Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Kuchyně Kanárských ostrovů je rozhodně jeden z nejsilnějších jednotících prvků ostrovanů. Dnes už tradiční jídla vznikala zejména v první polovině 20. století mezi dělnickou třídou. Neznamená to však, že by byla jídla nějak ochuzená, naopak se na nich podepisuje kreativita a pestrost, s jakou se dají použít lokální produkty.
Co rozhodně na Kanárských ostrovech ochutnat?
Polévky a předkrmy
Z tradičních polévek nevynechejte Rancho Canario či Caldo de Pescado. Almogrote Gomero si zase můžete dát jako předkrm. Jedná se o sýrovo-česnekovou pomazánku s olivovým olejem, která je skvělá s čerstvou bagetou. Polévka potaje de berros se vaří z bílých fazolí a potočnice (řeřišnice) s kukuřicí, brambory a kořením.
Jeden z nejoblíbenějších předkrmů (může být i příloha) se nazývá papas arrugadas (con mojo), což jsou brambory ve slupce s paprikovou, avokádovou nebo bylinkovou zálivkou. Další oblíbenou pochoutkou typickou pro Kanárské ostrovy je escaldón de gofio, kdy se masový vývar smíchá s kukuřičnou moukou gofio a přidají se brambory, česnek, maso a koření.
Hlavní jídla
Jako u většiny ostrovů tvoří i zde základ kuchyně ryby a mořské plody. Místní lahůdkou jsou např. sardinky pečené na grilu, chobotnice, mečoun, okoun, pražma, cherne (kanic americký) nebo vieja (papouščí ryba). Milovníci ryb si nemohou nechat ujít Sancocho, což je naložená dušená ryba podávaná s batáty nebo brambory. Nejčastěji se s ní setkáte na Velký pátek.
Další místní specialitou je králičí maso připravené na mnoho způsobů. Nejznámější je králík v rajčatové pikantní omáčce conejo en salmorejo s bramborem. Na ostrovech se chovají ovce i kozy, proto patří mezi typické pokrmy skopové maso, například dušené guise de cabra s čenekem, cibulí, tymiánem a vínem. Křehké pečené jehněčí cabrito al horno s černými brambory ochutnáte zase nejčastěji v období okolo Vánoc. Pokrm puchero canario bývá označován přímo za chuť Kanárských ostrovů a je velmi výživný. Kombinuje v sobě často různé druhy masa, slaninu, chorizo, cibuli, batáty, brambory, zelí, cuketu, kukuřici, dýni a koření. Složení se mění vždy podle preferencí kuchaře.
Zákusky
Pod názvem bienmesabe Španělé připravují velice chutný dezert s mandlovým krémem z medu, mletých mandlí, skořice a žloutků. Pochutnáte si taky na jáhlové obdobě pudinku se skořicí, citronovou kůrou, anýzem a rozinkami zvané frangollo. Na ostrově La Palma se rozhodně neobejdete bez ochutnávky kávového dezertu s čokoládou a oříšky Príncipe Alberto.
Nápoje
Kohoutková voda je na ostrovech pitná. Vzhledem k tomu, že většina pitných zásob je získávána odsolováním mořské vody, je dobré proložit svůj pitný režim také balenou vodou. Pije se zde klasicky káva, čaj a výborné džusy z čerstvého ovoce. Pro správnou kanárskou atmosféru ochutnejte Canario - limonádu s anýzem a citronovým sirupem.
Z alkoholických nápojů patří mezi nejoblíbenější víno, rum a pivo. Lahodné víno z Kanárských ostrovů, o kterém psal už Shakespeare se nazývá Vino Malvasía. Rum se v regionu také kdysi vyráběl a dodnes je zde oblíbený tzv Ronmiel, jak už název napovídá, jedná se o rum ochucený medem, skořicí a citronovou kůrou. Rum v jiné podobě ochutnáte také v nápoji Licor de guindillas, který se připravuje s višněmi. Může se stát, že vám po jídle v restauraci nabídnou Barraquito. O co se jedná? Na první pohled vypadá nápoj jako káva s mlékem, ale kromě toho obsahuje ještě likér, slazené mléko a lehký nádech skořice a citronu. Pivo se podává ve třetinkových lahvích a nejznámější místní značky jsou Dorada a Tropical.
Groupon na Kanárských ostrovech
Také v restauracích na Kanárských ostrovech můžete využít akční slevy z platformy Groupon. Díky spolupráci s rozmanitými podniky můžete ochutnat typické lokální jídlo nebo mezinárodní kuchyni za velmi výhodné ceny.
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).
Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.