Kde se najíst v Polsku
Polská gastronomie je mnohem víc než jen pierogi a zelí. Naši severní sousedé mají bohatou kulinářskou tradici, která kombinuje vlivy slovanské, německé, židovské, maďarské i východní kuchyně. Výsledkem je pestrá paleta chutí, která uspokojí jak milovníky vydatných masových pokrmů, tak i gurmány hledající sofistikované gastronomické zážitky.
V posledních letech prošla polská restaurační scéna výraznou proměnou. Vedle tradičních podniků, kde ochutnáte klasiku jako bigos nebo żurek, najdete i moderní restaurace, které tradiční recepty inovativně přetvářejí. Několik restaurací v Polsku se dokonce pyšní michelinskou hvězdou, a Varšava i Krakov se řadí mezi rychle rostoucí evropské gastronomické destinace.
Příjemným překvapením pro české turisty je cenová dostupnost – i ve vyhlášených restauracích se najíte za rozumnou cenu a kvalita surovin je zpravidla vysoká. Polsko je navíc jednou z mála zemí, kde se stále vyplatí navštívit tzv. "milk bary" (bary mleczne) – retro jídelny z dob socialismu, kde za pár zlotých dostanete poctivé domácí jídlo. Zde je přehled kulinářsky nejzajímavějších oblastí:
Varšava – moderní gastronomická metropole
Hlavní město Polska se během posledního desetiletí proměnilo v kosmopolitní centrum gastronomie. Najdete zde vše od tradičních polských restaurací přes podniky mezinárodní kuchyně až po michelinské restaurace.
- Cenově dostupný tip: Restauracja Zapiecek – síť restaurací s tradičními polskými pokrmy v centru města, kde ochutnáte nejlepší pierogi ve městě za rozumnou cenu.
- Doporučený podnik: Warszawski Sen – moderní interpretace polské kuchyně s důrazem na sezónní suroviny a kreatívní prezentaci.
- Luxusní zážitek: Atelier Amaro – první polská restaurace oceněná michelinskou hvězdou, která nabízí avantgardní menu inspirované polskými tradicemi.
Krakov – tradiční kuchyně s nádechem historie
Bývalé hlavní město nabízí autentickou atmosféru a některé z nejlepších tradičních polských restaurací. Židovská čtvrť Kazimierz je centrem kulinářského oživení s mnoha trendy podniky.
- Cenově dostupný tip: Bar Mleczny Tomasza – autentický "mléčný bar" s domácími polskými pokrmy za lidové ceny.
- Doporučený podnik: Starka Restaurant – vynikající polská kuchyně v historickém sklepení se specializací na pokrmy s vodkou.
- Luxusní zážitek: Copernicus – elegantní restaurace v historickém hotelu s moderní interpretací staropolské kuchyně.
Gdaňsk, Gdyně a Sopoty (Trojměstí) – mořské plody a kašubské speciality
Pobaltská oblast vyniká v přípravě ryb a mořských plodů. Najdete zde také speciality kašubské kuchyně, která má vlastní kulinářské tradice.
- Cenově dostupný tip: Bar Przystań – jednoduchá rybárna s čerstvými úlovky přímo u přístavu.
- Doporučený podnik: Kubicki – nejstarší restaurace v Gdaňsku (od roku 1918) s vynikajícími rybími specialitami.
- Luxusní zážitek: Sztuczka – moderní restaurace s tasting menu, kde zažijete molekulární gastronomii s lokálními surovinami.
Vratislav (Wrocław) – kosmopolitní chutě Dolního Slezska
Univerzitní město s bohatou multikulturní historií nabízí pestrou směs slezské, české, německé a polské kuchyně.
- Cenově dostupný tip: Pierogarnia Stary Młyn – specializace na pierogi s desítkami různých náplní.
- Luxusní zážitek: Mennicza Fusion – fusion kuchyně kombinující polské tradice s asijskými vlivy v elegantním prostředí.
Poznaň – velkopolská kuchyně s germánskými vlivy
Regionální kuchyně Velkopolska je známá svými bramborovými specialitami, klobásami a jedinečnou polévkou z pivního kvasu.
- Cenově dostupný tip: Pyra Bar – restaurace zaměřená na bramborové speciality včetně tradičních "plendze" (bramboráků).
- Doporučený podnik: Ratuszova – restaurace na hlavním náměstí s tradičními velkopolskými specialitami.
- Luxusní zážitek: Muga – restaurace s hvězdičkou Michelin Guide, která nabízí sezónní degustační menu.

Polská kuchyně a co musíte ochutnat
Polská kuchyně je velice rozmanitá. Základní potravinou je maso, zelenina a brambory. Velmi oblíbené jsou i ryby. Mezi tradiční polská jídla patří pirohy, různé klobásky či sledě.
Poláci rádi konzumují polévky, které musí být husté a se spoustou zeleniny. Takovou polévkou je například chlodnik, což je studená bílá polévka z červené řepy. Další oblíbenou polévkou je boršč - polévka z červené řepy, která je podávaná se zeleninou a zakysanou smetanou. Rovněž oblíbená je tzv. polévka žurek - kyselá polévka podávaná ve vydlabaném bochníku chleba, s bramborami, klobáskou nebo vejcem.
Mezi tradiční polská jídla patří zcela jistě pirohy, které mohou být plněné kyselým zelím, houbami, masem nebo na sladko tvarohem.

Velmi oblíbené je vepřové koleno podávané s kysaným zelím a křenem tzv. Galonka nebo směs mletého hovězího s rýží v zelném listu tzv. Golabki.
Polským národním jídlem je bigos, což je pokrm ze zelí, masa a hub.

Polské moučníky bývají velmi vydatné a těžké. Za zkoušku jistě stojí Faworki, což je sladké drobné pečivo sypané cukrem.

Velmi oblíbené jsou dezerty v podobě ovocného želé se smetanou či čerstvým ovocem tzv. Galaretka. Každý určitě zná typické měkké polské karamelky Krówki. Dalším typickým polským dezertem jsou smažené plněné koblihy Paczki. Ty mohou mít různé náplně: jahodovou, čokoládovou, meruňkovou,..
Nejrozšířenějším alkoholem je aromatizovaná vodka Žubrówka. Z klasických vodek se setkáte se značkami Chopin, Belvedere, Luksusowa,.. Polsko se může pochlubit i velmi chutným a kvalitním pivem.
Kulinářské zážitky
Polsko nabízí mnohem víc než jen návštěvu restaurací. Pokud chcete opravdu proniknout do tajů polské kuchyně, vyzkoušejte některý z těchto gastronomických zážitků:
Kulinářské workshopy
Naučte se připravovat tradiční polská jídla pod vedením zkušených kuchařů. Tyto kurzy jsou populární zejména ve větších městech a často zahrnují návštěvu tržiště, kde se nakoupí čerstvé suroviny.
V Krakově doporučujeme workshop přípravy pierogů, kde se naučíte připravit těsto i různé náplně. Ve Varšavě jsou populární kurzy moderní polské kuchyně, kde se naučíte, jak tradiční recepty inovativně upravit. Řadu těchto workshopů najdete na getyourguide.com.
Food tours
Gastronomické prohlídky s průvodcem jsou skvělým způsobem, jak poznat místní speciality a navštívit podniky, které byste jako turista možná přehlédli. Většina prohlídek kombinuje ochutnávky jídla s historickými informacemi a návštěvou významných památek.
V Krakově je vyhlášená túra po židovské čtvrti Kazimierz, kde ochutnáte jak tradiční polská, tak židovská jídla. Ve Vratislavi stojí za to absolvovat večerní túru se zastávkami v několika pivních restauracích, kde ke každému pivu dostanete vhodnou pochutinu. Pro rezervaci food tours doporučujeme getyourguide.com.
Návštěva tradičních trhů
Polské tržnice (targi) jsou centrem gastronomického života. Nabízejí čerstvé sezónní produkty, domácí speciality a často i stánky s pouličním občerstvením.
- Hala Koszyki ve Varšavě – renovovaná tržnice z 19. století, dnes food hall s desítkami restaurací a stánků.
- Stary Kleparz v Krakově – tradiční tržiště s bohatou nabídkou regionálních specialit.
- Hala Targowa ve Vratislavi – historická tržnice s nabídkou čerstvých potravin i hotových jídel.
Vodka tasting
Poznání polské vodky je důležitou součástí gastronomického zážitku. Mnoho barů nabízí degustační sety, kde můžete porovnat různé druhy tohoto národního nápoje.
Varšavské Muzeum vodky nabízí kromě prohlídky i degustaci a je ideálním místem, kde se o tomto nápoji dozvíte více. Řada barů také nabízí kurzy párování vodky s tradičními polskými pokrmy.
Události pro gurmány
Polsko hostí řadu gastrofestivalů a kulinářských akcí, které stojí za návštěvu:
- Krakowski Festiwal Pierogów (Krakovský festival pierogů) – každoroční akce v srpnu, kde se utkávají nejlepší výrobci tradičních taštičiek.
- Restaurant Week – celostátní akce konaná dvakrát ročně (jaro a podzim), kdy špičkové restaurace nabízejí speciální menu za zvýhodněné ceny.
- Warszawski Festiwal Kulinarny (Varšavský kulinářský festival) – přehlídka nejlepších restaurací hlavního města s workshopy a soutěžemi.
- Gdańskie Smaki (Gdaňské chutě) – festival zaměřený na mořské plody a regionální kašubskou kuchyni konaný v červnu.
- Festiwal Dobrego Smaku (Festival dobré chuti) v Poznani – jeden z největších kulinářských festivalů v Polsku, konaný v srpnu.
- Europa na Widelcu (Evropa na vidličce) ve Vratislavi – červnový festival představující kuchyně různých evropských zemí s důrazem na regionální speciality.
Ceny a jak ušetřit
Stravování v Polsku je obecně cenově dostupnější než v západní Evropě nebo v Praze, ale ceny se liší podle typu podniku a lokality.
Orientační cenová hladina
- Mléčný bar (Bar Mleczny): 15-30 PLN (90-180 Kč) za hlavní jídlo
- Běžná restaurace: 35-60 PLN (210-360 Kč) za hlavní jídlo
- Prémiová restaurace: 80-150 PLN (480-900 Kč) za hlavní jídlo
- Degustační menu v luxusní restauraci: 300-500 PLN (1800-3000 Kč)
- Pivo v restauraci: 10-15 PLN (60-90 Kč)
- Káva: 10-15 PLN (60-90 Kč)
Tipy, jak ušetřit
- Obědové menu – mnoho restaurací nabízí výhodná obědová menu (danie dnia) v pracovní dny, obvykle za 25-40 PLN (150-240 Kč).
- Mléčné bary – tyto tradiční jídelny jsou nejlevnější možností, jak ochutnat autentickou polskou kuchyni.
- Pouliční jídlo – zapiekanki, obwarzanki (krakovské preclíky) nebo grilované oscypki (ovčí sýr) jsou chutné a cenově dostupné varianty pro rychlé občerstvení.
- Restaurační týdny – sledujte termíny akcí jako Restaurant Week, kdy špičkové restaurace nabízejí menu za zvýhodněné ceny.
- Nakupujte na trzích – místní tržiště nabízejí čerstvé suroviny a hotové delikatesy za zlomek ceny restaurací.
- Rezervujte předem – oblíbené restaurace jsou často plně obsazené, zejména o víkendech. Rezervace vám zajistí místo a někdy i lepší stůl.

