Průvodce / Evropa / Rakousko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Rakousku

Kde se najíst v Rakousku

Rakousko je pro turismus velmi dobře uzpůsobeno a dobře se zde najíte prakticky na každém kroku. Pokud pomineme průměrné restaurace ve městech, budete-li se chtít vydat na něco speciálního, určitě zamiřte do Vídně. Toužíte potěšit vaše chuťové pohárky a nevadí vám potrápit peněženku? Vydejte se na rozhlednu Donauturm. Na jejím vrcholu je luxusní restaurace, kde můžete ochutnat vídeňské speciality, kochat se přitom můžete nádherným výhledem. Po dobrém jídle je samozřejmostí dobrá káva a sladká tečka. Tu si můžete dopřát v Café Hawelka, kde servírují například tradiční jablečný štrůdl s vanilkovým přelivem, nebo dort sachr.

Jste-li zastánci spíše lowcost cestování, ale i tak byste rádi ochutnali něco místního, zastavte se v ulici a objednejte si do ruky sekanou v žemli, nebo vídeňský bratwurst.

Zcela jiný typ gastronomie nabízí rakouské horké oblasti. Výtečná kuchyně, kde se využívají převážně lokální zdroje, je zde umocněna čistou přírodou a často i značným sportovním výkonem, jelikož většina horských chat se nachází ve větších nadmořských výškách. Potom vám i obyčejná Kaspressknödel suppe bude chutnat jako z luxusní restaurace. Především oblast Tyrolska je takovými místy přímo protkaná.

Jak získat voucher na 550 Kč do restarurací

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Rakouská kuchyně a co musíte ochutnat

Pokud se řekne rakouská kuchyně, příliš se nám toho nevybaví. Co by nám však mohlo napovědět, je označení "vídeňská specialita". Hned nám na jazyku vyskočí fenomenální vídeňský telecí řízek, vídeňské párky, nebo legendární dort sachr. Své jméno ve světě mají i Mozartovy koule.

Obecně je rakouská kuchyně inspirována okolními státy, převážně Českou republikou a Maďarskem. Nalezneme zde mnoho pokrmů, které nám mohou být povědomé, Rakušani si pouze upravili recepturu. Jedním příkladem za všechny může být například guláš, který původně pochází z Maďarska.

hovězí guláš

Rakouská gastronomie se neustále vyvíjí a jednotlivé pokrmy vznikají spíše lokálně. V horských oblastech, převážně v Tyrolsku se můžeme těžit z nezaměnitelného tyrolského špeku, nebo kvalitních sýrů. Na horách jsou oblíbené i sladké pokrmy, především obrovský kynutý knedlík plněný povidly, sypaný mákem a přelitý vanilkovým přelivem. Často si ho můžete dopřát v restauracích v lyžařských střediscích. Velmi oblíbeným dezertem je i císařský trhanec, německy Kaiserschmarren. Je to taková roztrhaná palačinka, která se většinou servíruje s jablečným pyré a zakysanou smetanou.

Velkou dobrotou v Rakousku ale bývají polévky. Většinou se jedná o velice silný hovězí vývar s trochou zeleniny, který je doplněn o jednu až tři veliké koule / knedlíky dle vašeho výběru. Ty bývají ochucené špekem, sýrem, nebo jen bylinkami a celá tato kombinace dokáže příjemně zasytit.

Ceny v restauracích

Pokud si na své dovolené v Rakousku nebudete sami vařit, ale plánujete návštěvu restaurací a jiných stravovacích zařízení, připravte se, že za jídlo zaplatíte násobně více, než jste zvyklí u nás. Cena čepovaného piva v restauraci je okolo 4 EUR, za polévku zaplatíte okolo 3,5 EUR a fenomenální vídeňský řízek vás vyjde na částku okolo 7-9 EUR.

Pokud chcete ušetřit, vybírejte si spíše restaurace mimo velká města, nebo si čas od času kupte něco z rychlého občerstvení na ulici.

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 10.5.2023