Kde se najíst na Bali
Bali není jen ostrovem překrásných pláží, chrámů a úsměvů, ale také rájem pro milovníky dobrého jídla. Tato indonéská destinace nabízí jedinečnou směsici chutí, kde se místní ingredience snoubí s vlivy z celého světa. Od pouličních stánků nabízejících lahodné satay až po luxusní restaurace s výhledem na oceán – balijská gastronomická scéna uspokojí každého gurmána.
Pokud se vám zasteskne po evropském jídle, můžete navštívit některou z mnoha restaurací. Ceny v restauracích za hlavní chod začínají na 35 000-40 000 IDR (cca 60 Kč) a v nabídce najdete většinou jak evropské, tak indonéské pokrmy.
TIP: V Kutě zajděte na mořské plody do Bamboo Corner nebo na drink a oběd na terase restaurace Sky Garden. Tady se vám bude líbit, zejména pokud máte chuť na dobré evropské jídlo a na sklenku alkoholu, který je na Bali velmi drahý. Stačí zaplatit vstupné 115 000 IDR (cca 160 Kč) a po dobu čtyř hodin zde můžete konzumovat jídlo a pití včetně alkoholu, co hrdlo ráčí. Po uplynutí času platíte jídlo na vlastní náklady, ale na velký oběd či večeři a několik drinků k tomu vám budou stanovené čtyři hodiny stačit.
Ubud
Kulturní srdce Bali je také centrem zdravého stravování a organické kuchyně. V okolních rýžových polích se pěstují čerstvé suroviny, které putují přímo na váš talíř.
- Levná volba: Warung Biah Biah – autentická balijská kuchyně za přátelské ceny v centru města
- Doporučujeme: Locavore – oceňovaná restaurace zaměřená na lokální suroviny, nutná rezervace měsíce dopředu
- Luxusní zážitek: Mozaic – gurmánská restaurace nabízející degustační menu v nádherné zahradní scenérii
Seminyak
Tato trendy oblast je domovem některých z nejlepších restaurací na ostrově. Je to místo, kde se snoubí kvalitní kuchyně s úžasným designem podniků a často i výhledem na oceán.
- Levná volba: Warung Nia – jednoduchá restaurace s výborným nasi campur (směs rýže s různými přílohami)
- Doporučujeme: Mama San – asijská fusion kuchyně v industriálním prostředí
- Luxusní zážitek: Metis – francouzsko-středomořská kuchyně s výhledem na rýžová pole
Canggu
Bývalá surfařská vesnice se proměnila v hipsterský ráj, kde najdete skvělé kavárny, zdravé bowls a mezinárodní kuchyni všeho druhu.
- Levná volba: Warung Bu Mi – rodinný podnik nabízející autentická indonéská jídla formou bufetu
- Doporučujeme: The Shady Shack – vegetariánská a veganská restaurace s kreativními pokrmy
- Luxusní zážitek: La Brisa – plážový klub s úžasným designem a mořskými plody
Jimbaran
Proslulá zátoka, kde se nachází desítky restaurací specializujících se na mořské plody servírované přímo na pláži při západu slunce.
- Doporučujeme: Menega Cafe – oblíbená restaurace s čerstvými rybami a mořskými plody
- Luxusní zážitek: Rock Bar v Ayana Resort – drinky a lehká jídla na dramatickém útesu nad oceánem
Nusa Dua
Oblast luxusních resortů nabízí také sofistikovanou gastronomickou scénu s důrazem na kvalitu a servis.
- Doporučujeme: Bumbu Bali – autentická balijská kuchyně v elegantním prostředí
- Luxusní zážitek: Kayuputi v St. Regis – přehlídka asijské kuchyně v sofistikovaném prostředí u pláže

Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Základ stravy je tvořen rýží, rýžovými nudlemi a rybami. Můžete se naprosto spolehnout, že v jakémkoliv pouličním stánku či restauraci bude na jídelníčku Nasi goreng (smažená rýže), Mie goreng (smažené rýžové nudle) s vajíčkem, zeleninou a kousky masa, nebo krevet a Nasi campur, což je od všeho trochu - rýže doplněná o různě upravenou zeleninu a tempehové placičky či tofu.
Místní kuchyně je poměrně dost pálivá, a i když není tak pestrá jako thajská či vietnamská, gurmánský zážitek tu můžete zažít ve městě Ubud. V Ubudu naleznete opravdu velké množství restaurací a každá má své zdravé speciality. Ubud je totiž mekkou veganů, vegetariánů a vyznavačů zdravého životního stylu. Na každém kroku tu potkáte restaurace zaměřené na tzv. organic/raw food.

K snídani ochutnejte banánové palačinky, dušený banán s kokosovým mlékem zvaný Kolak Pisang, v palmovém listu zabalený Bali cake nebo Terang Bulan - lívanec s čokoládou (coklat), oříšky (kacang), sezamem, kokosem a kondenzovaným mlékem (susu).
TIP: Pokud slavíte výročí nebo si chcete udělat speciální den, zajděte do unikátní restaurace La View Restaurant v Ubudu s dechberoucím výhledem a romantickou atmosférou. Levnější variantou může být Murni's warung, kde budete mít z terasy taktéž krásný výhled do zeleně.
Indonéské masité pokrmy:
- Satay – vepřové, nebo kuřecí maso napíchané na špejli s arašídovou omáčkou.
- Murtabak – smažená kapsa s vejcem, nebo masem.
- Babi Gulin – balijské národní jídlo, rýže a vepřové maso v omáčce.
- Bakso – místní masový vývar s knedlíčky. Polévku lze koupit v tradičních warunzích nebo u pouličních prodavačů s pojízdnými stánky.
Indonéská vegetariánská jídla:
- Urapan Kacang Panjang – salát z fazolových výhonků, špenátu, kokosu a chilli.
- Nasi Campur – rýže doplněná o různě upravenou zeleninu a tempehové placičky či tofu.
- Gado Gado – zeleninový salát s arašídovou omáčkou a tempehovými placičkami.
- Na dochucení jídla se často používá populární místní pálivá chilli omáčka Sambal.

Kulinářské zážitky
Bali nabízí mnohem víc než jen skvělé restaurace. Můžete se ponořit do místní gastronomie prostřednictvím kurzů vaření, návštěv trhů nebo speciálních večeří. Tyto zážitky vám umožní lépe pochopit a ocenit balijskou kuchyni i kulturu.
Kurzy vaření
Naučte se připravovat tradiční balijská jídla od zkušených místních kuchařů. Většina kurzů začíná návštěvou tradičního trhu, kde se dozvíte o lokálních ingrediencích. Poté si připravíte několik klasických pokrmů pod vedením šéfkuchaře.
Na getyourguide.com najdete širokou nabídku kurzů s recenzemi předchozích účastníků.
Večeře v rýžových polích
Zažijte večeři uprostřed svěžích zelených rýžových polí při svíčkách a pochodních. Restaurace jako Pomegranate v Ubudu nabízejí tento magický zážitek, kdy si vychutnáte tradiční pokrmy v opravdu neobyčejném prostředí.
Náš tajný tip: Vyhledejte Sari Organik v Ubudu – projdete se 20 minut rýžovými poli, než dorazíte do této organické farmy a restaurace s úžasným výhledem.

Návštěva kávové plantáže
Bali je známé produkcí výjimečné kávy Kopi Luwak, nejdražší kávy na světě. Navštivte kávovou plantáž v oblasti Kintamani, kde se dozvíte o procesu výroby kávy a ochutnáte různé druhy káv a čajů.
Preferujte farmy, které nevyužívají cibetky v klecích, ale sbírají kávová zrna přirozeně ve volné přírodě.
Jimbaran Seafood Dinner
Večeře na pláži v Jimbaranu při západu slunce patří k nejromantičtějším zážitkům na Bali. Vyberete si čerstvé mořské plody, které jsou poté grilované a servírované přímo u moře.
Co si přivézt jako kulinářský suvenýr
Chcete si část balijské kuchyně přivézt domů? Zde jsou některé trvanlivé kulinářské suvenýry, které potěší vaše chuťové buňky i po návratu:
- Kopi Luwak – Slavná (a kontroverzní) káva vyráběná z kávových zrn, které prošly trávicím traktem cibetky. Kupujte pouze eticky získanou kávu od volně žijících zvířat.
- Balijské koření – Směsi jako basa gede (základní balijské koření), sambal matah (čerstvá chilli pasta) nebo bumbu kuning (žlutá kořenící pasta).
- Arak – Tradiční balijský alkohol vyráběný z fermentované kokosové palmy nebo rýže.
- Balijský med – Zejména med z květů kafrovníku má jedinečnou chuť a léčivé vlastnosti.
- Balijská čokoláda – Místní značky jako Pod Chocolate vyrábějí vynikající čokoládu z indonéských kakaových bobů.
Události pro gurmány
Pokud plánujete cestu na Bali a jste nadšenými gurmány, zvažte načasování své cesty tak, abyste mohli navštívit některou z těchto gastronomických událostí:
Ubud Food Festival
Největší kulinářská událost v Indonésii, která se koná každoročně v dubnu nebo květnu. Třídenní festival nabízí kuchařské show, workshopy, food tours, degustace a speciální večeře připravované slavnými šéfkuchaři. Vstupné od 350 000 IDR (asi 550 Kč) za den.

Bali Vegan Festival
Obvykle se koná v říjnu v Ubudu a zaměřuje se na rostlinnou kuchyni, udržitelnost a zdravý životní styl. Nabízí workshopy, přednášky, jógové lekce a samozřejmě spoustu veganského jídla.
Nyepi Eve Festivities
Den před balijským Novým rokem (Nyepi) probíhají v mnoha vesnicích tradiční oslavy, kde můžete ochutnat speciální sváteční jídla. Datum se mění podle balijského kalendáře (obvykle v březnu).
Ceny v restauracích a jak ušetřit
Bali je levná destinace, a proto se zde dobře najíte za několik desítek korun. Teplé jídlo v běžné restauraci vás vyjde zhruba na 100 Kč.
Pokud chcete ušetřit, nejlevněji se najíte na ulici. Navštívit můžete takzvané warungy, kterých je na Bali nespočet. Jedná se o malé pojízdné stánky či menší jídelny. Za hlavní chod zde zaplatíte asi 30-40 Kč a výběr je opravdu veliký.
Pokud by se vám zastesklo po evropské kuchyni, stačí navštívit některou z větších restaurací. Mimo lokální pokrmy zde mnoho podniků nabízí i světovou kuchyni, často však s balijským nádechem.
Tipy pro úspory
- Jezte jako místní – Warungy nabízejí nejautentičtější a nejlevnější jídlo. Hledejte podniky plné místních obyvatel.
- Happy Hours – Mnoho barů a restaurací nabízí speciální ceny v určitých hodinách, často od 16:00 do 19:00.
- Obědy místo večeří – V luxusnějších restauracích je polední menu často výrazně levnější než večeře, přičemž kvalita zůstává stejná.
- All-you-can-eat buffety – Některé restaurace nabízejí neomezené bufety za fixní cenu, což může být výhodné, pokud máte velký hlad.
- Pijte vodu z velkých galónů – Místo kupování malých lahví si doplňujte svou láhev z velkých džbánů (galónů), které jsou k dispozici v mnoha ubytováních a restauracích.
- Využijte aplikace – Stáhněte si aplikace jako GoJek nebo Grab, které často nabízejí slevy na jídlo s donáškou.
