Kde se najíst v Skotsku

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

Skotská kuchyně není příliš světově proslulá, přesto však nabízí mnoho znamenitých specialit, které stojí za to při návštěvě Skotska ochutnat. Základními surovinami skotské kuchyně je hovězí maso, zvěřina, ryby, mořské plody, brambory a ovesné vločky.

Skotové mají rádi polévky, ochtnat můžete například scotch broth, skopový vývar s čočkou, hrachem a zeleninou, nebo specifickou cullen skink, rybí polévku z tresky s bramborami, cibulí a mlékem.

Pokrmem pro otrlejší je národní skotské jídlo, které se nazývá haggis. Základními surovinami jsou játra, srdce a plíce ovce, jež se smíchají s ovesnými vločkami, ochutí se kořením a cibulí a poté se vaří v ovčím žaludku. Podává se s bramborovou kaší nebo vařenou řepou.

Dalším hlavním chodem, který si můžete objednat ve skotských restauracích a narozdíl od haggis si s největší pravděpodobností i pochutnáte, je hovězí maso z Highlands nebo Aberdeen Angus. Tyto druhy hovězího masa jsou vyhlášené. 

Kromě hovězího masa nabízejí skotské restaurace také zvěřinu. Velmi často se setkáte s jelením masem vařeným na červeném víně, dále s králičím, tetřevím, bažantím a holubím masem. V restauracích u pobřeží narazíte především na nabídku ryb a mořských plodů. Ryby se velmi často jedí uzené. Mezi nejčastější rybí pokrmy patří losos, uzené sledě, pstruh, z mořských plodů potom garnáti, humři, mušle, ústřice a krabi. I ve Skotsku seženete typické britské fish and chips (smaženou rybu v těstíčku s hranolky). Jako příloha k hlavním jídlům se podává bramborová kaše, kaše z tuřínu, hranolky nebo tzv. stovies (směs brambor, cibule a masa).

Ze skotských dezertů stojí za vyzkoušní tradiční cranachan. Jde o dezert z ovesných vloček, whisky, šlehačky a malin. Velmi oblíbené jsou shortbread, nebo tzv. clootie dumpling (koláč z rozinek a rybízu).

K dobrému jídlu patří dobré pití. Skotové jsou známí především svojí výtečnou whisky. Jde o hlavní exportní produkt Skotska. Známou skotskou značkou whisky je Johnnie Walker. Pozor: ve Skotsku se whisky nepodává s ledem ani smíchaná s jinými nápoji. Skotové ji pijí čistou a s vodou.

Zajímavostí je, že v případě skotské whisky se píše bez „e“, zatímco název „whiskey“ se používá pro irské a většinou také americké produkty. Slovo whisky pochází z gaelského slova „uisce beatha”, což znamená “voda života”.

Kromě whisky má ve Skotsku tradici také pivo. Typické skotské pivo je však hustší, tmavší a sladší než jsme zvyklí a říká se mu bitter. Mezi tradiční nealkoholické skotské nápoje patří Irn-bru – oranžový šumivý nápoj, který je zde oblíbenější než Coca Cola, dále černý čaj s mlékem a káva.

Ceny v restauracích

Za jídlo v běžné restauraci dáte přibližně 12 £. Za tříchodové menu pro 1 osobu v lepší restauraci zaplatíte zhruba 24 £. Levněji se najíte v restauracích typu Fast Food (McDonald, Burger King, KFC), kde se ceny menu pro 1 osobu pohybují standardně kolem 5,30 £. Levnou variantou stravování jsou také různá občerstvení na ulici, která nabízejí např. fish and chips.

Alkohol

V restauracích je alkohol poměrně drahý. Pivo seženete od 4 £ výše, skleničku vína kolem 6 £ v závislosti na restauraci a lokalitě.

Co dělat v Skotsku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 6.8.2024