Průvodce / Evropa / Řecko / Řecké ostrovy / Co musíte zažít

Co musíte zažít

10 nejlepších aktivit na řeckých ostrovech

  • 1. Řecké ostrovy s dětmi

    Cestování na řecké ostrovy s dětmi: Průvodce rodinnou dovolenou

    Řecké ostrovy představují ideální destinaci pro rodiny s dětmi v každém věku. Kombinace slunečného počasí, křišťálově čistého moře s pozvolným vstupem do vody, vynikající kuchyně a vstří...

    Více informací
  • 2. Řecké ostrovy s omezeným rozpočtem

    Řecké ostrovy: Ráj pro cestovatele bez nutnosti utrácet

    Řecké ostrovy představují jednu z nejkrásnějších destinací ve Středomoří, kde azurové moře objímá členité pobřeží a bílé domky zdobí hornaté scenérie. Mnozí cestovatele odrazuje představa, že do...

    Více informací

Řecké ostrovy nabízejí mnohem více než jen krásné pláže a antické památky. Pro milovníky aktivní dovolené jsme připravili průvodce těmi nejzajímavějšími zážitky, které byste si během své návštěvy neměli nechat ujít. Od plavby mezi ostrovy přes tradiční kulinářské workshopy až po adrenalinové zážitky – řecké ostrovy mají co nabídnout každému typu cestovatele.

Většinu těchto aktivit si můžete předem rezervovat na getyourguide.com, kde najdete také recenze od dalších cestovatelů a často i výhodnější ceny než na místě. Naplánování předem vám ušetří čas i starosti, zvláště v hlavní sezóně, kdy jsou nejpopulárnější aktivity často vyprodané.

Plavba mezi ostrovy na jachtě, plachetnici nebo katamaránu

Plavba mezi ostrovy představuje jeden z nejautentičtějších způsobů, jak objevovat krásu Řecka. Na rozdíl od běžných trajektů, soukromá plavba na jachtě nebo katamaránu vám umožňuje vytvořit si zcela vlastní itinerář a zastavit se na místech, kam se běžní turisté nedostanou.

Nejoblíbenější oblastí pro plavby jsou Kyklady, kde můžete během jednoho týdne navštívit ikonické ostrovy jako Santorini, Mykonos, Paros a Naxos. Další skvělou oblastí jsou Sporady na východ od pevninského Řecka, nabízející méně turistické, ale stejně okouzlující ostrovy jako Skopelos a Alonissos s jejich nádhernými zátokami a křišťálově čistou vodou.

Existují různé možnosti, jak si plavbu zajistit. Můžete si pronajmout celou loď s kapitánem (což je ideální pro rodiny nebo skupiny přátel), nebo si zarezervovat místo na tzv. "cabin charter", kde sdílíte loď s dalšími cestovateli. Ceny se pohybují od 100 € za osobu za jednodenní výlet až po několik tisíc eur za týdenní pronájem celé lodi.

katamarán.jpg

  • Nejlepší období pro plavby je od května do října, s vrcholem sezóny v červenci a srpnu.
  • Pro začátečníky doporučujeme Saronský záliv nebo Jónské ostrovy, kde jsou klidnější vody.
  • Pokud hledáte autentický zážitek, zkuste menší dřevěné lodě zvané "kaiki" - tradiční řecké rybářské čluny upravené pro turisty.

Náš tajný tip: Pokud máte zájem o plavbu mezi ostrovy, ale nechcete utratit jmění, podívejte se na možnost "flotilové plavby" v méně turistických oblastech jako jsou Severní Sporady nebo Dodekanéské ostrovy. Tyto organizované plavby vám umožní potkat další cestovatele a zároveň navštívit méně známé ostrovy a zátoky, které jsou často přístupné pouze z moře.

Kurz řecké kuchyně s místními ingrediencemi

Řecká kuchyně patří k nejzdravějším na světě a zúčastnit se kulinářského kurzu přímo u zdroje je zážitek, který si dlouho zapamatujete. Na většině větších ostrovů najdete možnost přihlásit se do kurzů, kde se naučíte připravovat tradiční řecké pokrmy za pomoci místních surovin a pod vedením zkušených kuchařů.

Tyto kurzy obvykle začínají návštěvou místního trhu, kde se seznámíte s kvalitními ingrediencemi typickými pro daný ostrov. Na Krétě například ochutnáte místní olivový olej považovaný za jeden z nejkvalitnějších na světě, na Santorini se seznámíte s místními miniaturními rajčaty se sladkou chutí, která rostou pouze na sopečné půdě tohoto ostrova.

Většina kurzů trvá 3-5 hodin a zahrnuje přípravu kompletního menu od předkrmů (mezedes) přes hlavní jídla až po dezerty. Naučíte se připravovat pokrmy jako moussaka, souvlaki, dolmades (plněné vinné listy), tzatziki nebo baklava. Nejcennější jsou však tipy a triky, které běžně v receptech nenajdete - třeba jak správně naklepat maso na gyros nebo jaký poměr ingrediencí použít pro dokonalou horiatiki (řecký salát).

  • Kurzy stojí přibližně 60-120 € na osobu a obvykle zahrnují všechny suroviny, nápoje a samozřejmě společnou konzumaci připravených pokrmů.
  • Nejautentičtější kurzy najdete na ostrovech Kréta, Santorini, Korfu a Naxos.
  • Mnoho kurzů zahrnuje také lekce o párování jídla s místními víny.

Náš tajný tip: Na ostrově Sifnos, který je považován za kulinářské centrum Kyklad, vyhledejte kurzy v malých rodinných tavernách mimo hlavní turistické oblasti. Místní kuchaři vás zde zasvětí do tajů tradičních receptů předávaných z generace na generaci, které nenajdete v žádné kuchařce. Sifnos je rodištěm Nikolaose Tselementeho, autora první moderní řecké kuchařky, a místní kulinářská tradice je zde stále nesmírně živá.

Šnorchlování a potápění v křišťálově čistých vodách

Řecké ostrovy s jejich průzračnými vodami a bohatým podmořským životem představují ideální destinaci pro milovníky šnorchlování a potápění. I když Středozemní moře není tak pestré jako tropické lokality, nabízí jedinečné zážitky v podobě podvodních jeskyní, antických trosek a fascinujících geologických útvarů.

Pro začátečníky je ideální šnorchlování v chráněných zátokách ostrovů jako Zakynthos, Kefalonia nebo Lefkada. S pouhými plaveckými brýlemi a šnorchlem zde můžete pozorovat hejna drobných barevných ryb, chobotnice a mořské hvězdice. Na Zakynthosu máte v zátoce Marathonisi dokonce šanci zahlédnout vzácné karety obrovské, pokud navštívíte ostrov ve správnou sezónu (květen-srpen).

Zkušenější potápěči by neměli vynechat ostrovy Kalymnos a Kos v souostroví Dodekany, kde se nacházejí vrakové lokality jako potopená německá letadla z druhé světové války. Na Milosu prozkoumejte fascinující podvodní jeskyně a geologické formace vzniklé sopečnou činností. Severní Sporady nabízejí unikátní možnost potápění v Národním mořském parku Alonissos, kde můžete spatřit vzácného středomořského tuleně nebo archeologické nálezy z antických vraků.

šnorchlování.jpg

  • Šnorchlovací výlety stojí od 30 € za půldenní výlet, potápěčské ponory od 45 € za jeden ponor.
  • Nejlepší podmínky pro potápění najdete od června do září, kdy je voda nejteplejší a viditelnost může dosahovat až 30 metrů.
  • I začátečníci mají možnost absolvovat zkušební ponor (tzv. Discover Scuba Diving) bez nutnosti certifikace.

Náš tajný tip: Navštivte méně známý ostrov Fourni v severovýchodním Egejském moři, kde archeologové v roce 2015 objevili jeden z největších starověkých vrakovišť na světě s více než 50 potopenými loděmi z různých historických období. Některé lokality jsou nyní přístupné rekreačním potápěčům v doprovodu místních průvodců, což nabízí zcela unikátní podvodní zážitek spojující archeologii s přírodními krásami.

Túra sopečnou krajinou Santorini

Santorini je proslulé svými bíle omítnutými domy s modrými kopulemi, ale málokdo ví, že ostrov nabízí také jedny z nejúchvatnějších turistických tras v celém Středomoří. Pěší výlet z Firy do Oie po okraji kaldery představuje nezapomenutelný zážitek, který kombinuje dechberoucí výhledy na moře s fascinujícím vhledem do geologické historie ostrova.

Trasa měří přibližně 10 kilometrů a vede po vrcholu útesu, který vznikl po masivní sopečné erupci před přibližně 3600 lety. Tato katastrofická událost, která mohla stát za zánikem minojské civilizace na Krétě, dala Santorini jeho současnou podobu podkovy obklopující zatopený kráter. Během túry budete mít neustále výhled na temně modré vody kaldery i na aktivní sopečný ostrov Nea Kameni uprostřed laguny.

Na túru si vyhraďte 3-5 hodin v závislosti na vašem tempu a počtu zastávek na fotografování. Cesta vede přes malebné vesničky Firostefani a Imerovigli, kde můžete obdivovat tradiční architekturu a zastavit se na občerstvení v některé z kaváren s panoramatickým výhledem. Trasa je dobře značená a většinou vede po zpevněných cestách, i když některé úseky mohou být strmější a kamenitější.

Rezervace túry Z Firy do Oie s průvodcem >

shutterstock_2419818471.jpg

  • Nejlepší čas pro túru je brzy ráno nebo pozdě odpoledne, kdy nejsou taková vedra a světlo je ideální pro fotografování.
  • Nezapomeňte na dostatek vody, klobouk a opalovací krém - stín je na trase vzácný.
  • Zvažte jednosměrnou túru a návrat autobusem nebo taxíkem, zejména v letních měsících.

Náš tajný tip: Místo populární trasy Fira-Oia zkuste méně známou, ale stejně působivou túru z vesnice Perissa k antickému městu Thira, které se nachází na úbočí hory Mesa Vouno. Cesta vede přes černou pláž, nabízí úchvatné výhledy na celý ostrov a končí v archeologickém nalezišti, kde se můžete projít mezi ruinami starověkého města a poté sejít do vesnice Kamari. Tato trasa je méně přeplněná turisty a nabízí jedinečný pohled na kontrasty ostrova.

Pozorování delfínů a mořských želv na Zakynthosu

Ostrov Zakynthos (Zante) je známý nejen svou ikonickou pláží Navagio s vrakem pašerácké lodi, ale také jako důležité útočiště pro mořské živočichy včetně karety obecné (Caretta caretta) a několika druhů delfínů. Pozorovací výlety nabízejí jedinečnou příležitost vidět tyto fascinující tvory v jejich přirozeném prostředí a zároveň se dozvědět více o ochranářském úsilí, které jim pomáhá přežít ve stále rušnějším Středomoří.

Nejlepší výchozí bod pro tyto výlety je přístav Agios Nikolaos na severovýchodě ostrova. Výlety obvykle trvají 3-4 hodiny a často kombinují pozorování mořských živočichů s návštěvou Modrých jeskyní a dalších přírodních krás ostrova. Kapitáni a průvodci jsou obvykle místní rybáři nebo biologové, kteří znají chování delfínů a vědí, kde je s největší pravděpodobností najít.

V Jónském moři kolem Zakynthosu můžete spatřit tři druhy delfínů - delfína obecného, delfína skákavého a vzácnější plískavici šedou. Nejlepší šanci na pozorování máte brzy ráno, kdy jsou delfíni nejaktivnější při lovu ryb. Kromě delfínů můžete v oblasti zahlédnout také karety obecné, které přicházejí klást vejce na pláže Zakynthosu, zejména na chráněnou pláž Laganas. Pokud navštívíte ostrov mezi červnem a srpnem, můžete se s průvodcem zúčastnit nočního pozorování kladení vajec nebo (s větším štěstím) vidět malé želvičky na jejich první cestě do moře

krmení želv v Limni Keri beach, Zakynthos.jpg

  • Ceny výletů za pozorováním delfínů se pohybují od 35 do 60 € na osobu v závislosti na délce a typu lodi.
  • Pro sledování želv si vyberte etickou společnost spolupracující s ochranářskou organizací jako je ARCHELON.
  • Nejlepší období pro pozorování delfínů je od května do října, pro želvy pak od června do srpna.

Náš tajný tip: Místo klasických větších lodí si pronajměte malý člun s místním rybářem z vesnice Keri na jihu ostrova. Tito znalci místních vod vás mohou vzít na méně frekventovaná místa, kde máte větší šanci pozorovat delfíny zblízka bez přítomnosti dalších turistických lodí. Navíc často zahrnou i návštěvu skrytých pláží a jeskyní, které jsou přístupné pouze z moře a kde můžete zažít naprosté soukromí i v hlavní sezóně.

Windsurfing a kitesurfing na Parosu a Naxosu

Kykladské ostrovy Paros a Naxos jsou považovány za jedny z nejlepších destinací pro windsurfing a kitesurfing v celém Středomoří. Díky spolehlivému větru známému jako "meltemi", který v letních měsících fouká ze severu, nabízejí ideální podmínky jak pro začátečníky, tak pro pokročilé surfaře.

Na Parosu je hlavním centrem vodních sportů záliv Golden Beach (Chrissi Akti) na východním pobřeží ostrova. Díky mělké vodě a postupně se svažujícímu dnu je tato oblast ideální pro začátečníky, zatímco odpoledne, kdy zesílí vítr, si zde přijdou na své i zkušenější jezdci. Surfařské školy jako Paros Surf Club nebo Neilson nabízejí kurzy pro všechny úrovně, včetně speciálních dětských programů.

Na sousedním Naxosu je nejpopulárnější pláž Mikri Vigla, kde se vítr rozděluje kolem poloostrova a vytváří tak dvě odlišné surfařské zóny - severní pláž s silnějším větrem pro pokročilé a jižní pláž s klidnějšími podmínkami pro začátečníky. Tato unikátní konfigurace umožňuje surfování za téměř jakýchkoliv podmínek. V obou lokalitách najdete několik renomovaných škol s kvalifikovanými instruktory, kteří mluví několika jazyky včetně angličtiny.

Windsurfing and kitesurfing on the Prassonissi beach Rhodos.jpg

  • Hodinová lekce windsurfingu nebo kitesurfingu stojí přibližně 45-65 €, celodenní kurz 80-120 €.
  • Nejlepší podmínky najdete od června do září, kdy meltemi fouká nejspolehlivěji.
  • Pronájem vybavení pro zkušené surfaře se pohybuje od 40 € za půlden po 200 € za týden.

Náš tajný tip: Na východním pobřeží Parosu vyhledejte menší pláž Molos, kde je méně turistů než na slavné Golden Beach, ale podmínky pro windsurfing jsou téměř stejně dobré. Místní škola Paros Kite Pro Center nabízí osobnější přístup než větší střediska a často můžete získat slevu, pokud se domluvíte na místě na více lekcích. Na Naxosu pak zkuste pláž Plaka v pozdním odpoledni, kdy většina turistů již odešla - budete mít více prostoru a zažijete nádherné surfování při západu slunce.

Návštěva tradiční výrobny olivového oleje na Krétě

Kréta, největší z řeckých ostrovů, je domovem některých z nejstarších olivových hájů na světě, s některými stromy starými více než 3000 let. Ostrov produkuje vysoce kvalitní olivový olej, který tvoří základ místní kuchyně a kultury. Návštěva tradiční výrobny olivového oleje nabízí fascinující vhled do procesu, který se v mnohém nezměnil po staletí, a příležitost ochutnat a naučit se rozpoznávat různé kvality tohoto "tekutého zlata".

V regionu Chania na západě Kréty najdete několik historických lisoven, které byly přeměněny na muzea, ale stále fungují během sezóny sklizně (říjen až leden). Olivový mlýn Biolea v oblasti Astrikas například kombinuje tradiční kamenné mlýny s moderními technikami lisování za studena a nabízí podrobné prohlídky v angličtině. V okolí Heraklionu stojí za návštěvu rodinný podnik Cretan Olive Oil Farm, kde můžete vidět celý proces od sklizně po plnění lahví.

Součástí většiny prohlídek je odborná degustace různých druhů olivového oleje, při které se naučíte rozpoznávat nuance chuti a kvality. Dozvíte se, jak správně olivový olej skladovat, jak ho používat v kuchyni a jaké zdravotní přínosy má jeho pravidelná konzumace. Mnoho výroben nabízí také workshopy, kde se můžete naučit připravovat tradiční krétská jídla s použitím čerstvého olivového oleje nebo výrobu přírodní kosmetiky na bázi oleje.

Olivový háj, Kréta.jpg

  • Prohlídky stojí obvykle 10-25 € na osobu a trvají přibližně 1-2 hodiny.
  • Nejlepší období pro návštěvu je během sklizně (říjen-leden), kdy můžete vidět celý proces v akci.
  • Mnoho výroben nabízí možnost zakoupit olej přímo u zdroje, často za lepší ceny než v turistických obchodech.

Náš tajný tip: Místo velkých známých výroben vyhledejte malou rodinnou lisovnu v horské vesnici Kritsa nedaleko Agios Nikolaos. Tato oblast je známá produkcí olivového oleje mimořádné kvality díky vysoké nadmořské výšce a kamenitému terénu, který nutí olivovníky bojovat o přežití, což paradoxně zvyšuje kvalitu oleje. Místní farmáři často nenabízejí oficiální prohlídky, ale pokud projevíte upřímný zájem, rádi vám ukáží svou produkci a pozvou vás na degustaci doprovázenou domácím chlebem, sýrem a krétským vínem.

Kajaking v průzračných vodách Jónských ostrovů

Jónské ostrovy na západním pobřeží Řecka – především Kefalonie, Lefkada, Zakynthos a Korfu – nabízejí některé z nejkrásnějších kajaking tras ve Středomoří. Díky průzračně čisté vodě, dramatickým útesům a četným jeskynním systémům poskytují tyto ostrovy ideální podmínky pro mořský kajaking, který vám umožní prozkoumat pobřeží z jedinečné perspektivy a dostat se na místa nepřístupná pěšky nebo větším lodím.

Na Kefalonii patří k nejpopulárnějším trasám okolí pláže Myrtos, kde můžete pádlovat podél úpatí majestátních bílých útesů a prozkoumat skryté jeskyně. Na Lefkadě nabízí výborné podmínky pro kajaking oblast kolem mysu Lefkatas a pláže Porto Katsiki, kde v průzračné azurové vodě můžete pozorovat mořský život přímo z vašeho kajaku. Zakynthos láká kajakáře především oblastí kolem pláže Navagio (Shipwreck Beach) a Modrých jeskyní, které jsou z kajaku přístupnější a méně přeplněné než při návštěvě velkými výletními loděmi.

Většina pobřežních oblastí nabízí možnost pronájmu kajaků s průvodcem nebo bez něj. Pro začátečníky doporučujeme vybrat si organizovaný výlet s průvodcem, který vás seznámí se základy pádlování a bezpečnostními pravidly. Zkušenější kajakáři si mohou pronajmout vybavení na delší dobu a vyrazit na vlastní průzkumnou výpravu, ideálně brzy ráno nebo v podvečer, kdy je moře nejklidnější a pobřeží méně rušné.

Lefkada: Kajakový výlet do Modré jeskyně s piknikem >

shutterstock_2119714958.jpg

  • Půldenní výlet s průvodcem stojí přibližně 40-60 € na osobu, včetně vybavení a základního školení.
  • Nejlepší období pro kajaking je od května do října, s nejklidnějším mořem obvykle v červnu a září.
  • Pro začátečníky jsou ideální stabilnější dvoumístné kajaky, zkušenější pádlaři ocení rychlejší jednomístné modely.

Náš tajný tip: Na severním pobřeží Korfu vyhledejte oblast mezi vesnicemi Agios Stefanos a Kassiopi, kde můžete pádlovat podél pobřeží s nádhernými výhledy na pobřeží Albánie a objevovat malé opuštěné pláže přístupné pouze z moře. Místní společnost Corfu Sea Kayak nabízí celodenní výlety včetně zastávky na opuštěném ostrůvku, kde můžete šnorchlovat v křišťálově čisté vodě a vychutnat si piknik s místními specialitami, daleko od davů turistů.

Termální prameny a wellness na ostrově Kos

Ostrov Kos, ležící v Egejském moři blízko tureckého pobřeží, je již od antických dob známý svými léčivými termálními prameny a spojením s Hippokratem, otcem moderní medicíny, který se zde narodil. Pro ty, kdo hledají odpočinek a regeneraci mezi objevováním řeckých památek, nabízí Kos výjimečné wellness zážitky kombinující přírodní léčivé zdroje s moderními spa procedurami.

Nejznámějším termálním pramenem na ostrově jsou Therma Beach (známé také jako Embros Thermi), nacházející se asi 12 km od hlavního města. Tento přírodní pramen vytváří malý bazén přímo na pláži, kde se termální voda o teplotě 40-50°C mísí s mořskou vodou a vytváří tak příjemnou teplotu ideální pro koupání. Voda je bohatá na síru a další minerály a má údajně léčivé účinky na kožní problémy a bolesti kloubů. Návštěva brzy ráno nebo pozdě večer vám umožní vychutnat si tuto přírodní lázeň v relativním soukromí.

Kromě přírodních pramenů nabízí Kos také několik moderních wellness center a lázeňských resortů inspirovaných antickou tradicí. Mnoho z nich využívá místní ingredience jako olivový olej, med, bylinky a mořskou sůl ve svých procedurách. V oblasti Psalidi a Agios Fokas najdete luxusní resorty nabízející talasoterapii (léčbu mořskou vodou), bahenní zábaly s vulkanickým bahnem a masáže s esenciálními oleji z místních bylin. Některé hotely mají vlastní přístup k termálním pramenům a nabízejí vodní terapie kombinující antické postupy s moderními wellness technikami.

Termální prameny Emprós Thermá, Kos.jpg

  • Vstup na veřejné termální pláže jako Therma Beach je zdarma nebo za minimální poplatek.
  • Spa procedury v hotelových zařízeních stojí od 50 € za základní masáž po 150 € za komplexní wellness balíčky.
  • Nejlepší období pro wellness pobyty je mimo hlavní sezónu (duben-červen, září-říjen), kdy je na ostrově klidněji.

Náš tajný tip: Namísto více známých lázní zkuste navštívit malé rodinné hamam (turecké lázně) ve vesnici Platani (Kermentes) nedaleko hlavního města Kos. Tato muslimská vesnice, kde žije turecká komunita, nabízí autentický hamam zážitek zahrnující parní lázeň, peeling s tradiční rukavicí kese a pěnovou masáž. Procedura končí relaxací u šálku tradičního čaje a tureckých sladkostí. Ceny jsou výrazně nižší než v turistických zařízeních a zážitek je mnohem autentičtější.

Večerní festivity a tradiční řecké slavnosti (panigiri)

Jedním z nejautentičtějších způsobů, jak zažít pravou řeckou kulturu, je účast na tradičních místních slavnostech známých jako "panigiri". Tyto události, které se konají po celém Řecku především v letních měsících, jsou obvykle spojeny s oslavou svátku patrona místní vesnice nebo významným náboženským svátkem a nabízejí návštěvníkům příležitost zažít pravou řeckou pohostinnost, tradiční hudbu, tanec a samozřejmě vynikající jídlo a víno.

Téměř každá vesnice na řeckých ostrovech pořádá alespoň jednou ročně své vlastní panigiri. Oslavy obvykle začínají náboženským obřadem v místním kostele, po kterém následuje veřejná slavnost na náměstí nebo v jiném centrálním prostoru vesnice. Návštěvníci jsou vždy vítáni a často aktivně zapojováni do oslav. Místní hudebníci hrají na tradiční nástroje jako bouzouki, lyra nebo tsambouna (druh dud) a lidé všech věkových kategorií se spontánně připojují k tradičním tancům jako je sirtaki, kalamatianos nebo tsamikos.

Neodmyslitelnou součástí každého panigiri je jídlo a pití. Za symbolickou cenu nebo někdy zcela zdarma se podávají místní speciality - na Krétě například jehněčí antikristo (pečené na otevřeném ohni), na Jónských ostrovech sofrito (telecí maso na česneku a petrželi), na Kykladách revithada (cizrnová polévka) a všude samozřejmě souvlaki, tzatziki a řecký salát. K jídlu se podává místní víno, často domácí výroby, nebo tradiční anýzový destilát ouzo či tsipouro.

Crete_Festival (2).jpg

  • Nejvíce panigyri se koná v období od června do září, s vrcholem kolem 15. srpna (svátek Nanebevzetí Panny Marie).
  • Vstup na tyto slavnosti je obvykle zdarma, platí se pouze za konzumaci (pokud vůbec).
  • Informace o konkrétních datech panigyri můžete získat v místních turistických informačních centrech nebo přímo od místních obyvatel.

Náš tajný tip: Namísto vyhledávání velkých a známých slavností, jako je festival vína na Santorini nebo oslava svatého Spyridona na Korfu, zkuste najít malé vesnické panigiri na méně turistických ostrovech jako Ikaria, Amorgos nebo Folegandros. Zde zažijete skutečně autentickou atmosféru, kde budete pravděpodobně jedinými zahraničními návštěvníky. Místní lidé vás přivítají s otevřenou náručí a často spontánně pozvou ke svému stolu, abyste ochutnali jejich domácí jídlo a nápoje. Pokud budete mít štěstí, můžete být svědky vzácných místních tradic, jako je pyrostiá na Patmosu nebo geranos na Kalymnos.

Návštěva vinic a degustace vín na Santorini

Santorini není jen oblíbenou destinací kvůli svým ikonickým bílo-modrým vesnicím a sopečným plážím, ale také díky jedinečnému vinařskému dědictví, které sahá více než 3500 let do minulosti. Sopečná půda ostrova, jeho mikroklima a starobylé metody pěstování vytvářejí vína s naprosto unikátním charakterem, která získávají uznání od vinařských expertů po celém světě.

Nejpozoruhodnějším aspektem vinařství na Santorini je způsob, jakým se zde réva pěstuje. Vinaři používají techniku zvanou "kouloura" (nebo "koulouri"), při které jsou révy tvarovány do nízkých kruhů připomínajících košíky, což jim pomáhá chránit hrozny před silnými větry a intenzivním sluncem, zatímco porézní sopečná půda zachycuje noční vlhkost. Tento starobylý způsob kultivace vytváří fascinující krajinu vinic, která vypadá zcela jinak než ty, které můžete vidět v jiných částech světa.

Dominantní odrůdou na ostrově je Assyrtiko, která zde dává minerální, svěží bílá vína s výraznou kyselinkou navzdory horkému klimatu. Dalšími původními odrůdami jsou Athiri a Aidani, používané často v směsích. Santorini je také domovem proslulého dezertního vína Vinsanto, které se vyrábí ze sušených hroznů a zraje v sudech několik let, získávající tak komplexní medovou chuť s tóny sušeného ovoce.

Degustace na Santorini

  • Nejlepší vinařství pro návštěvu zahrnují Santo Wines (největší družstvo na ostrově s úchvatnou terasou s výhledem na kalderu), Domaine Sigalas, Gaia Wines a Hatzidakis Winery.
  • Degustace vín stojí obvykle 15-30 € na osobu a zahrnuje 4-6 vzorků vín často doplněných místními sýry a dalšími pochutinami.
  • Některá vinařství nabízejí také možnost zúčastnit se sklizně hroznů v srpnu a září, což je jedinečný zážitek.

Náš tajný tip: Místo návštěvy velkých a známých vinařství vyhledejte malé rodinné Artemis Karamolegos Winery v oblasti Exo Gonia. Toto méně známé, ale vysoce oceňované vinařství nabízí intimnější degustace v autentickém prostředí, kde vás pravděpodobně provede sám vinař nebo člen rodiny. Kromě klasických vín zde můžete ochutnat i experimentální limitované edice a starší ročníky, které nejsou běžně dostupné. Pro skutečné nadšence doporučujeme rezervovat si předem jejich rozšířenou degustaci spojenou s místními kulinářskými specialitami, která trvá přes dvě hodiny a nabízí hlubší pohled do specifik santoriniského terroiru.

Co dělat v Řecko ostrovech

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 18.5.2025