Kde se na Maltě nejlépe najíst
Maltská kuchyně je fascinujícím mixem středomořských, italských, arabských a britských vlivů. Během staletí si tento ostrovní národ vytvořil jedinečnou gastronomickou identitu, která stojí za to prozkoumat. Ať už zamíříte do rušné Valletty, pobřežního městečka St. Julian's nebo na klidnější ostrov Gozo, čekají vás gurmánské zážitky, které potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i peněženku.
Malta má několik gastronomických center, kde najdete koncentraci vynikajících restaurací. Kvalita jídla je obecně vysoká, ale existují místa, která vynikají nad ostatní. V hlavním městě Valletta a turistických oblastech jako St. Julian's a Sliema najdete širší výběr restaurací, zatímco v menších městech a na ostrově Gozo ochutnáte autentičtější místní speciality často za příznivější ceny.
Valletta - kulinářské srdce Malty
Hlavní město nabízí největší koncentraci kvalitních restaurací na jednom místě. Úzké uličky Valletty skrývají podniky od luxusních fine-dining restaurací až po útulné rodinné podniky.
- Levný tip: Pastizzerija Caffe Cordina - ikonický podnik s tradicí od roku 1837, kde ochutnáte vynikající pastizzi za pár eur.
- Doporučený podnik: Rubino - tradiční maltská kuchyně v historické budově s vynikajícím poměrem cena/kvalita.
- Luxusní zážitek: Harbour Club - restaurace s výhledem na Grand Harbour, kde podávají moderní maltskou kuchyni s důrazem na čerstvé mořské plody.
St. Julian's a Sliema - moderní gastronomie
Tyto turistické oblasti nabízejí širokou škálu mezinárodních restaurací, ale najdete zde i kvalitní maltskou kuchyni.
- Levný tip: Gululu - nabízí tradiční maltské pokrmy za rozumné ceny v příjemném prostředí.
- Doporučený podnik: Wigi's Kitchen - rodinná restaurace s vynikajícími mořskými plody a příjemnou atmosférou.
- Luxusní zážitek: The Villa - elegantní restaurace s výhledem na záliv Balluta Bay, specializující se na středomořskou kuchyni.
Mdina - gastronomie v tichém městě
Středověké město Mdina, přezdívané "Tiché město", nabízí výjimečné kulinářské zážitky v historickém prostředí.
- Doporučený podnik: Fontanella Tea Garden - proslulý svými dezerty a úchvatným výhledem z městských hradeb.
- Luxusní zážitek: The Medina Restaurant - umístěný v historickém domě ze 16. století, nabízí sofistikovanou maltskou a středomořskou kuchyni.
Marsaxlokk - ráj milovníků ryb
Tato tradiční rybářská vesnice na jihu ostrova je nejlepším místem pro milovníky čerstvých mořských plodů.
- Doporučený podnik: Tartarun - rodinná restaurace zaměřená na čerstvé ryby a mořské plody, které denně nakupují na místním trhu.
- Levný tip: Navštivte nedělní rybí trh a ochutnejte streetfood od místních prodejců.
Gozo - autentická ostrovní kuchyně
Menší ostrov Gozo nabízí klidnější atmosféru a autentičtější kulinářské zážitky než hlavní ostrov.
- Doporučený podnik: Ta' Frenc - vyhlášená restaurace s důrazem na lokální ingredience a tradiční gozitanské recepty.
Co musíte ochutnat
Maltská kuchyně je bohatá na chutě a ingredience, které odráží historii a polohu ostrovů. Tady jsou speciality, které byste si rozhodně neměli nechat ujít:
Pastizzi
Křupavé listové těsto plněné ricottou (pastizzi tal-irkotta) nebo hrachovým pyré (pastizzi tal-piżelli). Tohle je maltská nejoblíbenější svačina, kterou seženete téměř na každém rohu za 1-2 €. Nejlepší pastizzi najdete v Crystal Palace v Rabatu, kde se místní zastavují i ve tři ráno.
Fenek (králík)
Národní jídlo Malty. Tradiční příprava zahrnuje marinování v červeném víně a bylinkách, následné dušení nebo pečení. Servíruje se obvykle s omáčkou z rajčat, česneku a vína, doplněnou bramborami. Zkušení místní jedlíci vám řeknou, že nejlahodnější je králičí hlava - pokud se na to cítíte, rozhodně vyzkoušejte!
Lampuki Pie (rybí koláč)
Sezónní specialita dostupná od září do listopadu, kdy se loví ryba lampuka (zlatá makrela). Tradiční koláč kombinuje rybu s rozinkami, ořechy a zeleninou v křehkém těstě.
Hobz biz-zejt
Maltský "chléb s olejem" - zdánlivě jednoduchá svačina, která ale dokonale vystihuje duši maltské kuchyně. Čerstvý chléb potřený olivovým olejem, rajčatovou pastou, posypaný solí, pepřem a doplněný o tuňáka, kapary, olivy a čerstvé bylinky.
Ftira
Tradiční maltský kruhový chléb podobný focaccie, často plněný tuňákem, olivami, rajčaty a bramborami. Typicky se konzumuje na pláži nebo během výletů.
Timpana
Maltská verze zapečených těstovin - makaróny smíchané s ragú, vejci a sýrem, zabalené v křupavém těstě. Dokonalé jídlo pro milovníky těstovin a vydatných pokrmů.
Aljotta
Aromatická rybí polévka ochucená česnekem, rajčaty, rýží a čerstvými bylinkami, zejména mátou. Perfektní lehký oběd v horkých letních dnech.
Kulinářské zážitky
Kromě samotného stravování v restauracích nabízí Malta několik jedinečných gastronomických zážitků, které si můžete odnést jako nezapomenutelnou vzpomínku.
Kulinářský workshop
Naučte se připravovat tradiční maltská jídla pod vedením místních kuchařů. Tyto kurzy obvykle zahrnují návštěvu trhu, kde vyberete čerstvé ingredience, a následnou přípravu několika tradičních pokrmů. Cena workshopů se pohybuje od 60 € výše, ale zkušenost je k nezaplacení. Tyto a další gastronomické aktivity můžete rezervovat na getyourguide.com.
Vinařské stezky
Přestože Malta není velká, pyšní se několika kvalitními vinicemi. Místní odrůdy jako Girgentina a Ġellewża stojí za ochutnání. Prohlídky vinařství obvykle zahrnují procházku vinicí, prohlídku výrobních prostor a ochutnávku vín často doplněnou o maltské sýry a další delikatesy.
Rybí trh v Marsaxlokk
Nedělní návštěva tradičního rybího trhu v malebné rybářské vesnici Marsaxlokk je zážitkem sama o sobě. Trh nabízí čerstvě ulovené ryby a mořské plody, ale také místní speciality, které můžete ochutnat přímo na místě. Vstaňte brzy - nejlepší úlovky jsou pryč už před polednem.
Sklizeň oliv a ochutnávka olivového oleje
Podzimní měsíce jsou ideální pro návštěvu maltských olivových hájů a ochutnávku čerstvě lisovaného olivového oleje. Některá hospodářství nabízejí prohlídky a vysvětlují tradiční i moderní metody výroby olivového oleje.
Ceny a jak ušetřit
Stravování na Maltě může být jak cenově dostupné, tak luxusní, v závislosti na vašich preferencích. Tady je přehled průměrných cen a několik tipů, jak ušetřit:
Průměrné ceny
- Pastizzi a drobné občerstvení: 1-2 €
- Oběd v běžné restauraci: 10-15 € na osobu
- Večeře ve středně drahé restauraci: 20-30 € na osobu
- Degustační menu v luxusní restauraci: 60-100 € na osobu
- Místní pivo (0,5 l): 2-4 €
- Sklenka místního vína: 3-5 €
- Káva: 1,50-2,50 €
- Lahev vody v restauraci: 1-2 €
Jak ušetřit
- Jezte jako místní - vyhledávejte pastizzerie a pekárny pro rychlé a levné občerstvení. Ftira nebo hobz biz-zejt vás zasytí za zlomek ceny restauračního jídla.
- Využijte polední menu - mnoho restaurací včetně těch michelinských nabízí v době oběda výhodné set menu.
- Nakupujte na tržištích - zejména v neděli v Marsaxlokk nebo denně na trhu Is-Suq tal-Belt ve Vallettě.
- Rezervujte předem - zejména v luxusnějších restauracích můžete při rezervaci přes jejich webové stránky najít speciální nabídky.
- Pijte místní - maltské víno a pivo Cisk jsou nejen chutné, ale i cenově výhodnější než importované značky.
- Sledujte fixní menu - některé restaurace nabízejí degustační menu za fixní cenu, což může být výhodné, chcete-li ochutnat více jídel.
- Vyhněte se turistickým pastem - restaurace s vykřičenými nápisy "turistické menu" nebo personálem lákajícím kolemjdoucí obvykle nenabízejí nejlepší hodnotu.