Kde se najíst na Mauriciu
Ve všech destinacích na Mauriciu můžete vybírat z mnoha restaurací. Najdete zde luxusní restaurace, fastfoody, lokální jídlo, čínská a a indická bistra, světovou kuchyni i pouliční stánky. Pokud hledáte autentický zážitek, neváhejte se poradit s místními, kam zajít. Obvykle platí, že oblíbené podniky mívají vždy dostatek hostů. Ve vyhlášených turistických destinacích počítejte s vyššími cenami.
Přehledný seznam různých restaurací na ostrově existuje na stránce Restaurants.mu, kde vyhledáte restauraci podle svých preferencí a lokality. Ať už vás láká spíše místní kuchyně nebo máte chuť na něco mezinárodního, hledáte levnou restauraci nebo máte v plánu slavnostní večer, na stránce můžete zadat své požadavky. Podívejte se také, jaké restaurace doporučují lidé, kteří Mauricius navštívili. Na stránce Tripadvisor najdete oblíbené restaurace, přehled o cenách a také jejich hodnocení.
Mauricijská kuchyně a co musíte ochutnat
V průběhu historie vznikla na Mauriciu unikátní souhra kreolské, africké, evropské (zejména francouzské), čínské a indické kuchyně. Jídlo na Mauriciu se skládá často z ryb, mořských živočichů, zeleniny, různých druhů masa, koření, rýže a také z exotických tropických surovin.
Základními surovinami používanými ve zdejší kuchyni jsou místní rajčata zvaná pommes d´amour, která dodávají jídlu barvu, dále česnek a cibule přidávající specifickou příchuť a zázvor či kardamom pro doladění pokrmu. Dalšími oblíbenými druhy koření jsou chilli, které roste po celém ostrově kultivovaně i divoce nebo kořenící směs kari. Speciální kari se na Mauriciu připravuje na hladkém kameni zvaném roche carri, který má každá hospodyně. Kari se rozdrtí na pastu a přidají se různé suroviny, takže pokaždé zakusíte jinou chuť.
Hlavní jídla
Díky velké kulturní rozmanitosti si na ostrově můžete dát téměř jakékoliv jídlo od čínských nudlí a rýže, přes indické vindaloo, africké placky, italskou pizzu až po francouzské křepelky. Nejobvyklejším masem, se kterým se na ostrově setkáte je kuřecí a v závěsu za ním jsou ryby a mořské plody. Která jídla rozhodně ochutnat?
Bol Renversé, což doslova znamená převrácená miska a jídlo tak opravdu vypadá. Spodní vrstvu tvoří rýže, na ní jsou kousky masa se zeleninou a omáčkou a celé je to přiklopené vaječnou omeletou.
Na ostrově můžete také ochutnat mauricijskou verzi čínských smažených knedlíčků Dim Sum - Boulettes, která je ozvláštněná masovými kuličkami, rybími prsty, kalamáry nebo tofu.
K nejoblíbenějším muslimským pokrmům na ostrově patří Briani, což je výborný mix rýže, brambor, koření a masa.
Díky francouzskému vlivu se k různým jídlům servírují česnekové omáčky Vindaye (studená omáčka s hořčičným semínkem a vinným octem) a Rougaille (teplá omáčka se sladkými rajčaty).
Jako chuťovku nebo předkrm rozhodně ochutnejte jedno z nejtypičtějších místních jídel Gateau Piment. Název odkazuje na chilli papričky, které v jídle jsou, ale je možné si dát mírnější variantu bez nich. Jedná se o dozlatova osmažené kuličky ze žlutého hrachu a jarní cibulky s chilli papričkami.
Další specialitu najdete na ostrově pod názvem Milionářský salát (Millionaire's salad), jehož základ tvoří palmová srdíčka (křehké výhonky vegeračního vrcholu palmy). Nakládaná palmová srdíčka se z Mauriciu vyváží do celého světa.
Jako příloha se nejčastěji podává rýže a nesmí chybět ani čerstvá zelenina.
Zákusky
Poudine maïs je mezi místními velmi oblíbený polentový (kukuřičný) puding, který se hodí i jako malá svačinka nebo zákusek k čaji. Chuť na sladké spolehlivě zažene mauricijská pochoutka Napolitaine, kterou tvoří dvě sušenky slepené džemem zalité barevným cukrovým fondánem. Vynikající sušenky Biscuit Manioc se zase podávají s čerstvým ovocem a se zmrzlinou.
Bylo by chybou snažit se odolat neuvěřitelně pestré tamní nabídce ovoce jako je liči, mango, vodní meloun, ananas, karambola, jackfruit (chlebovník), avokádo, papaya, tamarind a další.
Nápoje
Národní nápoj na Mauriciu, který vás spolehlivě osvěží v horkých dnech se nazývá Alouda. Základ tvoří mléko s kousky agar agar a semínky bazalky. V nabídce bývají různé sladké příchutě (vanilková, mandlová, kokosová a další). Mezi obvyklé nápoje patří kokosová voda, limetková šťáva nebo vynikající džusy z vymačkaného ovoce.
Vzhledem k dlouhodobému vlivu Britů patří také k národním nápojům čaj.
Samotná voda z kohoutku není na Mauriciu pitná, je tedy bezpečnější pít balenou vodu a ideálně se vyhnout ledu v nápojích.
Alkohol
Na Mauriciu má původ hned několik značek piv. Nejznámější z nich je světlý ležák Phoenix Beer, který se zde vaří už od roku 1960. Nejvíce se na ostrově pije o něco silnější pivo Chimay Blue (Grand Reserve). Ochutnat můžete také různé speciály jako například Phoenix Special Beer nebo Phoenix Fresh Lemon.
Mauricius je významným světovým producentem cukrové třtiny, takže k ostrovu patří neodmyslitelně také kvalitní rum. Se značkami Mauritius Dodo Rum nebo Green Island Rum určitě nešlápnete vedle.
Ceny v restauracích
Na Mauriciu se můžete velice dobře najíst za rozumné ceny, do vyšší cenové kategorie spadají luxusní restaurace a hotely od čtyř hvězdiček výše. Vzhledem k lokaci státu se do cen jídla promítají také zvyšující se náklady na pohonné hmoty, ale stále vychází levněji než jiné oblíbené ostrovní destinace.
V levnější restauraci si objednáte jídlo od 150 do 500 rupií (3 - 11 USD). Pokud byste rádi zavítali ve dvou na tříchodové menu do lepší restaurace, připravte si v průměru 1 500 rupií, ceny se pohybují mezi 1 000 - 3 000 rupií (22 - 67 USD). Jídla v klasickém fastfoodu nejsou drahá, pohybují se okolo 220 rupií (5 USD). Pokud chcete ušetřit nebo plánujete lowcost cestu, vyzkoušejte místní jídlo z pouličních stánků, které většinou stojí do 100 rupií.
Ceny za nápoje se mohou dost lišit, záleží na místě, kam zavítáte. Voda stojí v rozmezí 20 - 50 rupií (0,5 - 1 USD), cola vás vyjde na 30 - 80 rupií a kávu si dáte za 40 - 180 rupií. K dobrému jídlu si můžete dát také pivo (místní nebo z dovozu), které vás přijde na 50 - 200 rupií (1 - 4,50 USD).