Travel guide / Evropa / Švýcarsko / Basilej / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Basileji

Kde se najíst v Basileji

Basilej nabízí to nejlepší z gastronomie tří zemí - švýcarské tradice se zde mísí s německou důkladností a francouzskou elegancí. Toto neobyčejné město na Rýnu je rájem pro gurmány, kteří touží objevovat autentické chutě v neobyčejném prostředí. Tradiční švýcarská kuchyně je základem místní gastronomické scény, ale vzhledem k poloze města na hranici tří států se zde setkáte i s výraznými vlivy francouzské a německé kuchyně.

Basilej je kompaktní město rozdělené Rýnem na dvě části - Grossbasel (Velká Basilej) a Kleinbasel (Malá Basilej). Zatímco v historickém centru Grossbasel najdete elegantní restaurace a tradiční podniky s bohatou historií, čtvrť Kleinbasel nabízí modernější a mezinárodní kuchyni v hip podnicích. Pro ty, kdo hledají autentický švýcarský gastronomický zážitek, doporučujeme prozkoumat oblast kolem náměstí Marktplatz a katedrály, kde se nachází několik tradičních restaurací servírujících místní speciality.

K velmi dobře hodnoceným podnikům se řadí:

restaurace, švýcarsko.jpg

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

Basilej nabízí bohatou kulinářskou scénu, kde se prolínají švýcarské a francouzské vlivy. Určitě vyzkoušejte:

  • Basler Läckerli: Tradiční perníčky s medem, mandlemi a kandovaným ovocem.
  • Rösti: Křupavé bramborové placky často podávané se sýrem nebo slaninou.
  • Fondue: Rozpuštěný sýr podávaný s chlebem k namáčení.

Fondue

  • Magenbrot: Druh měkkého glazovaného perníčku. Tato basilejská klasika získala svůj název díky přísadám, jako je hřebíček, skořice, badyán a muškátový květ, které napomáhají trávení ("Magenbrot" se doslova překládá jako "žaludeční chléb").
  • Rosekiechli: Tyto malé koláčky ve tvaru růží posypané moučkovým cukrem jsou již stovky let oblíbenou součástí basilejských podzimních trhů. Dodnes se čerstvě připravují ve stáncích na Petersplatz a Barfüsserplatz.
  • Raclette: Roztavený sýr servírovaný s bramborami a nakládanou zeleninou.
  • Fastenwähe: Pečivo podobné preclíkům, posypané kmínem. Od poloviny ledna do Velikonoc je seženete v basilejských pekárnách.
  • Käsewähe - slaný koláč plněný sýrem, podobný quiche.
  • Basler Mehlsuppe - tradiční moučná polévka s chutí praženého másla, která se tradičně podává během karnevalu Fasnacht.
  • Saisonnale Messe - sezónní jablečný koláč s mandlovou náplní.

Kulinářské zážitky

Basilej nenabízí jen dobré jídlo v restauracích, ale i množství gastronomických zážitků, které vám pomohou lépe poznat místní kulturu a tradice.

Procházka po potravinových trzích

Basilej má několik vynikajících trhů, kde můžete nakoupit čerstvé místní produkty a speciality. Nejznámější je Marktplatz, kde se koná každodenní trh (kromě neděle). V sobotu navštivte větší Petersplatz s organickými produkty a specialitami od místních výrobců.

Stadtmarkt market, Basilej.jpg

Degustace švýcarské čokolády

Švýcarsko je známé svou čokoládou a Basilej není výjimkou. Navštivte rodinnou čokoládovnu Läderach, kde můžete sledovat výrobu a ochutnat čerstvé pralinky, nebo obchod Xocolatl pro výběr pečlivě vyrobených čokoládových specialit.

Pro kompletní zážitek si můžete zarezervovat specializovanou čokoládovou prohlídku města na getyourguide.com.

Čokoláda.jpg

Vinná cesta údolím Rýna

Z Basileje se snadno dostanete do vinařských oblastí v údolí Rýna. Zorganizujte si výlet do blízkých vinic v regionu Markgräflerland v Německu nebo oblasti Alsace ve Francii, kde můžete ochutnat vynikající vína a místní speciality.

Prohlídky vinařství s průvodcem můžete najít na getyourguide.com.

Nejlepší levné restaurace

I když Švýcarsko není známé jako levná destinace, v Basileji existují místa, kde se najíte dobře a za rozumnou cenu.

V centru

  • Fischerstube - místní pivovar a restaurace s tradičními jídly za přijatelné ceny.
  • Coop Restaurant - samoobslužná restaurace v nákupním centru s denní nabídkou za příznivé ceny.

Mimo centrum

  • Chez Jeannot - francouzsko-alžírská restaurace v Kleinbasel s vynikajícím kuskusem a dalšími severoafrickými specialitami.
  • Happy wok - asijské bistro se systémem all-you-can-eat, kde si vyberete suroviny a kuchaři vám je připraví přímo před vámi.
  • Klara Food Court - moderní food hall s mezinárodní nabídkou od různých prodejců.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Tyto restaurace nabízejí vynikající jídlo za ceny, které jsou na švýcarské poměry přijatelné.

V centru

  • Gifthüttli - tradiční basilejská restaurace s rustikálním interiérem, známá svými velkými porcemi a kvalitním masem.
  • Brötli-Bar v Terrace Restaurant - restaurace známá svými otevřenými sendviči (brötli) s různými náplněmi.
  • Walliser Kanne - restaurace specializující se na raclette a fondue za rozumné ceny.

Mimo centrum

  • Kohlmanns - moderní restaurace v blízkosti nádraží používající sezónní a lokální produkty.
  • Gasthaus zum Goldenen Sternen - nejstarší hostinec v Basileji (od roku 1412) s krásnou terasou a kvalitní regionální kuchyní.

Nejlepší luxusní restaurace

Pro ty, kdo hledají mimořádný gastronomický zážitek, nabízí Basilej několik restaurací nejvyšší úrovně.

V centru

  • Cheval Blanc - dvě michelinské hvězdy, francouzská haute cuisine pod vedením šéfkuchaře Petera Knogl v luxusním hotelu Les Trois Rois.
  • Bel Étage - elegantní restaurace v hotelu Der Teufelhof Basel, kde se snoubí umění a gastronomie.
  • Atelier im Teufelhof - moderní švýcarská kuchyně s inovativním přístupem v historické budově.

Mimo centrum

  • Stucki by Tanja Grandits - dvě michelinské hvězdy, restaurace, kde šéfkuchařka Tanja Grandits experimentuje s chutěmi a barvami v elegantním prostředí.
  • Matisse - středomořská kuchyně s důrazem na čerstvé ryby a mořské plody v elegantním prostředí.
  • Noohn - asijská fusion kuchyně v designových prostorách s krásnou střešní terasou.

Události pro gurmány

Basilej hostí během roku několik gastronomických událostí, které stojí za návštěvu:

  • Basler Weinmesse (Basilejský vinný veletrh) - každoroční akce konající se na konci října/začátku listopadu, kde můžete ochutnat vína od více než 100 vinařů.
  • Basler Herbstmesse (Basilejský podzimní veletrh) - nejstarší a největší veletrh ve Švýcarsku (od roku 1471), který kromě atrakcí nabízí i tradiční sladkosti a speciality.
  • Basler Fasnacht (Basilejský karneval) - i když je primárně kulturní událostí, karneval je spojen s jedinečnými pokrmy jako Mehlsuppe (moučná polévka) a Ziibelewaie (cibulový koláč).
  • Basilejské vánoční trhy - v prosinci se na Barfüsserplatz a Münsterplatz konají tradiční vánoční trhy, kde můžete ochutnat raclette, fondue, horké kaštany a Glühwein (svařené víno).

basilej, vánoce.jpg

Ceny v restauracích a jak ušetřit

Stravování v Basileji může být nákladnější. Průměrné ceny:

  • Levná restaurace: 25-35 CHF (650-900 CZK) za jídlo.
  • Střední kategorie: 40-60 CHF (1 000-1 500 CZK) za tříchodové menu.
  • Luxusní restaurace: 80 CHF (2 000 CZK) a více za osobu.

Pivo stojí kolem 6-8 CHF (150-200 CZK), nealkoholický nápoj 4-6 CHF (100-150 CZK).

Jak ušetřit:

  • Využijte polední menu (Tagesmenu), které nabízí mnoho restaurací za cenu kolem 20-25 CHF včetně polévky nebo salátu.
  • Nakupte si jídlo v supermarketech jako Coop, Migros nebo Denner a uspořádejte piknik u Rýna nebo v některém z městských parků.
  • Sbírejte body v programech supermarketů Coop (Supercard) nebo Migros (Cumulus), které vám přinesou slevy.
  • Vyzvedněte si zdarma BaselCard, kterou dostanete při ubytování v hotelu - nabízí slevy v některých restauracích.
  • V létě zkuste navštívit některou z "Buvetten" - sezónních občerstvení podél Rýna s příjemnými cenami.
  • Využijte aplikaci Too Good To Go, která nabízí nevyprodané jídlo z restaurací za zlomek původní ceny.
This article was written for you by:
Updated: 22.5.2025