Jídlo a pití v La Palma

Kde se na ostrově La Palma nejlépe najíst

La Palma není jen ostrovem úchvatných scenérií a dechberoucích výhledů, ale také místem, kde se snoubí tradiční kanárská kuchyně s moderními gastronomickými trendy. Při našich cestách po "krásném ostrově" (La Isla Bonita) jsme objevili množství míst, kde jídlo není jen nutností, ale skutečným zážitkem. Místní kuchyně čerpá z bohatých zdrojů Atlantiku, úrodné sopečné půdy a staletí trvajícího míšení španělských, latinskoamerických a afrických vlivů.

Na La Palmě se doslova jí všemi smysly – od jednoduchých venkovských hospůdek (guachinches) nabízejících domácí víno a čerstvé ryby až po sofistikované restaurace s inovativními pokrmy připravenými z místních surovin. A co je nejlepší? Ostrov stále zůstává stranou masového turismu, takže ceny jsou příjemnější než na větších Kanárských ostrovech.

Gastronomická scéna La Palmy je překvapivě rozmanitá na to, jak malý ostrov to je. Každá oblast má svůj osobitý kulinářský charakter, který stojí za prozkoumání. Od rybářských vesniček s čerstvými mořskými plody až po horské oblasti specializující se na grilované maso a vydatné pokrmy – vaše chuťové pohárky budou na každém kroku překvapené.

Santa Cruz de La Palma

Hlavní město ostrova nabízí největší koncentraci různorodých restaurací. Historické centrum se svými dlážděnými uličkami skrývá podniky všech cenových kategorií.

  • Doporučený podnik: Enriclai – restaurace s úchvatným výhledem na oceán nabízející moderní interpretace kanárských klasik.
  • Luxusní zážitek: La Lonja – elegantní restaurace specializující se na mořské plody a kreativní gastronomii.

Los Llanos de Aridane a El Paso

Druhé největší město ostrova a jeho okolí je známé jako gastronomické srdce La Palmy. V této oblasti najdete nejvíce restaurací a nejpestřejší výběr.

  • Doporučený podnik: Restaurante El Duende del Fuego – středně drahá restaurace s nadprůměrnou kuchyní a perfektními steaky.
  • Luxusní zážitek: El Jardín de la Sal – restaurace situovaná u solných polí v Puerto Naos nabízející jedny z nejlepších ryb a mořských plodů na ostrově.

Fuencaliente a jižní část

Jižní špička ostrova je domovem vinic, vulkánů a restaurací s výhledem na nekonečný oceán.

  • Levný tip: Bar Parada – místní bar, kde si můžete dát chutné tapas a skleničku místního vína za velmi příjemné ceny.
  • Doporučený podnik: El Jardín de la Sal – restaurace umístěná přímo u starobylých solných polí, kde se dokonale snoubí gastronomie s unikátní atmosférou.

Náš tajný tip: Při návštěvě Fuencaliente zamiřte do některé z místních bodeg (vináren), jako je Teneguía nebo Llanovid. Většina z nich nabízí nejen degustace vín, ale i jednoduché občerstvení z místních produktů za velmi příznivé ceny.

la palma, restaurace.jpg

Co musíte ochutnat

Gastronomie La Palmy je fascinující směsicí španělských a latinskoamerických vlivů, která během staletí vytvořila jedinečnou kanárskou kuchyni. Zde jsou speciality, které byste během vaší návštěvy určitě neměli minout:

  • Papas arrugadas – "vrásčité brambory" vařené v mořské vodě a podávané s mojo omáčkami. Červená (picante) je pálivá, zelená (verde) je jemnější, s koriandrem.

Papas arrugadas.jpg

  • Gofio – pražená mouka z obilovin, která slouží jako základ mnoha pokrmů. Zkuste gofio escaldado (kaše podávaná jako příloha) nebo mousse z gofia jako dezert.
  • Queso palmero – místní kozí sýr, který má chráněné označení původu. Můžete ho ochutnat čerstvý, zralý nebo uzený.
  • Bienmesabe – tradiční dezert z mandlí, medu a žloutků, jehož název doslova znamená "chutná mi dobře".

Bienmesabe, dezert.jpg

  • Ropa vieja – "staré oblečení" je pokrm z trhaného masa, cizrny a zeleniny, který původně vznikl jako způsob, jak využít zbytky.
  • Vína z Fuencaliente – zejména sladké malvasía, které bylo oblíbené už v dobách Shakespeara.

Kulinářské zážitky

Na La Palmě nejde jen o to, co jíte, ale také jak a kde to jíte. Ostrov nabízí množství gastronomických zážitků, které propojují jídlo s kulturou a přírodou.

Návštěva tradičního guachinche

Guachinches jsou jednoduché rodinné podniky, často umístěné přímo v domech místních, kde se podává domácí víno a několik jednoduchých pokrmů. Je to autentický zážitek, jak poznat pravou kanárskou kuchyni bez příkras. Většina guachinches nemá pevnou otevírací dobu ani menu – jednoduše servírují to, co je čerstvé a co zrovna připravili. Nejlepší je zeptat se místních na doporučení, neboť ty nejlepší guachinches nenajdete na Google Maps ani TripAdvisoru.

Degustace vín ve Fuencaliente

Sopečná půda jižní části ostrova je ideální pro pěstování vína. Navštivte některou z místních vinic (bodeg), kde kromě degustace často nabízejí i prohlídky s výkladem o specifickém vinařství ostrova. Bodegas Teneguía nabízí zajímavou prohlídku svých sklepů, následovanou degustací několika jejich vín včetně proslulého malvasía. Za speciální zážitek stojí i ochutnávka přímo mezi vinicemi při západu slunce. Na getyourguide.com najdete několik vinařských túr, během kterých navštívíte různé bodegas.

víno.jpg

Kurzy kanárské kuchyně

Co si přivézt lepšího z dovolené než dovednost připravit autentická místní jídla? Několik restaurací a kulturních center nabízí kurzy vaření zaměřené na tradiční kanárskou kuchyni. Naučíte se připravit papas arrugadas, mojo omáčky nebo dezert z gofia. Kurzy rezervujte předem na getyourguide.com.

Kurz vaření.jpg

Události pro gurmány

La Palma hostí během roku několik gastronomických událostí a festivalů, které stojí za návštěvu, pokud se na ostrově ocitnete ve správný čas:

  • Fiesta del Almendro en Flor (leden/únor) – festival mandloňových květů v Puntagordě, kde kromě přírodní krásy můžete ochutnat množství pokrmů připravených z mandlí.
  • Semana Gastronómica de Canarias (květen) – týden kanárské gastronomie, kdy restaurace po celém ostrově nabízejí speciální menu zaměřená na místní speciality.
  • Fiesta del Vino (září) – vinařský festival ve Fuencaliente, kde místní vinaři představují novou sklizeň a můžete ochutnat všechny druhy palmérských vín.
  • Feria Insular de Artesanía (prosinec) – řemeslný veletrh v Los Llanos nebo Santa Cruz, kde kromě rukodělných výrobků najdete i stánky s tradičními potravinami a vínem.

Ceny a jak ušetřit

Jídlo na La Palmě je obecně cenově dostupnější než na sousedních ostrovech jako Tenerife nebo Gran Canaria. Přesto se vyplatí znát několik tipů, jak ještě více ušetřit:

  • Denní menu (Menú del día) – většina restaurací nabízí v době oběda fixní menu skládající se z předkrmu, hlavního chodu, dezertu a nápoje za cenu 10-15 €. Je to výrazně levnější než objednávání à la carte.
  • Jezte jako místní – obědvejte mezi 13:00 a 15:00 a večeřte po 20:00, kdy restaurace nabízejí nejvýhodnější ceny.
  • Navštivte místní trhy – Mercado Municipal v Santa Cruz nebo Los Llanos nabízí čerstvé místní produkty, ovoce, zeleninu a sýry za příznivé ceny. Skvělé pro piknik!
  • Hledejte "guachinches" – tyto neformální, často podomácku provozované podniky servírují domácí víno a jednoduché jídlo za zlomek cen běžných restaurací.
  • Využijte vesnická pekařství – v malých vesnicích najdete pekárny (panaderías) nabízející výborné sendviče, empanady a sladké pečivo za velmi dobré ceny.
  • Pijte místní – kanárská vína jsou nejen vynikající, ale v místních podnicích stojí výrazně méně než importované značky. Totéž platí pro místní pivo a likéry.

Průměrné ceny jídla na La Palmě:

  • Snídaně (café con leche + tostada): 3-5 €
  • Tapas: 2-5 € za porci
  • Denní menu (menú del día): 10-15 €
  • Večeře pro dva (střední kategorie): 40-60 € včetně vína
  • Luxusní večeře pro dva: 80-120 € včetně vína

Co dělat v La Palmě

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 27.6.2025