Průvodce / Evropa / Německo / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Německu

Kde se v Německu nejlépe najíst

Německo není jen zemí precizního inženýrství a dálnic bez rychlostních limitů, ale také kulinářským rájem s bohatou a rozmanitou gastronomickou scénou. Německá kuchyně bývá neprávem redukována na klobásy, zelí a pivo, ale ve skutečnosti nabízí mnohem víc. Každý region má své unikátní speciality, které reflektují místní suroviny, historické vlivy a kulturní tradice. Od robustních bavorských pokrmů přes rybí speciality severu až po vinařskou kulturu v Porýní – Německo rozhodně potěší každého gurmána.

Moderní německá gastronomie zároveň prochází kulinární revolucí. Zatímco tradiční hospody (Gasthäuser) a pivnice (Bierstuben) stále nabízejí autentické pokrmy podle receptů předávaných generacemi, ve velkých městech najdete i podniky experimentující s fusion kuchyní a nejnovějšími gastronomickými trendy. Berlín se stal epicentrem moderní kulinářské scény, kde vedle sebe koexistují tradiční berlínské podniky, hipsterské kavárny i restaurace oceněné michelinskými hvězdami.

Bavorsko – domov precliků a bílých klobás

Bavorská kuchyně patří k nejznámějším a nejsytějším v Německu. Mnichov a okolí jsou rájem pro milovníky masitých pokrmů, piva a poctivé domácí stravy.

  • Levný tip: Viktualienmarkt v centru Mnichova – historická tržnice s mnoha stánky, kde můžete ochutnat tradiční klobásy a další speciality za rozumné ceny.
  • Doporučený podnik: Hofbräuhaus – legendární mnichovská pivnice s více než 400letou historií nabízející klasická bavorská jídla a samozřejmě vynikající pivo.
  • Luxusní zážitek: Atelier v hotelu Bayerischer Hof – tříhvězdičková michelinská restaurace, kde šéfkuchař Jan Hartwig připravuje moderní variace na tradiční bavorské pokrmy.

Tradiční německý preclík

Berlín – kosmopolitní kuchyně s dávkou historie

Berlín je místem, kde se setkává východ se západem, tradice s modernou a kde je kulinární scéna stejně pestrá jako kulturní život města.

  • Levný tip: Curry 36 – kultovní stánek s currywurstem, berlínskou specialitou, kterou si můžete dopřát za pár euro.
  • Doporučený podnik: Lokal – restaurace zaměřená na moderní interpretaci berlínské a německé kuchyně s důrazem na lokální suroviny.
  • Luxusní zážitek: Restaurant Tim Raue – dvouhvězdičková michelinská restaurace nabízející asijsko-německou fusion kuchyni, která se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími restauracemi světa.

Hamburg – ráj pro milovníky mořských plodů

Jako největší německý přístav nabízí Hamburg nejlepší rybí speciality a mořské plody v celém Německu.

  • Levný tip: Stánky s rybími sendviči (Fischbrötchen) v přístavu, zejména v oblasti Landungsbrücken.
  • Doporučený podnik: Fischereihafen Restaurant – tradiční podnik, kde ochutnáte čerstvé ryby a mořské plody v autentické atmosféře.
  • Luxusní zážitek: The Table – tříhvězdičková michelinská restaurace šéfkuchaře Kevina Fehling, kde zažijete moderní, avantgardní gastronomii na nejvyšší úrovni.

Porýní – vinařská oblast s francouzskými vlivy

Oblast kolem Rýna a zejména města jako Kolín nad Rýnem a Düsseldorf nabízejí lehčí kuchyni s patrnými francouzskými vlivy, doprovázenou skvělými místními víny.

  • Levný tip: Tradiční pivnice v Kolíně nabízející Halve Hahn – žemli se sýrem a hořčicí, která skvěle doplňuje místní pivo Kölsch.
  • Doporučený podnik: Brauhaus Sion v Kolíně – tradiční pivnice s výbornou regionální kuchyní.
  • Luxusní zážitek: Vendôme v zámku Bensberg nedaleko Kolína – jedna z nejlepších restaurací v Německu s tříhvězdičkovým michelinským hodnocením.

Německá kuchyně a co musíte ochutnat

Německá kuchyně je ovlivněná klimatem, které v minulosti vyžadovalo, aby si člověk vytvořil na zimu dostatečné energetické zásoby a plodinami, kterým se dařilo v mírném pásu. Hlavní složkou většiny jídel je maso (kuřecí, krůtí, vepřové, skopové, ryby, zvěřina) a dále se hojně používá mouka (chléb, knedlíky), brambory a zelí. Každý region se může pochlubit vlastními specialitami.

Oblíbeným jídlem v celém Německu je Eintopf, který si možná vaříte doma. Jedná se o hustou polévku z různých druhů zeleniny a masa připravované v jednom hrnci.

V oblasti Bavorska se prolíná německá, rakouská a česká kuchyně. Jako přílohu zde často podávají knedlíky. K jídlu můžete ochutnat vepřové pečené koleno (Schweinshaxen) nebo ramínko (Schäufele). Mlsné jazýčky potěší sladké knedlíky plněné povidly nebo ovocem.

V jihozápadním Německu má velký vliv francouzská a italská kuchyně, takže jsou jídla o něco lehčí. Setkáte se zde s různými druhy těstovin, například širokými těstovinami z bramborového těsta (Schupfnudeln) nebo vaječnými nudlemi (Spätzle). Vyzkoušet můžete také plněné taštičky (Maultaschen) a cibulový koláč (Zwiebelkuchen).

V západním Německu patří mezi typická jídla svíčková z Porýní (Sauerbraten), Frankfurtská zelená omáčka ze žloutků a bylinek (Grüne Sosse) nebo frankfurtská žebírka dušená se zelím (Frankfurten Rippchen).

Jako přílohu k masu v severozápadním Německu můžete dostat směs brambor a jablek (Himmel und Erde). Region se nachází v blízkosti moře, proto jsou na talíři časté také ryby. Například Labskaus, který kombinuje matjese, brambory, cibuli, červenou řepu a hovězí maso. Podávají se také uzení úhoři (Aal), po kterých je pojmenovaná také polévka (Aalsuppe).

Mimo ryby, které se v severovýchodním Německu také podávají hojně, si můžete objednat vepřové koleno s hořčicí a bramborovou kaší (Eisbein) nebo Královecké knedlíčky z mletého masa s brambory v bílé omáčce (Königsberger Klopse).

Klobásy (Bratwurst) patří mezi tradiční rychlé občerstvení v Německu. Jejich vůně doprovází všechny slavnosti festivaly i trhy. V každém regionu se vyrábí trochu jiné klobásy. K rychlému občerstvení v Německu neodmyslitelně také patří kebab, jehož tradice sem přišla v 60. letech s gastarbeitery z Turecka.

klobásy a víno

Jako sladkou tečku za všemi dobrotami můžete zkusit některý z vynikajících dortíků, obzvlášť vyhlášený je Schwarzwälder Kirschtorte s třešňovou náplní. Zejména prosinec je pak provoněný vynikajícími perníky (Lebkuchen) z Norimberku nebo Cách. Okolo Vánoc se peče také Stollen s kandovaným ovocem obalená v cukru.

Německým nápojem číslo jedna zůstává pivo. Nejčastěji se setkáte s typem světlý ležák. V okolí Kolína nad Rýnem je to světlé sladší pivo Kölsch, v oblasti Düsseldorfu zase tmavší hořčí pivo Altbier. Na jihu Německa se vyrábí hojně také pšeničné pivo. Místní doporučují ochutnat různé speciality. Určitě musíte vyzkoušet osvěžující Weihenstephan Hefe Weissbier z Bavorska, nejoblíbenější pivo z největšího světového pivovaru Erdingen Kristall, sezónní sladké pivo podávané v období Oktoberfestu Spaten Oktoberfest, spodně kvašený Paulaner Salvator Doppel Bock nebo tradiční Radeberger Pils.

V létě patří mezi oblíbené nápoje pivo smíchané s limonádou neboli Radler v Bavorsku a Alsterwasser v Hamburku. V okolí Berlína je to zase Berliner Weisse - lehké pivo s malinovým nebo bylinkovým sirupem.

V Německu se pěstuje a vyrábí také vynikající víno, například Riesling (Ryzlink) rýnský nebo Silvaner.

Ceny v restauracích

Ceny v restauracích se liší podle typu podniku. Chutně a levně se najíte v restauracích s čínskou, tureckou nebo libanonskou kuchyní, na které narazíte v každém tamním městě. Ani klasická německá kuchyně není cenově nedostupná, některé restaurace mají výhodná polední menu, jiné se zase zaměřují na minutková jídla.

V levnější restauraci vás bude jídlo stát v rozmezí 7 - 18 EUR. Například pizza, salát nebo těstoviny stojí okolo 10 EUR. Ceny klasického německého jídla se pohybují od 11 EUR výše. Polední menu stojí okolo 15 EUR. Pokud vyrazíte ve dvou do lepší restaurace a objednáte si tříchodové menu, zaplatíte průměrně 40 - 80 EUR.

V Německu byste rozhodně měli ochutnat lokální pivo. Půllitr stojí v restauraci 2,5 - 5 EUR. Nealkoholické nápoje jsou o něco levnější, za vodu nebo colu zaplatíte 1,5 - 3 EUR a za kávu 2 - 5 EUR. 

Kulinářské zážitky

Německo nabízí mnoho možností, jak ochutnat místní kuchyni jinak než jen v restauraci. Gastronomické prohlídky, kurzy vaření či návštěvy vinařství jsou skvělým způsobem, jak poznat německou kuchyni do hloubky a zároveň se o ní něco dozvědět.

Pivní zážitky

Pivo je nedílnou součástí německé kultury, a tak není divu, že mnoho kulinářských zážitků se točí právě kolem něj.

  • Prohlídky pivovarů s ochutnávkou, například Hofbräuhaus v Mnichově nebo Erdinger v nedalekém Erdingu.
  • Pivní festival Oktoberfest v Mnichově – největší pivní slavnost na světě, která se koná každoročně na přelomu září a října.
  • Pouliční festival Alt-Bier ve starém městě Düsseldorfu, kde můžete ochutnat tradiční svrchně kvašené pivo Alt.

Náš tajný tip: Kromě velkých pivovarů vyhledejte i menší řemeslné pivovary (Craft Breweries), které v posledních letech rostou po celém Německu a nabízejí zajímavé variace tradičních stylů. getyourguide.com nabízí řadu prohlídek pivovarů s ochutnávkou.

pivo, jídlo

Vinařské zážitky

Německo je známé především jako pivní velmoc, ale jeho vinařská tradice je neméně působivá.

  • Ochutnávky vín v údolí Mosely, oblasti Rheingau nebo v Bádensku-Württembersku.
  • Vinobraní a vinařské slavnosti, které se konají zejména na podzim ve všech vinařských oblastech.
  • Návštěva vinných sklepů ve městech jako Trier nebo Rüdesheim.

Náš tajný tip: V létě vyhledejte tzv. Straußwirtschaften – sezonní podniky, kde vinaři prodávají své víno přímo ve svých domech nebo zahradách a k němu servírují jednoduché domácí občerstvení.

Kulinářské kurzy a prohlídky

  • Kurzy vaření německých specialit v Berlíně, Mnichově nebo Hamburku.
  • Gastroturistické prohlídky velkých měst, kde průvodci kombinují historii s ochutnávkami místních specialit.
  • Návštěva trhů, jako je Viktualienmarkt v Mnichově nebo Markthalle Neun v Berlíně, s možností ochutnávek regionálních produktů.

Nejlepší levné restaurace

Německo nabízí řadu možností, jak se dobře najíst bez vyhození peněženky oknem. Některé z nejlepších gastronomických zážitků najdete právě v cenově dostupných podnicích.

V centrech měst

  • Berlin: Mustafa's Gemüse Kebap – legendární stánek s döner kebabem, před kterým se tvoří dlouhé fronty, ale čekání stojí za to. Cena za kebab je kolem 5 €.
  • Mnichov: Augustiner Bräustuben – tradiční bavorská pivnice nabízející klasická jídla za rozumné ceny. Denní menu vyjde na cca 9-12 €.
  • Hamburg: Omas Apotheke – malá restaurace nabízející tradiční severoněmeckou kuchyni v domácím stylu. Hlavní jídla od 9 €.
  • Frankfurt: Kleinmarkthalle – tržnice s mnoha stánky nabízejícími jídlo z celého světa. Můžete zde ochutnat speciality od frankfurtských zelených omáček po mezinárodní kuchyni za přijatelné ceny.

Mimo centra

  • Berlin: Prasterei – podnik v čtvrti Neukölln nabízející vlastní pivo a výborné burgery za přátelské ceny (kolem 10 €).
  • Mnichov: Wirtshaus Hohenwart – tradiční hospoda na předměstí s autentickou bavorskou kuchyní za ceny nižší než v centru.
  • Kolín nad Rýnem: Lommerzheim – kultovní pivnice nabízející vynikající vepřové kotlety velké jako talíř za méně než 15 €.
  • Drážďany: Schützengarten – historická pivnice s velkými porcemi saských specialit za přívětivé ceny.

Náš tajný tip: V mnoha německých městech najdete kolem poledne tzv. "Mittagstisch" nebo "Mittagsmenü" – polední menu za zvýhodněnou cenu, které vám umožní ochutnat kvalitní jídlo v jinak dražších restauracích za zlomek večerní ceny.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pokud hledáte gastronomické zážitky, které neruinují rozpočet, ale přesto nabízejí vynikající kvalitu, zaměřte se na tyto podniky:

V centrech měst

  • Berlin: Lokal – restaurace zaměřená na sezónní a regionální kuchyni s důrazem na nose-to-tail přístup (využití celého zvířete). Hlavní jídla od 15 €.
  • Mnichov: Bratwurstherzl – tradiční restaurace specializující se na klobásy různých druhů s perfektním provedením. Ceny kolem 15 € za hlavní jídlo.
  • Hamburg: Deichgraf – restaurace nabízející čerstvé ryby a mořské plody za rozumné ceny. Denní speciality podle aktuální nabídky trhu.
  • Frankfurt: Daheim im Lorsbacher Thal – tradiční podnik, kde ochutnáte pravou frankfurtskou kuchyni včetně vyhlášené zelené omáčky (Grüne Soße) za férovů cenu.

Žena s pivem a hotdogem v Mnichově

Mimo centra

  • Berlin: Schnitzelei – podnik v Charlottenburgu specializující se na různé variace řízků s kreativními přílohami a omáčkami.
  • Mnichov: Zum Franziskaner – trochu stranou od centra najdete tuto autentickou bavorskou restauraci s výborným poměrem kvality a ceny.
  • Düsseldorf: Brauerei Zum Schlüssel – pivovar a restaurace nabízející vynikající domácí pivo Alt a tradiční porýnská jídla za rozumné ceny.
  • Lipsko: Auerbachs Keller – historická restaurace známá díky Goethovu Faustovi, kde ochutnáte saskou kuchyni za přijatelné ceny.

Náš tajný tip: V restauracích středního cenového rozpětí se vyplatí objednat si tzv. "Tagesempfehlung" (denní specialitu), která bývá často připravována z nejčerstvějších surovin a za příznivější cenu než stálé položky na jídelním lístku.

Nejlepší luxusní restaurace

Německo se v poslední dekádě vyvinulo v prvotřídní gastronomickou destinaci a nyní se může pochlubit více než 300 michelinskými restauracemi. Pokud toužíte po skutečně výjimečném kulinářském zážitku, zde jsou nejlepší luxusní podniky:

V centrech měst

  • Berlin: Restaurant Tim Raue – dvouhvězdičková michelinská restaurace nabízející moderní asijsko-evropskou fusion kuchyni, která pravidelně figuruje v žebříčku 50 nejlepších restaurací světa. Degustační menu začíná na 198 €.
  • Mnichov: Tantris – legendární podnik, který stál u zrodu moderní německé haute cuisine, pyšnící se dvěma michelinskými hvězdami a ikonickým interiérem ze 70. let. Degustační menu od 225 €.
  • Hamburg: The Table – tříhvězdičková restaurace se pouze 20 místy kolem jednoho velkého stolu, kde šéfkuchař Kevin Fehling osobně servíruje své avantgardní kreace. Jediné nabízené menu stojí kolem 280 €.
  • Frankfurt: Restaurant Lafleur – dvě michelinské hvězdy a umístění v krásném parku Palmengarten činí z tohoto podniku ideální místo pro výjimečnou gastronomickou zkušenost. Degustační menu od 195 €.

Mimo centra

  • Baiersbronn: Restaurant Bareiss – tato tříhvězdičková restaurace v Černém lese nabízí kulinářské umění nejvyšší úrovně v kouzelném prostředí lázně. Degustační menu od 245 €.
  • Perl-Nennig: Victor's Fine Dining by Christian Bau – tříhvězdičková restaurace u hranice s Lucemburskem kombinující klasickou francouzskou techniku s japonskými vlivy. Degustační menu kolem 265 €.
  • Bergisch Gladbach: Vendôme – jedna z nejvýše hodnocených německých restaurací, situovaná v barokním zámku Bensberg, nabízející moderní interpretaci klasické kuchyně. Degustační menu od 250 €.
  • Wolfsburg: Aqua – tříhvězdičková restaurace v designovém hotelu The Ritz-Carlton, kde šéfkuchař Sven Elverfeld vytváří moderní, sofistikované pokrmy. Degustační menu kolem 240 €.

Náš tajný tip: Mnoho špičkových restaurací nabízí k obědu dostupnější varianty svých degustačních menu, často za poloviční cenu večerního zážitku. Je to skvělý způsob, jak ochutnat michelinskou kuchyni bez nutnosti utratit jmění.

Události pro gurmány

Německo hostí celoročně řadu gastronomických událostí, které jsou ideální příležitostí pro milovníky dobrého jídla a pití. Zde jsou ty nejzajímavější, rozdělené podle sezón:

Jaro

  • Spargelfest – festivaly bílého chřestu, který je v Německu mimořádně populární. Konají se od dubna do června, kdy je sezona chřestu, v městech jako Schwetzingen, Beelitz nebo Bruchsal.
  • Maifest – květnové slavnosti v mnoha německých městech, kde kromě tradičního stavění májky nechybí ani regionální pokrmy a nápoje.
  • Street Food Thursday – pravidelná akce v berlínské Markthalle Neun, kde můžete ochutnat mezinárodní pouliční jídlo od lokálních prodejců.

Léto

  • Biergartenfest – letní slavnosti v pivních zahradách, zejména v Bavorsku.
  • Gourmet Festival Stuttgart – mezinárodní gastronomický festival s účastí špičkových šéfkuchařů.
  • Rheingau Wine Festival – jeden z největších vinařských festivalů v Německu, který se koná ve Wiesbadenu.
  • Fischmarkt – tradiční rybí trh v Hamburku, který je více než jen trhem, ale i zábavním a kulinářským zážitkem. Koná se každou neděli ráno.

Podzim

  • Oktoberfest – nejslavnější pivní festival světa konaný v Mnichově, nabízející nejen pivo, ale i tradiční bavorské speciality.
  • Zwiebelmarkt – cibulový festival ve Výmaru, jeden z nejstarších lidových svátků v Německu, kde hlavní roli hrají pokrmy z cibule.
  • Federweißer Fest – oslavy mladého vína v různých vinařských oblastech, často doprovázené tradičními pokrmy jako Flammkuchen.
  • Berliner Weintage – berlínské vinné dny, mezinárodní vinařský festival.

Zima

  • Weihnachtsmärkte – vánoční trhy, které se konají ve všech německých městech a nabízejí tradiční vánoční pokrmy jako Lebkuchen (perníčky), Stollen (vánoční štola), Glühwein (svařené víno) a mnoho dalšího.
  • Wurstmarkt – největší vinařský festival světa konaný v Bad Dürkheim, navzdory svému názvu ("klobásový trh") je zaměřen především na víno.
  • Grünkohlwanderung – zimní tradice v severním Německu spojující pěší výlet s následnou konzumací pokrmu z kadeřávku (Grünkohl) s uzeninami.

Náš tajný tip: Při návštěvě libovolného německého festivalu si nezapomeňte rezervovat místo v restauracích a pivnicích předem, jelikož během těchto akcí bývají velmi vytížené. Také doporučujeme přijít na festivaly brzy dopoledne, abyste se vyhnuli největším davům a měli lepší šanci ochutnat všechny speciality.

Ceny a jak ušetřit

Ceny v německých restauracích se značně liší podle lokality, typu podniku a regionu. Zde je přehled přibližných cenových hladin a tipy, jak ušetřit:

Průměrné ceny

  • Fast food / pouliční občerstvení: 4-8 € (döner kebab, currywurst s hranolkami)
  • Snídaně v kavárně: 8-15 € (včetně nápoje)
  • Obědové menu (Mittagstisch): 9-15 €
  • Večeře v průměrné restauraci: 15-25 € na osobu (hlavní chod)
  • Degustační menu ve vyšší třídě: 60-120 €
  • Michelinské restaurace: 150-300 € za degustační menu

Nápoje:

  • Pivo 0,5 l v restauraci: 4-5 €
  • Pivo 0,5 l v supermarketu: 0,80-2 €
  • Víno (sklenka) v restauraci: 4-8 €
  • Nealkoholické nápoje: 2,50-4 €

Jak ušetřit

  • Využijte polední menu (Mittagstisch): Mnoho restaurací, včetně těch lepších, nabízí polední menu za výrazně nižší ceny než večer. Úspory mohou být 30-50 %.
  • Obědvejte v menzách: Univerzitní menzy jsou otevřené i pro veřejnost a nabízejí kvalitní jídla za 5-8 €.
  • Navštivte trhy: Místní trhy jako Markthalle Neun v Berlíně nebo Viktualienmarkt v Mnichově nabízejí výborné jídlo za rozumné ceny.
  • Pijte kohoutkovou vodu: V restauracích si můžete objednat "Leitungswasser" (kohoutkovou vodu), ačkoli to není běžné a některé podniky mohou účtovat malý poplatek.
  • Zkuste Biergarten: V pivních zahradách lze obvykle konzumovat vlastní jídlo (kromě nápojů), což je skvělý způsob, jak ušetřit.
  • Kupte si místní pekárenské výrobky: Německé pekárny nabízejí výborné sendviče, belegtes Brötchen a další občerstvení za přijatelné ceny.
  • Využijte mobilní aplikace pro slevy: Aplikace jako "Too Good To Go" umožňují zakoupit neprodejaé jídlo z restaurací a pekáren za zlomek běžné ceny.

Spropitné a další praktické informace

  • Spropitné: V Německu je běžné dávat spropitné 5-10 % z účtu, pokud jste byli spokojeni se službami. Obvykle se to dělá zaokrouhlením částky nahoru při placení.
  • Couvert: Některé restaurace mohou účtovat malý poplatek za "Gedeck" (couvert), který zahrnuje chléb, máslo nebo jiné předkrmy.
  • Rezervace: Pro populární restaurace se doporučuje rezervace, zejména na večeři a během víkendů.
  • "Stammtisch": Některé stoly v tradičních hospodách mohou být označeny jako "Stammtisch" – tyto jsou vyhrazeny pro pravidelné hosty, respektujte to.

Náš tajný tip: Pokud plánujete návštěvu Německa během hlavní turistické sezóny, rezervujte si stůl v populárních restauracích týden předem. Pro exkluzivní podniky s michelinskými hvězdami doporučujeme rezervaci několik měsíců dopředu, zejména pokud plánujete návštěvu během víkendu.

Aplikace TheFork

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Co dělat v Německu

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 6.5.2025