdete velké množství ryb, mořských plodů, čerstvé zeleniny a ovoce, olivový olej, zdravé sýry a bylinky. Řecká kuchyně je velice oblíbená po celém světě, a to zejména díky její jednoduchosti a čerstvosti surovin.
Místní specialitou je tzv. pastítsio, což jsou vrstvy makaronů prokládané masem a rajčaty, zalité bešamelem a posypané sýrem.
Pro ostrov Korfu je typickým ovocem kumquat. Jedná se citrusové ovoce připomínající malinké pomeranče, které koupíte na každém rohu. Z tohoto ovoce se také vyrábí likér, který rozhodně musíte vyzkoušet. Kumquat můžete zakoupit i nakládaný, ve formě různých džemů a v mnoha dalších podobách.
Kromě místních specialit typických pro Korfu, můžete ochutnat klasické speciality řecké kuchyně.

Typické řecké jídlo a pití
- Dolmades (plněné vinné listy).
- Gemista (zapečená rajčata, papriky a cukety plněné rýží)
- Gigantes (velké fazole v rajské omáčce s olivovým olejem)
- Musaka (lilek s mletým jehněčím, skořicí, červeným vínem a olivovým olejem)
- Kalamáry (smažené kroužky chobotnice)
- Souvlaki (pečené maso zpravidla vepřové nebo kuřecí)
- Stifado (dušené hovězí s karamelizovanou cibulí, skořicí a hřebíčkem)
- Kokkinisto (dušené hovězí, vepřové nebo kuřecí maso na červeném víně s rajčaty)
- Horiatiki (Řecký salát: feta sýr, rajčata, okurka, zelené papriky, černé olivy Kalamata, olivový olej)
Co se týče stravování, nebudete na Korfu trpě hlady ani jako vegetarián nebo vegan. Vzhledem k tomu, že Řekové 40 dní před Velikonocemi drží vegetariánský půst, mají v jídelním lístku i mnoho bezmasých jídel. Luštěniny jsou na menu téměř každé restaurace, stejně tak saláty a různě tepelně upravovaná zelenina.

Tradiční řecké nápoje
- Krasi (červené lefo a bílé kokkino)
- Retsina (víno s příchutí borovicové pryskyřice).
- Ouzo (anýzový likér)
- Raki (pálenka z hroznů)
- Metaxa (řecká pálenka, podobná brandy)
- Řecká káva
- Frappe (napěněná ledová káva)
Více o řecké kuchyni najdete zde.
Kulinářské zážitky
Kromě pouhého stolování nabízí Korfu řadu gastronomických zážitků, které vám přiblíží místní kuchyni ještě důvěrněji:
Kurzy vaření
Naučte se připravovat autentická korfská jídla pod vedením místních kuchařů. Řada podniků nabízí kurzy, kde se seznámíte nejen s recepty, ale i s historií jednotlivých pokrmů.
Ambelonas Corfu patří mezi nejlepší místa, kde si můžete vychutnat kombinaci lekce vaření, ochutnávky vín a prohlídky vinice s olivovým hájem. Kurzy vaření zahrnují přípravu několika tradičních korfských pokrmů, které následně společně sníte v krásném prostředí staré usedlosti. Zážitky tohoto typu si můžete rezervovat na getyourguide.com.
Ochutnávky oliv a olivového oleje
Korfu je domovem více než 3 milionů olivovníků, z nichž některé jsou staré přes 400 let. Ochutnávka místního olivového oleje je proto neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku.
Návštěva vinařství
Přestože Korfu není tak známé svými víny jako jiné části Řecka, místní malá vinařství produkují zajímavá vína, která stojí za ochutnání.
Události pro gurmány
Pokud plánujete návštěvu Korfu, zvažte načasování svého pobytu tak, abyste mohli zažít některou z gastro událostí:
Svátek kumquatu (srpen)
V srpnu se v obci Nymfes koná festival oslavující kumquat – malé citrusové ovoce typické pro Korfu. Můžete ochutnat různé produkty z kumquatu – od likérů přes marmelády až po kandované ovoce.
Festival vína
V různých oblastech ostrova se během léta konají vinné festivaly, kde můžete ochutnat lokální vína a také tradiční pokrmy, které se k nim perfektně hodí.
Velikonoce na Korfu
Velikonoce jsou na Korfu největším svátkem roku a mají i silný gastronomický rozměr. Nechybí tradiční červená vejce, mandlové koláčky a speciální velikonoční chleba "tsoureki". Místní zvyk rozbíjení hliněných džbánů v ulicích Kerkyry je nezapomenutelným zážitkem.
Ceny v restauracích na Korfu a jak ušetřit
Ceny za jídlo jsou závislé na cílové destinaci. V centru hlavních turistických letovisek a poblíž pláží jsou ceny pochopitelně vyšší. Jídlo v běžné restauraci vás vyjde kolem 15 EUR na osobu. Výhodněji se najíte v rychlém občerstvení, kde za jídlo zaplatíte přibližně 8 EUR na osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s gyrosem, který pořídíte zhruba od 3 EUR. Jestliže si budete chtít dát pivo, připravte si cca 4 EUR. Za kávu zaplatíte od 2 EUR.
Tipy, jak ušetřit:
- Jezte tam, kde jedí místní – restaurace plné Řeků jsou obvykle nejlepší volbou jak z hlediska kvality, tak ceny.
- Vyzkoušejte obědové menu – mnoho restaurací nabízí fixní menu během oběda za výhodnější ceny.
- Sdílejte mezedes – malé porce různých předkrmů jsou skvělým způsobem, jak ochutnat více jídel a zároveň neutratit mnoho peněz.
- Nakupujte na tržištích – místní trhy nabízejí čerstvé ovoce, zeleninu, sýry a další pochoutky za zlomek ceny oproti supermarketům.
- Využijte all-inclusive pouze částečně – pokud máte all-inclusive, vyzkoušejte přesto místní taverny alespoň párkrát během pobytu pro autentičtější zážitek.
- Objednejte si karafu domu – místní víno rozlévané ze sudu je obvykle dobré a výrazně levnější než lahvové.
