Průvodce / Asie / Indonésie / Bali / Jídlo a pití

Jídlo a pití na Bali

Kde se najíst na Bali

Balijská kuchyně nepatří mezi chuťově nejpestřejší, a proto pokud se vám zasteskne po evropském jídle, můžete navštívit nějakou z místních restaurací. Ceny v restauracích za hlavní chod začínají na 35.000-40.000 IDR (cca 70 Kč) a v nabídce mají většinou jak evropské tak indonéské pokrmy.TIP: V Kutě zajděte na mořské plody do Bamboo Corner nebo na drink a oběd na terase restaurace Sky Garden. Tady se vám bude líbit zejména pokud máte chuť na sklenku alkoholu (který je na Bali velmi drahý) a dobré evropské jídlo. Stačí zaplatit vstupné 115.000 IDR a po dobu 4 hodin zde můžete konzumovat jídlo a pití včetně alkoholu, co hrdlo ráčí. Po uplynutí času platíte jídlo na vlastní náklady. 4 hodiny je ale dostatek času na velký oběd či večeři a pár drinků k tomu.

Balijská kuchyně a co musíte ochutnat

Základ stravy je tvořen rýží, rýžovými nudlemi a rybami. Můžete se naprosto spolehnout, že v jakémkoliv pouličním stánku či restauraci bude na jídelníčku Nasi goreng (smažená rýže), Mie goreng (smažené rýžové nudle), s vajíčkem, zeleninou a kousky masa/krevet a Nasi campur, což je od všeho trochu- rýže doplněná o různě upravenou zeleninu a tempehové placičky či tofu. Místní kuchyně je poměrně dost pálivá a i když není tak pestrá jako thajská či vietnamská, gurmánský zážitek tu můžete okusit ve městě Ubud. V Ubudu naleznete opravdu velké množství restaurací a každá má své zdravé speciality. Ubud je totiž mekkou veganů, vegetariánů a vyznavačů zdravého životního stylu. Na každém kroku tu potkáte restaurace zaměřené na tzv. organic/raw food.TIP: Pokud slavíte výročí nebo si chcete udělat speciální den - zajděte do unikátní restaurace La View Restaurant v Ubudu s dechberoucím výhledem a romantickou atmosférou. Levnější variantou může být Murni's warung, kde budete mít z terasy taktéž krásný výhled do zeleně.K snídani ochutnejte banánový pančak, Kolak pisang (dušený banán s kokosovým mlékem), „bali cake“ zabalený v palmovém listu nebo Terang bulan- lívanec s čokoládou, oříšky, sezamem, kokosem,.. (ořechy-kacang, kondenzované mléko-susu, čokoláda-coklat).Indonéské masité pokrmy:Satay- vepřové nebo kuřecí maso napíchané na špejli s arašídovou omáčkou.Murtabak – smažená kapsa s vejcem nebo masem. Babi Gulin – balijké národní jídlo, rýže + vepřové maso v omáčce.Bakso – místní masový vývar s knedlíčky. Polévku lze koupit v tradičních warungách a nebo u pouličních prodavačů s pojízdnými stánky. Indonéská vegetariánská jídla:Urapan Kacang Panjang- salát z fazolových výhonků, špenátu, kokosu a chilliNasi Campur- rýže doplněná o různě upravenou zeleninu a tempehové placičky či tofuGado Gado- zeleninový salát s arašídovou omáčkou a tempeh placičkamiNa dochucení jídla je velmi populární místní pálivá chilli omáčka Sambal.

Ceny v restauracích

Bali je levná destinace, a proto se zde dobře najíte za pár korun. Teplé jídlo v běžné restauraci vás vyjde na zhruba 100 Kč.

Pokud chcete ušetřit, nejlevněji se najíte na ulici. Navštívit můžete takzvané Warungy, kterých je na Bali nespočet. Jedná se o malé pojízdné stánky či menší jídelny. Za hlavní chod zde zaplatíte mezi 30-40 Kč a výběr je opravdu veliký.

Pokud by se vám zastesklo po evropské kuchyni, stačí navštívit některou z větších restaurací. Mimo lokální pokrmy zde mnoho podniků nabízí i světovou kuchyni, často však s balijským nádechem.

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 10.5.2024