Průvodce / Evropa / Francie / Paříž / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Paříži

Gastronomie v Paříži

Paříž není jen městem lásky a umění, ale i skutečným rájem pro milovníky dobrého jídla. Francouzská metropole se pyšní pozoruhodnou kulinářskou scénou, kde se mísí tradiční kuchyně s moderními trendy, bistro kultura s michelinskými restauracemi. Jako návštěvníci budete mít možnost ochutnat vše od dokonalého croissantu v malé pekárně po sofistikované degustační menu u slavných šéfkuchařů.

Pařížská gastronomie je skutečným národním pokladem a Francouzi k jídlu přistupují s neuvěřitelnou vážností a respektem. Každé sousto by mělo být zážitkem – a přesně tak k němu přistupují. Místní kuchyně je postavena na kvalitních surovinách, precizní přípravě a staletých tradicích. Nenechte se však odradit představou, že dobré jídlo zde musí nutně stát majlant – i v Paříži lze najít cenově dostupná místa s vynikajícím jídlem.

Kde se v Paříži nejlépe najíst

Pařížská gastronomická scéna je rozdělena do několika výrazných oblastí, z nichž každá má svou specifickou atmosféru a charakter. Pro autentický kulinářský zážitek doporučujeme vyhnout se příliš turistickým podnikům v bezprostřední blízkosti hlavních památek. Skutečné perly často najdete až o několik uliček dál, kde stolují místní.

Vězte, že skutečný Pařížan málokdy večeří před 20. hodinou a v lepších restauracích je téměř vždy nutná rezervace. V poledne mnoho restaurací nabízí menu du jour (menu dne) za příznivější ceny než večer – to je skvělý způsob, jak ochutnat vyhlášenou kuchyni za zlomek ceny.

Le Marais (3. a 4. obvod)

Historická čtvrť Le Marais kombinuje tradiční francouzskou kuchyni s moderními trendy a mezinárodními vlivy. Oblast je známá svými židovskými pekárnami, moderními bioeaterími a trendy bistry.

  • Levná volba: L'As du Fallafel – ikonický podnik s nejlepším falafelem ve městě, kde často stojí fronta až na ulici.
  • Doporučený podnik: Chez Janou – tradiční francouzské bistro s vynikající atmosférou a autentickými provensálskými specialitami.
  • Luxusní zážitek: Restaurant H – moderní fine dining pod vedením šéfkuchaře Huberta Duchenne s kreativním přístupem k francouzské kuchyni.

Saint-Germain-des-Prés (6. obvod)

Tato elegantní levobřežní čtvrť s její intelektuální historií nabízí některé z nejlepších tradičních bister, kavárny s historií i luxusní gastronomické chrámy.

  • Levná volba: Le Comptoir du Relais – přestože je spíše ve střední cenové kategorii, jejich polední menu je cenově dostupný způsob, jak ochutnat kuchyni slavného šéfkuchaře Yvese Camdeborda.
  • Doporučený podnik: Café de Flore – historická kavárna s tradicí sahající do roku 1885, kam chodili Hemingway, Sartre a další intelektuálové.
  • Luxusní zážitek: L'Atelier de Joël Robuchon – restaurace s michelinskou hvězdou, kde můžete sledovat přípravu svého jídla u elegantního baru.

Montmartre (18. obvod)

Slavná umělecká čtvrť na kopci nabízí mix autentických bister s výhledem na město i turistické pasti. Stojí za to zajít dál od hlavních tras a objevit podniky, kam chodí místní.

  • Levná volba: La Maison Rose – ikonická růžová budova nabízí překvapivě dostupné menu s autentickými francouzskými pokrmy.
  • Doporučený podnik: Le Moulin de la Galette – historická restaurace pojmenovaná podle slavného Renoirova obrazu s útulnou atmosférou a tradiční kuchyní.
  • Luxusní zážitek: Marcel – moderní bistro s prvotřídními ingrediencemi a inovativními úpravami klasických receptů.

Canal Saint-Martin (10. obvod)

Tato trendy oblast je centrem mladé kulinářské scény, experimentálních konceptů a moderních podniků. Najdete zde živé bary, hipsterské kavárny a inovativní restaurace.

  • Levná volba: Du Pain et des Idées – jedna z nejlepších pekáren v Paříži, kde můžete ochutnat vynikající escargot (šnečí koláč s rozinkami) nebo tradiční chleba.
  • Doporučený podnik: Chez Prune – bistro s výhledem na kanál, kde se schází mladí Pařížané na dlouhé obědy či večeře.
  • Luxusní zážitek: Le Chateaubriand – přes svůj nenápadný vzhled jde o jednu z nejvíce ceněných restaurací v Paříži s inovativním degustačním menu.

IMG_7177.jpeg

Co musíte ochutnat

Francouzská kuchyně je součástí světového nehmotného dědictví UNESCO a Paříž je její výkladní skříní. Zde jsou speciality, které by žádný návštěvník neměl minout:

  • Croissant a pain au chocolat – Pařížská snídaně par excellence. Hledejte pekárny, kde se tvoří fronty místních.
  • Steak-frites – Dokonale připravený steak s křupavými hranolky je klasikou francouzských bister.
  • Escargots de Bourgogne – Šneci pečení v bylinkovém másle s česnekem, tradiční předkrm.
  • Soupe à l'oignon – Cibulová polévka zapečená se sýrem a kouskem bagety je skvělou volbou v chladnějších dnech.
  • Coq au vin – Kohout na víně, tradiční pokrm, kde maso dlouho dusí ve víně s houbami a slaninou.
  • Crème brûlée – Jemný vanilkový krém s karamelovou krustou.
  • Macarons – Barevné mandlové sušenky s krémovou náplní, ikonické pro Paříž.
  • Sýrový talíř – Ve Francii je běžné servírovat sýry jako samostatný chod před dezertem.

Náš tajný tip: Navštivte některý z krytých tržišť, jako je Marché des Enfants Rouges (nejstarší krytý trh v Paříži) nebo Marché Bastille, kde můžete ochutnat čerstvé produkty přímo od producentů a dát si jednoduchý oběd ve stylu místních.

Kulinářské zážitky

V Paříži nejde jen o restaurace – město nabízí řadu aktivit, které vám pomohou hlouběji proniknout do tajů francouzské gastronomie. Od kurzů vaření po degustace, zde jsou zážitky, které by si žádný milovník jídla neměl nechat ujít:

Kurzy francouzského pečení

Naučte se připravovat autentické croissanty, bagety nebo macarons pod vedením zkušených pekařů. Kurzy jsou většinou vedeny v angličtině a zahrnují veškeré ingredience i vybavení. Kromě nově nabytých dovedností si odnesete i své výtvory. Mnoho pařížských pekařských škol nabízí kurzy speciálně navržené pro turisty. Ceny začínají přibližně na 100 €. Kurzy je možné rezervovat online.

Procházky za sýry a vínem

Připojte se k expertovi na gastronomii, který vás provede nejlepšími sýrárnami a vinotékami jedné čtvrti. Během procházky ochutnáte různé druhy francouzských sýrů a vín a dozvíte se o jejich výrobě, regionálních specifikách a správném párování. Tyto tematické procházky trvají obvykle 2-3 hodiny a spojují historii čtvrti s gastronomickým zážitkem.

Návštěva čokoládoven

Paříž je rájem pro milovníky čokolády. V elegantních čtvrtích Saint-Germain a Marais najdete koncentraci luxusních čokoládoven. Podniky jako La Maison du Chocolat, Pierre Hermé nebo Patrick Roger předvádějí čokoládu jako umělecké dílo. Pro skutečné nadšence doporučujeme organizovanou degustační tour po nejlepších čokoládovnách s výkladem o procesu výroby a různých druzích kakaa.

Večeře v domácnosti s místními

Pro autentický zážitek mimo turistickou bublinu zkuste večeři u místních. Několik platforem spojuje návštěvníky s Pařížany, kteří rádi vaří a přivítají mezinárodní hosty u svého stolu. Získáte tak nejen vynikající domácí jídlo, ale i možnost poznat místní kulturu a navázat nová přátelství.

IMG_7176.jpeg

Nejlepší levné restaurace

I v Paříži, městě luxusní gastronomie, existují místa, kde se najíte dobře a přitom nezruinujete svůj cestovní rozpočet. Klíčem je vyhnout se turistickým pastem a hledat podniky, kde se stravují místní.

V centru

  • Bouillon Chartier (9. obvod) – historická restaurace založená v roce 1896 s tradicí podávání kvalitního jídla za rozumné ceny. Menu se téměř nezměnilo za posledních 100 let a ceny hlavních jídel začínají pod 10 €.
  • Chez Gladines (5. obvod) – specialitou tohoto podniku je baskická kuchyně v obrovských porcích za příznivé ceny. Jejich salade Landaise je legendární.
  • Le Petit Bouillon Pharamond (1. obvod) – další z řetězce tradičních "bouillonů", kde dostanete klasickou francouzskou kuchyni za ceny, které v centru Paříže překvapí.

Mimo centrum

  • Cantine du Troquet (14. obvod) – bistro v jihozápadní části města nabízející jihozápadní francouzskou kuchyni s důrazem na kvalitní suroviny za přijatelné ceny.
  • Le Baratin (20. obvod) – toto bistro v Belleville je oblíbené mezi místními šéfkuchaři. Majitelka Raquel Carena zde vaří rustikální francouzské pokrmy s argentinským vlivem.
  • Au Petit Sud Ouest (15. obvod) – specializuje se na kachní speciality z jihozápadní Francie za příznivé ceny.

Náš tajný tip: Mnoho pařížských restaurací nabízí ve všední dny v poledne tzv. "formule" nebo "menu du jour" – oběd o několika chodech za jednotnou cenu, která je výrazně nižší než večerní à la carte.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pro ty, kteří chtějí ochutnat skutečnou francouzskou kuchyni bez extrémních výdajů, existuje v Paříži řada podniků se skvělým poměrem mezi kvalitou a cenou.

V centru

  • Bistrot Paul Bert (11. obvod) – klasické francouzské bistro s neokázalou atmosférou, vynikajícími steaky a sezonním menu, které se mění každý den. Cena za tříchodové menu se pohybuje kolem 40 €.
  • Chez L'Ami Jean (7. obvod) – energická restaurace šéfkuchaře Stéphana Jéga kombinuje tradiční baskickou kuchyni s moderními technikami. Jejich rýžový nákyp je legendární.
  • Semilla (6. obvod) – moderní bistro s otevřenou kuchyní v Saint-Germain, kde kvalita odpovídá mnohem dražším podnikům, ale ceny zůstávají rozumné.

Mimo centrum

  • Le Servan (11. obvod) – sourozenci Tatiana a Katia Levha zde podávají kreativní francouzskou kuchyni s asijskými vlivy v přátelském prostředí za přijatelné ceny.
  • Le Châteaubriand (11. obvod) – navzdory svému mezinárodnímu renomé (pravidelně se umisťuje mezi 50 nejlepšími restauracemi světa) nabízí cenově dostupné degustační menu.
  • Septime (11. obvod) – restaurace s michelinskou hvězdou, která nabízí kreativní kuchyni založenou na sezonních ingrediencích za zlomek ceny srovnatelných podniků.

IMG_7179.jpeg

Nejlepší luxusní restaurace

Paříž je domovem některých z nejlepších restaurací světa. Pokud chcete zažít vrchol francouzské gastronomie a rozpočet není překážkou, tyto podniky poskytují nezapomenutelné kulinářské zážitky.

V centru

  • Le Cinq (8. obvod) – tříhvězdičková michelinská restaurace v hotelu Four Seasons George V nabízí klasickou francouzskou vysokou kuchyni v impozantním prostředí.
  • Epicure (8. obvod) – vlajková restaurace hotelu Le Bristol pod vedením šéfkuchaře Erica Frechtona má tři michelinské hvězdy a je považována za jednu z nejlepších ve Francii.
  • Alain Ducasse au Plaza Athénée (8. obvod) – restaurace zaměřená na udržitelnost s filozofií "přírodní kuchyně" a tříhvězdičkovým michelinským hodnocením.

Mimo centrum

  • Arpège (7. obvod) – šéfkuchař Alain Passard zde provozuje restauraci se třemi michelinskými hvězdami, která je průkopníkem vegetariánské haute cuisine. Mnoho surovin pochází z vlastních bio zahrad.
  • L'Ambroisie (4. obvod) – nejdéle držící tři michelinské hvězdy v Paříži, tato institutuace na Place des Vosges nabízí klasickou francouzskou kuchyni nejvyšší úrovně.
  • L'Astrance (16. obvod) – šéfkuchař Pascal Barbot nabízí kreativní, lehčí přístup k francouzské kuchyni s asijskými vlivy v intimním prostředí.

Náš tajný tip: Rezervaci do nejlepších pařížských restaurací je třeba udělat často měsíce dopředu, obvykle přesně v den, kdy otevírají rezervační systém pro daný měsíc (často první den v měsíci nebo tři měsíce před požadovaným datem).

Události pro gurmány

Načasování vaší návštěvy Paříže může významně obohatit váš gastronomický zážitek. Město pravidelně hostí řadu kulinářských akcí a festivalů:

  • Taste of Paris (květen) – čtyřdenní festival v Grand Palais, kde můžete ochutnat speciality od nejlepších pařížských šéfkuchařů, zúčastnit se workshopů a zažít michelinskou kuchyni za zlomek běžné ceny.
  • Salon du Chocolat (říjen) – největší světový festival věnovaný čokoládě s více než 500 vystavovateli, módními přehlídkami s šaty z čokolády a nekonečnými ochutnávkami.
  • La Fête de la Gastronomie (září) – celonárodní oslava francouzské kuchyně s řadou speciálních menu, workshopů a veřejných akcí.
  • Beaujolais Nouveau (třetí čtvrtek v listopadu) – tradiční uvedení nového ročníku Beaujolais, kdy bary a bistra po celém městě nabízejí speciální menu k této mladé ovocné červené víno.
  • La Fête du Pain (květen) – festival chleba a pečiva před katedrálou Notre-Dame, kde nejlepší pekaři Francie předvádějí své umění.

Ceny a jak ušetřit

Gastronomické zážitky v Paříži mohou být nákladné, ale s několika strategiemi můžete ochutnat to nejlepší, co město nabízí, aniž byste utratili jmění:

  • Obědové menu – mnoho i vyhlášených restaurací nabízí ve všední dny v poledne "formule" (fixní menu) za zlomek večerní ceny. Za 20-30 € můžete ochutnat jídlo, které večer stojí dvojnásobek.
  • Pekárny a trhy – pro levnější oběd zkombinujte návštěvu pekárny s nákupem na místním trhu. Čerstvá bageta, sýr, pršut a ovoce vytvoří perfektní piknikový oběd za rozumnou cenu.
  • Bouillony – tyto tradiční pařížské restaurace byly založeny na konci 19. století, aby nabízely kvalitní jídlo dělnické třídě. I dnes podávají klasickou francouzskou kuchyni za překvapivě nízké ceny.
  • Apéritif – mnoho barů nabízí během happy hour (obvykle 17-20 h) malé občerstvení zdarma k nápojům. Někdy může jít o velmi štědré porce, které nahradí večeři.
  • "Prix fixe" vs. "à la carte" – objednávání z pevného menu je téměř vždy výhodnější než vybírat jednotlivé položky.
  • Voda z kohoutku – když si objednáte "une carafe d'eau" místo balené vody, dostanete zdarma karafu s kohoutkovou vodou, která je v Paříži naprosto v pořádku ke konzumaci.
  • Spropitné – ve Francii je servis vždy zahrnut v ceně (service compris), není tedy nutné nechávat velké spropitné jako v USA.

Pro skutečně autentický zážitek se nebojte opustit turistické zóny a vyrazit do čtvrtí, kde žijí a jedí místní, jako jsou Belleville, Canal Saint-Martin nebo jižní části Montmartru. Zde najdete nejen nižší ceny, ale často i mnohem autentičtější kuchyni a atmosféru.

Co dělat v Paříži

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 14.5.2025