Průvodce / Evropa / Kypr / Jídlo a pití

Jídlo a pití na Kypru

Kyperská gastronomie – středomořský ráj chutí

Kypr je ostrov, kde se kulinářské tradice formovaly po tisíciletí. Kyperská kuchyně představuje fascinující mix řeckých, tureckých, blízkovýchodních a dokonce britských vlivů, což vytváří jedinečnou chuťovou paletu, kterou jinde neochutnáte. Místní pokrmy jsou založené na čerstvých sezonních surovinách, kvalitním olivovém oleji, bylinách a koření.

Co dělá kyperskou kuchyni tak výjimečnou je koncept "meze" – pestré přehlídky malých chodů, které se postupně servírují ke sdílení. Tradiční meze může obsahovat 15-30 různých pokrmů a je dokonalým způsobem, jak ochutnat širokou škálu místních specialit během jednoho posezení.

V této gastronomické příručce vás provedeme nejlepšími místy, kde se na Kypru najíst, od autentických rodinných taveren až po luxusní podniky s výhledem na Středozemní moře. Dozvíte se také, jaké speciality byste rozhodně neměli minout a jak si užít kyperskou gastronomii naplno bez zbytečných výdajů.

Kde se na Kypru nejlépe najíst

Kyperská gastronomická scéna je rozmanitá a nabízí něco pro každého – od nenápadných rodinných taveren, kde se vaří podle receptů předávaných generacemi, až po moderní restaurace kombinující tradiční postupy s inovativními technikami. Nejautentičtější kyperskou kuchyni najdete v horských vesničkách ve vnitrozemí, zatímco pobřežní letoviska nabízejí čerstvé mořské plody a mezinárodní kuchyni.

Nikósie – hlavní město plné chutí

Hlavní město Kypru nabízí kombinaci tradičních taveren i moderních podniků. Historické centrum, zvláště oblast Laiki Geitonia, je plné autentických restaurací, kde můžete ochutnat pravou kyperskou kuchyni.

  • Levná volba: To Anamma – oblíbená mezi místními, nabízí vynikající meze za přijatelné ceny
  • Doporučená restaurace: Zanettos Taverna – legendární podnik fungující od roku 1938, známý svou nekonečnou meze
  • Luxusní zážitek: Byzantino – sofistikovaná restaurace v hotelu Hilton, kombinující tradiční kyperské ingredience s moderními technikami

Limassol – gurmánský ráj u moře

Druhé největší město Kypru je známé svou vynikající gastronomickou scénou, která těží z blízkosti moře i úrodných vinic v okolí. Nabízí nejlepší mix tradičních kyperských pokrmů a mezinárodní kuchyně.

  • Levná volba: Kyra Georgena – rodinná taverna s domácím jídlem za skvělé ceny
  • Doporučená restaurace: Karatello Tavern – nachází se ve staré části města a nabízí autentickou kyperskou kuchyni v rustikálním prostředí
  • Luxusní zážitek: Pyxida Fish Tavern – jedna z nejlepších rybích restaurací na ostrově s denně čerstvými úlovky

Pafos – starobylé město s moderní gastronomií

Oblíbené turistické středisko na západním pobřeží nabízí překvapivě autentickou gastronomickou scénu, zvláště pokud se vydáte mimo hlavní turistické trasy.

  • Levná volba: Theos Taverna – skvělá domácí kuchyně za příznivé ceny na okraji města
  • Doporučená restaurace: Muse Restaurant – situovaná na útesu s úchvatným výhledem na moře a vynikající středomořskou kuchyní
  • Luxusní zážitek: 7 St. Georges Tavern – navzdory rustikálnímu vzhledu jde o kulinářský zážitek nejvyšší třídy, kde nemají menu a jídlo připravují podle denní inspirace šéfkuchaře a dostupných ingrediencí

Ayia Napa a Protaras – více než jen letoviska

Tato oblíbená turistická letoviska nabízejí kromě nočního života také řadu kvalitních restaurací, zvláště těch specializovaných na mořské plody.

  • Levná volba: Hungry Horse Tavern v Ayia Napa – velké porce za rozumné ceny
  • Doporučená restaurace: Mousikos v Protarasu – rodinný podnik s vynikající meze a živou hudbou
  • Luxusní zážitek: Blueberries Restaurant v Ayia Napa – moderní, elegantní restaurace s vynikajícím menu a širokým výběrem vín

Horské vesnice – neobjevené poklady kyperské gastronomie

Pro nejautentičtější gastronomický zážitek se vydejte do horských vesnic v pohoří Troodos. Zde najdete neturistické taverny, kde se vaří podle tradičních receptů s místními surovinami.

Lara beach, kypr (2).jpg

Co musíte na Kypru ochutnat

Kyperská kuchyně je pokladnicí chutí a kulinářských tradic. Zde jsou speciality, které byste během své návštěvy rozhodně neměli minout:

Meze – kyperská gastronomická tradice

Meze není jen jídlo, je to celý koncept stravování. Jedná se o postupně servírované malé porce různých pokrmů, které mohou zahrnovat 15-30 chodů. Je ideální pro sdílení ve společnosti a umožňuje ochutnat široké spektrum kyperských specialit během jednoho posezení.

  • Začíná se studenými předkrmy jako tahini (sezamová pasta), tzatziki (jogurt s okurkou a česnekem), hummus a olivy
  • Následují teplé předkrmy jako halloumi (grilovaný sýr), loukanika (kořeněné klobásy), koupepia (vinné listy plněné rýží a mletým masem)
  • Hlavní chody zahrnují různé druhy masa a ryb
  • Celá hostina obvykle končí sezónním ovocem a tradičními dezerty

Halloumi – nejslavnější kyperský produkt

Tento jedinečný polotvrdý sýr je vizitkou kyperské kuchyně. Vyrábí se z kombinace ovčího a kozího mléka a má vysokou teplotu tání, díky čemuž se dá grilovat nebo smažit bez rozpuštění. Na Kypru se podává v různých úpravách – grilovaný s citronem, smažený s medem nebo čerstvý s rajčaty a mátou.

Halloumi, kyperská kuchyně.jpg

Souvla a souvlaki – mistrovsky grilované maso

Souvla je velké kusy masa (většinou jehněčí nebo vepřové) grilované pomalu na velkém jehlici nad dřevěným uhlím. Souvlaki jsou menší kousky marinovaného masa grilované na menších špízech. Obě varianty jsou neodolatelně šťavnaté a aromatické, podávané s pitou, tzatziki a salátem.

Kleftiko – pomalu pečené jehněčí

Toto tradiční jídlo se připravuje z jehněčího masa pečeného velmi pomalu v hliněné peci. Maso se marinuje v citronové šťávě, česneku a bylinách, zabalí se do pergamenového papíru a peče se několik hodin, dokud doslova nepadá z kostí. Název pochází z řeckého slova "kleftis" (zloděj), protože podle legendy ho připravovali bandité v horách v zakrytých jamách, aby kouř neodhalil jejich polohu.

Afelia – vepřové s koriandrem a vínem

Kousky vepřového masa marinované v červeném víně, drcených koriandrových semínkách a česneku, následně pomalu dušené. Jde o výrazný, aromatický pokrm s hlubokou chutí, který dokonale reprezentuje kyperskou kuchyni.

Loukoumades – sladké pokušení

Malé smažené koblížky polité medem nebo sirupem, posypané skořicí a někdy i sekanými ořechy. Tento tradiční dezert má kořeny sahající až do starověkého Řecka a je dokonalým zakončením kyperského jídla.

Loukoumades, kyperská kuchyně.jpg

Kulinářské zážitky

Na Kypru můžete nejen ochutnávat místní speciality, ale také se ponořit hlouběji do kyperské gastronomie prostřednictvím různých zážitkových aktivit.

Kurzy vaření

Naučte se připravovat tradiční kyperské pokrmy od místních kuchařů. Mnoho restaurací a kulturních center nabízí kurzy, kde se naučíte připravovat halloumi, meze nebo tradiční kyperské dezerty.

V Limassolu a Nikósii můžete najít několik kulinářských škol, které nabízejí půldenní nebo celodenní kurzy zaměřené na tradiční kyperskou kuchyni. Většina kurzů zahrnuje návštěvu místního trhu, kde se dozvíte o typických kyperských ingrediencích, následné vaření a samozřejmě degustaci připravených pokrmů. Getyourguide.com nabízí rezervace některých těchto kurzů.

Kurz vaření.jpg

Vinné stezky

Kypr má dlouhou historii vinařství sahající až 6000 let zpět. Vydejte se na vinnou stezku v oblasti Troodos nebo Paphos a objevte místní odrůdy jako Xinisteri nebo Maratheftiko, které se nikde jinde na světě nepěstují.

Obzvláště doporučujeme vinařství v oblasti Commandaria, která je považována za nejstarší pojmenovanou vinařskou oblast na světě a produkuje sladké dezertní víno stejného názvu. V mnoha vinařstvích můžete kromě degustace vín ochutnat i místní sýry a další delikatesy.

Návštěva tradičních trhů

Místní trhy jsou nejlepším místem, kde se seznámit s čerstvými kyperským produkty a potravinami. Nejlepší trhy najdete v centru Nikósie (zvláště páteční trh na Plateia Palias Ilektrikis) a v Limassolu (sobotní trh na ulici Anexartisias).

Na trzích můžete koupit čerstvé ovoce a zeleninu, tradiční kyperské sýry, domácí marmelády, med, kořeněné olivy, sušené bylinky a koření a další místní produkty. Je to také skvělá příležitost setkat se s místními producenty a dozvědět se více o kyperských potravinách.

Tradiční výroba sýra halloumi

V některých horských vesnicích můžete navštívit farmy, kde se stále vyrábí halloumi tradičním způsobem. Během této návštěvy uvidíte celý proces výroby od dojení koz až po finální produkt.

Náš tajný tip: V malé vesnici Anogyra nedaleko Limassolu můžete navštívit rodinnou farmu, kde se dozvíte nejen o výrobě halloumi, ale i dalších tradičních sýrů jako anari (měkký sýr podobný ricottě) nebo kefalotyri (tvrdý sýr z ovčího mléka).

Nejlepší levné restaurace

I když cestujete s omezeným rozpočtem, na Kypru můžete jíst velmi dobře. Zde jsou naše tipy na restaurace, kde se najíte kvalitně a za rozumnou cenu.

V centru měst

  • To Anamma (Nikósie) – oblíbená mezi místními studenty, nabízí tradiční kyperské pokrmy za přátelské ceny
  • Just Dogs (Limassol) – pro změnu od kyperské kuchyně, nabízí skvělé hot dogy s mnoha variantami
  • The Traditional Tavern (Pafos) – nenápadný podnik s vynikajícími denními nabídkami a velkorysými porcemi

Mimo turistická centra

  • Kyrenia Tavern (na předměstí Nikósie) – autentická taverna s přátelskou atmosférou a domácí kuchyní
  • Mezostrati Tavern (vesnice Pissouri) – místními milovaný podnik, kde dostanete velkou meze za zlomek ceny, kterou byste zaplatili v turistických oblastech
  • Lambros Fish & Chips (Larnaka, pláž Mackenzie) – jednoduchá restaurace s vynikajícími rybími pokrmy za překvapivě nízké ceny

Nejlepší poměr cena/kvalita

Tyto restaurace nabízejí vynikající kyperskou kuchyni za rozumné ceny – nejsou nejlevnější, ale kvalita jídla rozhodně odpovídá ceně.

V centru měst

  • Zanettos Taverna (Nikósie) – legendární restaurace nabízející tradiční meze za fixní cenu, přičemž jídlo přichází na stůl, dokud neřeknete dost
  • Karatello Tavern (Limassol) – rustikální podnik v historickém centru s vynikajícím kleftikem a mořskými plody
  • Laona Restaurant (Pafos) – moderní restaurace kombinující tradiční kyperské recepty s inovativními technikami

Mimo turistická centra

  • Archontiko Papadopoulou (vesnice Kornos) – restaurace v krásně zrekonstruovaném starém domě, nabízející moderní interpretace klasických kyperských receptů
  • Pyrkos Tavern (vesnice Troodos) – horská taverna s domácími specialitami a úžasným výhledem
  • The Old Fishing Harbor Tavern (Polis) – nenápadná restaurace v rybářském přístavu s vynikajícími čerstvými rybami za přijatelné ceny

Nejlepší luxusní restaurace

Pro speciální příležitosti nebo když si chcete dopřát něco výjimečného, vyzkoušejte tyto špičkové restaurace.

V centru měst

  • Byzantino (Nikósie, hotel Hilton) – elegantní restaurace kombinující kyperské a středomořské vlivy v moderním pojetí
  • Pyxida Fish Tavern (Limassol) – jedna z nejlepších rybích restaurací na ostrově s každodenní nabídkou čerstvých úlovků
  • Bastione (Pafos) – situována v historických hradbách s panoramatickým výhledem na přístav a rafinovanou středomořskou kuchyní

Mimo turistická centra

  • Anassa Hotel Restaurants (Polis) – luxusní resort nabízející několik vynikajících restaurací, včetně Helios, kde podávají středomořskou kuchyni na nejvyšší úrovni
  • Columbia Beach Resort (Pissouri Bay) – restaurace Apollo nabízí sofistikovanou kyperskou kuchyni v nádherném prostředí s výhledem na moře
  • Grada Tavern (Kakopetria) – navzdory svému skromnému vzhledu jde o místo, kam se sjíždějí gurmáni z celého ostrova kvůli inovativnímu přístupu k tradiční horské kuchyni

Události pro gurmány

Pokud plánujete cestu na Kypr, zvažte návštěvu během některé z těchto gastronomických událostí:

Kyperský vinný festival

Každý září se v Limassolu koná velkolepý vinný festival oslavující tisíciletou tradici kyperského vinařství. Můžete ochutnat vína od všech hlavních kyperských producentů, užít si tradiční hudbu a tanec a ochutnat místní speciality.

degustace vína.jpg

Festival květů mandloní

V únoru a březnu se v vesnici Limnatis koná festival oslavující kvetení mandloňových stromů. Součástí jsou ochutnávky tradičních pokrmů a cukrovinek připravených z mandlí.

Afroditino food festival

Každoročně v květnu se v Pafos koná food festival pojmenovaný po bohyni lásky Afroditě, která se podle mytologie zrodila z mořské pěny právě u kyperských břehů. Festival nabízí ochutnávky od nejlepších místních šéfkuchařů a často hostuje i zahraniční kuchařské celebrity.

Festival svatého Lazara

Osm dní před pravoslavnými Velikonocemi se v Larnace koná festival svatého Lazara, během kterého můžete ochutnat tradiční velikonoční kyperské pokrmy jako flaounes (sýrové koláče) a tsoureki (sladký chléb).

Ceny a jak ušetřit

Ceny v kyperských restauracích se značně liší podle typu podniku a lokality. V turistických oblastech můžete očekávat vyšší ceny než ve vnitrozemí a menších městech.

Orientační cenová hladina

  • Levná taverna: kompletní jídlo pro jednu osobu 10-15 €
  • Středně drahá restaurace: kompletní jídlo pro jednu osobu 20-30 €
  • Luxusní restaurace: kompletní jídlo pro jednu osobu 40-80 €
  • Meze pro dvě osoby: 30-60 € podle typu podniku
  • Místní pivo: 3-5 €
  • Sklenka kyperského vína: 4-8 €

Jak ušetřit na jídle

  • Obědové menu – Mnoho restaurací nabízí zvýhodněné polední menu za zlomek ceny večeře
  • Jezte jako místní – Vyhněte se restauracím s menu v mnoha jazycích a fotkami jídel, které jsou většinou turistické pasti s vyššími cenami a nižší kvalitou
  • Meze ke sdílení – Objednejte si meze ke sdílení ve skupině, vyjde to často levněji než jednotlivá jídla a ochutnáte více různých pokrmů
  • Pekárny a pouliční prodejci – Pro rychlý oběd vyzkoušejte místní pekárny, kde seženete skvělé pita sendviče, spinach pies (spanakopita) nebo halloumi pies za přijatelné ceny
  • Nakupujte na trzích – Pokud máte k dispozici kuchyň, nakupte si čerstvé suroviny na místních trzích a připravte si vlastní kyperské speciality
  • Pitná voda – Voda z kohoutku je na většině míst na Kypru pitná, takže si můžete doplňovat vlastní lahev místo kupování balené vody

Spropitné

Na Kypru není spropitné striktně vyžadováno, ale je běžné nechat přibližně 10% z účtu, pokud jste byli s obsluhou spokojeni. V některých turistických restauracích může být servisní poplatek již zahrnut v ceně, vždy si proto zkontrolujte účet.

Co dělat na Kypru

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 16.10.2025