Kde se najíst v Dánsku
V Dánsku se dobře najíte téměř na každém rohu. Ve městech najdete množství restaurací, které podávají tradiční dánské pokrmy, ale i rychlá občerstvení, která oceníte hlavně v případě, že nechcete za jídlo příliš utrácet. Stravování v restauraci je nákladné a i sami Dánové se přes oběd spíše "odbyjí" sendvičem, nebo něčím rychlým do ruky.
Jak získat voucher na 550 Kč do restaurací
Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).
Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.
Národní kuchyně a co musíte ochutnat
V Dánsku se pěstují převážně brambory a pšenice. Z hospodářské produkce patří mezi nejvýznamnější aktivity chov dobytka a rybolov. Všechny tyto komodity se promítají do dánské kuchyně. Na stole tak najdete nejen místní pečivo a zeleninu, ale i hodně masa, mořské plody a čerstvé ryby.
Oblíbené pokrmy
Základem pro oblíbené dánské sendviče Smørrebrød je kvalitní žitný chléb, nazývaný rugbrød.Ten se podává v mnoha variacích s roastbeefem, paštikou (leverpostej), slanečky nebo uzeným lososem a koprem.
Rozšířeným jídlem jsou také Frikadeller, které bychom mohli přirovnat ke karbanátkům. Dánové je většinou připravují z mletého hovězího, telecího, nebo vepřového masa a na talíři je nejčastěji doprovází vařené brambory.
Specialitou, kterou však ne každý ocení, je pokrm Rullepølse. Jedná se o roládu z vepřového žaludku, která je ochucena bylinkami. Podává se studená, nakrájená na plátky s cibulí a pečivem.
Ze sladkostí je v Dánsku velmi oblíbená lékořice, dánský marcipán, či Ebleskiver. Ebleskiver jsou na plátky nakrájená jablka, která se namočí do těsta a zprudka se osmaží.
Nápoje
K dobrému jídlu si Dánové velmi rádi dají i dobře vychlazené pivo. A ne jen tak ledajaké. Mezi špičku, a to nejen na domácí půdě, patří výrobci Carlsberg a Tuborg, kteří se zasloužili o světový věhlas.
V chladných dnech vám jistě přijde vhod nápoj gløg. Ten tvoří červené svařené víno, které je navíc vylepšeno o rozinky, nebo oříšky namožené v ostré pálence.
Ceny v restauracích
Návštěva restaurace je jistě příjemným, ale v Dánsku také nákladným zážitkem. Za menu v lepší restauraci zaplatíte okolo 45 EUR, a pokud si k jídlu dáte i džbánek piva, připlatíte si v průměru dalších 6-7 EUR navíc.
V levnějším podniku se najíte za zhruba 15 EUR.