Sprievodca / Asie / Gruzie / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Gruzii

Kde se najíst v Gruzii

Gruzínská kuchyně patří k těm, které si vás okamžitě získají svou pohostinností, bohatostí chutí a jedinečnou kombinací vlivů z Evropy, Středomoří a Blízkého východu. V Gruzii se nechodí jen "najíst" – jídlo je zde rituálem, společenskou událostí a projevem pohostinnosti, kterou místní berou nesmírně vážně.

Čerstvé suroviny, důraz na kvalitu, poctivá příprava a neustále zdokonalované rodinné recepty dělají z gruzínské kuchyně jeden z hlavních důvodů, proč tuto zemi navštívit. Jídlo zde není jen nutností, ale doslova uměním, které Gruzínci povýšili na národní dědictví. Na následujících řádcích vám prozradíme, kde a co ochutnat, abyste si odvezli dokonalý gastronomický zážitek.

V každém městě najdete podniky, které podávají tradiční gruzínskou kuchyni. Nejenže místní kuchyně chutná skvěle, ale je i cenově dostupná.

Máte několik možností, kde ochutnat pravou gruzínskou kuchyni:

  • Tradiční restaurace - nazývané "sakhli" (dům) nebo "dukani", nabízejí klasický gruzínský interiér a tradiční menu
  • Rodinné jídelny - méně formální zařízení, kde vaří "babičky" podle rodinných receptů
  • Vinárny - specializující se na gruzínská vína s doprovodným jídlem
  • Moderní restaurace - nabízející kreativní interpretaci tradičních pokrmů
  • Pouliční stánky - ideální místo pro rychlé občerstvení jako je chačapuri nebo churchkhela

Tbilisi

Hlavní město nabízí nekonečné množství restaurací všech cenových kategorií. V centru města najdete jak autentické podniky, tak moderní restaurace s fusion kuchyní.

  • Levná varianta: Salobie Bia ve čtvrti Sololaki - nenápadná restaurace specializující se na lobio (fazolový pokrm) a další tradiční jídla za velmi příznivé ceny.
  • Doporučený podnik: Shavi Lomi (Černý lev) - skrytý klenot v uličkách Tbilisi, kde šéfkuchař Meriko Gubeladze připravuje tradiční pokrmy v moderním pojetí.

Také určitě zavítejte do nenápadné rodinné restaurace Nikolozi nedaleko centra. Plněné "knedlíčky" khinkali ochutnejte v tbiliské restauraci PasanauriVelice populární je i bistro Mapshalia.

Batumi

Přímořské letovisko nabízí vedle gruzínských specialit i vynikající mořské plody a pokrmy ovlivněné tureckou kuchyní.

  • Levná varianta: Retro - populární místo mezi místními, kde dostanete výborné chačapuri adžaruli za přívětivé ceny.
  • Doporučený podnik: Fanfan - stylová restaurace s příjemnou atmosférou a vynikajícím poměrem cena/kvalita.
  • Luxusní zážitek: Adjarian Wine House - nádherná restaurace s vlastní vinárnou a spektakulárním výhledem na moře.

Kachetie

Vinařský region nabízí tradiční venkovskou kuchyni a skvělá vína přímo od výrobců.

Náš tajný tip: Pheasant's Tears v Signagi - více než restaurace, je to vinařství s vlastní kuchyní, kde majitel John Wurdeman kombinuje tradiční gruzínské pokrmy s organickými víny vyráběnými v kvevri (hliněných nádobách).

Kutaisi

Ve městě Kutaisi určitě zavítejte do baru Palaty, kde můžete ochutnat výborné gruzínské víno spolu s místní kuchyní. Vyzkoušet můžete i gruzínský kebab, a to v malé restauraci laděné do sovětského stylu Bikentia's Kebabery.

Tbilisi, gruzie.jpg

Gruzínská kuchyně a co musíte ochutnat

Gruzínská kuchyně se řadí mezi nejchutnější kuchyně světa a místní obyvatelé jsou na svůj kulinářský um náležitě pyšní.V průběhu let byla ovlivněna ruskou, tureckou i íránskou kuchyní. Každý z gruzínských regionů má navíc své vlastní speciality. Pro gruzínskou kuchyni jsou typické vlašské ořechy, aromatické bylinky a koření, česnek, koriandr, kopr i granátová jablka. Zdejší kuchyně je zkrátka originální a velmi různorodá. 

Rozhodně si nenechte ujít pravé gruzínské chačapuri, nebo-li chlebové placky se sýrovou náplní (může být doplněna vejcem, špenátem..). Chačapuri najdete ve všech pekárnách, rychlých občerstveních, ale i kvalitních restauracích. Tato lahůdka je navíc zapsána na seznamu UNESCO. 

chačapuri, gruzie.jpg

Jedním z nejoblíbenějších gruzínských pokrmů je chinkali, šťavnaté knedlíčky plněné ochuceným mletým masem, sýrem nebo houbami.

chinkali, gruzie.jpg

Taktéž by vám neměla uniknout fazolemi plněná chlebová placka lobiani. Pokud máte rádi polévky, nezapomeňte ochutnat tradiční polévku charčo, která obsahuje nakrájené vlašské ořechy. Mezi tradiční sladkosti se řadí churčchela (vlašské ořechy v hroznové šťávě). 

churčchela, gruzie.jpg

Určitě vyzkoušejte i výborné gruzínské víno a tradiční destilát čača. 

Některé specifické regionální speciality a méně známé pokrmy, které stojí za vyzkoušení:

  • Kharcho - pikantní polévka z hovězího masa s rýží, vlašskými ořechy a tkemali (švestková omáčka)
  • Chakhokhbili - kuře dušené s rajčaty, bylinkami a kořením
  • Kubdari - chléb plněný kořeněným masem, specialita z horského regionu Svanetie
  • Ajapsandali - dušená zelenina podobná ratatoille
  • Pkhali - paštika ze špenátu, červené řepy nebo mrkve s vlašskými ořechy a kořením
  • Elarji - kukuřičná kaše se sýrem, specialita z regionu Samegrelo
  • Tkemali - omáčka z divokých švestek, která se podává k masu

Kulinářské zážitky

V Gruzii nejde jen o to, co jíte, ale také jak a s kým. Skutečným zážitkem je tradiční gruzínská hostina zvaná "supra", kterou vede "tamada" (přednášející přípitky) a kde se podává mnoho chodů doprovázených lokálním vínem a přípitky.

Kurz gruzínského vaření

Naučte se připravovat tradiční gruzínské pokrmy, od chačapuri až po chinkhali. Kurzy vaření jsou k dispozici v Tbilisi, Batumi a dalších turistických centrech. Mnohé z nich zahrnují i návštěvu místního trhu, kde se naučíte vybírat správné ingredience.

Kurzy vaření můžete zakoupit na getyourguide.com.

Tradiční gruzínské kuchyně, Gruzie.jpg

Vinařská túra v Kachetii

Gruzie je považována za kolébku vína s 8000letou tradicí. Kachetie je hlavním vinařským regionem, kde se dozvíte o unikátní metodě výroby vína v hliněných nádobách zvaných kvevri (zapsané na seznamu UNESCO). Mnoho vinařství nabízí prohlídky spojené s degustací a tradičním jídlem.

Návštěva tradičního trhu

Dezerterů Bazaar v Tbilisi je největší a nejstarší trh v Gruzii. Kromě nákupu surovin zde můžete ochutnat čerstvé ovoce, sýry, ořechy a další lokální produkty přímo od farmářů.

Události pro gurmány

Pokud plánujete svou cestu do Gruzie, zvažte načasování tak, abyste mohli navštívit některou z těchto gastronomických událostí:

  • Festival nového vína (květen) - oslava prvního stočení vína v Tbilisi a Telavi
  • Rtveli (září-říjen) - tradiční vinobraní v Kachetii s možností účastnit se sklizně a šlapání hroznů
  • Tbilisi Food Festival (červen) - největší gastronomický festival v zemi s účastí nejlepších restaurací
  • Festival chinkhali v Pasanauri (léto) - oslava tradičních gruzínských taštiček v městě, které je považováno za jejich rodiště
  • Festival churchkhely (podzim) - v regionu Kakheti, věnovaný tradiční gruzínské sladkosti

Ceny a jak ušetřit

Gruzínská gastronomie je ve srovnání s evropskými standardy stále relativně levná, ale ceny se liší podle typu zařízení a lokality:

  • Průměrná cena za chačapuri: 5-15 GEL (40-120 Kč)
  • Porce chinkhali (5-6 kusů): 8-15 GEL (65-120 Kč)
  • Hlavní jídlo v běžné restauraci: 15-30 GEL (120-240 Kč)
  • Oběd/večeře pro dvě osoby v restauraci střední cenové kategorie: 60-100 GEL (480-800 Kč)
  • Láhev domácího vína v restauraci: 20-40 GEL (160-320 Kč)

Tipy jak ušetřit:

  • Jezte tam, kde jedí místní - restaurace mimo hlavní turistické trasy nabízejí často lepší jídlo za nižší ceny
  • Vyzkoušejte pouliční jídlo - chačapuri nebo chinkhali ze stánku jsou levnější než v restauraci
  • Navštivte pekárny - gruzínský chléb a další pečivo je vynikající a velmi levné
  • Zkuste "sakhli" (domácí) restaurace - malé rodinné podniky s autentickou kuchyní za nižší ceny
  • Oběd je obvykle levnější než večeře - mnoho restaurací nabízí polední menu za výhodné ceny
  • Kupujte víno přímo od výrobců - zejména v Kachetii můžete koupit kvalitní víno za zlomek ceny v restauraci
  • Sdílejte jídlo - gruzínské porce jsou obvykle velké a vhodné pro sdílení

Co dělat v Gruzii

Článok pre vás napísal:
Aktualizované: 25.6.2025