Průvodce / Evropa / Německo / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Německu

Kde se najíst v Německu

V každém německém městě narazíte na nepřeberné množství kaváren a restaurací. Můžete zajít do klasické německé restaurace nebo si vybrat některou z národních kuchyní, které jsou v Německu zastoupeny - italskou, francouzskou, českou, indickou, čínskou, arabskou, libanonskou, a jiné.

Jídlo u stánků s rychlým občerstvením (Schnellimbis) v podobě klobás, pizzy a kebabů bývá nejlevnější. Okolo poledne narazíte na nabídky restaurací s poledním menu, kde si vyberete z několika jídel a cena bývá výhodnější než za jídla na objednávku. Nejoblíbenější restaurace v jednotlivých německých městech můžete porovnat na stránkách TheFork. Nechte se inspirovat k zajímavým gastronomickým zážitkům.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Německá kuchyně a co musíte ochutnat

Německá kuchyně je ovlivněná klimatem, které v minulosti vyžadovalo, aby si člověk vytvořil na zimu dostatečné energetické zásoby a plodinami, kterým se dařilo v mírném pásu. Hlavní složkou většiny jídel je maso (kuřecí, krůtí, vepřové, skopové, ryby, zvěřina) a dále se hojně používá mouka (chléb, knedlíky), brambory a zelí. Každý region se může pochlubit vlastními specialitami.

Oblíbeným jídlem v celém Německu je Eintopf, který si možná vaříte doma. Jedná se o hustou polévku z různých druhů zeleniny a masa připravované v jednom hrnci.

V oblasti Bavorska se prolíná německá, rakouská a česká kuchyně. Jako přílohu zde často podávají knedlíky. K jídlu můžete ochutnat vepřové pečené koleno (Schweinshaxen) nebo ramínko (Schäufele). Mlsné jazýčky potěší sladké knedlíky plněné povidly nebo ovocem.

V jihozápadním Německu má velký vliv francouzská a italská kuchyně, takže jsou jídla o něco lehčí. Setkáte se zde s různými druhy těstovin, například širokými těstovinami z bramborového těsta (Schupfnudeln) nebo vaječnými nudlemi (Spätzle). Vyzkoušet můžete také plněné taštičky (Maultaschen) a cibulový koláč (Zwiebelkuchen).

V západním Německu patří mezi typická jídla svíčková z Porýní (Sauerbraten), Frankfurtská zelená omáčka ze žloutků a bylinek (Grüne Sosse) nebo frankfurtská žebírka dušená se zelím (Frankfurten Rippchen).

Jako přílohu k masu v severozápadním Německu můžete dostat směs brambor a jablek (Himmel und Erde). Region se nachází v blízkosti moře, proto jsou na talíři časté také ryby. Například Labskaus, který kombinuje matjese, brambory, cibuli, červenou řepu a hovězí maso. Podávají se také uzení úhoři (Aal), po kterých je pojmenovaná také polévka (Aalsuppe).

Mimo ryby, které se v severovýchodním Německu také podávají hojně, si můžete objednat vepřové koleno s hořčicí a bramborovou kaší (Eisbein) nebo Královecké knedlíčky z mletého masa s brambory v bílé omáčce (Königsberger Klopse).

Klobásy (Bratwurst) patří mezi tradiční rychlé občerstvení v Německu. Jejich vůně doprovází všechny slavnosti festivaly i trhy. V každém regionu se vyrábí trochu jiné klobásy. K rychlému občerstvení v Německu neodmyslitelně také patří kebab, jehož tradice sem přišla v 60. letech s gastarbeitery z Turecka.

klobásy a víno

Jako sladkou tečku za všemi dobrotami můžete zkusit některý z vynikajících dortíků, obzvlášť vyhlášený je Schwarzwälder Kirschtorte s třešňovou náplní. Zejména prosinec je pak provoněný vynikajícími perníky (Lebkuchen) z Norimberku nebo Cách. Okolo Vánoc se peče také Stollen s kandovaným ovocem obalená v cukru.

Německým nápojem číslo jedna zůstává pivo. Nejčastěji se setkáte s typem světlý ležák. V okolí Kolína nad Rýnem je to světlé sladší pivo Kölsch, v oblasti Düsseldorfu zase tmavší hořčí pivo Altbier. Na jihu Německa se vyrábí hojně také pšeničné pivo. Místní doporučují ochutnat různé speciality. Určitě musíte vyzkoušet osvěžující Weihenstephan Hefe Weissbier z Bavorska, nejoblíbenější pivo z největšího světového pivovaru Erdingen Kristall, sezónní sladké pivo podávané v období Oktoberfestu Spaten Oktoberfest, spodně kvašený Paulaner Salvator Doppel Bock nebo tradiční Radeberger Pils.

V létě patří mezi oblíbené nápoje pivo smíchané s limonádou neboli Radler v Bavorsku a Alsterwasser v Hamburku. V okolí Berlína je to zase Berliner Weisse - lehké pivo s malinovým nebo bylinkovým sirupem.

V Německu se pěstuje a vyrábí také vynikající víno, například Riesling (Ryzlink) rýnský nebo Silvaner.

Ceny v restauracích

Ceny v restauracích se liší podle typu podniku. Chutně a levně se najíte v restauracích s čínskou, tureckou nebo libanonskou kuchyní, na které narazíte v každém tamním městě. Ani klasická německá kuchyně není cenově nedostupná, některé restaurace mají výhodná polední menu, jiné se zase zaměřují na minutková jídla.

V levnější restauraci vás bude jídlo stát v rozmezí 7 - 18 EUR. Například pizza, salát nebo těstoviny stojí okolo 10 EUR. Ceny klasického německého jídla se pohybují od 11 EUR výše. Polední menu stojí okolo 15 EUR. Pokud vyrazíte ve dvou do lepší restaurace a objednáte si tříchodové menu, zaplatíte průměrně 40 - 80 EUR.

V Německu byste rozhodně měli ochutnat lokální pivo. Půllitr stojí v restauraci 2,5 - 5 EUR. Nealkoholické nápoje jsou o něco levnější, za vodu nebo colu zaplatíte 1,5 - 3 EUR a za kávu 2 - 5 EUR. 

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 5.2.2024