Jídlo a pití ve Skotsku

Kde se najíst ve Skotsku

Skotská gastronomie prochází v posledních letech skutečnou revolucí. Země, která byla dlouho neprávem považována za kulinářskou poušť, se dnes pyšní restauracemi s michelinskými hvězdami, inovativními šéfkuchaři a především úžasnými surovinami. Díky chladným vodám Atlantiku a Severního moře má Skotsko přístup k některým nejlepším mořským plodům na světě. Vysočina a ostrovy zase nabízejí divokou zvěřinu a prvotřídní hovězí a jehněčí maso od zvířat, která se volně pasou na nedotčených pastvinách.

Tradiční skotská kuchyně je přímočará, syté jídlo pro drsné podnebí – pořádné porce, jednoduché způsoby přípravy a důraz na kvalitní lokální suroviny. Moderní skotská gastronomická scéna tyto tradice respektuje, ale mění je v sofistikovanější zážitky, které mohou konkurovat nejlepším restauracím světa.

Skotská kuchyně se liší region od regionu. V pobřežních oblastech dominují mořské plody, ve vnitrozemí spíše zvěřina a maso. Pokud chcete ochutnat to nejlepší, co Skotsko nabízí, měli byste navštívit různé části země a sledovat, co je v dané oblasti tradiční.

kavárna The Elephant House.jpg

Edinburgh – skotská gastronomická metropole

Hlavní město Skotska se může pochlubit největší koncentrací vynikajících restaurací v zemi. Najdete zde vše od tradičních hospůdek po restaurace oceněné michelinskou hvězdou. Staré Město a čtvrť Leith jsou zejména známé svou vynikající gastronomickou scénou.

  • Levná volba: The Piemaker – malý podnik nabízející tradiční skotské koláče s masem (pies) za výborné ceny.
  • Doporučený podnik: The Scran & Scallie – gastropub vlastněný michelinským šéfkuchařem Tomem Kitchinem, který servíruje moderní verze skotských klasik.
  • Luxusní zážitek: Restaurant Martin Wishart – michelinská restaurace v Leithu, kde ochutnáte to nejlepší ze skotských surovin v inovativním podání.

Glasgow – autentická skotská kuchyně s mezinárodním vlivem

Glasgow, často považované za srdečnější a méně okázalé než Edinburgh, nabízí upřímnější gastronomické zážitky. Díky své multikulturní povaze zde najdete i skvělé fusion restaurace, které kombinují skotské suroviny s vlivy z celého světa.

  • Levná volba: University Café – ikonická glasgowská instituce servírující skotské snídaně a rybí speciality za lidové ceny.
  • Doporučený podnik: Ubiquitous Chip – legendární restaurace s více než 50letou historií specializující se na moderní skotskou kuchyni.
  • Luxusní zážitek: Cail Bruich – první glasgowská restaurace, která získala michelinskou hvězdu, s důrazem na sezónní skotské produkty.

Highlands a ostrovy – divoká kuchyně severu

Ve skotské Vysočině a na ostrovech ochutnáte nejautentičtější skotskou kuchyni. Místní restaurace často spolupracují přímo s malými dodavateli, lovci a rybáři, takže máte jistotu, že jídlo je čerstvé a lokální. Zvěřina, jehněčí, divoké ryby a samozřejmě dary moře zde hrají hlavní roli.

  • Levná volba: Kishorn Seafood Bar – nenápadný podnik v odlehlé zátoce, kde ochutnáte čerstvé mořské plody za překvapivě rozumné ceny.
  • Doporučený podnik: The Three Chimneys na ostrově Skye – světoznámá restaurace v odlehlé části ostrova, která povznesla místní kuchyni na světovou úroveň.
  • Luxusní zážitek: The Torridon – restaurace v luxusním hotelu uprostřed dramatické krajiny, kde šéfkuchař připravuje pokrmy ze surovin z vlastní farmy a zahrady.

Aberdeenshire a východní pobřeží

Aberdeenshire je známý svým prvotřídním hovězím masem z plemene Aberdeen Angus a bohatými rybářskými tradicemi. Východní pobřeží nabízí některé z nejlepších darů moře ve Skotsku, zejména vyhlášené uzené ryby, tresky a langustýny.

  • Levná volba: The Bay Fish & Chips ve Stonevehenu – oceňovaný podnik přímo na pláži, kde připravují fish and chips z udržitelně lovených ryb.
  • Doporučený podnik: Moonfish Café v Aberdeenu – stylová restaurace kombinující sezónní skotské produkty s mezinárodními technikami.
  • Luxusní zážitek: The Silver Darling – elegantní restaurace s výhledem na přístav v Aberdeenu, specializující se na mořské plody.

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

Skotská kuchyně není příliš světově proslulá, přesto však nabízí mnoho znamenitých specialit, které stojí za to při návštěvě Skotska ochutnat. Základními surovinami skotské kuchyně je hovězí maso, zvěřina, ryby, mořské plody, brambory a ovesné vločky.

Plná skotská snídaně je epická záležitost zahrnující slaninu, vejce, krevní jelito (black pudding), haggis, opečené houby, rajčata, fazole a toast. Je to ideální způsob, jak načerpat energii před dnem stráveným objevováním krajiny.

skotská snídaně.jpg

Skotové mají rádi polévky, ochtnat můžete například scotch broth, skopový vývar s čočkou, hrachem a zeleninou, nebo specifickou cullen skink, rybí polévku z tresky s bramborami, cibulí a mlékem.

Pokrmem pro otrlejší je národní skotské jídlo, které se nazývá haggis. Základními surovinami jsou játra, srdce a plíce ovce, jež se smíchají s ovesnými vločkami, ochutí se kořením a cibulí a poté se vaří v ovčím žaludku. Podává se s bramborovou kaší nebo vařenou řepou.

Dalším hlavním chodem, který si můžete objednat ve skotských restauracích a narozdíl od haggis si s největší pravděpodobností i pochutnáte, je hovězí maso z Highlands nebo Aberdeen Angus. Tyto druhy hovězího masa jsou vyhlášené. 

Kromě hovězího masa nabízejí skotské restaurace také zvěřinu. Velmi často se setkáte s jelením masem vařeným na červeném víně, dále s králičím, tetřevím, bažantím a holubím masem. V restauracích u pobřeží narazíte především na nabídku ryb a mořských plodů. Ryby se velmi často jedí uzené. Mezi nejčastější rybí pokrmy patří losos, uzené sledě, pstruh, z mořských plodů potom garnáti, humři, mušle, ústřice a krabi. I ve Skotsku seženete typické britské fish and chips (smaženou rybu v těstíčku s hranolky). Jako příloha k hlavním jídlům se podává bramborová kaše, kaše z tuřínu, hranolky nebo tzv. stovies (směs brambor, cibule a masa).

hranolky.jpg

Ze skotských dezertů stojí za vyzkoušní tradiční cranachan. Jde o dezert z ovesných vloček, whisky, šlehačky a malin. Velmi oblíbené jsou shortbread, nebo tzv. clootie dumpling (koláč z rozinek a rybízu).

K dobrému jídlu patří dobré pití. Skotové jsou známí především svojí výtečnou whisky. Jde o hlavní exportní produkt Skotska. Známou skotskou značkou whisky je Johnnie Walker. Pozor: ve Skotsku se whisky nepodává s ledem ani smíchaná s jinými nápoji. Skotové ji pijí čistou a s vodou.

Zajímavostí je, že v případě skotské whisky se píše bez „e“, zatímco název „whiskey“ se používá pro irské a většinou také americké produkty. Slovo whisky pochází z gaelského slova „uisce beatha”, což znamená “voda života”.

ochutnávka whiskey.jpg

Kromě whisky má ve Skotsku tradici také pivo. Typické skotské pivo je však hustší, tmavší a sladší než jsme zvyklí a říká se mu bitter. Mezi tradiční nealkoholické skotské nápoje patří Irn-bru – oranžový šumivý nápoj, který je zde oblíbenější než Coca Cola, dále černý čaj s mlékem a káva.

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Za jídlo v běžné restauraci dáte přibližně 12 £. Za tříchodové menu pro 1 osobu v lepší restauraci zaplatíte zhruba 24 £. Levněji se najíte v restauracích typu Fast Food (McDonald, Burger King, KFC), kde se ceny menu pro 1 osobu pohybují standardně kolem 5,30 £. Levnou variantou stravování jsou také různá občerstvení na ulici, která nabízejí např. fish and chips.

Alkohol

V restauracích je alkohol poměrně drahý. Pivo seženete od 4 £ výše, skleničku vína kolem 6 £ v závislosti na restauraci a lokalitě.

Zde jsou tipy, jak si užít skvělou skotskou kuchyni bez zbytečného utrácení:

  • Využijte polední menu – mnoho i luxusních restaurací nabízí v době oběda cenově výhodná menu, často za třetinu ceny večerního menu.
  • Zkuste BYOB restaurace – některé restaurace umožňují přinést si vlastní alkohol (Bring Your Own Bottle) za malý poplatek za otevření, což výrazně sníží účet.
  • Navštivte gastropuby – kvalitní jídlo v tradičním prostředí hospody je často levnější než v restauraci, ale nijak nestrádá na kvalitě.
  • Farmářské trhy a street food – skvělý způsob, jak ochutnat lokální speciality bez vysokých nákladů restaurací.
  • Vyhněte se turistickým pastem – restaurace na Royal Mile v Edinburghu nebo u jezera Loch Ness jsou často předražené. Stačí se od hlavní turistické trasy vzdálit pár ulic a najdete autentičtější a levnější podniky.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Kulinářské zážitky

Skotsko nabízí mnohem více než jen posezení v restauraci. Můžete se zapojit do aktivit, které vám přiblíží místní gastronomii novým a vzrušujícím způsobem.

Whisky tour a degustace

Skotská whisky je národním pokladem a návštěva palírny je téměř povinností. Prohlídky palíren po celém Skotsku vám umožní poznat proces výroby "vody života" a samozřejmě ochutnat různé druhy. Některé palírny nabízejí i speciální degustační menu, kde jsou jednotlivé chody párovány s různými druhy whisky.

Pro rezervaci prohlídek a degustací whisky po celém Skotsku navštivte getyourguide.com.

Kurz vaření tradiční skotské kuchyně

V Edinburghu a dalších větších městech můžete navštívit kurzy vaření, kde se naučíte připravovat tradiční skotské pokrmy. Je to skvělý způsob, jak si odvézt dovednosti a recepty, které budete moci využít i doma.

Seafood safari

Na západním pobřeží a ostrovech můžete zažít tzv. "seafood safari" – výlet lodí, během kterého se dozvíte o udržitelném rybolovu, uvidíte chov mušlí a ústřic, a často můžete ochutnat čerstvě vylovené mořské plody přímo na lodi.

Farmářské trhy

Větší skotská města pravidelně hostí farmářské trhy, kde můžete ochutnat a nakoupit lokální produkty přímo od výrobců. Edinburgh Farmers' Market se koná každou sobotu pod Edinburským hradem a nabízí vše od čerstvých ryb po domácí džemy a pečivo.

Události pro gurmány

Skotsko hostí během roku řadu gastronomických festivalů a akcí, které stojí za návštěvu, pokud je vaše cesta do Skotska načasována správně.

Edinburgh Food Festival

Pětidenní festival probíhající obvykle v červenci v Assembly George Square Gardens, který oslavuje to nejlepší ze skotských potravin a nápojů. Najdete zde stánky s jídlem, ukázky vaření, workshopy a debaty o skotské gastronomii.

Speyside Whisky Festival

Pro milovníky whisky je tento festival v regionu Speyside, domově největší koncentrace palíren ve Skotsku, nepostradatelný. Koná se obvykle na přelomu dubna a května a nabízí přes 500 akcí včetně exkluzivních prohlídek palíren, degustací a párování jídla s whisky.

Seafood Festivals

Po celém Skotsku se konají festivaly mořských plodů, které oslavují bohatství okolních vod. Oban Seafood Festival a Scottish Seafood Festivals v malých přímořských městech jsou skvělou příležitostí ochutnat čerstvé dary moře a vidět ukázky přípravy pokrmů od místních šéfkuchařů.

Seasonal Game Dinners

V podzimních a zimních měsících nabízejí mnohé skotské restaurace a venkovské hospody speciální večeře zaměřené na zvěřinu. Je to ideální příležitost ochutnat jelena, bažanta, koroptev a další zvěřinu v její optimální sezóně.

Co dělat v Skotsku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 10.5.2025