Kde se najíst na Zanzibaru
Restaurace na Zanzibaru nabízí rozmanité zážitky. Najdete zde hotelové a luxusní restaurace, kde na vás bude čekat vždy stoprocentní servis a trochu poevropštěná varianta jídelníčku. Ceny jsou v těchto restauracích vyšší.
Pro autentický zážitek je třeba vydat se do podniku nebo jídelny, kde sedávají místní lidé. Dobrou restauraci zpravidla poznáte podle počtu lidí, kteří zde jedí. Zkuste také některou z rodinných restaurací ve vesničkách v blízkosti pláží. Ani přes den na pláži nezůstanete o hladu, od místních prodejců si za rozumnou cenu můžete koupit ovoce i drobné občerstvení.
Ověřené restaurace na Zanzibaru doporučují cestovatelé na stránce Tripadvisor, nechte se před cestou inspirovat. Najdete zde od každého něco, ať už máte chuť na nějakou specialitu z místní kuchyně nebo byste si dali raději sladký zákusek a kávu.
Zanzibarská kuchyně a co musíte ochutnat
Pro zanzibarskou kuchyni jsou typické především ryby a mořské plody, kuřecí, kozí, hovězí nebo skopové maso, které se podává s rýží, kukuřičnou kaší či brambory. Tyto pokrmy jsou dochucovány kořením jako je kardamon či hřebíček, které se přímo na Zanzibaru pěstuje. V lokální kuchyni dále narazíte na různé placky, smažené taštičky, čerstvé exotické ovoce a zeleninu.
Během vaší dovolené na Zanzibaru se nebojte trochu experimentovat a vyzkoušejte typické místní pokrmy. Jedná se především o nyama choma (kozí maso na grilu), pilaf (rýže se směsí kořeněného masa), supu ya kuku (kuřecí vývar se zeleninou), samakai wa kusonga (rybí karbanátky), ugali (kaše z kukuřičné mouky), která bývá podávána s kozím a skopovým masem nebo s tzv. kuki (kuřetem). Dále si nenechte ujít rýži podávanou s fazolemi, vařeným mangem nebo lístky sladkých brambor.
Hojně se setkáte také s pokrmy z rýže v kombinaci s mořskými plody (např. chobotnicí s omáčkou z kokosového mléka).
Rozhodně musíte ochutnat tradiční máslovou placku čapátí, která se obvykle podává k snídani. Tyto tradiční pokrmy seženete především ve vývařovnách pro místní obyvatele. U stánků můžete vyzkoušet tlusté hranolky nebo různé smažené taštičky. Na plážích a v turistických restauracích najdete nabídku uzpůsobenou zahraničním turistům. I v těchto restauracích se však můžete výtečně najíst ryb a mořských plodů, ale zážitek již nebude tak autentický.
Určitě si dopřejte zdejší ovoce a zeleninu. Obzvlášť sladká manga, papáju, ananasy, zralé banány a kokosy jsou výborné a chutnají mnohem lépe, když jsou vypěstované tady a nemusely cestovat přes půl světa. Ovoce je také základem tradičních zanzibarských dezertů n'dizi no kastad (pečené banány či ananas podávané s kořením).
Z nápojů se nejčastěji setkáte s ovocnými šťávami z čerstvého ovoce, kávou nebo bylinkovým čajem. Velmi oblíbený je zde hřebíčkový čaj. Voda z kohoutku na Zanzibaru není pitná, doporučuje se tedy kupovat si balenou vodu. Z alkoholických nápojů ochutnejte místní pivo Safari či Kilimanjaro. Vzhledem k převažujícímu muslimskému obyvatelstvu, je možné alkohol zakoupit jen v některých restauracích.
Ceny v restauracích
V průměru jsou ceny za jídlo v restauracích o něco vyšší než na pevnině. Najdete zde levné jídelny a domácí podniky, kde zpravidla jedí místní lidé, i luxusní restaurace určené zejména pro turisty. Za jídlo v běžné restauraci zaplatíte v průměru okolo 12 000 TZS (5 USD). Záleží na typu jídla, které si objednáte.
Nejlevnější jídla se pohybují okolo 3 000 TZS (1,20 USD), to nejlepší z menu pak stojí okolo 24 000 TZS (47 USD). Pokud vyrazíte ve dvou do luxusnější restaurace, připravte si 50 000 - 110 000 TZS (20 - 47 USD) za tříchodové menu. Jídlo ve značkovém fastfoodu stojí zpravidla okolo 16 000 TZS (7 USD).
Sklenici (resp. lahvičku) vody si můžete objednat v průměru za 1 200 TZS (0,50 USD), třetinka coly stojí v restauraci 1 000 - 3 000 TZS nebo vyzkoušejte kávu za 3 000 - 9 000 TZS (0,40 - 1,20 USD). Za místní značky piva zaplatíte okolo 5 000 TZS (2,10 USD) a za piva z dovozu je to o něco více - 5 000 - 11 000 TZS (2,10 - 4,70 USD).