Průvodce / Evropa / Švýcarsko / Jídlo a pití

Jídlo a pití ve Švýcarsku

Kde se najíst ve Švýcarsku

Pokud vás netíží rozpočet, nejlépe se najíte v restauraci. Ve Švýcarsku najdete mnoho podniků, nabízejících světovou i lokální kuchyni. Pokud chcete ochutnat něco místního, rezervujte si stůl v Café du Soleil. Tento podnik je vyhlášený pro svoje nejlepší fondue a najdete ho v Ženevě.

Velmi dobře a za zlomek ceny se ale najíte i u provozů s pouličním občerstvením. Díky tomu si můžete vychutnat pravé švýcarské speciality uprostřed nádherných měst, nebo promenádách u mnoha švýcarských jezer.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Švýcarská kuchyně a co musíte ochutnat

Švýcarská kuchyně je velmi rozmanitá. Jednou z národních specialit je fondue, roztavená směs sýrů s vínem, do které se namáčí kousky křupavého pečiva. Můžete se setkat i s čokoládovou variací, kde se do rozteklé čokolády ponořuje nejčastěji ovoce.

Gourmet Swiss fondue

Raclette je pokrm pojmenovaný podle druhu sýra, ze kterého se připravuje. Sýr se nejprve roztaví na grilu, postupně se z něj seškrabuje roztavená vrstva a ta se pak podává s bramborami ve slupce a zeleninou.

raclette

Specialitou, na kterou narazíte hlavně v Curychu, jsou medailonky z telecího masa podávané ve smetanové omáčce s rösti – dozlatova opečenými strouhanými bramborami, které mohou vzdáleně připomínat bramborák.

Ženeva je také známá rybími filety, Lausanne klobáskami s pórkem a brambory. V Ticinu vyzkoušejte polentu, rizoto a těstoviny, v Bernu si zase dejte uzené vepřové, klobásky a kyselé zelí.

Fondue

Kdekoli potom okuste čerstvý křupavý chléb, znamenité sýry a zavařeniny, nebo také pravé müsli, které bylo vymyšleno právě ve Švýcarsku doktorem Maximilianem Bircher-Bennerem. Slavné jsou i slané sýrové koláčky.

Ceny v restauracích

Standardní cena jídla o jednom chodu v restauraci činí 20 CHF (například Rösti a Bergkäse 15,50 CHF, tortellini s masem 18,50 CHF). K tomu za půllitr místního točeného piva zaplatíte 6 CHF, za kávu 3 – 3,70 CHF nebo 4 CHF za nealkoholický nápoj. Pokud ale zavítáte do lokální vyhlášené restaurace, zaplatíte za večeři o jednom chodu i 150 CHF - to je spíše výjimka.

V restauracích bývá alkohol docela drahý. 2 dcl vína stojí okolo 8 CHF; 0,3 l piva potom přes 4 CHF. V obchodě se dá pivo sehnat za 1, 25 CHF a levnější víno za 2,50 CHF; dražší a kvalitnější za ceny cca od 8 CHF.

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 21.12.2022