Průvodce / Evropa / Itálie / Kampánie / Neapol / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Neapoli

Gastronomie Neapole: Ráj pro milovníky italské kuchyně

Neapol představuje nejen kolébku pizzy, ale i živoucí poklad italské gastronomie. Toto přístavní město na úpatí Vesuvu nabízí něco mnohem více než jen nejslavnější placku světa. Neapolská kuchyně je založena na jednoduchosti, čerstvosti a respektu k lokálním surovinám. Na rozdíl od severoitalské kuchyně zde nenajdete mnoho těžkých smetanových omáček – místní se spoléhají na dokonalost základních ingrediencí jako jsou rajčata San Marzano, mozzarella di bufala nebo čerstvé mořské plody.

V uličkách historického centra na vás dýchne atmosféra starého světa, kterou dokresluje všudypřítomná vůně čerstvě upečené pizzy, datlí, smažených specialit a kávy. Místní obyvatelé mají k jídlu téměř posvátný vztah a u stolu se obvykle odehrává to nejdůležitější ze sociálního života rodiny.

Více informací o italské kuchyni se dozvíte v průvodci "Itálie - jídlo a pití". 

Kde se v Neapoli nejlépe najíst

Neapol je městem kontrastů a to platí i v gastronomii. Najdete zde vše od pouličních stánků po michelinské restaurace. Pro autentický kulinářský zážitek doporučujeme prozkoumat tyto čtvrti:

Historické centrum (Centro Storico)

Srdce Neapole pulzuje životem a nabízí nejvyšší koncentraci pizzerií. Kdysi to byla čtvrť, které se turisté vyhýbali, dnes je to epicentrum gastronomických zážitků.

  • Levný podnik: Pizzeria Da Michele – ikonická pizzerie fungující od roku 1870, kde se čeká ve frontě, ale čekání stojí za to.
  • Doporučený podnik: Sorbillo na Via dei Tribunali – jedna z nejslavnějších pizzerií, kterou proslavil šéfkuchař Gino Sorbillo svým dokonalým těstem.
  • Luxusní zážitek: Il Comandante – michelinská restaurace s panoramatickým výhledem na Neapolský záliv.

Čtvrť Chiaia

Elegantní a módní čtvrť plná butikových obchodů, kde najdete sofistikovanější gastronomickou scénu s moderními podniky.

  • Levný podnik: Pizzeria Mattozzi – méně známá, ale místními milovaná pizzerie s perfektním poměrem cena/kvalita.
  • Doporučený podnik: Osteria da Antonio – autentická osterie s vynikajícími mořskými plody a pastami.
  • Luxusní zážitek: Veritas – michelinská restaurace specializující se na moderní interpretaci kampánských receptů.

Přístavní oblast (Santa Lucia)

Čtvrť s výhledem na moře, kde najdete nejčerstvější ryby a mořské plody přímo od rybářů.

  • Levný podnik: Trattoria Da Ettore – neokázalá restaurace s domácí atmosférou a vynikajícími rybími pokrmy.
  • Doporučený podnik: Da Dora – oblíbená restaurace specialistů na mořské plody s dekádami tradice.
  • Luxusní zážitek: George Restaurant – elegantní podnik v Grand Hotel Vesuvio s panoramatickým výhledem.

Vomero

Rezidenční čtvrť na kopci nabízející klidnější atmosféru a překrásné výhledy. Najdete zde méně turistů a více autentických podniků pro místní.

  • Levný podnik: Pizzeria Oliva – rodinný podnik s výbornými frittatinami (smažené těstoviny).
  • Doporučený podnik: Belvedere – restaurace s úchvatným výhledem na město a přístavem.
  • Luxusní zážitek: La Terrazza – restaurace s panoramatickým výhledem a sofistikovanou neapolskou kuchyní.

Co musíte ochutnat

Neapolská kuchyně nabízí mnohem více než jen pizzu. Tyto pokrmy byste během své návštěvy rozhodně neměli minout:

Pizza Margherita

Symbolem Neapole je bezpochyby pravá Pizza Margherita, která vznikla v roce 1889 na počest italské královny. Pravá neapolská pizza má tenký, nadýchaný okraj (cornicione), je pečená v dřevem vytápěné peci při teplotě kolem 485°C pouhých 60-90 sekund. Obsahuje pouze rajčata San Marzano, mozzarellu di bufala, bazalku a extra panenský olivový olej. Od roku 2017 je neapolské umění výroby pizzy zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

Pizza v Neapoli

Frittura di Paranza

Směs drobných ryb a mořských plodů obalených v tenké vrstvě mouky a rychle osmažených. Podává se horká, křupavá, často pouze s plátkem citronu. Tento pokrm nejlépe ochutnáte v přístavu Santa Lucia.

Pasta alle Vongole

Těstoviny (typicky špagety nebo linguine) s malými mušlemi vongole, česnekem, chilli, petrželkou a bílým vínem. Jednoduchý, ale dokonalý pokrm, který odráží blízkost moře.

Sfogliatella

Tradiční neapolský dezert z listového těsta ve tvaru mušle, plněný sladkým krémem z ricotty, kandované citrusové kůry a skořice. Existuje ve dvou variantách: „riccia" (vroubkovaná) a „frolla" (hladká s křehkým těstem).

Babà

Kynuté těsto napuštěné rumem, které se rozplývá na jazyku. Tato sladkost s francouzskými kořeny se v Neapoli stala ikonickým dezertem. Podává se samostatně nebo plněná krémem či šlehačkou.

Neapolitan Rum Pistachio Baba a italská sušenka s pistáciovým krémem

Ragù Napoletano

Na rozdíl od boloňského ragù se neapolská verze připravuje z velkých kusů masa (obvykle vepřová plec a hovězí) pomalu dušených v rajčatové omáčce. Tradičně se vaří několik hodin a podává se v neděli jako hlavní rodinné jídlo s pastou.

Parmigiana di Melanzane

Vrstvy smažených lilků, rajčatové omáčky, mozzarelly, parmezánu a bazalky, zapečené v troubě. Toto jídlo je ukázkou dokonalosti jednoduché kuchyně.

Kulinářské zážitky

Neapol nabízí mnohem více než jen sezení v restauraci. Pro opravdové ponoření do místní gastronomie vyzkoušejte některý z těchto zážitků:

Lekce přípravy pravé neapolské pizzy

Naučte se připravit autentickou neapolskou pizzu pod vedením místních mistrů. Většina kurzů zahrnuje historii pizzy, techniku hnětení těsta, přípravu omáčky a pečení v tradiční peci. Kurzy najdete pro začátečníky i pokročilé a jsou skvělým způsobem, jak si odnést kousek Neapole domů. Tyto zážitky si můžete rezervovat na getyourguide.com.

Ochutnávka kávy a návštěva historických kaváren

V Neapoli je káva součástí kulturního dědictví a rituálem. Místní espresso (caffè) je silné, intenzivní a podává se s ceremonií. Projděte historické kavárny a ochutnejte tradiční neapolské kávové speciality včetně „caffè sospeso" (zavěšená káva) – tradice, kdy zákazníci zaplatí za dvě kávy, ale vypijí jen jednu, druhou nechají „zavěšenou" pro někoho potřebného.

Gastronomická procházka po tržištích

Prozkoumejte živé neapolské trhy jako Pignasecca nebo Mercato di Porta Nolana, kde můžete ochutnat lokální speciality, nakoupit čerstvé produkty a pozorovat místní při jejich každodenních nákupech. Nejlepší je absolvovat tyto procházky s místním průvodcem, který vám představí skryté poklady a umožní ochutnat to nejlepší z nabídky.

Tour po historických pizzeriích

Absolvujte cestu za poznáním historie pizzy, navštivte několik historických pizzerií a porovnejte jejich styly a techniky. Každá pizzerie má svá tajemství a jedinečný styl, což vám umožní opravdu porozumět tomuto ikonickému pokrmu. Průvodci často sdílejí zajímavé příběhy a legendy spojené s jednotlivými podniky.

Nejlepší levné restaurace

Neapol je známá tím, že zde lze skvěle jíst i za málo peněz. Zde jsou nejlepší podniky, kde se najíte do sytosti a neutratíte jmění:

V centru města

  • L'Antica Pizzeria da Michele – Legendární podnik, který se proslavil i díky filmu Jíst, meditovat, milovat. Nabízejí pouze dva druhy pizzy (Margherita a Marinara), ale obě jsou dokonalé.
  • Tandem Ragù – Specializuje se na tradiční neapolské ragù za příznivé ceny. Porce jsou velkorysé a atmosféra autentická.
  • Friggitoria Vomero – Stánek s rychlým občerstvením nabízející vynikající smažené speciality jako arancini, crocchè a frittatine za pár eur.
  • Pizzeria Di Matteo – Historická pizzerie na Via dei Tribunali, kde ochutnáte výbornou pizzu a smažené pizzové sendviče (panzarotti) za rozumné ceny.

Mimo centrum

  • Trattoria Da Nennella – Živý podnik ve španělské čtvrti, kde vás obsluha baví a jídlo je domácí, bohaté a levné.
  • Pizzeria Starita – Tradiční podnik v Materdei známý svými frittatine a montanara (smažená pizza).
  • Trattoria Da Patrizia – Malá rodinná restaurace ve čtvrti Sanità s výbornými každodenními speciály za lidové ceny.
  • O' Cuzzetiello – Podnik specializující se na tradiční neapolské sendviče zvané "cuzzetiello" – vykrojený vnitřek bagety naplněný různými tradičními náplněmi.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Tyto restaurace nabízejí vynikající kuchyni za rozumné ceny – ideální volba pro ty, kteří chtějí ochutnat to nejlepší z Neapole bez přepláceného turistického příplatku:

V centru města

  • Pizzeria Concettina ai Tre Santi – Moderní pizzerie ve čtvrti Sanità, kde šéfkuchař Ciro Oliva vytváří inovativní i tradiční pizzy z prvotřídních surovin.
  • Osteria della Mattonella – Tradiční hostinec s vintage dekoracemi, kde ochutnáte autentické neapolské domácí pokrmy jako gnocchi alla sorrentina nebo polpette al ragù.
  • La Stanza del Gusto – Restaurant a "salumeria" s kreativními obměnami tradičních pokrmů a výborným výběrem sýrů a uzenin.
  • Antica Capri – Podnik s více než 70letou historií nabízející vynikající mořské plody a ryby za rozumné ceny.

Mimo centrum

  • Mimì alla Ferrovia – Historická restaurace nedaleko hlavního nádraží, která od roku 1944 servíruje klasické neapolské pokrmy ve velkých porcích.
  • 50 Kalò – Moderní pizzerie ve čtvrti Mergellina, kde pizzaiolo Ciro Salvo vytvořil dokonalé těsto s vysokou hydratací.
  • Osteria Donna Teresa – Skrytý klenot bez menu, kde majitelka Teresa denně připravuje to, co je na trhu nejčerstvější.
  • Pizzeria Da Attilio – Rodinný podnik fungující od roku 1938, známý svou hvězdicovitou pizzou a plněnými okraji.

Nejlepší luxusní restaurace

Pro výjimečné příležitosti nebo gurmánské zážitky nabízí Neapol několik vysoce ceněných podniků, které potěší i náročné labužníky:

V centru města

  • Il Comandante – Michelinská restaurace v Hotelu Romeo s inovativní kuchyní a úchvatným výhledem na přístav. Šéfkuchař Salvatore Bianco kombinuje tradiční kampánské ingredience s moderními technikami.
  • Palazzo Petrucci – Elegantní restaurace s michelinskou hvězdou umístěná na náměstí Piazza San Domenico Maggiore. Nabízí tasting menu zaměřené na sezónní produkty z Kampánie.
  • La Cantinella – Ikonická restaurace s 40letou historií specializující se na sofistikované mořské plody a rybí pokrmy.
  • Veritas – Michelinská restaurace vedená šéfkuchařem Gianlucou D'Agostinem, který vytváří moderní interpretace regionální kuchyně s důrazem na sezónnost.

Mimo centrum

  • Caracol – Exkluzivní restaurace v Posillipo s panoramatickým výhledem na Neapolský záliv, specializující se na pokrmy z mořských plodů.
  • L'Altro Coco Loco – Vybraná restaurace ve čtvrti Vomero nabízející kreativní menu z těch nejčerstvějších ryb a mořských plodů.
  • Sud – Moderní podnik, kde šéfkuchař Marianna Vitale, oceněná michelinskou hvězdou, přetváří tradiční jihoitalské pokrmy v současné gastronomické zážitky.
  • Danì Maison – Exkluzivní restaurace kousek za Neapolí v Ischia, kde šéfkuchař Nino Di Costanzo získal dvě michelinské hvězdy za své umělecké kreace.

Co musíte ochutnat v Neapoli

Kromě již zmíněných hlavních pokrmů rozhodně nevynechte tyto speciality:

  • Cuoppo – Papírový kornout plný smažených dobrot jako crocchè (bramborové krokety), arancini (rýžové kuličky), frittatine (smažené těstoviny) nebo zeppole (smažené těsto).
  • Taralli – Chrumkavé slané prstýnky z těsta, často ochucené mandlemi, pepřem nebo fenyklem, ideální jako svačina nebo k aperitivu.
  • Provola affumicata – Uzený sýr podobný mozzarelle, ale s výraznější chutí, typický pro neapolskou kuchyni.
  • Impepata di cozze – Jednoduché, ale vynikající mušle (slávky) připravené pouze s pepřem, česnekem a bílým vínem.
  • Pastiera Napoletana – Tradiční velikonoční koláč z křehkého těsta plněný ricottou, pšeničnými zrny, kandovaným ovocem a aromatizovaný pomerančovou vodou.
  • Caffè napoletano – Velmi silné a krátké espresso, které Neapolci milují a pijí několikrát denně, často oslazené.
  • Limoncello – Citrónový likér, který se tradičně podává jako digestiv po jídle, nejlépe ledově vychlazený.

Limoncello Citron liqueur

Události pro gurmány

Pokud plánujete svou návštěvu podle kulinářského kalendáře, zvažte tyto akce:

  • Napoli Pizza Village (červen) – Největší festival pizzy na světě, kde se setkávají nejlepší pizzaioli a nabízejí své výtvory veřejnosti. Koná se na nábřeží Lungomare Caracciolo.
  • Festa di San Gennaro (září) – Ačkoliv jde primárně o náboženskou slavnost, je doprovázena mnoha stánky s tradičními pokrmy a sladkostmi.
  • Festa della Madonna della Neve (srpen) – Slavnost ve čtvrti Vomero, kde se podávají tradiční pastiera, zeppole a další místní speciality.
  • Gustus (listopad) – Veletrh potravin a enogastronomie zaměřený na profesionály i veřejnost, kde můžete ochutnat produkty z celé jižní Itálie.
  • Sagra del Pesce (různá data) – Rybí festivaly pořádané v pobřežních oblastech kolem Neapole, kde ochutnáte nejčerstvější mořské plody připravené tradičními způsoby.

Ceny a jak ušetřit

Neapol patří k cenově dostupnějším italským městům, co se gastronomie týče. Orientační ceny za rok 2023:

  • Pizza Margherita v tradiční pizzerii: 4-6 €
  • Oběd v tratorii (primo + secondo): 15-25 €
  • Degustační menu v luxusní restauraci: od 70 € výše
  • Espresso u pultu: 1-1,20 €
  • Pouliční jídlo (cuoppo, pizza a portafoglio): 2-5 €
  • Láhev místního vína v restauraci: od 15 € výše

Tipy pro úsporu:

  • Jezme jako místní - oběd mezi 13:00 a 15:00, večeře po 20:00 hodině. V těchto časech najdete nejlepší nabídky a vyhnete se turistickým přirážkám.
  • Espresso pijte u baru (al banco) - sednout si ke stolu může cenu zdvojnásobit.
  • Vyhledávejte podniky s označením "menu turistico" nebo "menu fisso" - nabízejí kompletní menu za pevnou cenu.
  • Najděte si ubytování s kuchyňkou a nakupujte na lokálních trzích - zažijete autentickou atmosféru a ušetříte.
  • Ve většině kaváren a barů se za vodu neplatí - stačí požádat o "un bicchiere d'acqua" (sklenici vody).
  • Oběd formou "piatto unico" (jediný chod) vás zasytí za zlomek ceny večeře o více chodech.

Náš tajný tip: Navštivte Mercato di Porta Nolana v dopoledních hodinách, kdy rybáři přivážejí čerstvý úlovek. Můžete zde ochutnat syrové mořské plody přímo u stánků nebo si nechat připravit čerstvé ryby v některé z okolních restaurací za zlomek ceny, kterou byste zaplatili v turistických oblastech.

Ušetřete v restauracích přes Groupon

V Itálii funguje obdoba českého Slevomatu s názvem Groupon. Na stránkách společnosti najdete nejrůznější slevové vouchery do restaurací a výhodné nabídky. Před cestou určitě nabídku prozkoumejte. 

Co dělat v Neapolu

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 13.5.2025