Průvodce / Asie / Indonésie / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Indonésii

Kde se najíst v Indonésii

Indonésie, rozlehlé souostroví čítající více než 17 000 ostrovů, nabízí kulinářskou různorodost, která patří k nejbohatším na světě. Každý ostrov, každý region má své vlastní speciality formované místními surovinami, historií a kulturními vlivy. Indonéská kuchyně je lahodnou směsicí chutí, kde se snoubí sladké, slané, kyselé i pálivé prvky, často v rámci jediného pokrmu.

Při objevování místní gastronomie se připravte na všudypřítomnou vůni koření a bylin, jako je citronová tráva, galangal, kaffir lime, kurkuma a samozřejmě čili. Indonésané milují jíst venku – ať už v elegantních restauracích nebo u pouličních stánků zvaných "warung", kde často najdete ty nejautentičtější chutě.

V Indonésii máte mnoho možností stravování od restaurací západního typu, přes pouliční stánky až po vývařovny pro místní. Místní se stravují v restauraci typu warung, kde je k dostání lokální jídlo za velmi levné ceny. Najíst se můžete i v pouličních stáncích, nebo padang restauracích. Většinou se jedná o restaurace zastřešené, které bývají otevřeny celý den nebo dokud se nevyprodá připravené jídlo. Jídlo je zde dopředu připraveno a vystaveno.  Zákazník dostane na talíř rýži, a pak si vybere z nabídky vystavených jídel, plus dostane na výběr z většinou pikantních omáček (kari, chilli…). Pokud se vám zasteskne po evropské kuchyni, najdete zde i restaurace západního typu, ve kterých najdete jak místní, tak i evropskou kuchyni. 

Bali - ostrov bohů a gurmánů

Bali se stalo mezinárodní gastronomickou destinací, která kombinuje tradiční balijskou kuchyni s globálními vlivy. Zatímco pobřežní letoviska jako Seminyak a Kuta nabízejí stylové podniky pro náročné cestovatele, ve vnitrozemském Ubud najdete nejlepší organické a zdravé restaurace.

Jakarta - metropole plná kontrastů

Hlavní město Indonésie nabízí kulinářskou cestu napříč celým souostrovím. Obří nákupní centra skrývají špičkové restaurace, zatímco na pouličních trzích můžete ochutnat autentická jídla z celé země za zlomek ceny.

  • Doporučujeme: Plataran Menteng - restaurace nabízející kulinářskou cestu po indonéských ostrovech
  • Luxusně: Namaaz Dining - molekulární gastronomie inspirovaná indonéskými chutěmi

Yogyakarta - srdce javánské kuchyně

Kulturní centrum ostrova Jáva je domovem delikátních pokrmů, které reflektují bohatou sultanskou historii oblasti. Zdejší kuchyně je jemnější a méně pálivá než v jiných částech Indonésie.

restaurace, bali.jpg

Indonéská kuchyně a co musíte ochutnat

Základ indonéské kuchyně tvoří rýže doplněná o maso, popř. mořské plody a zeleninu. Často se přidává chilli, kokosové mléko, sójová omáčka a tamarind. Zdejší kuchyně je do jisté míry ovlivněna i náboženstvím, a tak vepřové maso seženete pouze na Bali, ale naopak tam téměř neseženete hovězí. 

Téměř u každého stánku vám nabídnou tzv. Nasi Goreng (smažená rýže s masem) nebo Nasi Campur (vařená rýže s tempehem).

Nasi Goreng, indonésie.jpg

Pro vegetariány je tu Cap Cay, což je mix vařené zeleniny v omáčce nebo oblíbený salát Gado gado s oříškovou omáčkou. Jde o osvěžující vegetariánskou alternativu k masitým pokrmům. Výborné je Saté (kousky masa na špejli s burákovou zálivkou). Nejlepší sate ochutnejte v Madura nebo na Jávě.

Z nápojů je nejoblíbenější čaj, káva a osvěžující šťáva z mladého kokosu. Místními alkoholickými nápoji jsou např. palmové víno Tuak a rýžový arak ( 20-50%). 

Rendang je hovězí maso pomalu dušené v kokosovém mléce a směsi koření po dobu několika hodin, až je maso měkké a omáčka téměř vsáknutá. Pokrm původem ze Západní Sumatry byl časopisem CNN Travel vyhlášen za nejchutnější jídlo světa.

Rendang, indonésie.jpg

Soto je tradiční indonéská polévka s masem, zeleninou a bylinkami. Každý region má svou vlastní verzi - od soto ayam (kuřecí) po soto betawi (kokosová varianta z Jakarty). Bakso je polévka s masovými kuličkami, rýžovými nudlemi a zeleninou. Jde o oblíbené pouliční jídlo, které si zamiloval i bývalý americký prezident Barack Obama, který část dětství strávil v Indonésii.

Balijská specialita - je babi guling - pečené selátko s křupavou kůží a směsí tradičních koření. Jedna z mála vepřových specialit v převážně muslimské zemi, typická pro hinduistické Bali.

Kromě všeobecně známých indonéských pokrmů existuje množství regionálních specialit, které stojí za vyzkoušení:

Bali

  • Bebek betutu - kachna pečená v banánovém listu s tradičním kořením
  • Lawar - směs nasekaného masa, zeleniny, kokosu a čerstvé krve, ochucená kořením

Jáva

  • Gudeg - sladké dušené jackfruit se skořicí, typické pro Yogyakartu
  • Rawon - tmavá hovězí polévka s jedinečnou chutí díky koření kluwek
  • Rujak cingur - salát s hovězím čumákem a ovocnými přísadami

Sumatra

  • Gulai kepala ikan - rybí hlava v pikantní kokosové omáčce
  • Mie Aceh - silně kořeněné nudle z regionu Aceh
  • Bika Ambon - medový koláč z Medanu s jedinečnou houbovitou texturou

Bika Ambon, indonésie.jpg

Sulawesi

  • Coto Makassar - pikantní hovězí polévka s arašídy
  • Konro - polévka z hovězích žeber s černým ořechem

Papua

  • Papeda - tradiční pokrm z ságového škrobu, podobný husté kaši
  • Ikan Kuah Kuning - ryba ve žluté polévce, ochucená kurkumou a limetkou

Kulinářské zážitky

Indonésie nabízí mnohem víc než jen pasivní ochutnávání v restauracích. Zapojte se do některé z aktivit, které vám umožní poznat místní gastronomii do hloubky a odnést si nezapomenutelné zážitky.

Kurzy vaření na Bali

Bali nabízí desítky kulinářských škol, kde se naučíte připravovat tradiční balijská jídla. Nejlepší kurzy začínají ranní návštěvou místního trhu, kde vás průvodce seznámí s exotickými ingrediencemi. Následně v malebném prostředí tradičního domu společně připravíte několik chodů, které si poté vychutnáte. Pro nezapomenutelný zážitek vyhledejte kurzy v okolí Ubudu, kde se vaří v prostředí rýžových polí.

Kurzy vaření můžete zakoupit na getyourguide.com.

Kurz vaření.jpg

Street food tour v Jakartě

Pouliční jídlo je srdcem indonéské gastronomie a organizované food toury v Jakartě vám odhalí skryté poklady, které byste sami neobjevili. S místním průvodcem ochutnáte kerak telor (vaječnou specialitu), různé druhy sate, martabak (plněnou palačinku) a desítky dalších lahůdek. Přitom se dozvíte o historii a kulturním významu jednotlivých pokrmů.

trhy.jpg

Rybaření a vaření na Sulawesi

Na východním ostrově Sulawesi můžete vyrazit s místními rybáři na tradiční lodi, ulovit vlastní ryby a následně se naučit, jak je připravit podle místních receptů. Tento autentický zážitek je dostupný zejména v oblasti Wakatobi nebo v přístavu Makassar.

Náš tajný tip: Vyhledejte menší rybářské vesnice mimo hlavní turistické trasy, kde jsou místní obyvatelé často ochotni vzít vás na rybolov bez organizovaných tourů.

Návštěva kávových plantáží na Sumatře

Sumatra je domovem jedné z nejslavnějších káv světa. Na plantážích v oblasti jezera Toba nebo v regionu Aceh můžete sledovat celý proces od sklizně po pražení a samozřejmě degustovat různé druhy této aromatické kávy. Nezapomeňte ochutnat i kopi luwak - kontroverzní, ale světoznámou specialitu.

Tana Toraja, indonésie, kávové plantáže.jpg

Ochutnávka koření na Molukách

Ostrovy koření, jak se Molukám přezdívá, byly hlavním důvodem, proč evropští kolonizátoři v 16. století připluli do Indonésie. Na ostrovech Banda můžete navštívit plantáže muškátového oříšku a hřebíčku a dozvědět se o historii obchodu s kořením, který změnil světové dějiny.

Události pro gurmány

Pokud chcete načasovat svou cestu tak, abyste zažili to nejlepší z indonéské gastronomie, zvažte návštěvu během některé z těchto událostí:

Ubud Food Festival (Bali)

Třídenní kulinářský festival, který se obvykle koná v dubnu nebo květnu, nabízí degustace, workshopy, kulinářské show a přednášky s účastí místních i mezinárodních šéfkuchařů. Jde o největší kulinářskou událost v jihovýchodní Asii, která oslavuje rozmanitost indonéské kuchyně.

Jakarta Culinary Festival

Každoroční festival v hlavním městě představuje to nejlepší z indonéské i mezinárodní kuchyně. Mnoho restaurací nabízí speciální menu a pořádají se workshopy a soutěže v vaření.

Bali Spirit Festival

Ačkoli se primárně jedná o festival jógy a hudby, jeho součástí je i rozsáhlá sekce věnovaná zdravému a organickému stravování s mnoha stánky a workshopy.

Festival Jajanan Bango (putovní)

Tento festival pouličního jídla cestuje po celé Indonésii a představuje tradiční pokrmy z různých regionů. Je ideální příležitostí ochutnat speciality z ostrovů, které byste jinak nenavštívili.

Ceny a jak ušetřit

Jednou z největších výhod Indonésie je cenová dostupnost jídla. I s omezeným rozpočtem si můžete dopřát vynikající gastronomické zážitky.

Orientační ceny (v indonéských rupiích IDR a přepočet na Kč)

  • Pouliční jídlo (nasi goreng, mie goreng): 15,000-25,000 IDR (20-35 Kč)
  • Jídlo v jednoduchém warungu: 25,000-50,000 IDR (35-70 Kč)
  • Oběd v turistické restauraci střední cenové kategorie: 80,000-150,000 IDR (110-210 Kč)
  • Večeře v luxusní restauraci: od 300,000 IDR (420+ Kč)
  • Lahev vody (1,5l): 6,000-10,000 IDR (8-14 Kč)
  • Pivo Bintang (0,33l): 30,000-50,000 IDR v restauraci (40-70 Kč)
  • Kurz vaření: 350,000-700,000 IDR (500-1000 Kč)

Kolik stojí pivo a alkohol?

Alkohol je v Indonésii k dostání pouze v určitých oblastech např. na Bali. Počítejte ale s tím, že na většině území Indonésie není kvůli převažujícímu islámskému náboženství povolena jeho konzumace ani prodej. Tam kde je povolen, jej můžete pořídit v obchodech, restauracích nebo klubech.  Populární je místní pivo Bintang, které lze koupit v obchodech, v klubech či restauracích za ceny v rozpětí od 20.000Rp do 40.000Rp za třetinkovou láhev. Z tvrdého alkoholu je potřeba zmínit lokální pálenku Arak, která je levná, místní ji často míchají do koktejlů. Její kvalita je ale různá.

Tipy pro úsporu

  • Jezte tam, kde místní - Warungy a pouliční stánky nabízejí autentické jídlo za zlomek ceny turistických restaurací
  • Obědy jsou levnější než večeře - Mnoho restaurací nabízí stejné menu v poledne za nižší ceny
  • Vyzkoušejte nasi campur - "Smíšená rýže" vám umožní ochutnat mnoho různých pokrmů najednou za přijatelnou cenu
  • Pijte lokálně - Importované nápoje jsou drahé, místní čaje, káva a ovocné šťávy jsou chutné a dostupné
  • Hledejte "paket hemat" - Úsporné balíčky nebo denní menu, které nabízejí kompletní jídlo za fixní cenu
  • Vyjednávejte na trzích - U pouličních prodejců je často možné dohodnout lepší cenu, zejména pokud kupujete více položek

Restaurace na pláži, Jimbaran, Bali.jpg

Co dělat v Indonésii

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 23.6.2025