Gastronomie na Kanárských ostrovech
Když jsme poprvé přistáli na Tenerife, netušili jsme, že nás čeká kulinářské dobrodružství, které dalece přesahuje běžnou turistickou nabídku plážových resortů. Kanárská kuchyně je fascinující směsicí španělských, afrických a latinskoamerických vlivů, která se formovala po staletí v izolaci souostroví. Místní šéfkuchaři umí mistrovsky pracovat s čerstvými mořskými plody, subtropickým ovocem a zeleninou i s tradičními surovinami jako jsou brambory, kozí sýry a lokální vína.
Kanárské ostrovy představují sedm gastronomických světů, kde každý ostrov nabízí vlastní speciality. Na rozdíl od předsudků o turistické stravě v přímořských resortech, autentická kanárská kuchyně je zdravá, pestrá a nabízí mnoho nečekaných chuťových kombinací. Ať už se vydáte objevovat malé rodinné restaurace v horských vesničkách Gran Canarie, nebo exkluzivní michelinské podniky na Tenerife, čeká vás pravá gastronomická fiesta.
Kde se na Kanárských ostrovech nejlépe najíst
Tajemství opravdu dobrého jídla na Kanárech je jednoduché – vyhněte se restauracím s mnohojazyčnými menu u turistických promenád a vydejte se tam, kde jedí místní. Autentické guachinches, lokální taverny či rybí restaurace často najdete mimo hlavní turistické trasy. Místo resortových bufetů zkuste venkovské hospůdky, kde často neexistuje jídelní lístek, ale vždy vám nabídnou to nejčerstvější, co daný den kuchyně připravila.
- Nejlepší rybí restaurace najdete v přístavních městečkách jako Los Abrigos (Tenerife) nebo Puerto de Mogán (Gran Canaria)
- Pro autentické kanárské pokrmy vyhledejte guachinches v severní části Tenerife
- Místní tržnice nabízejí vynikající čerstvé suroviny a často i stánky s hotovými jídly
- Vynikající tapas bary najdete ve starých městských čtvrtích, zejména v Las Palmas a Santa Cruz
Tenerife
Největší z Kanárských ostrovů nabízí nejpestřejší gastronomickou scénu. Sever ostrova je proslulý svými guachinches – neformálními rodinnými restauracemi původně určenými k ochutnávce domácího vína. Dnes nabízejí jednoduché, ale vynikající pokrmy za překvapivě příznivé ceny.
Levný tip: Guachinche El Pino v La Orotavě – tradiční domácí jídlo s výtečným vínem za ceny, které potěší každého cestovatele.
Doporučený podnik: El Rincón de Juan Carlos v Los Gigantes – restaurace s michelinskou hvězdou, která přesto nabízí menu za přijatelné ceny (degustační menu od 65 €).
Luxusní zážitek: M.B. v hotelu Ritz-Carlton Abama – dvě michelinské hvězdy a menu, které reprezentuje to nejlepší z moderní španělské kuchyně.
Gran Canaria
Ostrov nabízí skvělou kombinaci tradiční kanárské kuchyně a mezinárodních restaurací. Las Palmas je považováno za gastronomickou metropoli souostroví s mnoha restauracemi a tapas bary.
Levný tip: Casa Montesdeoca v Las Palmas – tradiční kanárská kuchyně za lidové ceny v historickém centru města.
Doporučený podnik: Restaurante Wapa Tapa ve Vecindario – moderní interpretace kanárských tapas s velmi dobrým poměrem cena/kvalita.
Luxusní zážitek: Aquarela v Maspalomas – fusion kuchyně kombinující brazilské a kanárské vlivy s výhledem na duny.
Lanzarote
Ostrov nabízí unikátní kombinaci tradiční kuchyně a moderních podniků situovaných v dramatické vulkanické krajině. Zejména oblast La Geria s vinicemi na černém sopečném písku stojí za návštěvu i kvůli tamním restauracím.
Levný tip: Teleclub de Teguise – nenápadný podnik, kde se scházejí místní na jednoduchá, ale výborná jídla za skvělé ceny.
Doporučený podnik: El Diablo v národním parku Timanfaya – restaurace, kde se jídlo připravuje nad přírodním vulkanickým teplem.
Luxusní zážitek: Lilium v Puerto del Carmen – sofistikovaná moderní kuchyně s důrazem na mořské plody a lokální suroviny.
Fuerteventura
Ostrov známý pro své pláže nabízí vynikající rybí restaurace a speciality ze sýrů Majorero, které se zde vyrábějí z kozího mléka.
Levný tip: Restaurante La Marquesina v El Cotillo – jednoduchá restaurace s čerstvými rybami přímo u přístavu.
Doporučený podnik: Casa Santa Maria v Betancurii – kanárská kuchyně v historické budově uprostřed nejstaršího města ostrova.
Luxusní zážitek: 23 Craft Gastropub v Coraleju – moderní fusion kuchyně s důrazem na místní suroviny v elegantním prostředí.
Co musíte ochutnat
Kanárská kuchyně je plná překvapivých chutí, které jinde neochutnáte. Každý ostrov má své speciality, ale existují pokrmy, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.
Papas arrugadas con mojo
Národní jídlo Kanárských ostrovů – malé "vrásčité" brambory vařené v mořské vodě a podávané se dvěma typy pikantních omáček: mojo rojo (červená, pálivá) a mojo verde (zelená, bylinková). Jednoduchý pokrm, který dokonale vystihuje esenci místní kuchyně.
Gofio
Tradiční mouka z praženého obilí, dědictví původních obyvatel ostrovů. Dnes se používá do polévek, omáček, dezertů i jako příloha. Ochutnejte zejména escaldón de gofio – hustou kaši podávanou často k rybám.
Queso de cabra
Kanárské kozí sýry patří k nejlepším ve Španělsku. Každý ostrov má své vlastní druhy, ale zejména sýry Majorero z Fuerteventury získávají mezinárodní ocenění. Zkuste je s palmovým medem (miel de palma) pro dokonalou kombinaci slaných a sladkých tónů.
Sancocho canario
Tradiční rybí pokrm připravovaný z ryby corvina nebo cherne, podávaný s papas arrugadas a mojo omáčkami. Na Velký pátek ho připravuje téměř každá kanárská rodina.
Ropa vieja
"Staré šaty" – jídlo původně z levných surovin, dnes považované za delikatesu. Připravuje se z trhaného masa, cizrny a zeleniny. Je to perfektní příklad využití zbytků, který se proměnil v gastronomický klenot.
Kulinářské zážitky
Jídlo na Kanárských ostrovech je víc než jen nutnost – je to společenská událost a příležitost poznat místní kulturu zblízka. Nabízíme několik kulinářských zážitků, které posunout vaši návštěvu na novou úroveň.
Návštěva vinařství
Kanárské ostrovy mají fascinující vinařskou historii. Díky izolaci ostrovů se zde zachovaly původní evropské odrůdy, které na kontinentu vyhynuly během epidemie mšičky révokazu. Nejzajímavější vinařské oblasti najdete v La Geria na Lanzarote, kde jsou vinice vysázené v kráterech v černém sopečném písku, a v údolí Orotava na Tenerife.
Zajímavé degustace s výkladem nabízí například vinařství El Grifo na Lanzarote (nejstarší vinařství na Kanárech) nebo Bodegas Monje na Tenerife. Gurmánské zážitky spojené s vínem můžete zakoupit na getyourguide.com.
Kulinářské workshopy
Naučit se připravovat autentické kanárské pokrmy je jedním z nejlepších suvenýrů, které si můžete přivézt domů. V Las Palmas de Gran Canaria nabízí Cook In Canarias kurzy, kde se naučíte připravovat mojo omáčky, papas arrugadas a další místní speciality. Na Tenerife stojí za návštěvu Taller de Cocina Canaria v Puerto de la Cruz.
Návštěva rybí tržnice
Ranní návštěva rybího trhu v některém z přístavních měst je nezapomenutelným zážitkem. Doporučujeme zejména Mercado de Nuestra Señora de África v Santa Cruz de Tenerife nebo trh San Fernando v Las Palmas, kde můžete sledovat, jak místní rybáři prodávají svůj denní úlovek restauracím i domácím zákazníkům.
Náš tajný tip: V mnoha tržnicích najdete malé bary a restaurace, kde vám připraví ryby, které jste si právě vybrali. Čerstvější mořské plody nemůžete nikde ochutnat!
Nejlepší levné restaurace
Kanárské ostrovy nejsou jen dovolenkové resorty s drahými restauracemi. Při troše hledání najdete autentické podniky s výborným jídlem za překvapivě nízké ceny.
V turistických centrech
- El Canario (Playa del Inglés, Gran Canaria) – neokázalý podnik, kde za méně než 10 € dostanete vydatné menu dne včetně vína
- Bar Stop (Puerto del Carmen, Lanzarote) – tapas bar oblíbený mezi místními, kde za 2-3 € na položku vytvoříte bohatou hostinu
- La Romantica (Los Cristianos, Tenerife) – pizzerie a italská restaurace s překvapivě autentickými pokrmy za příznivé ceny
Mimo turistická centra
- Tasca La Bomba (Santa Cruz, Tenerife) – legendární tapas bar, kde se tapas servírují zdarma k objednaným nápojům
- Guachinche El Pino (La Orotava, Tenerife) – typický guachinche, kde menu dne stojí kolem 8 € včetně vína
- Bar Tagoror (Agüimes, Gran Canaria) – lokální hospůdka v okouzlující vesničce, kde ochutnáte domácí jídlo za ceny, které vás překvapí
Náš tajný tip: Pokud uvidíte plný podnik, kde většinu hostů tvoří místní, nebojte se vstoupit, i když nemají menu v angličtině. Často právě tady najdete to nejlepší jídlo za nejlepší ceny.
Nejlepší poměr cena/kvalita
Pokud hledáte gastronomické zážitky, které neprázdní peněženku, ale stále nabízejí výjimečnou kvalitu, následující restaurace by neměly chybět na vašem seznamu.
V turistických centrech
- La Cuchara de Tía Carmen (Playa de las Américas, Tenerife) – moderní kanárská kuchyně s důrazem na sezónní suroviny, menu dne za 15-20 €
- Casa Roja (Puerto de la Cruz, Tenerife) – rybí restaurace v historické budově, kde menu de degustación stojí kolem 30 €
- Restaurante Wapa Tapa (Maspalomas, Gran Canaria) – kreativní tapas, kde za 25-30 € na osobu zažijete kulinářské dobrodružství
Mimo turistická centra
- El Rincón de Juan Carlos (Los Gigantes, Tenerife) – restaurace s michelinskou hvězdou, kde polední menu stojí kolem 30 €, což je za tuto kvalitu mimořádná hodnota
- Casa Efigenia (Las Hayas, La Gomera) – vegeterianská restaurace servírující tradiční gomérskou kuchyni formou degustačního menu za 18 €
- La Marinera (El Médano, Tenerife) – rybí restaurace přímo na pláži, kde denní úlovek připravený jednoduše a mistrovsky stojí 15-25 €
Nejlepší luxusní restaurace
Kanárské ostrovy se v posledních letech proměnily v gastronomickou destinaci světové úrovně. Najdete zde několik restaurací oceněných michelinskými hvězdami i další podniky, které nabízejí výjimečné kulinářské zážitky.
V turistických centrech
- M.B. (hotel Ritz-Carlton Abama, Tenerife) – dvě michelinské hvězdy a kuchyně světoznámého španělského šéfkuchaře Martína Berasategui
- Kabuki (hotel Ritz-Carlton Abama, Tenerife) – michelinská restaurace kombinující japonské techniky se španělskými surovinami
- Kazan (Santa Cruz, Tenerife) – japonsko-brazilská fusion kuchyně v elegantním prostředí
Mimo turistická centra
- El Rincón de Juan Carlos (Los Gigantes, Tenerife) – rodinná restaurace s michelinskou hvězdou, která zůstává věrná kanárským kořenům
- Nub (La Laguna, Tenerife) – michelinská restaurace kombinující chilské, italské a kanárské vlivy
- Los Guayres (Mogán, Gran Canaria) – vysoce oceňovaná restaurace zaměřená na moderní interpretace kanárských klasik
Náš tajný tip: V luxusních restauracích si rezervujte oběd místo večeře. Často nabízejí stejné kulinářské zážitky za výrazně nižší ceny během poledního menu.
Události pro gurmány
Kanárské ostrovy hostí během roku řadu gastronomických festivalů a událostí, které stojí za návštěvu, pokud chcete opravdu pochopit místní kulinářskou kulturu.
Culinaria Food & Wine Festival
Každoroční festival na Tenerife (obvykle v listopadu), kde se představují nejlepší šéfkuchaři z Kanárských ostrovů i mezinárodní hvězdy. Součástí jsou workshopy, degustace a speciální menu v zúčastněných restauracích.
Vinařské slavnosti
Lokální vinařské slavnosti se konají na všech ostrovech v době sklizně. Nejvýznamnější je Fiesta de la Vendimia v La Palma (září) a slavnosti v La Geria na Lanzarote (srpen), kde můžete vidět tradiční sklizeň hroznů a ochutnat mladá vína.
Romerías
Tradiční náboženské slavnosti, které se konají ve většině kanárských měst a vesnic, mají vždy silný gastronomický rozměr. Místní často připravují tradiční pokrmy, které zdarma rozdávají návštěvníkům. Je to jedinečná příležitost ochutnat domácí kanárskou kuchyni.
Ceny a jak ušetřit
Gastronomické zážitky na Kanárských ostrovech mohou být překvapivě dostupné, pokud víte, kde a jak jíst. Zde jsou typické cenové hladiny a tipy, jak si užít dobré jídlo za rozumné ceny:
Cenová hladina
- Menu del día (polední menu) v běžné restauraci: 8-15 €
- Tapas: 2-5 € za položku
- Hlavní jídlo v průměrné restauraci: 10-20 €
- Degustační menu v lepší restauraci: 35-60 €
- Degustační menu v michelinské restauraci: 80-150 €
- Místní pivo: 1,5-3 €
- Sklenka místního vína: 2-4 €
Tipy jak ušetřit
- Hledejte menu del día – většina restaurací nabízí v době oběda (13-16 hod) fixní menu zahrnující 2-3 chody, chléb a nápoj za zlomek večerních cen
- Jezděte tam, kde jsou místní – čím dál od turistických center, tím nižší ceny a autentičtější jídlo
- Navštivte guachinches na Tenerife – tyto jednoduché rodinné restaurace nabízejí vynikající jídlo za velmi rozumné ceny
- Nakupujte na tržnicích – pokud máte ubytování s kuchyňkou, nakupujte čerstvé suroviny na místních trzích
- Ochutnejte tapas – v mnoha barech dostanete k nápoji malou tapas zdarma, v některých podnicích dokonce docela vydatnou
Náš tajný tip: Mnoho restaurací nabízí výrazně levnější ceny, pokud si objednáte jídlo "para llevar" (s sebou). Můžete si tak dopřát piknik na pláži nebo ve vašem ubytování za zlomek ceny restauračního stolování.
Gastronomie Kanárských ostrovů nabízí mnohem víc než jen paellu a sangrii, které znají běžní turisté. Je to fascinující mix chutí formovaný staletími izolace, různými kulturními vlivy a unikátním mikroklimatem každého ostrova. Ať už hledáte luxusní gastronomické zážitky nebo autentické lokální podniky, kanárská kuchyně vás překvapí svou rozmanitostí a kvalitou.
