Průvodce / Afrika / Maroko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Maroku

Marocká kuchyně: Gurmánské dobrodružství všemi smysly

Marocká kuchyně patří k nejvýraznějším pokladům severní Afriky. Je to fascinující směsice arabských, berberských, středomořských a francouzských vlivů, které dohromady vytvářejí jedinečnou chuťovou symfonii. Při návštěvě Maroka rozhodně nečekejte jen tajine a kuskus – ačkoliv i tyto ikonické pokrmy vás dokážou překvapit svou různorodostí. Marocké stolování je společenskou událostí, rituálem, který probíhá pomalu a s potěšením ze sdílení.

Pokud plánujete cestu do této kouzelné země, připravte se na kulinářský zážitek, který zapojí všechny vaše smysly. Od pouličních stánků po luxusní restaurace, od slaných po sladké chutě – marocká gastronomie je nekonečným zdrojem objevování. Naše redakce pro vás připravila přehledného průvodce tím nejlepším, co marocká kuchyně nabízí.

Kde se v Maroku nejlépe najíst

Marocká gastronomie se výrazně liší region od regionu. Zatímco pobřežní oblasti vynikají v přípravě čerstvých ryb a mořských plodů, vnitrozemí se specializuje na masové pokrmy a pouštní oblasti nabízejí jednoduché, ale chutné berberské speciality. Jedno mají společné – autentičnost a respekt k tradicím, které se předávají z generace na generaci.

Marrákeš – srdce marocké gastronomie

Hlavní kulinářská scéna Maroka se nachází v Marrákeši, kde můžete ochutnat vše od pouličního jídla po sofistikované královské menu. Náměstí Jemaa el-Fna se po setmění promění v obrovskou open-air restauraci, kde desítky stánků nabízejí vše od grilovaného masa po šťavnaté ovocné šťávy.

  • Levný tip: Stánek č. 14 na Jemaa el-Fna – místními i turisty oblíbený stánek s vynikajícími grilovanými specialitami za zlomek ceny než v restauracích.
  • Doporučená volba: Le Jardin – kouzelná restaurace ukrytá v zeleném patiu uprostřed mediny, kde můžete ochutnat moderní verze tradičních pokrmů.
  • Luxusní zážitek: La Maison Arabe – legendární restaurace s tradicí od roku 1946 nabízející marocké královské menu v úchvatném prostředí.

Fez – tradice a autenticita

Starobylý Fez je považován za kulinářské hlavní město Maroka, kde se recepty předávají po staletí. Restaurace zde jsou často situovány v tradičních riádech (městských domech s vnitřním nádvořím) a nabízejí autentickou kuchyni bez moderních vlivů.

  • Levný tip: Restaurace Rcif – nenápadné místo s domácím jídlem za přívětivé ceny, které nabízí skvělý výhled na medinu.
  • Doporučená volba: Café Clock – příjemný podnik s tradiční atmosférou, kde můžete ochutnat i velbloudí burger.
  • Luxusní zážitek: Palais Faraj – restaurace s panoramatickým výhledem na medinu a vybranou marockou kuchyní.

Casablanca – mezinárodní vlivy

Jako největší město Maroka nabízí Casablanca širší spektrum gastronomických zážitků, včetně mezinárodní kuchyně a moderních fusion restaurací. Zde najdete i nejlepší mořské plody v zemi.

  • Levný tip: Sqala de la Ville – cenově dostupná restaurace v bývalém portugalském opevnění s autentickou atmosférou.
  • Doporučená volba: La Scala – restaurace specializující se na čerstvé mořské plody a ryby za rozumné ceny.
  • Luxusní zážitek: Rick's Café – inspirované filmem Casablanca, toto místo nabízí elegantní atmosféru 40. let a špičkovou kuchyni.

Essaouira – ryby a mořské plody

Toto přístavní město na pobřeží Atlantiku je rájem pro milovníky mořských plodů. Můžete zde vybírat čerstvé ryby přímo z denního úlovku a nechat si je připravit na místě.

  • Levný tip: Rybí trh u přístavu – vyberte si čerstvou rybu a nechte si ji ugrilovat přímo na místě za pár dirhamů.
  • Doporučená volba: Taros Café – restaurace s terasou nabízející výhled na oceán a skvělé rybí speciality.
  • Luxusní zážitek: L'Heure Bleue Palais – gurmánská restaurace v luxusním riádu s důrazem na lokální produkty.

Morocco_Food_Tea (1).jpg

Co musíte ochutnat

Tajine – národní poklad

Tajine je nejen název pokrmu, ale i nádoba z pálené hlíny s typickým kuželovitým víkem, ve které se jídlo pomalu dusí. Tento způsob přípravy zachovává všechny chutě a vytváří jedinečnou směs vůní. Nejpopulárnější varianty jsou s kuřecím masem a citróny, s jehněčím a sušeným ovocem nebo čistě zeleninové.

Náš tajný tip: Nejlepší tajine často najdete mimo turistické restaurace. Hledejte místa, kde jedí místní, a kde jídlo připravují ženy – tradiční strážkyně receptur.

Morocco_Food_Tajin.jpg

Kuskus – páteční tradice

Kuskus je v Maroku více než jen příloha – je to centrální prvek pátečního rodinného oběda. Připravuje se parním vařením nad masovým a zeleninovým vývarem, což mu dodává bohatou chuť. Tradičně se servíruje s dušenou zeleninou, masem a výraznou harissovou (pálivou) omáčkou.

Morocco_Food_Kuskus.jpg

Pastilla – sladko-slaná delikatesa

Tento výjimečný pokrm je ukázkou marockého kulinářského umění. Jde o křehké listové těsto plněné pikantním masem (tradičně holubím, dnes častěji kuřecím), vejci, mandlemi a posypané skořicí a cukrem. Kombinace sladkých a slaných chutí vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Morocco_Food_Pastilla.jpg

Harira – polévka s příběhem

Tato hustá polévka z rajčat, čočky, cizrny a masa je tradičním pokrmem k přerušení půstu během Ramadánu. Je mimořádně výživná a plná chuti díky směsi koření včetně zázvoru, skořice a šafránu. Podává se s datlemi a speciálními sladkými pečivými tyčinkami zvanými chebakia.

Marocké snídaně

Tradiční marocká snídaně zahrnuje několik druhů chleba, olivový olej, med, máslo, sýr a džem. Nezbytný je také sladký mátový čaj. Vyzkoušejte zejména msemen (vrstvené ploché placky) a beghrir (houbovité palačinky s medem).

Kulinářské zážitky

Marocká kuchyně není jen o jídle – je to komplexní zážitek, který zahrnuje všechny smysly. Vstupem do světa marocké gastronomie získáváte mnohem víc než jen chuťový zážitek.

Kurzy vaření

Naučit se připravovat marocké speciality přímo od místních kuchařů je jedním z nejlepších suvenýrů, které si můžete z Maroka přivézt. Kurzy vaření jsou dostupné ve všech větších městech, ale nejvíc jich najdete v Marrákeši a Fezu.

V kursech se naučíte nejen připravovat tradiční jídla, ale i vybírat správné ingredience na trhu, používat typické koření a porozumět marocké kulinářské filozofii. Většina kurzů začíná návštěvou místního trhu, kde se naučíte vybírat čerstvé potraviny a smlouvat o ceně. Zážitkové kurzy můžete zakoupit předem na getyourguide.com, což vám zaručí místo v těch nejpopulárnějších kurzech.

Pouliční jídlo a trhy

Marocké trhy (souky) jsou rájem pro milovníky jídla. Můžete zde ochutnávat za pochodu a objevovat speciality, které se v restauracích neservírují. Nezapomeňte vyzkoušet:

  • B'ssara – hutná polévka z bobů podávaná k snídani
  • Brochettes – grilované masové špízy
  • Sfenj – marocké koblihy
  • Chebakia – medové sladkosti ve tvaru květiny
  • Snail soup – polévka z hlemýžďů (pro odvážné)

Morocco_Market (4).jpg

Večeře v tradičním riádu

Riády jsou tradiční marocké domy s vnitřními zahradami, které dnes často fungují jako butikové hotely a restaurace. Večeře v takovém prostředí spojuje gastronomický zážitek s poznáváním tradiční architektury a atmosféry. Mnoho riádů nabízí formální degustační menu s několika chody, často doplněné o tradiční hudbu a břišní tanec.

Ceremonie přípravy čaje

Mátový čaj je v Maroku víc než jen nápoj – je to symbol pohostinnosti a přátelství. Tradiční příprava je sama o sobě představením, kdy se čaj nalévá z výšky do malých skleniček, aby se vytvořila charakteristická pěna. Nejlepší čaj často najdete v obyčejných domácnostech – pokud vás někdo pozve na čaj, rozhodně neodmítejte.

Morocco_Food_Tea (2).jpg

Nejlepší levné restaurace

Cestování po Maroku nemusí být drahé, zejména pokud jde o jídlo. Některé z nejlepších gastronomických zážitků můžete získat právě v levných podnicích zaměřených na místní klientelu.

V centrech měst

  • Snack Othman (Marrákeš) – nenápadná restaurace blízko Jemaa el-Fna s vynikajícími sendviči a taginy za zlomek turistických cen.
  • Chez Alami (Fez) – rodinná restaurace v medině podávající autentické domácí pokrmy.
  • Restaurant Populaire (Casablanca) – oblíbený podnik místních s denním menu za méně než 5 €.
  • Traiteur Cuisine de Terroir (Rabat) – samoobslužná restaurace s výběrem tradičních pokrmů prodávaných podle váhy.

Mimo centra měst

  • Al Mountazah (Marrákeš, Gueliz) – skvělá pekárna a bistro s výběrem sladkých i slaných specialit.
  • Restaurant du Peuple (Casablanca, Quartier des Habous) – tradiční restaurace s velkorysými porcemi za přijatelné ceny.
  • Restaurant Abou Tayssir (Essaouira, předměstí) – místo známé místním rybářům, kde podávají čerstvé ryby za minimální ceny.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pro ty, kteří chtějí zažít kvalitní marockou kuchyni, ale bez luxusních cen, existuje zlatá střední cesta. Tyto restaurace nabízejí výbornou kvalitu za rozumné ceny.

V centrech měst

  • Le Jardin Secret (Marrákeš) – klidná zahradní restaurace s výběrem klasických marockých pokrmů a osvěžujících nápojů.
  • Dar Hatim (Fez) – rodinný podnik servírující domácí speciality v autentickém riádu.
  • La Sqala (Casablanca) – restaurace v bývalém opevnění s příjemnou atmosférou a výbornou kuchyní.
  • Dar Naji (Rabat) – stylová restaurace s tradičním interiérem a pečlivě připravovanými pokrmy.

Mimo centra měst

  • L'Oliveraie (Marrákeš, Palmerie) – restaurace s výhledem na olivový háj nabízející fusion kuchyni.
  • Le Relais de Paris (Casablanca, Ain Diab) – francouzsko-marocká kuchyně v příjemném prostředí u pobřeží.
  • Ocean Vagabond (Essaouira, pláž) – plážová restaurace s výborným výběrem ryb a mezinárodních pokrmů.

Nejlepší luxusní restaurace

Pro výjimečné příležitosti nebo pokud hledáte to nejlepší, co marocká gastronomie nabízí, jsou tyto restaurace tou správnou volbou. Očekávejte špičkovou kuchyni, skvělý servis a nezapomenutelnou atmosféru.

V centrech měst

  • La Grande Table Marocaine (Marrákeš) – pod vedením oceněného šéfkuchaře Yannicka Alléna nabízí tato restaurace v Royal Mansour moderní pohled na marockou kuchyni.
  • Nur (Fez) – inovativní restaurace vedená šéfkuchařkou Najat Kaanache, bývalou kuchařkou z El Bulli, která kombinuje marocké ingredience s moderními technikami.
  • Le Cabestan (Casablanca) – ikonická restaurace s výhledem na oceán specializující se na mořské plody a francouzsko-marockou kuchyni.
  • Dinarjat (Rabat) – skrytý klenot v medině nabízející královské menu v historickém prostředí.

Mimo centra měst

  • Amanjena (Marrákeš, Palmeraie) – exkluzivní resort s restaurací nabízející rafinovanou marockou i mezinárodní kuchyni.
  • Villa Blanca (Casablanca, Ain Diab) – přímořská restaurace s moderní atmosférou a středomořskou kuchyní.
  • Heure Bleue Palais (Essaouira) – sofistikovaná restaurace v luxusním hotelu kombinující marocké a francouzské vlivy.

Události pro gurmány

Marocký kalendář je plný svátků a událostí spojených s jídlem, které stojí za to navštívit. Tyto události vám umožní ochutnat sezonní speciality a zažít atmosféru místních oslav.

Ramadán

Ačkoliv je Ramadán postním měsícem, paradoxně jde o jedno z nejlepších období pro ochutnávání marocké kuchyně. Po západu slunce se města probouzejí k životu a ulice se plní stánky s speciálními ramadánovými pokrmy. Tradiční přerušení půstu (iftar) začíná datlemi a harira polévkou, následovanou bohatou hostinou. Pokud vás místní pozvou na iftar, považujte to za velkou čest.

Festival růží v Kelaa M'Gouna

Každý květen se v údolí Dades koná festival na počest sklizně růží. Kromě oslav a průvodů můžete ochutnat speciality s růžovou vodou – od desertů až po speciální čaje a nápoje.

Eid al-Adha

Tento důležitý muslimský svátek je spojen s tradičními jídly z jehněčího masa. Pokud máte možnost, ochutnání pokrmů připravovaných během tohoto svátku vám poskytne autentický vhled do marocké kultury.

Festival datlí v Erfoudu

Tato třídenní oslava sklizně datlí v oáze Tafilalet nabízí nejen ochutnávky různých druhů datlí, ale i tradiční berberské pokrmy, které jinde v Maroku těžko najdete.

Morocco_Food_Dates.jpg

Ceny a jak ušetřit

Marocká gastronomická scéna nabízí něco pro každý rozpočet. Od pouličních stánků po luxusní restaurace, vždy najdete způsob, jak si vychutnat místní kuchyni za cenu, která vám vyhovuje.

Průměrné ceny

  • Pouliční jídlo: 10-30 MAD (1-3 €)
  • Jídlo v běžné restauraci: 50-100 MAD (5-10 €)
  • Oběd/večeře ve středně drahé restauraci: 150-250 MAD (15-25 €)
  • Degustační menu v luxusní restauraci: 400+ MAD (40+ €)
  • Nápoje: Mátový čaj 10-20 MAD (1-2 €), Voda 5-10 MAD (0,5-1 €)

Tipy, jak ušetřit

  • Jezte jako místní: Restaurace zaměřené na turisty jsou výrazně dražší a často méně autentické. Hledejte místa, kde jí místní obyvatelé.
  • Využijte obědy místo večeří: Mnoho restaurací nabízí stejné menu k obědu za nižší ceny.
  • Zkuste pevné menu: Výhodné jsou nabídky "menu du jour", které zahrnují několik chodů za pevnou cenu.
  • Smlouvejte na trzích: U pouličních prodejců a na trzích je smlouvání očekáváno.
  • Obědvejte v rámci dne výletu: Pokud si rezervujete výlet přes getyourguide.com, často je v ceně zahrnutý i tradiční oběd.

Náš tajný tip: Malé lokální pekárny nabízejí skvělé občerstvení za zlomek ceny restaurací. Vyzkoušejte různé druhy marocké "pizzy" zvané msemen nebo marocké sendviče, které vás zasytí za méně než 2 €.

Kde najdete více informací

Nejčastější dotazy

Je bezpečné jíst pouliční jídlo v Maroku?

Většinou ano, ale buďte opatrní. Vybírejte stánky, kde jí místní lidé a kde je vidět, že jídlo se připravuje čerstvé. Vyhněte se syrovému masu a neošetřené vodě. Nejlepší je jíst na místech, kde vidíte vysokou "obrátkovost" jídla – to znamená, že je čerstvé.

Jaké je běžné spropitné v marockých restauracích?

V běžných restauracích je vhodné nechat 5-10% z účtu jako spropitné, pokud nejsou poplatky za služby již zahrnuty. V luxusnějších podnicích se očekává 10-15%. V pouličních stáncích se spropitné běžně nedává.

Je marocká kuchyně hodně pálivá?

Překvapivě ne. Na rozdíl od jiných severoafrických kuchyní, marocké pokrmy jsou spíše aromatické než pálivé. Používá se mnoho koření (skořice, kmín, koriandr), ale jen málo pálivých papriček. Pokud máte rádi ostré, požádejte o harissa omáčku, kterou si můžete přidat podle chuti.

Mohu v Maroku pít alkohol?

Ano, přestože Maroko je muslimská země, alkohol je dostupný v hotelech, barech a některých restauracích zaměřených na turisty. Mějte však na paměti, že veřejná konzumace alkoholu je společensky nepřijatelná, zvláště během Ramadánu.

Existují nějaké marocké pokrmy pro vegetariány?

Ano, mnoho! Zkuste zeleninový tajine, berberskou omeletu, zaalouk (lilkový salát), nebo maakouda (bramborové placičky). Při objednávání vždy zdůrazněte, že jste vegetarián/ka, protože některé zdánlivě vegetariánské pokrmy mohou obsahovat malé množství masa pro chuť.

Kdy se v Maroku obědvá a večeří?

Maročané obvykle obědvají mezi 12:30 a 14:30, zatímco večeře začíná pozdě, často až po 20:00. Mnohé restaurace zaměřené na turisty však mají flexibilnější hodiny.

Je v marockých restauracích nutná rezervace?

V populárních a luxusních restauracích, zvláště v turistických oblastech, je rezervace důrazně doporučena. V běžných restauracích to často není nutné, ale během hlavní turistické sezóny je vždy lepší si místo zarezervovat.

Je pravda, že se v Maroku jí rukama?

Ano, v tradičních restauracích se mnoho pokrmů konzumuje pravou rukou (levá ruka je v muslimské kultuře považována za nečistou). Před jídlem vám přinesou misku s vodou na umytí rukou. Pokud vám to není příjemné, můžete požádat o příbor, což je v turistických oblastech běžné.

Co je typický marocký dezert?

Populární dezerty zahrnují pastilla au lait (sladké listové těsto s krémem), seffa (sladký kuskus s rozinkami a skořicí), různé druhy sladkých briouats (plněné taštičky) a samozřejmě čerstvé ovoce. Neopomeňte také zkusit marocké sladkosti s medem jako chebakia nebo ghriba.

Je pitná voda z kohoutku v Maroku bezpečná?

Ve větších městech je voda z kohoutku obvykle bezpečná, ale pro turisty doporučujeme pít balenou vodu, která je široce dostupná a levná. V restauracích vždy žádejte o balenou vodu. Led v nápojích je většinou připravován z balené nebo převařené vody.

Co dělat v Maroku

Aktualizováno: 2.10.2025