Kde se najíst v Basileji
Basilej nabízí to nejlepší z gastronomie tří zemí - švýcarské tradice se zde mísí s německou důkladností a francouzskou elegancí. Toto neobyčejné město na Rýnu je rájem pro gurmány, kteří touží objevovat autentické chutě v neobyčejném prostředí. Tradiční švýcarská kuchyně je základem místní gastronomické scény, ale vzhledem k poloze města na hranici tří států se zde setkáte i s výraznými vlivy francouzské a německé kuchyně.
Basilej je kompaktní město rozdělené Rýnem na dvě části - Grossbasel (Velká Basilej) a Kleinbasel (Malá Basilej). Zatímco v historickém centru Grossbasel najdete elegantní restaurace a tradiční podniky s bohatou historií, čtvrť Kleinbasel nabízí modernější a mezinárodní kuchyni v hip podnicích. Pro ty, kdo hledají autentický švýcarský gastronomický zážitek, doporučujeme prozkoumat oblast kolem náměstí Marktplatz a katedrály, kde se nachází několik tradičních restaurací servírujících místní speciality.
K velmi dobře hodnoceným podnikům se řadí:
- Nomad Eatery (restaurace, vhodné i pro snídani)
- Mystifry (pekárna)
- Krafft (hotelová restaurace přímo u řeky)
- Astro Fries (burgery a hranolky)
- Cheval Blanc (hotelová restaurace se 3 michelinskými hvězdami)
- La Manufacture - Elisabethen (skvělá volba pro brunch)
- Cafe Frühling (kavárna)

Národní kuchyně a co musíte ochutnat
Basilej nabízí bohatou kulinářskou scénu, kde se prolínají švýcarské a francouzské vlivy. Určitě vyzkoušejte:
- Basler Läckerli: Tradiční perníčky s medem, mandlemi a kandovaným ovocem.
- Rösti: Křupavé bramborové placky často podávané se sýrem nebo slaninou.
- Fondue: Rozpuštěný sýr podávaný s chlebem k namáčení.

- Magenbrot: Druh měkkého glazovaného perníčku. Tato basilejská klasika získala svůj název díky přísadám, jako je hřebíček, skořice, badyán a muškátový květ, které napomáhají trávení ("Magenbrot" se doslova překládá jako "žaludeční chléb").
- Rosekiechli: Tyto malé koláčky ve tvaru růží posypané moučkovým cukrem jsou již stovky let oblíbenou součástí basilejských podzimních trhů. Dodnes se čerstvě připravují ve stáncích na Petersplatz a Barfüsserplatz.
- Raclette: Roztavený sýr servírovaný s bramborami a nakládanou zeleninou.
- Fastenwähe: Pečivo podobné preclíkům, posypané kmínem. Od poloviny ledna do Velikonoc je seženete v basilejských pekárnách.
- Käsewähe - slaný koláč plněný sýrem, podobný quiche.
- Basler Mehlsuppe - tradiční moučná polévka s chutí praženého másla, která se tradičně podává během karnevalu Fasnacht.
- Saisonnale Messe - sezónní jablečný koláč s mandlovou náplní.
Kulinářské zážitky
Basilej nenabízí jen dobré jídlo v restauracích, ale i množství gastronomických zážitků, které vám pomohou lépe poznat místní kulturu a tradice.
Procházka po potravinových trzích
Basilej má několik vynikajících trhů, kde můžete nakoupit čerstvé místní produkty a speciality. Nejznámější je Marktplatz, kde se koná každodenní trh (kromě neděle). V sobotu navštivte větší Petersplatz s organickými produkty a specialitami od místních výrobců.

Degustace švýcarské čokolády
Švýcarsko je známé svou čokoládou a Basilej není výjimkou. Navštivte rodinnou čokoládovnu Läderach, kde můžete sledovat výrobu a ochutnat čerstvé pralinky, nebo obchod Xocolatl pro výběr pečlivě vyrobených čokoládových specialit.
Pro kompletní zážitek si můžete zarezervovat specializovanou čokoládovou prohlídku města na getyourguide.com.
Vinná cesta údolím Rýna
Z Basileje se snadno dostanete do vinařských oblastí v údolí Rýna. Zorganizujte si výlet do blízkých vinic v regionu Markgräflerland v Německu nebo oblasti Alsace ve Francii, kde můžete ochutnat vynikající vína a místní speciality.
Prohlídky vinařství s průvodcem můžete najít na getyourguide.com.
Nejlepší levné restaurace
I když Švýcarsko není známé jako levná destinace, v Basileji existují místa, kde se najíte dobře a za rozumnou cenu.
V centru
- Fischerstube - místní pivovar a restaurace s tradičními jídly za přijatelné ceny.
- Coop Restaurant - samoobslužná restaurace v nákupním centru s denní nabídkou za příznivé ceny.
Mimo centrum
- Chez Jeannot - francouzsko-alžírská restaurace v Kleinbasel s vynikajícím kuskusem a dalšími severoafrickými specialitami.
- Happy wok - asijské bistro se systémem all-you-can-eat, kde si vyberete suroviny a kuchaři vám je připraví přímo před vámi.
- Klara Food Court - moderní food hall s mezinárodní nabídkou od různých prodejců.
Nejlepší poměr cena/kvalita
Tyto restaurace nabízejí vynikající jídlo za ceny, které jsou na švýcarské poměry přijatelné.
V centru
- Gifthüttli - tradiční basilejská restaurace s rustikálním interiérem, známá svými velkými porcemi a kvalitním masem.
- Brötli-Bar v Terrace Restaurant - restaurace známá svými otevřenými sendviči (brötli) s různými náplněmi.
- Walliser Kanne - restaurace specializující se na raclette a fondue za rozumné ceny.
Mimo centrum
- Kohlmanns - moderní restaurace v blízkosti nádraží používající sezónní a lokální produkty.
- Gasthaus zum Goldenen Sternen - nejstarší hostinec v Basileji (od roku 1412) s krásnou terasou a kvalitní regionální kuchyní.
Nejlepší luxusní restaurace
Pro ty, kdo hledají mimořádný gastronomický zážitek, nabízí Basilej několik restaurací nejvyšší úrovně.
V centru
- Cheval Blanc - dvě michelinské hvězdy, francouzská haute cuisine pod vedením šéfkuchaře Petera Knogl v luxusním hotelu Les Trois Rois.
- Bel Étage - elegantní restaurace v hotelu Der Teufelhof Basel, kde se snoubí umění a gastronomie.
- Atelier im Teufelhof - moderní švýcarská kuchyně s inovativním přístupem v historické budově.
Mimo centrum
- Stucki by Tanja Grandits - dvě michelinské hvězdy, restaurace, kde šéfkuchařka Tanja Grandits experimentuje s chutěmi a barvami v elegantním prostředí.
- Matisse - středomořská kuchyně s důrazem na čerstvé ryby a mořské plody v elegantním prostředí.
- Noohn - asijská fusion kuchyně v designových prostorách s krásnou střešní terasou.
Události pro gurmány
Basilej hostí během roku několik gastronomických událostí, které stojí za návštěvu:
- Basler Weinmesse (Basilejský vinný veletrh) - každoroční akce konající se na konci října/začátku listopadu, kde můžete ochutnat vína od více než 100 vinařů.
- Basler Herbstmesse (Basilejský podzimní veletrh) - nejstarší a největší veletrh ve Švýcarsku (od roku 1471), který kromě atrakcí nabízí i tradiční sladkosti a speciality.
- Basler Fasnacht (Basilejský karneval) - i když je primárně kulturní událostí, karneval je spojen s jedinečnými pokrmy jako Mehlsuppe (moučná polévka) a Ziibelewaie (cibulový koláč).
- Basilejské vánoční trhy - v prosinci se na Barfüsserplatz a Münsterplatz konají tradiční vánoční trhy, kde můžete ochutnat raclette, fondue, horké kaštany a Glühwein (svařené víno).

Ceny v restauracích a jak ušetřit
Stravování v Basileji může být nákladnější. Průměrné ceny:
- Levná restaurace: 25-35 CHF (650-900 CZK) za jídlo.
- Střední kategorie: 40-60 CHF (1 000-1 500 CZK) za tříchodové menu.
- Luxusní restaurace: 80 CHF (2 000 CZK) a více za osobu.
Pivo stojí kolem 6-8 CHF (150-200 CZK), nealkoholický nápoj 4-6 CHF (100-150 CZK).
Jak ušetřit:
- Využijte polední menu (Tagesmenu), které nabízí mnoho restaurací za cenu kolem 20-25 CHF včetně polévky nebo salátu.
- Nakupte si jídlo v supermarketech jako Coop, Migros nebo Denner a uspořádejte piknik u Rýna nebo v některém z městských parků.
- Sbírejte body v programech supermarketů Coop (Supercard) nebo Migros (Cumulus), které vám přinesou slevy.
- Vyzvedněte si zdarma BaselCard, kterou dostanete při ubytování v hotelu - nabízí slevy v některých restauracích.
- V létě zkuste navštívit některou z "Buvetten" - sezónních občerstvení podél Rýna s příjemnými cenami.
- Využijte aplikaci Too Good To Go, která nabízí nevyprodané jídlo z restaurací za zlomek původní ceny.

