Průvodce / Evropa / Itálie / Řím / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Římě

Kde se v Římě nejlépe najíst

Italové jsou proslulí výtečnou kuchyní i specifickým stolováním. Chcete-li se proto najíst jako místní, vyrazte s přáteli do restaurace, kde si budete pomalu vychutnávat několik chodů a u nich dlouze debatovat. Poté se odeberte k odpočinku nebo siestě do parku, kde počkáte až do večeře.

Není pro vás gastronomie hlavním cílem vašeho výletu do Říma? Pokud v poklusu mezi památkami potřebujete něčím zaplnit žaludek, zastavte se u pouličního občerstvení. Za pár eur koupíte skvělé jídlo do ruky. Navštívit samozřejmě můžete i mezinárodní řetězce a fast foody, kde oceníte především velmi nízkou cenu.

Řím má několik gastronomických čtvrtí s odlišnou atmosférou a stylem kuchyně. Každá nabízí jiný kulinářský zážitek, ale všude najdete poctivou italskou kuchyni. Důležité je vědět, že v Římě se obědvá mezi 12:30 a 14:30 a večeří od 20:00. Mnohé restaurace mají během dne zavřeno, takže si rezervaci raději udělejte předem. 

Trastevere – kulinářské srdce Říma

Tato čtvrť za řekou Tiber (odtud název "za Tiberem") je vyhlášená svými úzkými uličkami plnými tradičních rodinných podniků. Večer zde panuje živá atmosféra, kdy se místní i turisté přelévají mezi restauracemi a bary.

  • Levná volba: Da Enzo al 29 – malá tratorie s frontami, ale vyplatí se počkat. Vynikající carbonara (15€) a cacio e pepe (13€).
  • Doporučený podnik: Osteria Da Fortunata – můžete pozorovat starší paní, jak ručně vyrábí těstoviny přímo ve výloze. Zkuste jejich amatriciana (16€).
  • Luxusní zážitek: Glass Hostaria – moderní interpretace římské kuchyně s michelinskou hvězdou v režii šéfkuchařky Cristiny Bowerman (degustační menu od 100€).

Testaccio – kde jedí skuteční Římané

Tato dělnická čtvrť byla dříve domovem městských jatek a dodnes si zachovává autentickou atmosféru daleko od turistického ruchu. Najdete zde restaurace specializující se na "quinto quarto" – pátou čtvrtinu, tedy vnitřnosti a méně ušlechtilé části masa, které jsou pro římskou kuchyni typické.

  • Levná volba: Trapizzino – moderní pouliční občerstvení, kde dostanete trojúhelník focacci naplněný tradičními pokrmy jako dušené hovězí nebo kuře s paprikami (5-7€).
  • Doporučený podnik: Flavio al Velavevodetto – restaurace částečně zabudovaná do antického pahorku z amfor, s vynikající carbonarou a dalšími pastami (16-20€).
  • Luxusní zážitek: Checchino dal 1887 – historická restaurace založená v roce 1887 specializující se na tradiční římskou kuchyni včetně vnitřností, která psala kulinářskou historii Říma (50-70€ na osobu).

Monti – hipsterská čtvrť s moderní gastronomií

Tato čtvrť mezi Koloseem a nádražím Termini byla dříve chudou částí města, dnes je to trendy oblast plná designových obchodů, kaváren a restaurací, kde se tradiční kuchyně setkává s moderními trendy.

  • Levná volba: Pizzeria Alle Carrette – skvělá tenká římská pizza se křupavým okrajem za přijatelné ceny (8-12€).
  • Doporučený podnik: Urbana 47 – podnik zaměřený na slow food a lokální suroviny s moderním přístupem k tradiční kuchyni (30-40€ na osobu).
  • Luxusní zážitek: Madre – moderní podnik s terasou a pizzou kváskovou z neapolského těsta, ale i výbornými pastami a koktejly (40-60€ na osobu).

Campo de' Fiori a centrum – mezi turisty i místními

Oblast kolem slavného tržiště Campo de' Fiori nabízí širokou škálu gastronomických zážitků, od turistických pastí až po ukryté perly. Zde potřebujete dobrého průvodce více než kde jinde!

  • Levná volba: Forno Campo de' Fiori – pekárna s vynikající pizzou al taglio (na pláty), zejména jejich pizza bianca s rozmarýnem je legendární (3-5€ za kus).
  • Doporučený podnik: Roscioli – kombinace pekárny, lahůdkářství a restaurace s jedněmi z nejlepších těstovin ve městě a úžasným výběrem sýrů a uzenin (40€ na osobu).
  • Luxusní zážitek: Pierluigi – elegantní restaurace s dlouhou tradicí, kde si na terase můžete vychutnat vynikající mořské plody a ryby (70-100€ na osobu).

italská pizza 2, jídlo.jpg

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

Řím je hlavním italským městem, takže zde najdete typickou italskou kuchyni. Tradičními surovinami italské kuchyně jsou především maso, mořské plody, těstoviny, čerstvá zelenina a ovoce, olivový olej, bylinky, pečivo, sýr a uzeniny.V lepších italských restauracích je běžné, že oběd a večeře zahrnuje několik chodů. Jako předkrm (antipasto) se podávají olivy, plody moře nebo uzeniny, jako první hlavní chod (primo), následuje polévka nebo menší množství těstovin, dále hlavní chod (secondo) složený obvykle z ryby či masa s přílohou a úplně nakonec dezert (dolce). Jídlo se běžné zapíjí italským vínem a v jeho úplném závěru se podává káva.  

Tradičními italskými předkrmy jsou italské uzeniny, jako např. sušená šunka prosciutto, italská slanina pancetta, sýry, jako např. gorgonzola, parmazán, buvolí mozzarella, dále mořské plody, různě upravená zelenina a olivy nebo panini (sendviče se šunkou a sýrem).

Mezi tradiční hlavní pokrmy italské kuchyně patří pasta (těstoviny), jako jsou např. špagety, ravioli, tortellini apod. ochucené různými omáčkami, masem, sýrem či zeleninou. Dalším typickým italským jídlem je pizza. Můžete si samozřejmě vybrat z mnoha druhů pizz, ale základem pravé italské pizzy jsou rajčata, bazalka, olivový olej a mozzarella (margharita).

italská pizza, jídlo.jpg

Až budete mít všudypřítomných těstovin a pizz dost, vyzkoušejte ryby či mořské plody nebo vyhlášené italské maso. Můžete zvolit i lehčí variantu jídla, např. zeleninové saláty dochucené typickými italskými surovinami – bazalkou, olivovým olejem, rajčaty a mozzarellou.

Tradičním italským dezertem je výborná italská zmrzlina gelato nebo slavné tiramisu (dezert z piškotů, vajec, cukru, mascarpone a kávy).

Tiramisu, jídlo.jpg

K pití se v Itálii podává k jídlu především víno (Frascati, Castelli Romani, Marino, Colli Albani, Velletri) nebo šumivé víno (Prosecco). Po jídle se obvykle servíruje káva - nejčastěji světoznámé espresso, oblíbené cappuccino nebo latte.

Kromě tradiční italské kuchyně se v Římě najde několik římských specialit, které jsou typické právě pro hlavní italské město. Mezi nejoblíbenější římské pokrmy patří spaghetti alla carbonara (špagety se slaninou, vejcem a sýrem), coda alla vaccinara (dušená hovězí oháňka s rajčaty), gnocchi alla romana (těstoviny dochucené máslem a rajčaty), altimboccu alla romana (telecí maso s parmskou šunkou a šalvějí), bruschetta (topinka s olivovým olejem, česnekem a rajčetem) a samozřejmě také pizza bianca neboli římská pizza. V Římě se často setkáte s krájenou pizzou, kterou vám prodají „do ruky“. Tato pizza je vážená, bohatě ozdobená a většinou má tvar čtverce.

Špagety carbonara (Spaghetti alla carbonara).jpg

Kulinářské zážitky v Římě

Proč se jen posadit v restauraci, když můžete římskou gastronomii zažít všemi smysly? Město nabízí řadu kulinářských aktivit, které vám pomohou lépe pochopit místní kuchyni.

Food tour s místním průvodcem

Jedna z nejlepších možností, jak prozkoumat římskou gastronomii, je připojit se k food tour s místním znalcem. Během několika hodin navštívíte 5-8 podniků, ochutnáte speciality a dozvíte se o historii a tradicích římské kuchyně. Tyto prohlídky obvykle zahrnují Trastevere nebo trhy jako Campo de' Fiori. Můžete si je objednat na getyourguide.com.

Kurz vaření s návštěvou trhu

Naučte se připravovat dokonalou carbonaru nebo domácí těstoviny pod vedením italského šéfkuchaře. Mnoho kurzů začíná návštěvou místního trhu, kde nakoupíte čerstvé suroviny, a pokračuje praktickou lekcí v kuchyni. Na konci si vychutnáte oběd nebo večeři z vlastnoručně připravených pokrmů. V některých případech si dokonce můžete uvařit v domě místní rodiny a zažít autentické domácí prostředí.

Degustace vína a sýrů

Itálie je zemí vína a Lazio (region, kde leží Řím) produkuje několik vynikajících odrůd, včetně bílého Frascati a červeného Cesanese. Degustace vám umožní poznat tato vína spolu s místními sýry, jako je pecorino romano, a uzeninami. Tyto degustace často probíhají ve vinných barech (enotecách) nebo historických sklepích.

parmesan, jídlo.jpg

Události pro gurmány

Řím hostí během roku několik zajímavých gastronomických událostí:

  • Taste of Roma (září) – festival, kde nejlepší římské restaurace nabízejí speciální degustační menu za přijatelné ceny.
  • Salone del Gusto e Terra Madre – občasná akce hnutí Slow Food, která představuje to nejlepší z italské gastronomie.
  • Vinòforum (červen) – velký vinařský festival s degustacemi vín z celé Itálie a doprovodnými kulinářskými aktivitami.
  • Roma Food Markets – celoroční trhy jako Mercato di Campagna Amica del Circo Massimo (víkendy) nebo Mercato di Testaccio (všední dny), kde můžete ochutnat a nakoupit lokální produkty.

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Za jídlo v běžné restauraci v Římě zaplatíte přibližně 15 EUR za osobu, za jídlo o třech chodech v lepší restauraci zaplatíte zhruba 25 EUR za osobu. Výhodně se najíte ve fast foodech, kde menu stojí kolem 8 EUR za osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s občerstvením „do ruky“ (pizza, panini), kde se ceny pohybují kolem několika euro.

Řím může být pro turisty drahý, ale s několika triky můžete ušetřit a přitom si užít skvělé jídlo:

  • Cenová úroveň: Očekávejte, že za dobrý oběd nebo večeři v restauraci střední třídy utratíte 30-40€ na osobu včetně vína.
  • Pozor na poplatky: Mnoho restaurací účtuje "coperto" (poplatek za prostření stolu) 2-5€ na osobu. Je to legální a běžné, ale mělo by to být uvedeno v jídelním lístku.
  • Oběd vs. večeře: Mnohé restaurace nabízejí polední menu za výhodné ceny (15-20€), zatímco večer bude stejné jídlo stát více.
  • Pizza al taglio: Za 5-7€ se můžete dobře najíst kvalitní pizzou prodávanou na váhu.
  • Aperitivo: Mezi 18-20h nabízejí mnohé bary s nákupem nápoje (10-15€) i bohatý bufet, který může nahradit večeři.
  • Voda z fontánek: V Římě jsou stovky fontánek s pitnou vodou ("nasoni"). Noste si lahev a doplňujte si ji zdarma.
  • Vyhněte se turistickým oblastem: Restaurace u hlavních památek účtují často dvojnásobné ceny oproti místům, kde jedí Římané.

Co dělat v Řími

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 9.9.2025