Průvodce / Evropa / Řecko / Řecké ostrovy / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Řecko ostrovy

Řecké ostrovy: Ráj pro milovníky dobrého jídla

Každý z řeckých ostrovů nabízí svůj jedinečný kulinářský svět, kde se prolíná staletá tradice s moderními vlivy. Čerstvé mořské plody, domácí sýry, panenský olivový olej a místní bylinky - to vše tvoří základ nezapomenutelných gastronomických zážitků. Okusit autentickou ostrovní kuchyni v malé rodinné taverně s výhledem na azurové moře patří k těm nejkrásnějším vzpomínkám, které si z Řecka přivezete.

Během našich četných návštěv řeckých ostrovů jsme ochutnali stovky pokrmů v nejrůznějších podnicích - od skromných taveren až po luxusní restaurace oceněné michelinskou hvězdou. Ať už hledáte romantickou večeři při západu slunce, autentický oběd s místními nebo rychlé občerstvení, tady najdete tipy na ta nejlepší místa i pokrmy, které byste si během své návštěvy neměli nechat ujít.

Kde se na řeckých ostrovech nejlépe najíst

Klíčem k objevení té nejlepší gastronomie na řeckých ostrovech je jednoduchý princip: vyhněte se turistickým pastem s fotkami jídel u vchodu a vyhledejte místa, kde jedí místní. Autentické taverny poznáte podle jednoduchého vybavení, často stolů přímo na ulici nebo v malé zahradě, a především podle přítomnosti řeckých rodin, které sem chodí na večeři. Nebojte se zajít i do vesnic ve vnitrozemí, kde ceny bývají nižší a kvalita často vyšší než v přímořských letoviscích.

Tradiční řecký gyros.jpg

Santorini

Vulkanický ostrov Santorini kromě dechberoucích výhledů nabízí i jedinečnou gastronomii, která těží z úrodné sopečné půdy a okolního moře. Místní specialitou jsou malé bílé lilky, rajčata s intenzivní chutí a samozřejmě čerstvé mořské plody.

  • Levný tip: Pitogyros v Oia - perfektní gyros za přijatelnou cenu v jinak drahé lokalitě
  • Doporučený podnik: Taverna Katina v přístavu Ammoudi - čerstvé ryby s výhledem přímo na moře
  • Luxusní zážitek: Lycabettus Restaurant - gastronomie na vysoké úrovni s pravděpodobně nejkrásnějším výhledem na ostrově

Kréta

Největší řecký ostrov je skutečným rájem gurmánů. Krétská kuchyně je považována za nejzdravější variantu středomořské stravy s hojným využitím olivového oleje, čerstvé zeleniny a bylinek. Právě zde ochutnáte autentickou dakos (kréstký chléb s rajčaty a sýrem), gamopilafo (svatební rýži) či stáki (pokrm z kozího mléka).

  • Levný tip: Taverna Alekos v Plakias - jednoduchá rodinná taverna s domácími pokrmy za lidové ceny
  • Doporučený podnik: Portes v Chanii - vynikající meze a mořské plody v romantické uličce starého města
  • Luxusní zážitek: Ferryman v Elounda - sofistikovaná krétská kuchyně s výhledem na ostrov Spinalonga

Korfu

Ostrov Korfu, ovlivněný benátskou, francouzskou i britskou kulturou, nabízí jedinečnou fúzi chutí. Zdejší kuchyně je známá pikantní pastitsadou (těstoviny s masem v kořeněné omáčce), sofrito (telecí na česneku a bylinách) a kumquat likérem.

  • Levný tip: Taverna Rouvas v Korfu městě - autentická atmosféra a vynikající místní jídla za přátelské ceny
  • Doporučený podnik: Etrusco v Kato Korakiana - jeden z nejlepších podniků v celém Řecku s důrazem na sezónní a lokální suroviny
  • Luxusní zážitek: The Venetian Well v Korfu městě - romantická večeře ve starobylém prostředí s vytříbenou kuchyní

Rhodos

Rhodos, ostrov slunce, kombinuje tradiční řecké pokrmy s vlivy z blízkého Turecka a Středního východu. Specialitou jsou pitaroudia (cizrnové placky), karavoloi (šneci na rozmarýnu) a melekouni (sezamové tyčinky s medem).

  • Levný tip: Ta Petaladika v Rhodos městě - tradiční meze a grilované maso za přátelské ceny
  • Doporučený podnik: Marco Polo Café ve Starém městě - kouzelná zahrada s kreativní kuchyní
  • Luxusní zážitek: Mavrikos v Lindos - elegantní restaurace s historií sahající do roku 1933 a vyhlášenou kuchyní

Mykonos

Kosmopolitní Mykonos nabízí nejen divoké plážové party, ale i prvotřídní gastronomii s důrazem na čerstvé mořské plody a místní speciality jako kopanisti (pikantní sýr) a louza (uzené vepřové).

  • Levný tip: Joanna's Niko's Place - rodinná taverna s autentickými pokrmy za rozumné ceny
  • Doporučený podnik: Kiki's Tavern nad pláží Agios Sostis - bez elektřiny, bez rezervací, pouze grilované maso a saláty, přesto místo s frontami a naprosto zaslouženě
  • Luxusní zážitek: Interni - špičková restaurace s mezinárodní kuchyní v okouzlující atmosféře

Co musíte ochutnat

Řecká ostrovní kuchyně nabízí mnohem víc než jen tzatziki a musaku. Každý ostrov má své jedinečné speciality, které stojí za ochutnání. Zde jsou pokrmy, které by neměly chybět na vašem gastronomickém itineráři:

  • Mořské plody: Čerstvý chtapodi (chobotnice) připravený na grilu s olivovým olejem a citronem, garides saganaki (krevety zapečené s rajčaty a fetou) nebo marides (smažené drobné rybky, které se jedí celé)
  • Meze: Tyto malé předkrmy jsou ideálním způsobem, jak ochutnat mnoho chutí najednou. Nevynechte dolmadakia (vinné listy plněné rýží), fava (pyré ze žlutého hrachu) a samozřejmě různé druhy sýrů jako feta, graviera nebo manouri
  • Místní speciality: Santorínská tomatová frittata, krétská dakos (tvrdý chléb s rajčaty, fetou a olivovým olejem), rhodské pitaroudia (cizrnové placky) nebo korfiské sofrito (telecí maso v omáčce s česnekem a bylinkami)
  • Dezerty: Galaktoboureko (krémový dezert v listovém těstě), baklava (ořechový dezert v sirupu) nebo lokální speciality jako santorínská melitinia (sladké sýrové koláčky s mastíchou)
  • Nápoje: Kromě klasického ouza a retsiny ochutnejte i místní vína - santorínské assyrtiko, krétský vidiano nebo muscat ze Samosu. Nezapomeňte ani na rakomelo (teplý nápoj z raki s medem) v chladnějších večerech

Frittata z vajec, brambor, slaniny, papriky, hráškem, cibuleí a sýrem.jpg

Náš tajný tip: Když uvidíte v taverně řecké rodiny, které si neobjednávají z menu, ale míří rovnou do kuchyně - následujte je! Často si vybírají z denní nabídky čerstvých pokrmů, které nejsou v jídelním lístku a představují to nejlepší, co daný podnik nabízí.

Kulinářské zážitky

Pro skutečné milovníky jídla není řecká kuchyně jen o návštěvě restaurací, ale o hlubším ponoření do gastronomické kultury. Řecké ostrovy nabízejí řadu aktivit, které vám umožní poznat místní potraviny a tradice z první ruky.

Kurzy vaření

Naučit se připravovat autentické řecké pokrmy přímo od místních kuchařů je zážitek, který si přivezete domů. Mnoho kurzů začíná návštěvou trhu, kde se seznámíte s lokálními ingrediencemi, a končí společnou hostinou s vínem.

Na Santorini můžete absolvovat kurzy vaření s výhledem na kaldera v Selene Restaurant, na Krétě doporučujeme rodinnou atmosféru v The Olive Farm, kde vaříte ze surovin vypěstovaných přímo na místě.

Vinné stezky

Řecké ostrovy mají tisíciletou tradici výroby vína a návštěva místních vinařství patří k nezapomenutelným zážitkům. Na Santorini ochutnáte unikátní assyrtiko z vinic tvarovaných do "věnců" jako ochrana před větrem, na Krétě objevíte domorodé odrůdy vidiano a thrapsathiri.

Organizované vinné túry můžete rezervovat na getyourguide.com, nebo si jednoduše půjčit auto a vydat se na vlastní průzkum - většina vinařství vítá návštěvníky bez rezervace mimo hlavní sezónu.

Rybářské výpravy

Vyplujte s místními rybáři na moře a zažijte tradiční řecký rybolov. Mnoho rybářů na menších ostrovech nabízí půldenní výlety, během kterých nejen uvidíte tradiční techniky rybolovu, ale také si můžete vychutnat čerstvý úlovek připravený přímo na palubě.

Na Paros doporučujeme výlety s kapitánem Yanisem, který kromě rybaření vypráví fascinující příběhy o místním námořním životě, na Lefkadě pak můžete kombinovat rybaření s návštěvou skrytých pláží dostupných pouze z moře.

Nejlepší levné restaurace

Řecko může být překvapivě dostupnou destinací pro gurmány s omezeným rozpočtem. Autentická jídla často najdete za nejlepší ceny v podnicích daleko od hlavních turistických tras.

V centru měst

  • O Kostas (Athény, Syntagma) - legendární souvlaki podnik existující od roku 1950 s frontami místních
  • To Kati Allo (Chania, Kréta) - malá taverna s domácími jídly a atmosférou jako u řecké babičky
  • Mamas House (Fira, Santorini) - navzdory turistické lokalitě nabízí poctivá jídla za přijatelné ceny
  • To Maridaki (Rhodos město) - jednoduchá rybí taverna, kde denní nabídka závisí na ranním úlovku

Mimo centra

  • Taverna Platanos (vesnice Megalochori, Santorini) - pod staletým platanem servírují vynikající tradiční pokrmy
  • Taverna Dionysus (Skala Eressos, Lesbos) - přímo na pláži s vynikajícími čerstvými rybami za přátelské ceny
  • Stamna (Messonghi, Korfu) - rodinná taverna s vlastní zeleninou a olivovým olejem
  • Taverna O Zisis (Plomari, Lesbos) - skromná taverna známá mezi místními pro své meze a ouzo

Náš tajný tip: Vyhledávejte podniky s výrazem "mageirio" - jsou to jednoduché jídelny zaměřené na pracující místní obyvatele, kde dostanete hotová jídla za zlomek ceny turistických restaurací. Jídlo si často vybíráte přímo z hrnců v kuchyni!

řecká.jpg

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pro středně náročné cestovatele nabízí řecké ostrovy řadu podniků, které balancují mezi autenticitou, kvalitou a rozumnými cenami.

V centru měst

  • Scholarhio (Stará část města, Rhodos) - historická restaurace s tradiční kuchyní, kde si vybíráte z 10-15 denních pokrmů
  • To Psaraki (Vlyhada, Santorini) - vynikající rybí restaurace v méně známém přístavu na jihu ostrova
  • The Old Tavern of Psaras (Plaka, Athény) - od roku 1898 servíruje klasickou řeckou kuchyni v malebném prostředí
  • Ta Petaladika (Rhodos město) - specialitou jsou meze a místní vína v příjemné atmosféře

Mimo centra

  • Taverna Panorama (Pyrgos, Santorini) - kromě výhledu na celý ostrov nabízí vynikající místní speciality
  • Taverna Apostolis (Kalamaki, Zakynthos) - přímo na pláži s vlastními rybářskými loděmi, které zajišťují čerstvé úlovky
  • Taverna Krinaki (Psarou, Skiathos) - skrytý poklad s domácím jídlem a výhledem na moře
  • Kyma (Platis Gialos, Mykonos) - navzdory turistické lokalitě si drží kvalitu a rozumné ceny

Nejlepší luxusní restaurace

Řecké ostrovy přitahují stále více náročných cestovatelů, a tomu odpovídá i rostoucí počet špičkových restaurací, některé i s michelinským oceněním.

V centru měst

  • Selene (Fira, Santorini) - průkopník moderní santorínské kuchyně s důrazem na lokální suroviny
  • The Old Tavern of Psaras (Plaka, Athény) - od roku 1898 servíruje klasickou řeckou kuchyni v malebném prostředí
  • Funky Gourmet (Athény) - dvě michelinské hvězdy a kreativní modernistická řecká kuchyně
  • Ergon Agora (Rhodos město) - moderní řecká kuchyně s důrazem na prémiové lokální produkty

Mimo centra

  • Lycabettus Restaurant (Oia, Santorini) - zavěšen na útesu s panoramatickým výhledem a vytříbenou kuchyní
  • Bill & Coo (Mykonos) - gastronomický zážitek u bazénu s nekonečným výhledem na moře
  • Vezené (Porto Heli) - moderní řecká kuchyně od šéfkuchaře Arianse Vezené s vlastní stařenou hovězí
  • Etrusco (Korfu) - pravidelně hodnocena jako nejlepší restaurace v Řecku, kombinuje řecké suroviny s italskými vlivy

Náš tajný tip: I v luxusních restauracích na ostrovech je dress code obvykle méně formální než v metropolích. Nicméně, pánské dlouhé kalhoty a uzavřená obuv jsou v top podnicích stále vyžadovány.

Události pro gurmány

Pokud chcete načasovat svou návštěvu řeckých ostrovů podle gastronomických událostí, máte z čeho vybírat. Během roku se koná řada festivalů oslavujících místní produkty a tradice.

  • Santorini Wine Festival (srpen) - ochutnávky vín, tradiční hudba a jídlo v půvabném prostředí vinařství Koutsoyanopoulos
  • Lesbos Food Festival (červenec) - oslava bohaté gastronomie ostrova známého produkcí ouza a kvalitního olivového oleje
  • Krétský festival vína (červenec, různá města) - rotující festival představující vinařské tradice největšího řeckého ostrova
  • Korfu Food Festival (září) - kombinace benátských a řeckých kulinářských tradic v historickém centru města
  • Agios Georgios Sikousis Sardine Festival (Chios, srpen) - oslava úlovku sardinek s hudbou, tancem a samozřejmě spoustou čerstvých ryb

Kromě velkých festivalů stojí za pozornost i místní panegyri - vesnické svátky patronů, kde ochutnáte autentická jídla připravovaná podle staletých rodinných receptů. Tyto události jsou oznámeny většinou jen lokálně, proto se ptejte na aktuální termíny v místních informačních centrech.

Tradiční řecká omáčka Tzatziki.jpg

Ceny a jak ušetřit

Ceny v restauracích na řeckých ostrovech se mohou dramaticky lišit podle lokality, sezóny a typu podniku. Orientační cenové rozpětí počítá s letní sezónou:

  • Levné občerstvení: Gyros v pitě (3-5 €), souvlaki (2-3 € za špíz), tyropita (sýrový koláč, 2-4 €)
  • Taverna: Předkrmy/meze (3-8 € za porci), hlavní jídla (8-15 €), karafové víno (4-8 € za 0,5 l)
  • Lepší restaurace: Předkrmy (8-12 €), hlavní jídla (15-25 €), láhev vína (od 20 € výše)
  • Luxusní podniky: Degustační menu začínají obvykle na 60-80 € bez nápojů

Jak ušetřit při objevování řecké gastronomie:

  • Obědvejte ve velkém, večeřte skromně - mnoho restaurací nabízí výhodná polední menu
  • Sdílejte jídlo - řecká kuchyně je ideální pro sdílení, objednejte si více předkrmů místo hlavních jídel
  • Pijte lokálně - místní karafové víno je výrazně levnější než lahvová vína a často překvapivě dobré
  • Nakupujte na trzích - lahodné pikniky z čerstvých surovin mohou nahradit občas návštěvu restaurace
  • Hledejte podniky s místními - pokud vidíte restauraci plnou Řeků, ceny budou téměř jistě přiměřené
  • Navštivte ostrovy mimo hlavní sezónu - na jaře a na podzim jsou ceny až o 30% nižší a kvalita stejná

Náš tajný tip: V mnoha tradičních tavernách je "couvert" (chléb, olivy, dip) automaticky přinesen ke stolu a účtován. Pokud ho nechcete, můžete ho slušně odmítnout hned při usazení.

Řecké ostrovy jsou gastronomickým rájem, kde kvalita surovin a staletá kulinářská tradice vytvářejí nezapomenutelné zážitky. Ať už hledáte luxusní restauraci s výhledem na moře, autentickou tavernu s babičkou v kuchyni nebo pouliční gyros, každé sousto vám připomene, proč je středomořská kuchyně považována za jednu z nejlepších na světě. Kalí órexi - dobrou chuť!

Co dělat v Řecko ostrovech

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 18.5.2025