Průvodce / Evropa / Albánie / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Albániii

Kde se najíst v Albánii

Albánie potěší i milovníky gastroturismu! Najdete zde velké množství restaurací s výborným jídlem, které nepotrápí vaši peněženku, za to ale příjemně překvapí i náročnější jedince. 

Pokud se nacházíte v hlavním městě Tirana a chcete ochutnat místní tradiční kuchyni, zajděte do restaurace Oda. Nachází se trošku zapadlá poblíž jedné z hlavních ulic a v recenzích obdržela 4,4 hvězdičky z 5 možných. 

V případě, že se ocitnete ve staré části města Gjirokaster, rozhodně byste neměli minout na první pohled nenápadnou restauraci Taverna Tradicionale. Svými tradičními albánskými specialitami, milou a pohostinnou obsluhou si restaurace vysloužila hodnocení 4,9 hvězdiček z 5 možných. 

Je-li vaším cílem přímořské letovisko Saranda, určitě zajděte do příjemné a výborně hodnocené restaurace restaurace Haxhi.

Tirana – moderní metropole s bohatou nabídkou

Hlavní město nabízí nejrozmanitější mix tradičních albánských restaurací i mezinárodní kuchyně. V centru najdete jak luxusní podniky, tak authentické rodinné restaurace.

  • Levná volba: Era – tradiční albánská restaurace s domácím jídlem a přijatelnými cenami
  • Doporučený podnik: Mullixhiu – moderní restaurace zaměřená na reinterpretaci tradiční albánské kuchyně
  • Luxusní zážitek: Padam Boutique Restaurant & Bar – sofistikovaná fúzní kuchyně v elegantním prostředí

Náš tajný tip: V bloku Blloku, bývalé čtvrti komunistické elity, dnes najdete nejlepší kavárny a bary ve městě. Místo vynikajícího espressa je kavárna Komiteti, kde zároveň ochutnáte tradiční albánskou rakiji v autentickém prostředí.

Albania restaurant

Albánská riviéra – dary moře

Pobřežní oblast od Valonské zátoky až k řecké hranici nabízí nejlepší mořské plody a ryby v zemi. Města jako Saranda, Ksamil, Himarë a Dhërmi jsou gastro rájem pro milovníky středomořské kuchyně.

  • Levná volba: Mare Nostrum v Ksamilu – jednoduchá přímořská restaurace s čerstvými rybami
  • Doporučený podnik: Seaview Restaurant v Himarë – tradiční pokrmy s úchvatným výhledem na moře
  • Luxusní zážitek: Mussel House v Sarandě – specializace na mušle a další mořské lahůdky

Berat a Gjirokastër – gastronomie UNESCO měst

Tato dvě historická města, zapsaná na seznamu UNESCO, jsou nejen architektonickými perlami, ale i centry tradiční albánské kuchyně, kde se recepty předávají z generace na generaci.

  • Levná volba: Antigoni v Gjirokastëru – domácí jídlo v tradičním kamenném domě
  • Doporučený podnik: Homemade Food Lili v Beratu – rodinná restaurace s autentickými recepty z regionu
  • Luxusní zážitek: Restaurant Mangalemi v Beratu – vybraná albánská kuchyně v historickém prostředí

Severní Albánie a albánské Alpy

Hornaté oblasti severu země jsou známé svými masovými specialitami, domácími mléčnými výrobky a robustními pokrmy, které zahřejí v chladných horských večerech. Města jako Shkodra a Theth jsou výchozími body pro kulinářský průzkum této oblasti.

  • Levná volba: Tradita v Shkodře – stylový podnik s tradičními severoalbánskými specialitami
  • Doporučený podnik: Bujtina Polia v Theth – horská chata s domácím jídlem připravovaným z lokálních surovin
  • Luxusní zážitek: Vila Bekteshi v Shkodře – elegantní restaurace specializující se na místní masové pokrmy

Co musíte ochutnat

Albánská kuchyně je plná chutných a často překvapivých pokrmů. Zde jsou speciality, které byste rozhodně neměli minout:

Tavë kosi

Považovaný za albánské národní jídlo, tento pokrm z jehněčího masa zapečeného v jogurtové omáčce je skutečnou delikatesou. Jogurt během pečení získává lahodnou konzistenci podobnou suflé a dokonale se snoubí s kořeněným jehněčím.

Tavë kosi, albánské národní jídlo

Fërgesa

Tradiční pokrm z Tirany, připravený z paprik, rajčat, feta sýra a někdy i jater. Vše se dusí dohromady, až vznikne hustá, lahodná směs, která se podává s chlebem.

Qofte

Albánské masové kuličky nebo karbanátky, ochucené česnekem, mátou a dalšími bylinkami. Existuje množství regionálních variant, od grilovaných až po smažené.

Byrek

Listové těsto plněné nejrůznějšími náplněmi – sýrem (byrek me djathë), špenátem (byrek me spinaq), mletým masem (byrek me mish) nebo směsí ingrediencí. Je to populární snídaně, svačina i večeře, která se prodává v pekárnách po celé zemi.

Byrek with cheese

Kačkavall

Tvrdý žlutý sýr podobný kaškavallu, který se používá do mnoha tradičních pokrmů nebo se podává samostatně jako předkrm.

Speca me gjizë

Pečené papriky plněné tvarohem, ochucené bylinkami a česnekem. Lehký a svěží předkrm.

Tarator

Studená polévka z jogurtu, okurek, česneku a kopru. Perfektní osvěžení v horkých letních dnech.

Baklava

Sladký zákusek z listového těsta plněný mletými ořechy a přelitý medovým sirupem. Albánská verze bývá obvykle méně sladká než turecká varianta.

baklava, jídlo

Kulinářské zážitky

Albánie nabízí více než jen posezení v restauraci. Pokud chcete skutečně poznat místní gastronomii, vyzkoušejte některý z těchto autentických zážitků:

Návštěva tradičního trhu

Albánské tržnice jsou plné barev, vůní a chutí. Nejzajímavější jsou pátky a soboty ráno, kdy místní nakupují čerstvé potraviny na víkend. Mezi nejzajímavější patří Nový bazar v Tiraně, trh v Gjirokastëru a trh ve Shkodře. Prodejci vás často nechají ochutnat jejich produkty – od oliv přes sýry až po med.

Kurz albánského vaření

Několik restaurací a kulturních center v Tiraně a Beratu nabízí kurzy vaření. Za pár hodin se naučíte připravit 3-4 tradiční pokrmy a odnesete si dovednost, která vám umožní přenést kousek Albánie do vaší kuchyně.

Kurzy si můžete rezervovat na getyourguide.com.

Tradiční albánská snídaně

Ochutnávka vína a rakije

Albánie má překvapivě dlouhou historii vinařství, sahající až do dob Ilyrů. Vinařství jako Çobo či Kallmet nabízejí prohlídky a degustace. Nevynechejte ani ochutnávku rakije, tradiční balkánské pálenky, která se v Albánii vyrábí především z hroznů, švestek nebo moruší.

Agroturistika a homestay

V posledních letech vzniklo mnoho farem, které nabízejí ubytování a stravu z vlastních produktů. Je to skvělý způsob, jak ochutnat skutečně autentické pokrmy a zároveň se seznámit s albánským venkovským životem. Populární jsou zejména v oblasti kolem Škodry, v údolí Vjosa a v okolí Beratu.

Nejlepší levné restaurace

Albánie obecně patří k cenově velmi dostupným zemím a to platí i pro stravování. Kvalitní jídlo za rozumnou cenu najdete téměř všude, ale zde jsou podniky, které vynikají poměrem cena/kvalita:

V centrech měst

  • Fast Food Zgara Korçare 2 (Tirana) – grilované maso a tradiční sendviče za lidové ceny
  • Oda (Tirana) – autentická albánská kuchyně v rustikálním prostředí, kde ochutnáte domácí pokrmy
  • Te Baba Dili (Berat) – nenápadný podnik s vynikajícím byrekem a dalšími lokálními specialitami
  • Taverna Flamurit (Gjirokastër) – skvělé místní pokrmy za ceny, které potěší každého cestovatele

Mimo centra

  • Tek Zgara Tirones 2 (okraj Tirany) – vyhlášené místo pro milovníky grilovaného masa
  • Grill House Xheko (Saranda) – jednoduchá restaurace s čerstvými rybami a mořskými plody
  • Vila Aleksander (Pogradec) – restaurace u Ohridského jezera s vynikajícími rybími specialitami za rozumné ceny

Nejlepší poměr cena/kvalita

Tyto restaurace nabízejí vynikající jídlo za ceny, které jsou sice vyšší než u těch nejlevnějších podniků, ale stále nabízejí skvělou hodnotu za peníze:

V centrech měst

  • Mullixhiu (Tirana) – inovativní přístup k tradiční albánské kuchyni pod vedením známého šéfkuchaře Bledar Kola
  • Restorant Rosafa (Shkodra) – tradiční pokrmy severní Albánie v příjemném prostředí
  • Restaurant Onufri (Berat) – restaurace s terasou a výhledem na historické město
  • Alpha Hostel Restaurant (Vlora) – středomořská kuchyně s důrazem na čerstvé ryby

Mimo centra

  • Villa 60 (Durrës) – moderní restaurace s terasou u pláže, specializující se na mořské plody
  • Panorma Restaurant (Theth) – rustikální podnik s panoramatickým výhledem na Prokletije a vynikajícím domácím jídlem
  • Restaurant Rapsodia (Shkodra) – elegantní restaurace na břehu jezera specializující se na ryby

Nejlepší luxusní restaurace

Pro ty, kteří hledají výjimečný gastronomický zážitek, nabízí Albánie i několik luxusních podniků, kde se kombinují tradiční chutě s moderními kuchařskými technikami:

V centrech měst

  • Padam Boutique Restaurant & Bar (Tirana) – sofistikovaná fúzní kuchyně v elegantním prostředí
  • Umami (Tirana) – moderní japonsko-albánská fúze v designovém prostředí
  • Fine People (Tirana) – luxusní restaurace a koktejl bar s výhledem na město

Mimo centra

  • Gabbiano Restaurant (Durrës) – exkluzivní podnik přímo u moře s prvotřídními mořskými plody
  • Bujtina e Bardhe (Kruja) – restaurace s panoramatickým výhledem a tradičními albánskými pokrmy připravovanými moderním způsobem
  • Peshku Restaurant (Përmet) – luxusní podnik u řeky specializující se na pstruhy a další sladkovodní ryby

Ceny a jak ušetřit

Albánie je obecně velmi cenově dostupná země, a to platí i pro stravování. Zde je přehled orientačních cen:

  • Jednoduchý oběd v levné restauraci: 300-500 LEK (2,5-4 €)
  • Tříchodové menu pro 2 osoby v průměrné restauraci: 1800-2500 LEK (15-20 €)
  • Byrek nebo jiné rychlé občerstvení: 50-150 LEK (0,5-1,2 €)
  • Půllitr místního piva: 150-250 LEK (1,2-2 €)
  • Sklenice vína: 200-400 LEK (1,6-3,3 €)
  • Cappuccino: 100-180 LEK (0,8-1,5 €)
  • Láhev vody (0,33l): 30-70 LEK (0,25-0,6 €)

Tipy pro úsporu:

  • Jezte jako místní – Vyhněte se turistickým restauracím a místo toho vyhledejte podniky plné Albánců. Nejen že ušetříte, ale ochutnáte i autentičtější jídlo.
  • Využijte denní menu – Mnoho restaurací nabízí v poledne menu za výhodnou cenu.
  • Nakupujte na trzích – Pro pikniky nebo pokud máte možnost si vařit, jsou tržnice nejlepším místem pro nákup čerstvých surovin za zlomek ceny než v supermarketech.
  • Nebojte se stánků – Pouliční prodejci nabízejí vynikající byrek, sufllaqe a další rychlá jídla za velmi nízké ceny.
  • Pijte místní – Albánské pivo, víno a rakije jsou mnohem levnější než importované alkoholické nápoje.
  • Dejte si pozdní oběd – Albánci obědvají později než ve střední Evropě, kolem 14.-15. hodiny. Pokud navštívíte restauraci v tuto dobu, můžete se často vyhnout placení za předkrmy, které automaticky přicházejí dříve během dne.

Albánská gastronomie možná není tak slavná jako italská nebo řecká, ale rozhodně si zaslouží vaši pozornost. Je autentická, pestrá, chutná a cenově dostupná. Nezapomeňte si během své cesty vyhradit dostatek času na objevování místních chutí – je to jeden z nejlepších způsobů, jak poznat pravou Albánii a její kulturu.

Co dělat v Albánii

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 6.10.2025