Kde se v České republice nejlépe najíst
Česká republika možná není první destinací, která vás napadne, když přemýšlíte o gurmánských zážitcích, ale věřte nám – tato středoevropská země má co nabídnout i těm nejnáročnějším jedlíkům. Česká kuchyně je charakteristická svou vydatností, tradičními postupy a neodolatelnou chutí. Od hospod čtvrté cenové přes útulné rodinné restaurace až po michelinské podniky – gastronomická scéna v ČR zažívá v posledních letech skutečnou renesanci.
Česká kuchyně je pověstná svými vydatnými pokrmy, kvalitním pivem a v neposlední řadě i překvapivě příznivými cenami. Zatímco tradiční hospody servírují klasiku jako svíčkovou, guláš či vepřo knedlo zelo, moderní podniky experimentují s lokálními surovinami a přinášejí svěží vítr do české gastronomie. Pojďme společně prozkoumat, kde a co v České republice ochutnat.
Praha – gastronomické srdce republiky
Hlavní město nabízí bezkonkurenčně nejpestřejší gastronomickou scénu v zemi. Od tradičních hospod, kde vám nalijí dokonalý Pilsner Urquell, až po fine-dining restaurace ověnčené michelinskými hvězdami.
- Levná volba: Lokál – síť restaurací nabízející poctivou českou kuchyni a dokonale ošetřené pivo. Ceny jsou přívětivé, atmosféra autentická a jídlo chutná jako od české babičky.
- Doporučený podnik: Café Savoy – elegantní podnik s historickým secesním interiérem a vynikající kuchyní kombinující českou tradici s moderními postupy.
- Luxusní zážitek: La Degustation Bohême Bourgeoise – restaurace s michelinskou hvězdou, která interpretuje staročeské recepty v moderním pojetí. Degustační menu je gastronomickou cestou časem.

Brno – moravská gastronomická scéna
Druhé největší město republiky se v posledních letech proměnilo v živou gastronomickou metropoli s množstvím kaváren, bister a restaurací, kde se snoubí moravská tradice s inovativními přístupy.
- Levná volba: Výčep Na stojáka – kultovní podnik, kde se pivo pije ve stoje a k němu si můžete dát tradiční chlebíčky nebo nakládaný hermelín.
- Doporučený podnik: Atelier – moderní restaurace s důrazem na sezónní suroviny a kreativní kuchyni, která sbírá ocenění na gastronomické scéně.
- Luxusní zážitek: Koishi – přední rybí a sushi restaurace nabízející delikátní pokrmy z nejčerstvějších surovin v elegantním prostředí.
Plzeň – město piva a dobrého jídla
Domov nejslavnějšího českého piva je také místem, kde si můžete vychutnat autentickou západočeskou kuchyni, která vás připraví na ochutnávku zlatavého moku přímo z jeho rodiště.
- Levná volba: Restaurace Na Parkánu – tradiční česká hospoda přímo u pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde si dáte klasické české pokrmy za přijatelné ceny.
- Doporučený podnik: El Cid – středomořská restaurace s vynikajícími steaky a pestrou nabídkou vín, která přináší příjemnou alternativu k místní pivní kultuře.
- Luxusní zážitek: Restaurace U Mansfelda – stylovější podnik s prvotřídní kuchyní a bohatým vinným lístkem v historickém centru města.
Jižní Morava – vinařský ráj
Oblast proslulá svými vinicemi nabízí také vynikající gastronomii, která dokonale doplňuje místní vína. Tradiční moravská kuchyně zde dostává nový rozměr.
- Levná volba: Vinné sklípky s degustací – mnohé nabízejí k degustaci i jednoduché občerstvení jako domácí sádlo, škvarky či sýry.
- Doporučený podnik: Retro Grill Restaurant v Lednici – podnik s terasou a výhledem na zámeckou zahradu, kde servírují šťavnaté steaky a další speciality připravované na grilu.
- Luxusní zážitek: Essens Restaurace v Hotelu Amande – fine dining restaurace nabízející sezónní menu založené na lokálních surovinách s dokonalým párováním s moravskými víny.
Česká kuchyně a co musíte ochutnat
Česká kuchyně může být pro zahraniční návštěvníky, ale i některé Čechy, velmi těžká na trávení. Dominují jí husté polévky, omáčky a pečená i dušená masa.
Předkrmy a malá jídla k pivu
V hospodách a pivnicích se často setkáte s předkrmy, jako nakládaný hermelín či utopence. Nakládaný hermelín je zrající sýr, který se několik dní marinuje v oleji, česneku a dalším koření. Utopence jsou špekáčky s cibulí popř. dalšími ingrediencemi (feferonky, paprika, nakládaná okurka,..) naložené v octové marinádě.
Češi před hlavním chodem často konzumují polévky - nejčastěji vývary, ať už kuřecí, slepičí či hovězí. Další oblíbenou polévkou je klasická bramboračka. Tradiční česká bramboračka se připravuje z brambor a kořenové zeleniny. Chybět nesmí houby, česnek a majoránka. Velice oblíbená je i čočková nebo gulášová polévka. V jídelníčku se často setkáte s klasickou česnečkou, což je polévka z česneku, brambor, podávaná s opečenými krutony popř. i se sýrem nebo vejcem.
Hlavní chody
Česká republika patří mezi země s velkou spotřebou masa. Téměř v žádném hlavním chodu maso nechybí. Mezi tradiční české pokrmy patří svíčková na smetaně s knedlíkem. Svíčková je omáčka z kořenové zeleniny se smetanou. Dalším národním pokrmem je knedlo-vepřo-zelo, což je pečené maso podávané se sladkokyselým zelím a houskovým knedlíkem. Velice oblíbený je řízek s bramborovým salátem či guláš. Guláš je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, které jsou kořeněné paprikou. Rovněž se můžete setkat s omáčkou "Kuře na paprice", kdy se jedná o kuřecí maso se smetanovou omáčkou, ochucenou sladkou paprikou. Všechny omáčky jsou většinou podávány s bramborovým, houskovým či karlovarským knedlíkem.
Dezerty
Jestliže patříte mezi milovníky sladkého na všechny způsoby, Českou republiku si určitě zamilujete. Ochutnat musíte tradiční české buchty z kynutého těsta, plněné např. tvarohem, mákem nebo ořechy. Vynechat nesmíte ani tradiční české zákusky - máslové trubičky, větrníky, koňakovou špičku a spoustu dalších laskomin. V České republice se často setkáte s drobenkovými moučníky, což je sladké těsto posypané různými druhy ovoce a drobenkou.
Nápoje
Český národ se pyšní nejvyšší spotřebou piva na osobu! Nejznámějšími pivovary po celém světě jsou Budweiser Budvar a Pilsner Urquell. Vyzkoušet můžete i piva Dalešice, Krušovice, Velkopopovický Kozel, Svijany a piva z mnoha dalších pivovarů a mini pivovarů.
Mezi tradiční české lihoviny patří Becherovka (bylinný likér) a Slivovice (čirý destilát ze švestek). Česká republika se může pochlubit i širokou nabídkou kvalitních vín. Mezi nejčastěji pěstované odrůdy bílého vína patří např. Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Pálava nebo Chardonnay. Oblíbené odrůdy červeného vína jsou Frankovka, Modrý portugal nebo Merlot.
Kulinářské zážitky
Kromě klasických restaurací nabízí Česká republika i řadu jedinečných kulinářských zážitků, které vám pomohou lépe poznat místní gastronomickou kulturu. Od pivních lázní přes kulinářské workshopy až po tematické food tours – vyberte si aktivitu, která vás nejvíce láká.
Prohlídka pivovaru s degustací
Pivo je v České republice národním pokladem a prohlídka tradičního pivovaru je zážitkem i pro ty, kdo pivu příliš neholdují. Nejpopulárnější je návštěva Plzeňského Prazdroje, kde se dozvíte vše o výrobě světoznámého ležáku a ochutnáte nefiltrované pivo přímo z ležáckých tanků. Další skvělé prohlídky nabízí pivovar Krušovice, Budvar v Českých Budějovicích nebo menší řemeslné pivovary jako Matuška či Únětický pivovar. Prohlídky pivovarů můžete rezervovat zde.
_1748021686772.jpg&q=50&fit=inside&output=webp)
Food tour po Praze
Zážitkové procházky s průvodcem zaměřené na místní gastronomii jsou skvělým způsobem, jak objevit tradiční i moderní českou kuchyni. Během několikahodinové tour navštívíte 5-6 podniků, ochutnáte různé speciality a dozvíte se zajímavosti o české kultuře stravování. Popularitu si získaly především Prague Food Tour nebo Taste of Prague. Rezervujte si gurmánskou prohlídku Prahy.
Kurz vaření české kuchyně
Chcete si odvézt domů nejen zážitky, ale i dovednosti? Zkuste kurz vaření českých specialit. V Praze i dalších městech najdete školy vaření, kde se pod vedením zkušených šéfkuchařů naučíte připravit svíčkovou, knedlíky nebo ovocné buchty. Oblíbené jsou kurzy Chef Parade v Praze nebo Kuliner v Brně. Rezervujte si kurz vaření.
Vinařský zážitek na jižní Moravě
Jižní Morava je českou vinařskou oblastí par excellence. Projeďte se na kole krajem vinic, navštivte tradiční sklípky a ochutnejte špičková vína od místních vinařů. Mnohé sklípky nabízejí degustace spojené s občerstvením nebo i plnohodnotnou večeří. Nezapomeňte ochutnat Pálavu – aromatickou bílou odrůdu typickou pro tento region. Rezervujte si vinařský zážitek.
Návštěva farmářských trhů
V Praze i dalších větších městech se pravidelně konají farmářské trhy, kde můžete ochutnat a nakoupit lokální produkty přímo od výrobců. Nejznámější jsou pražské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad (středa až sobota) nebo na náplavce (soboty). V sezóně zde najdete čerstvé ovoce a zeleninu, pečivo, sýry, uzeniny i řemeslná piva a vína.
Nejlepší levné restaurace
Česká republika je zemí, kde si skvěle pochutnáte, aniž byste museli utrácet jmění. Hospody a bistra nabízejí vydatné porce za příznivé ceny, zvláště pokud se vyhnete turistickým pastem v centrech velkých měst.
V centru Prahy
- Naše maso – butik s masem a bistro v jednom, kde si dáte vynikající burgery, pastrami sendviče nebo hovězí tatarák. Ceny od 150 Kč za vydatný sendvič.
- Bageterie Boulevard – síť bister s kvalitními bagetami, polévkami a saláty. Cenově dostupná alternativa k fast foodu, kde se najíte za 150-200 Kč.
- Lokál – síť hospod nabízejících tradiční českou kuchyni a perfektně ošetřené tankové pivo. Oběd s pivem zde pořídíte za cca 250-300 Kč.
Mimo centrum
- Červený Jelen (Praha-Žižkov) – autentická česká hospoda s příznivými cenami a poctivými porcemi. Polední menu zde stojí kolem 140 Kč.
- Potrefená husa – řetězec restaurací spojený s pivovarem Staropramen nabízející českou klasiku i mezinárodní kuchyni za rozumné ceny.
- Restaurace Stoletá (Brno) – tradiční moravská hospoda s domácí atmosférou a cenami, které potěší každého cestovatele.
Nejlepší poměr cena/kvalita
Tyto podniky možná nepatří k nejlevnějším, ale kvalita jídla, služeb a atmosféra zde výrazně převyšují cenu, kterou zaplatíte.
V centrech měst
- Café Louvre (Praha) – historická kavárna, kde se scházeli Einstein či Kafka. Nabízí českou i mezinárodní kuchyni s celodenním menu, snídaněmi i dezerty za přijatelné ceny.
- Kantýna (Praha) – moderní koncept restaurace, kde si vybíráte čerstvé maso u pultu a platíte podle váhy. Výborná volba pro milovníky steaků a dalších masových specialit.
- Soul Bistro (Brno) – moderní podnik s nabídkou pokrmů inspirovaných světovými kuchyněmi, připravovaných z lokálních surovin.

Mimo centra
- Eska (Praha-Karlín) – industriální restaurace s pekárnou, která experimentuje s tradičními českými surovinami v moderním pojetí. Brunch menu zde patří k nejlepším ve městě.
- Café Pavlina (Karlovy Vary) – útulná restaurace s terasou nabízející českou i mezinárodní kuchyni v lázeňském městě. Příjemná alternativa k dražším podnikům v kolonádě.
- Bistro Široká (Český Krumlov) – stylové bistro s venkovním posezením a nabídkou sezónních pokrmů připravovaných z lokálních surovin.
Nejlepší luxusní restaurace
Česká republika má stále více restaurací, které uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. Hledáte-li výjimečný kulinářský zážitek, následující podniky vás nezklamous.
V centru Prahy
- La Degustation Bohême Bourgeoise – jediná pražská restaurace s michelinskou hvězdou nabízí degustační menu inspirované českou kuchyní 19. století v moderním pojetí. Rezervace nutná týdny dopředu.
- Field – další michelinská restaurace zaměřená na sezónní suroviny a kreativní přístup k české gastronomii. Degustační menu s vinným párováním je nezapomenutelným zážitkem.
- Alcron – elegantní restaurace v hotelu Radisson Blu, specializující se na mořské plody a ryby. Intimní atmosféra s pouhými 24 místy a prvotřídní servis.
Mimo centrum
- Levitate (Praha-Smíchov) – moderní restaurace s otevřenou kuchyní a menu zaměřeným na fusion kuchyni a grilované speciality. Stylový interiér a špičkový servis.
- Chateau Mcely Piano Nobile (Středočeský kraj) – výjimečná restaurace na zámku Mcely, specializující se na moderní českou kuchyni s využitím bylinek a jedlých květů z vlastní zahrady.
- Koishi (Brno) – přední brněnská restaurace specializující se na japonskou kuchyni a čerstvé mořské plody. Luxusní interiér a profesionální servis doplňují gastronomický zážitek.
Co musíte ochutnat
Kromě hlavních jídel zmíněných výše stojí za ochutnání i tyto české speciality:
Utopenci a nakládaný hermelín
Typický pivní snack – nakládané buřty v octovém nálevu s cibulí a paprikou (utopenci) nebo nakládaný sýr s česnekem a olejem (hermelín). Podává se s chlebem a je ideálním doprovodem k pivu. Nejlepší ochutnáte v tradičních hospodách jako U Fleků nebo U Pinkasů v Praze.
Bramboráky
Smažené bramborové placky s česnekem a majoránkou – oblíbený pouliční pokrm, který zahřeje obzvlášť v chladnějších měsících. Vynikající bramboráky nabízí stánky na různých slavnostech a trzích po celé zemi.
Chlebíčky
Český vynález – otevřené sendviče s různými pomazánkami, saláty a ozdobami. Perfektní malé občerstvení, které se hodí ke každé příležitosti. Nejlepší chlebíčky v tradičním stylu najdete v pražském lahůdkářství Zlatý kříž nebo v síti Sisters.
Koláče a buchty
České pekařské umění nabízí nepřeberné množství sladkých dobrot – od tradičních buchet plněných mákem, tvarohem nebo povidly až po jemné koláče posypané drobenkou. Vynikající pečivo nabízí síť cukráren a pekáren Antonínovo pekařství v Praze.

Události pro gurmány
Během roku se v České republice koná řada gastronomických festivalů a akcí, které stojí za návštěvu:
Prague Food Festival
Každoroční akce, která se obvykle koná v květnu na Pražském hradě. Účastní se jí nejlepší restaurace z celé země, které představují své speciality v ochutnávkových porcích. Skvělá příležitost, jak během jednoho dne ochutnat kuchyni top šéfkuchařů.
Festival minipivovarů na Pražském hradě
Červnová akce, kde se prezentují desítky českých minipivovarů a nabízejí k ochutnání své řemeslné varianty českého národního nápoje – piva. Součástí jsou i workshopy o vaření piva a párování s jídlem.
Slavnosti vína a otevřených sklepů (Jižní Morava)
Série akcí v průběhu celého roku, kdy vinaři otevírají své sklepy veřejnosti. Nejvýznamnější jsou zářijové Slovácké slavnosti vína v Uherském Hradišti a Znojemské historické vinobraní.
Grand Restaurant Festival
Zimní festival (leden-únor), během kterého nejvyhlášenější české restaurace nabízejí speciální menu za zvýhodněné ceny. Ideální příležitost, jak ochutnat haute cuisine za přijatelnou cenu.
Svatomartinské hody
Kolem 11. listopadu, kdy se otevírají první mladá vína nové sklizně, se v restauracích po celé zemi servíruje pečená husa s červeným zelím a bramborovými nebo houskovými knedlíky. Tradice spojená s ochutnávkou Svatomartinského vína.
Ceny a jak ušetřit
Česká republika je stále relativně cenově dostupnou destinací, zvláště ve srovnání se západní Evropou. Zde je přehled typických cen a několik tipů, jak ušetřit:
Typické ceny
- Polední menu v běžné restauraci: 140-180 Kč
- Hlavní jídlo ve večerních hodinách: 180-350 Kč
- Pivo 0,5l v restauraci: 45-70 Kč
- Pivo 0,5l v supermarketu: 20-35 Kč
- Káva v kavárně: 50-80 Kč
- Láhev vína v restauraci: 300-800 Kč
- Degustační menu v luxusní restauraci: 1500-3500 Kč (bez párování vín)
Jak ušetřit
- Využívejte polední menu – většina restaurací nabízí výhodné polední menu ve všední dny, obvykle mezi 11:00-14:00. Za cenu jednoho večerního jídla dostanete polévku a hlavní chod.
- Vyhýbejte se turistickým pastem – restaurace na hlavních náměstích a turistických trasách jsou často předražené a kvalita neodpovídá ceně. Stačí zajít jen pár ulic dál a najdete autentičtější a levnější podniky.
- Nakupujte v supermarketech Lidl, Kaufland nebo Albert – pro snídani, piknik nebo večeři na hotelu. Česká republika má kvalitní potraviny za dobré ceny.
- Využívejte aplikace na slevy – Restu, Slevomat nebo The Fork nabízejí slevy do restaurací, někdy až 30-50%.
- Pijte vodu z kohoutku – je bezpečná a chutná. V restauraci si můžete říct o "vodu z kohoutku" místo drahé balené vody.
- Navštivte farmářské trhy – skvělé místo pro ochutnávku lokálních specialit za příznivé ceny.
- Náš tajný tip: Večer před zavírací dobou nabízejí některé pekárny výrazné slevy na neprodané pečivo. Dokonalá příležitost ochutnat české koláče za zlomek běžné ceny.
Česká republika je zemí, kde se snoubí tradice s inovací, kde kvalita často převyšuje cenu a kde gurmánské zážitky čekají na každém kroku. Ať už toužíte po vydatné porci vepřového kolena zapitého světoznámým českým pivem, nebo chcete objevovat moderní českou gastronomii v podání talentovaných šéfkuchařů, tato středoevropská země vás jistě nadchne. Dobrou chuť nebo jak říkají Češi – "Dobrou chuť!"
Rozvoz jídla
Největší popularitě se těší aplikace Foodora. Pokud se zaregistrujete přes tento kód, získáte slevu 200 Kč na vaší první objednávku.
Použít můžete též tento QR kód

