Kde se najíst v Nizozemsku
Nizozemci navštěvují kavárny i restaurace velmi rádi. Stačí se rozhlédnout, kde sedí hodně lidí nebo před kterým stánkem s občerstvením se dělají fronty. Na oblíbené podniky nedají místní dopustit. Stejně jako kdekoliv na světě, v okolí turisticky nejnavštěvovanějších míst najdete spoustu restaurací, které prodávají jídlo za vyšší ceny, mají menší porce nebo jídlo není tak kvalitní. Vždy se vyplatí kousek popojít a navštívit restauraci s lepším jídlem i příznivějšími cenami.
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).
Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.
Nejlépe hodnocené restaurace v hlavním městě Amsterdamu najdete zde.
Nizozemská kuchyně a co musíte ochutnat
Tradiční nizozemská kuchyně vznikala na základě plodin z tamních úrodných polí a darů ze Severního moře. Často najdete na talíři tři přísady - brambory, maso a zeleninu. Vzhledem k chladnějšímu počasí bývají typická jídla bohatá na cukry i tuky. Nizozemsko je po světě proslavené kulatými bochníky polotvrdých a tvrdých sýrů (zejména gouda a eidam), proto byste si neměli nechat ujít skvělou příležitost, a ochutnat co nejvíce sýrových delikates přímo na místě.
Na místních trzích seženete sýry všech druhů, stupňů zralosti a chutí. Skvělé jsou varianty ochucené kmínem, kopřivami, hřebíčkem, pepřem nebo bylinkami. Rozhodně byste si neměli nechat ujít proslulé sýrové trhy (kaasmarkt) ve městěch Alkmaar, Edam, Gouda nebo Woerden. Prodávající na sobě mají tradiční kroje a sýrová přináší na dřevěných nosítkách. Farmářské sýrové trhy fungují pouze v sezóně od dubna do září.
Snídaně
Nizozemci nejčastěji snídají chléb. Dají si ho namazaný máslem, s vejci, s uzeninou, se sýrem, s arašídovým máslem nebo politý sladkým toppingem a zdobený čokoládovým posypem. Jinak je zde zvykem snídat podobně jako jinde v Evropě - palačinky, müsli, jogurt, vajíčka, atp.
Hlavní jídla
Hlavní jídlo dne Nizozemci jí spíše večer, přes poledne si dají nějaký sendvič nebo rychlé občerstvení. Ze sousední Belgie se sem dostala obliba hranolek v kornoutku s majonézou, které slouží k zasycení místních i turistů. Určitě se vyplatí dát na doporučení a recenze, ne všechny stánky prodávají dobré hranolky.
Jako klasické nizozemské jídlo lze určitě označit huspot, což je eintopf složený z brambor (dříve tuřínu), mrkve, cibule a dušeného masa nebo uzeniny.
Další tradiční jídla se také vaří z brambor, jako například stamppot (špek se šťouchanými brambory se zeleninou ) nebo hete bliksem (vařené brambory a jablka s přelivem z melasy).
Pokud máte rádi maso, zajděte na holandské masové kuličky gehagballen, mleté maso ve slanině slavink nebo na sekanou balkenbrij.
V přímořském státu nesmí na stole chybět ryby. K Nizozemsku patří neodmyslitelně nakládaní sledi herinky (haring), které seženete na každém rohu. Ve stáncích rychlého občerstvení často seženete vedle herinků také smažené ryby (kibbeling).
Z polévek je jednoznačně nejoblíbenější snert, hutná krémová hrášková polévka podávaná s chlebem a opečenou slaninou.
Sladká tečka
V Nizozemsku si lidé dávají pauzu na kávu, tzv. koffietijd, kdy chvilku posedí a ke kávě nebo čaji si dají sušenky nebo zákusek. Podle přísné protestantské tradice by měla přijít k jednomu šálku pouze jedna sušenka, což už se dnes nedodržuje, takže si můžete vychutnat skvělé dortíky a koláče. Například mřížkový koláč vlaai plněný ovocem, rebarborou nebo pudinkem.
Po celém světě je možné si zakoupit tzv. holandské vafle, což není nic jiného než plněné karamelové vafle stroopwafel. Čerstvě udělané a s kouřícím šálkem horké čokolády chutnají ještě o poznání lépe.
Pokud máte rádi lékořici, budete si mezi nizozemskými sladkostmi připadat jako v ráji. Lékořice zde patří do všeho - od mnoha druhů bonbonů přes čokoládu až po zmrzlinu.
Pití
Většinu dní v roce není v Nizozemsku příliš teplo, proto mají lidé v oblibě zejména teplé nápoje. Běžně se zde pije jako v jiných státech horká čokoláda, káva (koffie), káva s mlékem (koffie verkeerd) a čaj. Na tradiční nizozemské nápoje jako kwast (teplá voda s citronovou šťávou) nebo anijsmelk (ohřáté mléko s anýzem) už v dnešní době příliš často nenarazíte.
Alkohol (borrel) patří k večernímu životu v Nizozemsku. Nizozemská piva se vyváží do celého světa, proto vám budou jejich názvy znít povědomě. Při večerním posezení si můžete objednat Heineken, Amstel, Grolsch, Brandt a další ověřené značky. Kromě piva můžete vyzkoušet také místní jalovcový gin Jenever nebo krémový vaječný koňak Advocaat.
Od 17. hodiny se lidé schází posedět na pivo nebo na víno, ke kterým zde patří chuťovka (borreltijd). Nejčastěji dostanete bitterballen, což jsou malé smažené obalované masové kuličky s hořčicí, arašídy v pikantním těstíčku borrelnootje nebo křupavé kousky sýra kaasstengels.
Ceny v nizozemských restauracích
Jídlo v restauraci je v Nizozemsku oproti jiným zemím o něco dražší. V běžných restauracích se najíte v průměru za 15 € na osobu. Jídlo stojí v rozmezí 10 - 28 € v závislosti na lokalitě a typu restaurace. Za tříchodové menu pro 2 osoby v lepší restauraci zaplatíte mezi 45 - 100 €. Nejlevnější variantou jsou fastfoody, kde běžnou porci jídla pořídíte za 8 - 10 €.
Cena sklenice vody se v restauracích pohybuje mezi 1,70 - 3 € a za limonádu zaplatíte podobně 2 - 3 €. Kávu nebo kapučíno vám donesou za 2 - 5 €. Půl litr piva stojí 3 - 7 € podle značky, kterou si objednáte, a typu restaurace.
Ušetřete (nejen) na jídle v Nizozemsku s Grouponem
Plánujete vyrazit do některé z lokálních restaurací za gastronomickým zážitkem? Ověřte si nejprve na stránce Groupon, jestli zrovna ve vámi vybrané restauraci nenabízí nějakou zajímavou akci nebo slevu na jídlo či pití. Nechte se inspirovat neustále aktualizovanou nabídkou.