Průvodce / Evropa / Dánsko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Dánsku

Kde se najíst v Dánsku

Dánská kuchyně prošla v posledních letech neuvěřitelnou transformací. Země, která byla kdysi známá především masovými koulemi (frikadeller) a chlebíčky, se dnes pyšní několika nejlepšími restauracemi světa a gastronomickou scénou, která obratně kombinuje severské tradice s moderními kulinářskými trendy. 

Dánové mají hluboký vztah k jídlu, který odráží jejich filozofii hygge – pohody a spokojenosti. Kvalitní potraviny jsou součástí každodenního života, od domácích pokrmů až po restaurace, kde se klade důraz na sezónnost, lokálnost a čerstvost. Ať už hledáte cenově dostupnější bistro nebo chcete zažít gurmánskou extázi v michelinské restauraci, v Dánsku si přijdete na své.

V Dánsku se dobře najíte téměř na každém rohu. Ve městech najdete množství restaurací, které podávají tradiční dánské pokrmy, ale i rychlá občerstvení, která oceníte hlavně v případě, že nechcete za jídlo příliš utrácet. Stravování v restauraci je nákladné a i sami Dánové se přes oběd spíše "odbyjí" sendvičem, nebo něčím rychlým do ruky.

dánský dezert.jpg

Jak získat voucher na 550 Kč do restaurací

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

V Dánsku se pěstují převážně brambory a pšenice. Z hospodářské produkce patří mezi nejvýznamnější aktivity chov dobytka a rybolov. Všechny tyto komodity se promítají do dánské kuchyně. Na stole tak najdete nejen místní pečivo a zeleninu, ale i hodně masa, mořské plody a čerstvé ryby.

Oblíbené pokrmy

Základem pro oblíbené dánské sendviče Smørrebrød je kvalitní žitný chléb, nazývaný rugbrød.Ten se podává v mnoha variacích s roastbeefem, paštikou (leverpostej), slanečky nebo uzeným lososem a koprem.

Rozšířeným jídlem jsou také Frikadeller, které bychom mohli přirovnat ke karbanátkům. Dánové je většinou připravují z mletého hovězího, telecího, nebo vepřového masa a na talíři je nejčastěji doprovází vařené brambory.

Specialitou, kterou však ne každý ocení, je pokrm Rullepølse. Jedná se o roládu z vepřového žaludku, která je ochucena bylinkami. Podává se studená, nakrájená na plátky s cibulí a pečivem. 

Ze sladkostí je v Dánsku velmi oblíbená lékořice, dánský marcipán, či Ebleskiver. Ebleskiver jsou na plátky nakrájená jablka, která se namočí do těsta a zprudka se osmaží.

Frikadeller, dánská kuchyně.jpg

Nápoje

K dobrému jídlu si Dánové velmi rádi dají i dobře vychlazené pivo. A ne jen tak ledajaké. Mezi špičku, a to nejen na domácí půdě, patří výrobci Carlsberg a Tuborg, kteří se zasloužili o světový věhlas.

V chladných dnech vám jistě přijde vhod nápoj gløg. Ten tvoří červené svařené víno, které je navíc vylepšeno o rozinky, nebo oříšky namožené v ostré pálence.

Ceny a jak ušetřit

Návštěva restaurace je jistě příjemným, ale v Dánsku také nákladným zážitkem. Za menu v lepší restauraci zaplatíte okolo 45 EUR, a pokud si k jídlu dáte i džbánek piva, připlatíte si v průměru dalších 6-7 EUR navíc. V levnějším podniku se najíte za zhruba 15 EUR.

S těmito tipy můžete ušetřit:

  • Oběd vs. večeře - mnoho restaurací nabízí výrazně levnější polední menu (frokosttilbud), často za poloviční cenu večerního menu.
  • Street food - Reffen a další food markety nabízejí kvalitní jídlo za dostupnější ceny (80-120 DKK).
  • Smørrebrød k obědu - tradiční chlebíčky jsou nejen autentickým dánským zážitkem, ale také cenově výhodnou volbou (65-95 DKK za kus).
  • Supermarkety - řetězce jako Netto, Rema 1000 nebo Fakta nabízejí kvalitní potraviny za rozumné ceny.
  • Sdílené pokrmy - zejména v podnicích servírujících tapas nebo sdílené talíře můžete ušetřit objednáním několika jídel pro celou skupinu.
  • Pití vody - v dánských restauracích můžete vždy požádat o vodu z kohoutku (postevand), která je zdarma a vynikající kvality.
  • Aplikace a kupóny - stáhněte si aplikaci TooGoodToGo, která nabízí přebytky jídla z restaurací a pekáren za zlomek původní ceny.

Kulinářské zážitky

Dánsko nabízí mnohem víc než jen restaurace. Pro opravdové ponoření do dánské gastronomie vyzkoušejte některý z těchto zážitků:

Kulinářské prohlídky Kodaně

Prohlídky s průvodcem, během nichž ochutnáte různé dánské speciality a dozvíte se více o historii a kultuře města. Skvělý způsob, jak objevit místa, která běžní turisté přehlédnou.

Můžete si vybrat z různých tematických prohlídek, jako je túra po tradičních hospodách, ochutnávka dánského piva, nebo průzkum hipsterské čtvrti Vesterbro. Prohlídky lze rezervovat zde.

Kurzy vaření

Naučte se připravit některé z dánských klasiků pod vedením místních šéfkuchařů. CPH Cooking Class v Kodani nabízí kurzy v angličtině zaměřené na sezónní nordickou kuchyni.

Návštěva pekárny za úsvitu

Pro skutečné nadšence: některé tradiční pekárny jako Meyers Bageri umožňují brzké ranní návštěvy, kde můžete sledovat přípravu pověstného dánského chleba a pečiva.

Co dělat v Dánsku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 29.4.2025