Kde se najíst na Zanzibaru
Restaurace na Zanzibaru nabízí rozmanité zážitky. Najdete zde hotelové a luxusní restaurace, kde na vás bude čekat vždy stoprocentní servis a trochu poevropštěná varianta jídelníčku. Ceny jsou v těchto restauracích vyšší.
Pro autentický zážitek je třeba vydat se do podniku nebo jídelny, kde sedávají místní lidé. Dobrou restauraci zpravidla poznáte podle počtu lidí, kteří zde jedí. Zkuste také některou z rodinných restaurací ve vesničkách v blízkosti pláží. Ani přes den na pláži nezůstanete o hladu, od místních prodejců si za rozumnou cenu můžete koupit ovoce i drobné občerstvení.
Ověřené restaurace na Zanzibaru doporučují cestovatelé na stránce Tripadvisor, nechte se před cestou inspirovat. Najdete zde od každého něco, ať už máte chuť na nějakou specialitu z místní kuchyně nebo byste si dali raději sladký zákusek a kávu.
Stone Town
Historické srdce Zanzibaru je kulinářským rájem. Starobylé uličky ukrývají kavárny, restaurace i pouliční stánky s pokrmy všech cenových kategorií. Večer se Forodhani Gardens promění v živé tržiště s jídlem, kde můžete ochutnat zanzibarské speciality přímo mezi místními.
- Levná volba: Luukman Restaurant – nenápadná místní restaurace s vynikající autentickou kuchyní za lidové ceny. Jejich biryani a pilau patří k nejlepším ve městě.
- Doporučujeme: Emerson Spice Tea House – střešní restaurace s panoramatickým výhledem na město a degustačním menu, které se denně mění podle čerstvých surovin dostupných na trhu.
- Luxusní zážitek: The Beach House – elegantní restaurace s výhledem na oceán nabízející fúzi zanzibarské kuchyně s mezinárodními vlivy a prvotřídními mořskými plody.
Severní pláže (Nungwi a Kendwa)
Nejpopulárnější turistické oblasti nabízejí širokou škálu restaurací zaměřených zejména na mořské speciality. Večeře při západu slunce jsou zde nezapomenutelným zážitkem.
- Levná volba: Mama Mia – příjemná restaurace s domácí atmosférou nabízející čerstvé ryby, mořské plody a výborné místní pokrmy za přijatelné ceny.
- Doporučujeme: The Rock Restaurant – ikonická restaurace postavená na skalním výběžku v oceánu (mezi Pingwe a Michamvi), která se při přílivu stává ostrůvkem. Rezervace je nutná dlouho dopředu.
- Luxusní zážitek: Essque Zalu – gurmánská restaurace v luxusním resortu nabízející kreativní fúzi mezinárodní a zanzibarské kuchyně s důrazem na lokální suroviny.
Východní pobřeží (Paje, Jambiani)
Méně turistické, ale zato autentičtější oblasti s restauracemi, které často provozují místní rodiny. Najdete zde více tradičních pokrmů a příležitost ochutnat skutečně domácí zanzibarskou kuchyni.
- Levná volba: Mr. Kahawa – příjemná kavárna a restaurace s domácími pokrmy, čerstvými džusy a skvělou kávou za velmi přátelské ceny.
- Doporučujeme: Paje by Night – oblíbená restaurace s relaxovanou atmosférou a výborným jídlem, především mořskými plody a tradičními pokrmy v moderním pojetí.
- Luxusní zážitek: Blue Oyster Hotel Restaurant – elegantní restaurace přímo na pláži s vynikajícím menu zaměřeným na čerstvé ryby a lokální speciality.
_1749373057197.jpg&w=2000&h=1333&q=50&fit=inside&output=webp)
Zanzibarská kuchyně a co musíte ochutnat
Pro zanzibarskou kuchyni jsou typické především ryby a mořské plody, kuřecí, kozí, hovězí nebo skopové maso, které se podává s rýží, kukuřičnou kaší či brambory. Tyto pokrmy jsou dochucovány kořením jako je kardamon či hřebíček, které se přímo na Zanzibaru pěstuje. V lokální kuchyni dále narazíte na různé placky, smažené taštičky, čerstvé exotické ovoce a zeleninu.
Během vaší dovolené na Zanzibaru se nebojte trochu experimentovat a vyzkoušejte typické místní pokrmy. Jedná se především o nyama choma (kozí maso na grilu), pilaf (rýže se směsí kořeněného masa), supu ya kuku (kuřecí vývar se zeleninou), samakai wa kusonga (rybí karbanátky), ugali (kaše z kukuřičné mouky), která bývá podávána s kozím a skopovým masem nebo s tzv. kuki (kuřetem). Dále si nenechte ujít rýži podávanou s fazolemi, vařeným mangem nebo lístky sladkých brambor.
Hojně se setkáte také s pokrmy z rýže v kombinaci s mořskými plody (např. chobotnicí s omáčkou z kokosového mléka).

Rozhodně musíte ochutnat tradiční máslovou placku čapátí, která se obvykle podává k snídani. Tyto tradiční pokrmy seženete především ve vývařovnách pro místní obyvatele. U stánků můžete vyzkoušet tlusté hranolky nebo různé smažené taštičky. Na plážích a v turistických restauracích najdete nabídku uzpůsobenou zahraničním turistům. I v těchto restauracích se však můžete výtečně najíst ryb a mořských plodů, ale zážitek již nebude tak autentický.
Určitě si dopřejte zdejší ovoce a zeleninu. Obzvlášť sladká manga, papáju, ananasy, zralé banány a kokosy jsou výborné a chutnají mnohem lépe, když jsou vypěstované tady a nemusely cestovat přes půl světa. Ovoce je také základem tradičních zanzibarských dezertů n'dizi no kastad (pečené banány či ananas podávané s kořením).

Z nápojů se nejčastěji setkáte s ovocnými šťávami z čerstvého ovoce, kávou nebo bylinkovým čajem. Velmi oblíbený je zde hřebíčkový čaj. Voda z kohoutku na Zanzibaru není pitná, doporučuje se tedy kupovat si balenou vodu. Z alkoholických nápojů ochutnejte místní pivo Safari či Kilimanjaro. Vzhledem k převažujícímu muslimskému obyvatelstvu, je možné alkohol zakoupit jen v některých restauracích.

Kromě hlavních jídel, která jsme již zmínili, existuje na Zanzibaru řada dalších specialit, které by bylo škoda minout:
Nápoje
- Zanzibarský kávový rituál – místní káva se připravuje speciálním způsobem s kardamomem a zázvorem. V tradičních kavárnách ji podávají s ceremoniálem, který stojí za zažití.
- Spice tea – aromatický čaj s hřebíčkem, skořicí, kardamomem a zázvorem, který se na ostrově pije po celý den.
- Sugar cane juice – čerstvě vymačkaná šťáva z cukrové třtiny, často s příchutí limetky nebo zázvoru, je osvěžující volbou v horkém dni.
- Toddy – fermentovaná kokosová šťáva, mírně alkoholický nápoj připravovaný místními již po generace.
Dezerty
- Halua – sladká, hustá cukrovinka ze škrobu, koření, ořechů a ghee (přepuštěné máslo). Má gelovitou konzistenci a často se podává během svátků.
- Mandazi – sladké smažené pečivo podobné koblihám, často ochucené kardamomem nebo kokosem. Populární snídaňová volba.
- Kashata – tradiční zanzibarské sladkosti z kokosu, cukru a často s příchutí kardamomu nebo hřebíčku.
Pouliční jídlo
- Mshikaki – grilované kousky marinovaného masa na špejli, dokonalé jako svačina nebo lehká večeře.
- Zanzibarská pizza – ve skutečnosti nejde o pizzu, ale o tenké těsto plněné masem, zeleninou, vajíčkem nebo banánem a čokoládou (sladká verze).
- Chipsi mayai – omeleta s hranolkami, oblíbená pouliční pochoutka.
_1749373162452.jpg&w=2000&h=1333&q=50&fit=inside&output=webp)
Kulinářské zážitky
Kromě pouhého ochutnávání jídla v restauracích nabízí Zanzibar řadu aktivit, které vám přiblíží místní gastronomii a její kořeny. Zapojení se do kulinářských zážitků může být jedním z vrcholů vaší návštěvy ostrova.
Návštěva farmářského trhu
Darajani Market ve Stone Town je živoucím srdcem zanzibarského kulinářského světa. Desítky stánků nabízejí čerstvé ryby, mořské plody, ovoce, zeleninu a samozřejmě všudypřítomné koření. Ranní návštěva trhu vás zavede do autentického světa místních chutí a vůní. Na trhu oceníte i působivou sekci s čerstvými rybami, kde místní rybáři nabízejí úlovek dne.
Pro organizovanou prohlídku trhu s průvodcem můžete využít služeb getyourguide.com, kde jsou k dispozici i hodnocení předchozích návštěvníků.
Kurzy vaření
Naučte se připravovat tradiční zanzibarské pokrmy pod vedením místních kuchařů. Kurzy obvykle začínají návštěvou trhu, kde si nakoupíte suroviny, pokračují praktickou výukou a končí společnou hostinou vámi připravených pokrmů.
Mezi oblíbené patří kurzy v The Spice House ve vesnici Dole nebo Tangawizi Bistro ve Stone Town. Během několika hodin se naučíte základy zanzibarské kuchyně a domů si odvezete recepty, které můžete připravovat pro své přátele.
Návštěva plantáží koření
Zanzibar není nazýván "Ostrovem koření" náhodou. Prohlídka plantáží koření je fascinujícím výletem, během kterého se dozvíte, jak rostou a sklízejí se různé druhy koření jako hřebíček, vanilka, muškátový oříšek, skořice nebo pepř. Průvodci vám ukáží, jak poznat kvalitní koření, a vysvětlí jejich využití v místní kuchyni i tradiční medicíně.
_1749373269536.jpg&w=2000&h=1339&q=50&fit=inside&output=webp)
Forodhani Gardens večerní food market
Každý večer se park Forodhani Gardens ve Stone Town promění v živý trh s jídlem, kde desítky stánků nabízejí místní speciality. Můžete zde ochutnat "zanzibarskou pizzu" (ve skutečnosti spíše plněná palačinka), čerstvé mořské plody, grilované maso, šťavnaté ovocné šťávy a mnoho dalšího. Jde o skvělý způsob, jak ochutnat množství různých pokrmů za jeden večer a zároveň pozorovat místní život.
Události pro gurmány
Pokud máte štěstí a navštívíte Zanzibar během některé z následujících událostí, čeká vás výjimečný gastronomický zážitek:
Zanzibar Food Festival (červenec)
Každoročně pořádaný festival představuje to nejlepší z místní kuchyně. Šéfkuchaři z celého ostrova předvádějí své umění, probíhají soutěže ve vaření a návštěvníci mají možnost ochutnat nepřeberné množství specialit na jednom místě.
Ramadán (datum se mění podle islámského kalendáře)
Ačkoli během dne muslimové postí, po západu slunce se ulice plní stánky s jídlem a probíhají velkolepé hostiny. Je to skvělá příležitost ochutnat tradiční pokrmy, které se připravují speciálně pro toto období, jako je např. vyhlášená harisah (sladký dezert z pšenice, cukru a ghee).
Festival Mwaka Kogwa (červenec)
Tradiční nový rok podle perského kalendáře, který se slaví především v Makunduchi na jihu ostrova. Součástí oslav jsou i velké hostiny s typickými pokrmy a rituální příprava jídla.
Týdenní rybí trh v Nungwi (každá středa)
Nejde o festival v pravém slova smyslu, ale o pravidelnou událost, kdy místní rybáři přivážejí své úlovky a přímo na pláži probíhá velký trh. Mnoho restaurací zde nakupuje suroviny a návštěvníci mohou ochutnat čerstvě připravené ryby a mořské plody.
Ceny a jak ušetřit
Ceny jídla na Zanzibaru se mohou výrazně lišit v závislosti na lokalitě a typu restaurace. Zde je přehled, co můžete očekávat:
- Místní restaurace: hlavní jídlo za 3-8 €
- Středně drahé restaurace: hlavní jídlo za 10-20 €
- Luxusní restaurace: hlavní jídlo za 25-50 €
- Pouliční jídlo: 1-5 € za porci
- Lahev vody (1,5l): 0,5-1 €
- Místní pivo: 2-4 € (v baru), 1-2 € (v obchodě)
- Káva/čaj: 1-3 €
- Čerstvý ovocný džus: 1-3 €
Jak ušetřit na jídle během pobytu na Zanzibaru:
- Jezte tam, kde jedí místní – restaurace vzdálené od hlavních turistických tras nabízejí autentičtější jídlo za zlomek ceny.
- Navštivte Forodhani Gardens večerní trh – skvělý způsob, jak ochutnat různá jídla za rozumné ceny.
- Smlouvejte – u pouličních prodejců a na trzích je smlouvání očekávanou součástí transakce. Buďte však zdvořilí a respektujte, že prodejci si také potřebují vydělat na živobytí.
- Všímejte si, zda jsou v ceně zahrnuty daně a poplatky – mnoho restaurací automaticky přidává 5-15% servisní poplatek a 18% DPH.
- Pijte vodu z velkých lahví – kupujte velké láhve vody (5-10l) a doplňujte si menší na cesty. Ušetříte peníze i zbytečný plastový odpad.
- Vyhněte se restauracím, které cílí pouze na turisty – restaurace s nápadnými cedulemi v angličtině a menu s fotkami jídel často nabízejí nižší kvalitu za vyšší ceny.
- Pokud máte ubytování s kuchyňkou – navštivte místní trhy a vyzkoušejte přípravu jednoduchých pokrmů z čerstvých lokálních surovin.

