Kde se najíst v Japonsku
Míst, kde se v Japonsku najíst, je opravdu mnoho:Shokudō je druh jídelny, která podává řadu tradičních a levných jídel. Tyto jídelny se obvykle nachází v blízkosti vlakových stanic, stanic metra a v rušných nákupních čtvrtích.
Po celém Japonsku, ale zejména na městských předměstích, najdete rodinné restaurace, jako jsou Royal Host a Jonathan's - provozy v americkém stylu, speciálně zaměřené na rodinné stolování a podávání západních a japonských jídel.
Ve městech je čím dál tím více západních restaurací, a tak často narazíte na restaurace podávající oblíbené zahraniční kuchyně, jako je italská, francouzská, korejská nebo thajská. Recepty jsou však často přizpůsobeny japonskému vkusu, což může znamenat méně pikantní pokrmy, než na jaké jste možná zvyklí.
Kavárny (kissaten) jsou v Japonsku často navržené tak, aby fungovaly jako salonek nebo místo pro obchodní jednání. Jsou ideální pro zákazníky, kteří nemají doma nebo v kanceláři dostatek místa. Jiné kavárny mají zvláštní design nebo se specializují na určité věci, například jazz nebo komiksy. Na takových místech vás káva nebo čaj obvykle vyjde na 100 Kč nebo více. Existuje ale také spousta levnějších kaváren, které podávají nápoje a občerstvení za rozumné ceny.
Nejlepšími místy, kde si dát něco k pití nebo k jídlu, jsou restaurace / hospody izakaya, které mají rozsáhlou nabídku menších jídel.Tradiční izakaya působí spíše "venkovsky", i když ve větších městech narazíte na modernější.
Japonská kuchyně a co musíte ochutnat
Není nad to ochutnat místní kuchyni! Právě všemi milované sushi pochází z Japonska. Na výběr máte několik desítek, ne-li stovek druhů sushi. Nejíte ryby? Nemusíte se ničeho obávat, na své si přijdou i ti, kteří rybám příliš nehodují. Kdybyste si přeci jenom nepochutnali, můžete vše spláchnout Matcha čajem, který je ve většině restaurací k dispozici zcela zdarma. Fanoušci nudlí se budou cítit v Japonsku jako v ráji. Tři hlavní typy nudlí jsou soba, udon a ramen. Japonci připravují nudle opravdu na všechny způsoby. Smažené, studené, teplé, s miso, či dochucené matchou nebo wasabi. V Japonsku také existuje přísloví "jídlo se nepovažuje za hotové, dokud nesníte misku rýže". Takže ano, rýže je nedílnou součástí místní kuchyně. Onigiri jsou rýžové trojúhelníky o velikosti dlaně s náplní ze sóji, tuňáka, lososových jiker nebo kyselého umeboshi (nakládaná švestka), vše je zabalené v plátu křupavé mořské řase. Dají se koupit v obchodech za kus kolem 30 Kč, perfektní volba pro ty, kteří nemají času nazbyt. V restauraci si můžete objednat rýží s takřka všemi druhy masa, nejpopulárnější jsou proužky dušeného hovězího masa nebo vepřová kotleta.
Pokrmy z masa byly do minulého století velmi vzácné, ale v minulém století se pokrmy z hovězího, vepřového a kuřecího masa staly hlavní součástí národního jídelníčku. Burgery jsou všudypřítomné a lepší steakové restaurace podávají pokrmy jako sukiyaki (tenké hovězí plátky ve vývaru ze sóji, cukru a saké).
Vegetariánská / veganská strava je prozatím v Japonsku nepochopeným jevem. Můžete požádat o vegetariánské jídlo (saishoku) v restauraci a přesto vám bude naservírováno něco s masem nebo rybou. Chcete-li si skutečně dát vegetariánské jídlo, budete muset být trpěliví a připraveni při objednávce přesně vysvětlit, co chcete a co nejíte.
Ceny v restauracích
Jídlo v průměrnější restauraci stojí zhruba mezi 200 - 600 Kč, zatímco u luxusnějších restaurací, jako třeba luxusní řetězec Ryotei, neexistuje žádná horní hranice. V době oběda nabízí mnoho restaurací levné teishoku (polední menu) za přibližně 200 Kč.
Existují však i levnější restaurace, kde si můžete dát plnohodnotné jídlo za 100 - 200 Kč, Na výběr jsou nudle, donburi, kari rýže, hamburgery a mnoho dalších druhů jídla. Hledejte je kolem a uvnitř velkých nádraží a v obchodních oblastech.
Kavárny, jak tradiční, tak velké řetězce, lze nalézt ve většině měst. Typický šálek kávy stojí v průměru kolem 60 Kč.