Srílanská kuchyně a co musíte ochutnat
Srílanská kuchyně byla v průběhu let ovlivněna Indií a mnoha dalšími mocnostmi. Mezi základní ingredience patří rýže, kari, chilli koření, ryby, mořské plody a mnoho druhů koření. Srílanská kuchyně je velmi pálivá, ale turisté si mohou zažádat o méně pálivou (i když stále pálivou) variantu.
Mezi nejvíce typické pokrmy patří rýže a kari, velká porce vařené nebo smažené rýže a několik mističek s pikantním masovým a zeleninovým kari. Součástí pokrmů je i papadam, křupavá oplatka z mouky a mungo fazolí. Velmi populární je i chutney (čatní, ostrá příloha ze zeleniny, ovoce, bylinek a koření. Srí Lanka je proslulá svým mangovým chutney. Ochutnejte i hopper, což je placka z rýžového těsta a kokosového mléka. Dalším typickým pokrmem je lamprais, směs rýže, masového karbanátku, zeleniny a vařeného vejce zabalená v banánovém listu.
Pokud vás přepadne chuť na něco sladkého, ochutnejte wattalappam, pudink z kokosového mléka a vajec s palmovým cukrem, kešu oříšky a kořením. Kevum je v oleji smažené pečivo z rýžové mouky, známé taktéž pod názvem oil cake. Určitě nezapomeňte vyzkoušet proslulý srílanský čaj.

Ceny v restauracích
Velmi chutně a za skvělou cenu se najíte v pouličních stáncích. Za oblíbené rice and curry zaplatíte v levné restauraci/pouličním stánku od 30 do 50 Kč. Pokud zatoužíte po luxusní restauraci, připravte se na ceny jako u nás (někdy i vyšší). Za pivo zaplatíte cca 40 Kč.
Srílanská kuchyně je vzrušující směsicí chutí, která odráží bohatou historii ostrova ovlivněnou indickými, arabskými, malajskými, portugalskými, nizozemskými a britskými vlivy. Právě tato rozmanitost dělá z gastronomického objevování Srí Lanky nezapomenutelný zážitek. Na rozdíl od indické kuchyně, se kterou bývá často srovnávána, srílanské pokrmy vynikají jedinečnou kombinací koření, kokosového mléka a čerstvých místních ingrediencí.
Srdcem srílanské kuchyně je rýže a kari – základní potraviny, které doprovázejí prakticky každé jídlo. Kari na Srí Lance jsou obvykle výrazně kořeněná, ale ne nutně pálivá. Jejich chuť je komplexní díky kombinaci koření jako kurkuma, skořice, kardamom, hřebíček a nepřeberné množství místních bylin. Kokosové mléko zjemňuje ostrost a dodává pokrmům krémovou konzistenci.
Pro cestovatele nabízí Srí Lanka širokou škálu stravovacích možností – od pouličních stánků a místních "rice & curry" restaurací až po luxusní podniky v turistických letoviscích. Ať už jste milovníkem pálivých jídel, vegetarián nebo jen zvědavý cestovatel, srílanská kuchyně vás zcela jistě okouzlí svou rozmanitostí, svěžestí a autentičností.
Kde se na Srí Lance nejlépe najíst
Na Srí Lance můžete ochutnat vynikající jídlo téměř všude – od rušných ulic Colomba po odlehlé vesnice v horách a ospalá pobřežní letoviska. Každá oblast nabízí své kulinářské speciality ovlivněné místními ingrediencemi a tradicemi. Zatímco turistická centra poskytují širší výběr mezinárodní kuchyně, skutečné gastronomické poklady často objevíte v nenápadných rodinných podnicích a pouličních stáncích.
Pro autentický zážitek vyhledávejte restaurace, kde jí místní. Poznáte je snadno – jsou plné Srílančanů, menu může být pouze v sinhalštině a ceny jsou výrazně nižší než v podnicích zaměřených na turisty. Nebojte se zeptat na doporučení svého hostitele, průvodce nebo tuk-tuk řidiče – místní lidé jsou obvykle nadšení, že mohou sdílet své oblíbené podniky s návštěvníky.
Colombo
Hlavní město nabízí nejrozmanitější kulinářskou scénu v zemi – od pouličních stánků po luxusní restaurace v pětihvězdičkových hotelech.
- Levná volba: Upali's by Nawaloka – oblíbená místní restaurace s vynikajícím rýžovým a kari buffetem za příznivé ceny.
- Doporučeno: Ministry of Crab – světoznámá restaurace specializující se na krabí pokrmy, založená srílanskými kriketovými legendami. Nutná rezervace předem.
- Luxusní: Nihonbashi – elegantní japonská restaurace s pozoruhodnou fúzí japonských technik a srílanských ingrediencí.
Kandy
Horské město s bohatou kulturní historií nabízí vynikající centrální horskou kuchyni.
- Levná volba: Devon Restaurant – populární místo mezi místními, kde můžete ochutnat autentické kottu roti a různé druhy kari.
- Doporučeno: The Empire Café – stylový podnik v koloniálním stylu s panoramatickým výhledem na Chrám Buddhova zubu, nabízející směs srílanských a západních pokrmů.
- Luxusní: Royal Bar & Hotel – elegantní restaurace v historické budově s vynikajícím výběrem srílanských specialit a vín.
Jižní pobřeží (Unawatuna, Mirissa, Weligama)
Oblast proslulá čerstvými mořskými plody a relaxovanou atmosférou.
- Levná volba: Wijaya Beach Restaurant – neformální podnik s výhledem na oceán, známý svými pizzami a čerstvými mořskými plody za rozumné ceny.
- Doporučeno: Thaproban Beach House v Unawatuna – restaurace přímo na pláži nabízející vynikající mořské plody v příjemném prostředí.
- Luxusní: Cape Weligama – exkluzivní resort s několika restauracemi nabízejícími sofistikovanou srílanskou i mezinárodní kuchyni s panoramatickým výhledem na Indický oceán.
Ella
Horské městečko oblíbené mezi baťůžkáři, kde se mísí tradiční srílanská kuchyně s moderními trendy.
- Levná volba: Matey Hut – malá rodinná restaurace s domácí atmosférou a autentickými kottu a kari.
- Doporučeno: Café Chill – oblíbené místo setkávání cestovatelů s rozsáhlým menu zahrnujícím srílanské i mezinárodní pokrmy.
- Luxusní: 98 Acres Resort & Spa – restaurace s dechberoucím výhledem na čajové plantáže a moderní interpretací srílanských klasických pokrmů.
Co musíte ochutnat
Srílanská kuchyně je pokladnicí jedinečných chutí a textur. Zde jsou pokrmy, které by měl ochutnat každý návštěvník ostrova:
Rice and Curry
Základní srílanský pokrm obvykle sestávající z mísy rýže obklopené několika různými druhy kari – často dhal (čočkové kari), rybí nebo kuřecí kari, parippu (čočka), mallung (dušená listová zelenina s kokosem) a samboly. Hledejte "rice and curry" bufety, kde si můžete vybrat z mnoha různých variant.
Hopper (Appa)
Tradiční srílanská "palačinka" ve tvaru misky vyrobená z fermentovaného těsta z rýžové mouky a kokosového mléka, často podávaná k snídani nebo večeři. Egg hopper obsahuje vajíčko upečené uprostřed. Podává se s různými sambolovými omáčkami a kari.
String Hoppers (Idiyappam)
Tenké rýžové nudle stlačené do tvaru placky, které se tradičně podávají k snídani s různými kari a samboly. Jejich jemná, lehká textura tvoří skvělý základ pro vstřebání chutných omáček.
Kottu Roti
Ikonické pouliční jídlo vyrobené z nakrájených kousků roti (placky), které se smažené s masem, zeleninou, vejci a kořením. Příprava je součástí zážitku – kuchaři rytmicky sekají kovovou špachtlí na rozpálené plotně, což vytváří charakteristický zvuk.
Lamprais
Nizozemsko-srílanská specialita sestávající z ochucené rýže, masových kuliček, vejce, lilku a sambolů, zabalených do banánového listu a pečených. Banánový list dodává pokrmu jedinečnou vůni.
Samboly
Pikantní přílohy, které doprovázejí většinu srílanských jídel. Nejznámější je pol sambol (kokosový sambol) – pikantní směs strouhaného kokosu, chilli, limety, cibule a koření.
Mořské plody
Na pobřeží Srí Lanky ochutnáte některé z nejčerstvějších mořských plodů na světě – od obřích krabů a humrů až po tunu, mahi-mahi a calamari. Zvláště v jižních oblastech jsou běžné večeře s čerstvými mořskými plody přímo na pláži.
Exotické ovoce
Na žádné návštěvě Srí Lanky by nemělo chybět ochutnání místního tropického ovoce. Vyzkoušejte wood apple (dřevité jablko) s jeho jedinečnou sladkokyselou chutí, king coconut (oranžový kokos) pro osvěžující nápoj, rambutan, mangosteen, durian nebo jackfruit.
Kulinářské zážitky
Na Srí Lance nejde jen o jídlo samotné, ale také o zážitky, které ho doprovázejí. Gastronomické aktivity vám pomohou hlouběji pochopit místní kuchyni a kulturu.
Kurzy vaření
Participativní lekce vaření jsou jedním z nejlepších způsobů, jak poznat skutečnou srílanskou kuchyni. Mnoho hostitelů Airbnb, hotelů a specializovaných kuchařských škol nabízí kurzy, kde se naučíte připravovat tradiční pokrmy. Tyto kurzy obvykle zahrnují návštěvu místního trhu, kde se dozvíte o typických ingrediencích, následovanou praktickou lekcí, kde připravíte a následně si vychutnáte několik místních specialit.
Kurzy můžete vyhledat a rezervovat na getyourguide.com, kde najdete řadu možností ve všech hlavních turistických destinacích.
Návštěva čajových plantáží
Srí Lanka je světově proslulá svým čajem, a návštěva čajové plantáže a továrny je neodmyslitelnou součástí kulinářského zážitku na ostrově. V oblastech jako Nuwara Eliya, Ella nebo Kandy můžete vidět celý proces výroby čaje – od sbírání lístků až po balení finálního produktu. Většina prohlídek končí ochutnávkou různých druhů čajů.
Náš tajný tip: Navštivte menší čajové továrny místo těch největších turistických atrakcí. Uvidíte stejný proces, ale s osobnějším přístupem a bez davů.
Food Tours
Organizované food tours jsou skvělým způsobem, jak objevit skryté kulinářské poklady, které byste jako běžný turista mohli přehlédnout. V Colombu a dalších větších městech najdete průvodce, kteří vás provedou místními trhy, pouličními stánky a rodinnými restauracemi. Získáte tak komplexní přehled o srílanské kuchyni a současně ochutnáte širokou škálu specialit na jedné procházce.
Pro rezervaci potravinářských tour v hlavních městech můžete využít getyourguide.com.
Večeře s místní rodinou
Nic se nevyrovná autentičnosti domácí kuchyně. Několik komunitních iniciativ a platforem zprostředkovává večeře v domácnostech místních obyvatel. Je to jedinečná příležitost ochutnat tradiční pokrmy připravené s láskou a péčí, které v restauracích často nenajdete, a současně se dozvědět více o každodenním životě na Srí Lance.
Nejlepší levné restaurace
Srí Lanka je rájem pro cestovatele s omezeným rozpočtem – chutné jídlo lze najít za velmi přijatelné ceny, zvláště pokud se vydáte tam, kde jedí místní.
V centru měst
- Saraswathie Lodge (Colombo) – Nenápadná vegetariánská jižně indická restaurace v Pettah, kde si můžete vychutnat dosu, idli a další speciality za pár korun.
- Hotel de Pilawoos (Colombo) – Legendární 24hodinový podnik známý svým kottu roti a dalšími rychlými jídly. Oblíbené místo po večírku u místních obyvatel.
- New Banana Leaf Vegetarian (Kandy) – Jednoduchá vegetariánská restaurace nabízející bohaté thali (sadu různých pokrmů).
- Family Restaurant (Ella) – Navzdory prostému názvu nabízí jedny z nejlepších a nejdostupnějších domácích srílanských pokrmů ve městě.
Mimo centrum
- Ahinsa Beach Restaurant (Hikkaduwa) – Přátelský podnik přímo na pláži nabízející čerstvé ryby, mořské plody a tradiční srílanská kari za rozumné ceny.
- Galle Fort Hotel (Galle) – Ačkoli samotný hotel je luxusnější, jejich obědové menu nabízí vynikající hodnotu a možnost vychutnat si kousek koloniální elegance za dostupnou cenu.
- Aroma Restaurant (Haputale) – Oblíbená mezi cestovateli pro svou domácí kuchyni a přátelskou atmosféru s výhledem na hory.
- Jina's Vegetarian and Vegan Restaurant (Unawatuna) – Malá restaurace s fantastickými vegetariánskými a veganskými verzemi srílanských klasiků.
Nejlepší poměr cena/kvalita
Tyto restaurace nabízejí vynikající jídlo za ceny, které nejsou nejnižší, ale představují skvělou hodnotu vzhledem ke kvalitě, prostředí a celkovému zážitku.
V centru měst
- Upali's by Nawaloka (Colombo) – Moderní restaurace specializující se na autentická srílanská kari s širokou nabídkou pro masožravce i vegetariány.
- Palmyrah Restaurant (Colombo) – Restaurace v hotelu Renuka, která se specializuje na severní srílanskou kuchyni s vynikajícími jaffna kari a tradičními tamilskými pokrmy.
- The Sizzle (Kandy) – Oblíbená restaurace s výhledem na jezero, která nabízí mix srílanských a západních jídel ve stylové atmosféře.
- Slightly Chilled Lounge (Kandy) – Známé také jako Bamboo Garden, toto místo nabízí panoramatický výhled na Kandy a širší nabídku jídel než běžné turistické restaurace.
Mimo centrum
- Zest (Unawatuna) – Stylová restaurace a kavárna specializující se na zdravá jídla, smoothie a šťávy, plus tradiční srílanská jídla v moderním provedení.
- Dairy King (Ella) – Známé svými kreativními rotis s různými náplněmi a fantastickými snídaňovými opcemi.
- Spice Road (Mirissa) – Restaurace a kavárna u pláže s vynikajícími kari, čerstvými šťávami a přátelskou atmosférou.
- Shady Lane (Galle) – Skrytý klenot v Galle Fort nabízející úžasnou směs asijských chutí v příjemné zahradní atmosféře.
Nejlepší luxusní restaurace
Pro ty, kteří hledají výjimečný kulinářský zážitek, nabízí Srí Lanka několik špičkových restaurací, které kombinují lokální ingredience, inovativní techniky a nádherné prostředí.
V centru měst
- Ministry of Crab (Colombo) – Umístěná v historické Dutch Hospital, tato světoznámá restaurace založená kriketovými legendami Mahela Jayawardene a Kumar Sangakkara se specializuje na obří srílanské kraby a humry. Rezervace je nezbytná.
- Kaema Sutra (Colombo) – Moderní srílanská restaurace slavné šéfkuchařky Dharshan Munidasa, která přetvořila tradiční pokrmy do současné podoby.
- The Verandah (Galle) – Elegantní restaurace v Amangalla hotelu nabízející sofistikovanou srílanskou kuchyni v koloniálním prostředí.
- The Dining Room at Amangalla (Galle Fort) – Exkluzivní restaurace v luxusním hotelu s menu kombinujícím srílanské dědictví s mezinárodními vlivy.
Mimo centrum
- Il Mare at Cape Weligama (Weligama) – Dramaticky umístěná restaurace na útesu s výhledem na Indický oceán, specializující se na mořské plody a italskou kuchyni.
- Olu at Santani (blízko Kandy) – Wellness restaurace v ekologickém luxusním resortu nabízející sofistikovanou srílanskou kuchyni zaměřenou na zdraví a lokální ingredience.
- The Fortress (Koggala) – Luxusní resortová restaurace s širokou nabídkou srílanských, asijských a mezinárodních pokrmů v elegantním prostředí.
- The Tides at Anantara (Tangalle) – Exkluzivní restaurace na pláži s menu specializujícím se na udržitelně lovené ryby a mořské plody z Indického oceánu.
Co musíte ochutnat
Kromě hlavních jídel zmíněných dříve existují některé specifické srílanské speciality a nápoje, které stojí za vyzkoušení:
Speciality a pochoutky
- Curd and Treacle – Tradiční srílanský dezert/snídaně skládající se z hustého bůvolího jogurtu (curd) přelitého sladkým palmovým sirupem (treacle).
- Watalappan – Muslimský dezert připomínající karamelový pudink, vyrobený z palmového cukru, kokosového mléka a kešu ořechů, ochucený kardamomem a muškátovým oříškem.
- Isso Wade – Pikantní čočkové koláčky s celými krevetami na vrchu, oblíbené pouliční občerstvení.
- Ulundu Wade – Křupavé smažené koláčky z černé čočky, často prodávané jako svačina v autobusech a na nádražích.
- Jaggery – Tradiční sladkost vyrobená z palmového cukru a kokosového mléka, často s přídavkem ořechů.
Nápoje
- Ceylon Tea – Srí Lanka produkuje některé z nejlepších čajů na světě. Ochutnejte různé druhy z různých regionů a nadmořských výšek.
- King Coconut Water – Osvěžující nápoj přímo z oranžového kokosu, plný elektrolytů a přirozené sladkosti.
- Wood Apple Juice – Jedinečný nápoj vyrobený z plodu dřevitého jablka, s neobvyklou, ale návykovou kyselou a sladkou chutí.
- Toddy – Mírně alkoholický fermentovaný nápoj vyrobený z květů kokosové palmy.
- Arrack – Destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z fermentované kokosové mízy nebo šťávy. Srílančané ho často mísí s kolou nebo ginger ale.
Události pro gurmány
Pro skutečné milovníky jídla nabízí Srí Lanka několik gastronomických událostí a festivalů, které stojí za návštěvu:
Colombo Gourmet Week
Každoroční událost obvykle konaná v březnu, která spojuje špičkové šéfkuchaře ze Srí Lanky i zahraničí. Různé restaurace v Colombu nabízejí speciální degustační menu a pořádají se kulinářské workshopy a tematické večeře.
Good Market
Ačkoli se nejedná o jednorázovou událost, Good Market v Colombu (soboty v Battaramulla a stálý obchod v Colombo 7) je fantastické místo pro objevování artisanálních potravin, organických produktů a udržitelně vyráběných pochoutek od místních producentů.
Sinhálský a tamilský Nový rok (duben)
Velká kulturní slavnost, kdy rodiny připravují tradiční pokrmy jako kiribath (mléčnou rýži), kokis (křupavé sladkosti) a různé sladkosti. Restaurace a hotely v tomto období často nabízejí speciální menu.
Poya Days
Tyto buddhistické sváteční dny (úplněk každého měsíce) jsou příležitostí k ochutnání různých vegetariánských specialit, jelikož mnoho Srílančanů se v těchto dnech vyhýbá masu.
Tipy pro úspory
- Jezte tam, kde jedí místní – Restaurace plné Srílančanů obvykle nabízejí lepší ceny a autentičtější jídlo.
- Vyzkoušejte "rice and curry" bufety – Běžná forma stravování, kde si můžete nabrat, kolik chcete různých kari, sambolu a dalších příloh k rýži, obvykle za fixní cenu.
- Snídejte v ubytování – Mnoho ubytování nabízí vydatnou snídani v ceně pokoje, která může být dostatečná až do večeře.
- Nakupujte ovoce na místních trzích – Tropické ovoce je na Srí Lance neuvěřitelně levné a může sloužit jako skvělá svačina nebo lehčí jídlo.
- Používejte vodu z filtrů – Mnoho hotelů a restaurací nabízí zdarma filtrovanou vodu k doplnění vaší lahve, což šetří peníze i plasty.
- Vyhněte se importovaným produktům – Dovozové potraviny a nápoje (vína, sýry, západní potraviny) jsou často velmi drahé. Zaměřte se na místní produkty.
- Obědové nabídky – Mnoho restaurací nabízí v poledne speciální menu za nižší ceny než večer.
- Sdílejte jídla – Porce jsou často velké, a zvláště rice and curry je ideální pro sdílení.
Srílanská kuchyně je vzrušující směsicí chutí a vůní, která odráží bohatou kulturní historii ostrova. Od pikantních kari a křupavých hopperů až po osvěžující kokosovou vodu a aromatický čaj – každé jídlo je příležitostí k objevování nových kombinací a tradic. Nejautentičtější gastronomické zážitky často najdete v nejméně nápadných místech, tak se nebojte experimentovat a následovat doporučení místních. Dobrá chuť!
