Kde se najíst v Korfu
Místní se nejčastěji stravují v typických řeckých tavernách, jejichž návštěvu rozhodně nesmíte vynechat. Můžete v nich ochutnat všechny řecké speciality, a to často za doprovodu živé hudby. Taverny jsou totiž i místem, kam místní chodí za zábavou. Pro obyvatele Korfu je typické, že si při hodování, objednají vícero druhů pokrmů a pak je nechávají kolovat kolem stolu. Taverny najdete na každém rohu.
Korfu si oblíbí i všichni milovníci čerstvého pečiva. Najdete zde vynikající pekárny, kde kromě čerstvého chleba zakoupíte množství slaného i sladkého pečiva.
Národní kuchyně a co musíte ochutnat na Korfu?
Pro Korfu, jakožto řecký ostrov, je typická řecká kuchyně, která patří k jedněm z nejzdravějších kuchyní na světě. V řecké kuchyni najdete velké množství ryb, mořských plodů, čerstvé zeleniny a ovoce, olivový olej, zdravé sýry a bylinky. Řecká kuchyně je velice oblíbená po celém světě, a to zejména díky její jednoduchosti a čerstvosti surovin.
Místní specialitou je tzv. pastítsio, což jsou vrstvy makaronů prokládané masem a rajčaty, zalité bešamelem a posypané sýrem.
Pro ostrov Korfu je typickým ovocem kumquat. Jedná se citrusové ovoce připomínající malinké pomeranče, které koupíte na každém rohu. Z tohoto ovoce se také vyrábí likér, který rozhodně musíte vyzkoušet. Kumquat můžete zakoupit i nakládaný, ve formě různých džemů a v mnoha dalších podobách.
Kromě místních specialit typických pro Korfu, můžete ochutnat klasické speciality řecké kuchyně.
Typické řecké jídlo a pití
- Dolmades (plněné vinné listy).
- Gemista (zapečená rajčata, papriky a cukety plněné rýží)
- Gigantes (velké fazole v rajské omáčce s olivovým olejem)
- Musaka (lilek s mletým jehněčím, skořicí, červeným vínem a olivovým olejem)
- Kalamáry (smažené kroužky chobotnice)
- Souvlaki (pečené maso zpravidla vepřové nebo kuřecí)
- Stifado (dušené hovězí s karamelizovanou cibulí, skořicí a hřebíčkem)
- Kokkinisto (dušené hovězí, vepřové nebo kuřecí maso na červeném víně s rajčaty)
- Horiatiki (Řecký salát: feta sýr, rajčata, okurka, zelené papriky, černé olivy Kalamata, olivový olej)
Co se týče stravování, nebudete na Korfu trpě hlady ani jako vegetarián nebo vegan. Vzhledem k tomu, že Řekové 40 dní před Velikonocemi drží vegetariánský půst, mají v jídelním lístku i mnoho bezmasých jídel. Luštěniny jsou na menu téměř každé restaurace, stejně tak saláty a různě tepelně upravovaná zelenina.
Tradiční řecké nápoje
- Krasi (červené lefo a bílé kokkino)
- Retsina (víno s příchutí borovicové pryskyřice).
- Ouzo (anýzový likér)
- Raki (pálenka z hroznů)
- Metaxa (řecká pálenka, podobná brandy)
- Řecká káva
- Frappe (napěněná ledová káva)
Více o řecké kuchyni najdete zde.
Ceny v restauracích na Korfu
Ceny za jídlo jsou závislé na cílové destinaci. V centru hlavních turistických letovisek a poblíž pláží jsou ceny pochopitelně vyšší. Jídlo v běžné restauraci vás vyjde kolem 15 EUR na osobu. Výhodněji se najíte v rychlém občerstvení, kde za jídlo zaplatíte přibližně 8 EUR na osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s gyrosem, který pořídíte zhruba od 3 EUR. Jestliže si budete chtít dát pivo, připravte si cca 4 EUR. Za kávu zaplatíte od 2 EUR.