Kde se najíst v Bari
Bari, hlavní město regionu Puglia (Apulie), představuje gastronomický ráj, kde se snoubí tradice, kvalitní suroviny a středomořská lehkost. Jídlo je zde životním stylem, nikoli pouhou nutností. V úzkých uličkách historického Bari Vecchia můžete potkat místní ženy, které ručně vyrábějí těstoviny orecchiette přímo na ulici – stejně jako to dělaly jejich babičky a prababičky.
Mezi typické rysy apulské kuchyně patří jednoduchost, důraz na čerstvost a lokálnost ingrediencí. Olivový olej, který zde dozrává pod horkým jižním sluncem, je základem většiny pokrmů. Přidejte k tomu lahodné mořské plody vytažené z Jaderského moře a máte recept na nezapomenutelný kulinářský zážitek.
Bari nabízí rozmanité kulinářské zážitky – od pouličního občerstvení, přes tradiční rodinné restaurace až po moderní podniky s inovativním přístupem k tradiční apulské kuchyni. Každá část města má svůj specifický charakter a tomu odpovídá i gastronomická nabídka.
Nejautentičtější zážitek však bezpochyby čeká na návštěvníky ve Starém městě (Bari Vecchia), kde se koncentruje esence místního kulinářského umění. Naopak v moderní čtvrti Murat najdete stylové restaurace a podniky s mezinárodní kuchyní.
K oblíbeným podnikům patří:
- Al Pescatore (restaurace/pizzerie)
- Biancofiore (restaurace, mořské plody)
- Perbacco (restaurace)
- Mostofiore (vinárna, restaurace)
- Le 2 Aquile (restaurace)
- El Focacciaro (pekárna)
- Le Gourmet Caseificio Del Centro (výrobky se sýry)
- N'dèrr'a la lanze: Rybí trh na nábřeží, kde vám čerstvé pokrmy naservírují přímo rybáři.
Kde koupit domácí těstoviny:
- Strada Arco Alto - Na této ulici ve čtvrti Bari Vecchia uvidíte dámy, které vyrábějí těstoviny a prodávají je na chodníku před svými domy.
Bari Vecchia (Staré město)
Historické srdce Bari pulzuje autentickou atmosférou. Ve spleti úzkých uliček najdete ty nejlepší příklady tradiční apulské kuchyně. Právě zde se odehrává kulinářské divadlo, kdy místní ženy vyrábějí těstoviny orecchiette přímo před vašima očima. Večer se uličky plní vůněmi domácího jídla a smíchem místních obyvatel.
- Doporučený podnik: Osteria Vini e Cucina – autentická rodinná restaurace s tradičními pokrmy a příjemnou atmosférou.
- Luxusní zážitek: Ristorante La Locanda di Federico – elegantní restaurace nabízející sofistikovanou verzi apulské kuchyně.
Murat (Nové město)
Elegantní čtvrť Murat je komerčním a módním centrem Bari. Gastronomická scéna je zde rozmanitější a modernější, najdete tu jak tradiční restaurace, tak i mezinárodní kuchyni a stylové podniky.
- Levná volba: Pizzeria Di Cosimo – oblíbená pizzerie mezi místními s výborným poměrem cena/kvalita.
- Doporučený podnik: Ristorante El Chiringuito – středomořská kuchyně s důrazem na čerstvé ryby a mořské plody.
- Luxusní zážitek: Borgo Antico – stylová restaurace s panoramatickým výhledem a důrazem na lokální suroviny.
Madonnella
Tato rezidenční čtvrť nabízí autentické kulinářské zážitky daleko od turistického ruchu. Restaurace zde vaří především pro místní, což zaručuje autentičnost a rozumné ceny.
- Levná volba: Panificio Santa Rita – pekárna s vynikajícím pečivem a rychlým občerstvením.
- Doporučený podnik: Trattoria da Donato – rodinná restaurace s tradiční apulskou kuchyní a domácí atmosférou.
- Luxusní zážitek: Ristorante Biancofiore – restaurace zaměřená na vysoce kvalitní mořské plody a ryby.

Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Bari, jako hlavní město Apulie, nabízí bohatou a rozmanitou gastronomickou scénu. Místní kuchyně se vyznačuje čerstvými surovinami, jednoduchými recepty a výraznými chutěmi. Níže uvádíme několik tradičních jídel, které byste při návštěvě Bari rozhodně neměli vynechat.
Typická jídla
- Orecchiette: Typické těstoviny z Apulie, které mají tvar malých oušek. Nejčastěji se podávají s brokolicí (orecchiette con cime di rapa) nebo rajčatovou omáčkou a ricottou.
- Focaccia Barese: Místní varianta pečiva focaccia, která je tlustší a měkčí než jiné verze, a je obvykle pokryta rajčaty, olivami, olivovým olejem a oreganem.

- Riso, Patate e Cozze: Zapékané jídlo z rýže, brambor a mušlí. Je to tradiční pokrm, který se připravuje ve vrstvách a peče se v troubě.
- Polpo alla Griglia: Grilovaná chobotnice je oblíbeným jídlem v pobřežních oblastech Apulie. Je jemná, chuťově bohatá a často se podává s citronem a olivovým olejem.
- Panzerotti: Smažené kapsy plněné rajčatovou omáčkou a mozzarellou. Jsou oblíbeným pouličním jídlem a skvělým rychlým občerstvením.

- Tiella di Verdure: Zeleninový nákyp připravený z různých druhů zeleniny, rýže a sýra, často doplněný rajčatovou omáčkou.
- Burrata: Měkký sýr pocházející z Apulie, který je známý svou krémovou konzistencí. Podává se čerstvý, často s olivovým olejem a čerstvým chlebem.
Dezerty
- Pasticciotto: Tradiční dezert, který pochází z Apulie. Jedná se o malé pečivo plněné sladkým krémem nebo marmeládou.
- Zeppole di San Giuseppe: Sladké smažené kroužky plněné krémem, které se tradičně připravují na svátek svatého Josefa.
Nápoje
- Primitivo: Lahodné červené víno pocházející z Apulie. Má plnou a bohatou chuť, která se skvěle hodí k místním masovým pokrmům.
- Limoncello: Citrónový likér, který je oblíbený po celé jižním Itálii. Vyrábí se z citronové kůry, alkoholu, vody a cukru.

Kulinářské zážitky
Bari není jen o pasivní konzumaci jídla, ale také o aktivním poznávání místní kulinářské tradice. Mnoho návštěvníků oceňuje možnost ponořit se hlouběji do tajů apulské kuchyně prostřednictvím organizovaných zážitků, které spojují gastronomii s kulturou a historií regionu.
Kurzy vaření
Naučte se připravovat autentické apulské speciality pod vedením místních kuchařů. Většina kurzů začíná nákupem surovin na tradičním trhu, pokračuje praktickou výukou a končí společnou hostinou s vínem z regionu Puglia.
Náš tajný tip: Vyhledejte kurz, který zahrnuje výrobu ručních těstovin orecchiette. Tento dovednostní proces vyžaduje zručnost, kterou místní ženy zdokonalují celý život, a možnost učit se od nich je nezapomenutelným zážitkem.
Kurzy vaření a gastronomické zážitky můžete rezervovat na getyourguide.com.

Food tour ve Starém městě
Prohlídky s průvodcem zaměřené na ochutnávky místních specialit jsou ideálním způsobem, jak během několika hodin poznat to nejlepší z barské kuchyně. Průvodci vás zavedou do podniků, které znají pouze místní, a vysvětlí vám historický a kulturní kontext jednotlivých pokrmů.
Návštěva rybího trhu
Navštivte živý rybí trh v přístavu, kde každé ráno rybáři prodávají svůj čerstvý úlovek. I když nic nekoupíte, samotná atmosféra a pohled na rozmanitost mořských plodů je fascinujícím zážitkem. Trh je otevřen obvykle od časného rána do 13:00.
Události pro gurmány
Bari a okolní region Puglia hostí během roku řadu gastronomických festivalů a událostí, které oslavují místní kulinářské tradice a produkty. Pokud máte možnost naplánovat svou návštěvu podle některé z těchto akcí, získáte jedinečnou příležitost ponořit se do apulské gastronomie v její nejautentičtější podobě.
Fiera del Levante (září)
Největší obchodní veletrh jižní Itálie, který zahrnuje rozsáhlou gastronomickou sekci s prezentací regionálních produktů, ochutnávkami a workshopy.

Sagra delle Orecchiette (květen)
Festival věnovaný typickým apulským těstovinám, kde můžete sledovat místní ženy při jejich tradiční výrobě, ochutnat různé varianty omáček a naučit se základy přípravy.
Festa del Mare (červenec)
Přímořský festival oslavující dary moře s množstvím stánků nabízejících čerstvé ryby a mořské plody připravené tradičními způsoby.
BuonGusto Puglia (říjen)
Gastronomický festival zaměřený na prémiové regionální produkty – olivové oleje, vína, sýry a pečivo. Zahrnuje degustace, workshopy a setkání s producenty.
Calici di Stelle (srpen)
Vinařský festival, který se koná ve vinařských oblastech Puglie. Nabízí příležitost ochutnat nejlepší místní vína pod hvězdnou oblohou za doprovodu tradičních pokrmů.
Ceny v restauracích a jak ušetřit
Ceny v restauracích v Bari se mohou lišit v závislosti na typu podniku a umístění. Zde je orientační přehled cen:
Levné restaurace a pizzerie
- Předkrm: 100–200 CZK
- Hlavní chod: 200–400 CZK
- Dezert: 50–100 CZK
- Pizza: 150–300 CZK
Střední cenová kategorie
- Předkrm: 200–300 CZK
- Hlavní chod: 400–700 CZK
- Dezert: 100–200 CZK
Luxusní restaurace
- Předkrm: 300–500 CZK
- Hlavní chod: 700–1 200 CZK
- Dezert: 200–400 CZK
Nápoje
- Sklenka vína: 100–200 CZK
- Láhev vína: 300–800 CZK
- Pivo: 50–150 CZK
- Nealkoholické nápoje: 30–80 CZK
Tipy, jak ušetřit
- Obědové menu – Mnoho restaurací nabízí v poledne fixní menu (menu del giorno) za výhodnou cenu, často kolem 15-20 €.
- Jíst tam, kde jedí místní – Vyhněte se podnikům s vícejazyčnými menu a turistickými fotografiemi jídel. Restaurace frekventované místními obyvateli nabízejí obvykle lepší kvalitu za nižší ceny.
- Aperitivo – V podvečer mnoho barů nabízí za cenu nápoje také malý bufet s občerstvením. Může to posloužit jako lehká večeře.
- Nakupujte na trzích – Pokud máte k dispozici kuchyň, nakupte si čerstvé suroviny na místních trzích a připravte si jednoduché jídlo sami.
- Sdílení pokrmů – Italské porce jsou často velkorysé. Zvažte objednání několika předkrmů a hlavních jídel ke sdílení, abyste ochutnali více za méně.
- Pijte vodu z kohoutku – Požádejte o "acqua del rubinetto" (vodu z kohoutku) místo drahé balené vody.
- Jídlo s sebou – Mnohé pekárny a lahůdkářství nabízejí kvalitní sendviče a focaccie, které si můžete vzít s sebou a sníst v některém z městských parků.

