Jídlo a pití v Ibiza

Kde se najíst na Ibize

Ibiza možná proslula jako párty destinace, ale její gastronomická scéna si zaslouží stejnou pozornost jako její noční kluby. Tradiční ibizská kuchyně kombinuje středomořské vlivy s jedinečnými balearskými prvky a v posledních letech se ostrov stal domovem mnoha inovativních šéfkuchařů. 

Místní kuchyně staví na čerstvých surovinách jako jsou ryby a mořské plody, panenský olivový olej, aromatické bylinky a lokální zelenina. Tradiční pokrmy jsou jednoduché, ale plné chuti – a nejlepší restaurace dokáží tyto základní principy povznést na uměleckou úroveň. Nezapomeňte, že na Ibize se večeří pozdě – místní začínají obvykle kolem 21:00 nebo 22:00, a v hlavní sezóně je u oblíbených podniků nutná rezervace.

Mezi nejlépe hodnocené restaurace servírující tradiční kuchyni patří například The Boat House (Sant Vicent de sa Cala) nebo Caos Ibiza (Santa Eulalia del Río). Pokud na Ibizu míříte mimo hlavní sezonu, doporučujeme si ověřit otevírací dobu. 

I Ibiza má jedno prvenství, co se gastronomie týče. Najdete zde totiž nejdražší restauraci na světe. Restauraci Sublimotion v  Sant Josep de sa Talaia provozuje 2hvězdičkový michelinský šéfkuchař Paco Roncero, který při vaření využívá molekulární gastronomii. Průměrná cena za jídlo se zde pohybuje okolo 1 900 EUR. 

ulice, restaurace, ibiza.jpg

Ibiza Town (Eivissa)

Hlavní město ostrova kombinuje kosmopolitní atmosféru s historickým šarmem. V uličkách starého města Dalt Vila najdete množství autentických restaurací s výhledem na přístav.

  • Levná volba: La Cava je oblíbená tapas restaurace s příjemnou atmosférou a velkým výběrem španělských vín. Překvapivě přijatelné ceny vzhledem k lokalitě.
  • Luxusní zážitek: La Gaia v hotelu Ibiza Gran Hotel kombinuje japonskou a středomořskou kuchyni v konceptu nazvaném "Japeruvian". Šéfkuchař Óscar Molina zde získal michelinskou hvězdu za své inovativní kreace.

Santa Eulalia

Tato oblast je považována za gastronomické centrum ostrova s množstvím kvalitních restaurací a klidnější atmosférou než v západní části Ibizy.

  • Levná volba: Café Bondi nabízí zdravé snídaně a obědy s množstvím vegetariánských a veganských opcí. Skvělá místo pro brunch s výhledem na moře.
  • Doporučený podnik: Es Terral servíruje kreativní tapas a středomořská jídla z místních surovin. Jejich paella je vyhlášená po celém ostrově.
  • Luxusní zážitek: Restaurante Amante postavená na útesu s výhledem na zátoku Sol d'en Serra nabízí sofistikovanou středomořskou kuchyni v jedné z nejromantičtějších lokalit na ostrově.

San Antonio

Přestože je známé svým nočním životem, San Antonio v posledních letech prošlo gastronomickou renesancí a nabízí stále kvalitnější restaurace.

  • Levná volba: Rita's Cantina nabízí mexické speciality a koktejly za přijatelné ceny – skvělá alternativa k dražším podnikům v okolí Sunset Strip.
  • Doporučený podnik: Relish kombinuje středomořskou a asijskou kuchyni v elegantním prostředí s výhledem na přístav. Jejich mořské plody jsou vždy čerstvé a skvěle připravené.
  • Luxusní zážitek: Hostal La Torre nabízí nejen jedny z nejlepších západů slunce na ostrově, ale také vynikající gastronomii v romantickém prostředí.

Venkovské oblasti

Vnitrozemí Ibizy skrývá některé z nejautentičtějších kulinářských zážitků. Restaurace jsou často umístěny na tradičních farmách (fincas) a nabízejí skutečně lokální pokrmy.

  • Náš tajný tip: La Paloma v San Lorenzo je kouzelná restaurace v zahradě, která servíruje organická jídla z vlastní produkce. Večeře pod hvězdami mezi citronovníky zde patří k nezapomenutelným zážitkům.
  • Doporučený podnik: Can Domo kombinuje vlastní organickou zahradu s kreativní kuchyní a vlastní produkcí olivového oleje. Restaurace se nachází na farmě z 17. století.
  • Luxusní zážitek: Es Ventall v San Antonio je tradiční rodinná restaurace, která získala uznání za svou dokonalou interpretaci klasické ibizské kuchyně. Jejich sofritové pokrmy podle receptů předávaných generacemi stojí za to vyhledat.

restaurace, ibiza.jpg

Národní kuchyně a co musíte ochutnat

Tradiční kuchyně je velmi jednoduchá a zahrnuje i typické španělské speciality. Využívá suroviny, které jsou dobře dostupné a patří mezi ně ryby, mořské plody, maso, olivový olej, ovoce, víno i mandle. Z bylinek se na dochucování používá anýz, šafrán, skořice nebo máta.

K snídani můžete ochutnat tortilla espanola, což je bramborová omeleta s vejci, tradiční chléb s česnekovou pastou alioli nebo třeba slaný koláč. Mezi oblíbené polévky patří sopa marinera a sopa pescado, jejíž hlavními ingrediencemi jsou mořské plody. Ve Španělsku nezapomeňte ochutnat i tradiční studenou polévku gazpacho

Malloca_Food Gazpacho.jpg

Z hlavních chodů určitě vyzkoušejte španělskou paellu nebo její obdobu arroz de marinera. Tento pokrm se připravuje z rýže, mořských plodů nebo masa, koření a zeleniny. Ochutnat můžete i sofrit pagès, typický farmářský pokrm "z jednoho hrnce". V hrnci se pomalu dusí několik druhů masa, brambory, česnek a šafrán. Místní specialitou je i borrida de rajada, kousky rejnoka s česnekovou omáčkou a mandlemi. 

Večeře s paella

Můžete vyzkoušet i tradiční španělské dezerty, jako například flaó, koláč ze smetanového sýra s mátou a anýzem. Nenechte si ujít ani koláčky z mandlí magdalenas de almendras, buñuelos - smažené koblihy ve tvaru kroužků a typické španělské churros. 

Z nápojů jsou velmi oblíbené bylinkové likéry, mezi které patří Hierbas Ibicencas (s chutí po anýzu), Frígola (příchuť tymiánu) nebo Palo (hořký likér z chinovníku). Uniknout by vám neměla ani typická španělská sangría nebo místní vína Vins de la terra Eivissa. Pokud jste spíše pivaři, ochutnejte španělské pivo Estrella nebo San Miguel

Červené a bílé víno sangria,

Kulinářské zážitky

Kromě klasických restaurací nabízí Ibiza řadu speciálních gastronomických zážitků, které vám umožní objevit ostrov z jiné perspektivy a dozvědět se více o místní kuchyni a tradicích.

Gastronomické túry

Poznávání ostrova skrze jeho kuchyni je jedním z nejlepších způsobů, jak pochopit místní kulturu. Různé společnosti nabízejí gastronomické túry, které vás zavedou od vinařství až po tradiční výrobny olivového oleje.

Na getyourguide.com můžete rezervovat túru s průvodcem, která zahrnuje návštěvy místních trhů, ochutnávky tapas a seznámení s výrobou tradičních ibizských produktů. Tyto túry obvykle vedou místní znalci gastronomie, kteří vám mohou odhalit skryté kulinářské poklady ostrova.

trh, jídlo.jpg

Kurzy vaření

Naučit se připravovat tradiční ibizské pokrmy je skvělý suvenýr, který si můžete odvézt domů. Několik restaurací a usedlostí nabízí kurzy vaření, kde se naučíte připravovat klasické pokrmy jako bullit de peix nebo sofrit pagès.

Oblíbené jsou zejména kurzy v Can Musón, kde se učí v autentickém venkovském prostředí s důrazem na sezónní a lokální ingredience.

Farm-to-table večeře

Zážitkem je také večeře přímo na farmě, kde se pěstují suroviny pro vaše jídlo. Farmy jako Terra Masia nebo La Granja organizují speciální večeře pod širým nebem, kde můžete ochutnat čerstvé produkty v jejich přirozeném prostředí.

Návštěva vinařství

Ibiza má rostoucí vinařský průmysl a návštěva místního vinařství jako Can Rich nebo Ibizkus je skvělým způsobem, jak ochutnat lokální vína a dozvědět se o specifických podmínkách, které ovlivňují jejich chuť. Mnoho vinařství nabízí prohlídky s degustací a některá pořádají i speciální večeře mezi vinicemi.

víno a přátelé, ostatní.jpg

Události pro gurmány

Ibiza hostí během roku několik gastronomických událostí, které stojí za návštěvu, pokud máte rádi dobré jídlo a chcete objevit místní kulinářskou kulturu do hloubky.

  • Ibiza Sabor – gastronomický festival konaný dvakrát ročně (na jaře a na podzim), kdy desítky restaurací nabízejí speciální menu za fixní cenu, která představují to nejlepší z místní sezónní kuchyně.
  • Restaurační týden v Santa Eulalia – každoroční událost, při níž restaurace v této oblasti nabízejí speciální menu za zvýhodněné ceny. Skvělá příležitost vyzkoušet podniky, které by jinak mohly být nad váš rozpočet.
  • Fira de la Gamba (Krevetový festival) – každoroční oslava tohoto oblíbeného mořského plodu konaná v přístavu Sant Antoni. Místní restaurace připravují krevetová jídla všeho druhu.
  • Ibiza Wine Festival – představuje vína z místních vinařství, často doprovázené degustačními menu a živou hudbou.
  • Festes de la Terra – tradiční letní slavnosti, během nichž můžete ochutnat klasické ibizské sladkosti a speciality, které se připravují pouze při této příležitosti.

Ceny a jak ušetřit

Ceny v místních restauracích jsou vyšší než u nás. Za jídlo v levnější restauraci zaplatíte přibližně 350 Kč. Pivo v restauraci vás vyjde na 50 Kč. Pokud si budete chtít dopřát tříchodové menu, zaplatíte v průměru 900 Kč. V rychlém občerstvení se najíte za 150 Kč. 

Pokud stravování v restauraci po celou dobu pobytu neplánujete. Doporučujeme si rezervovat ubytování s kuchyňkou a nakupovat v místních supermarketech. Řetězec Mercadona má srovnatelné ceny s ČR.

Zde jsou některé tipy, jak si vychutnat kvalitní jídlo bez zbytečných výdajů:

  • Jezte jako místní – oběd je hlavním jídlem dne a mnohé restaurace nabízejí "menu del día" (denní menu) v době oběda (obvykle 13:00-16:00) za zlomek ceny večerního menu. Očekávejte tři chody včetně nápoje za 12-20€.
  • Navštivte místní trhy – trhy jako Mercat Nou v Ibiza Town nebo Mercat de Sant Jordi nabízejí čerstvé místní produkty. Můžete si koupit suroviny na piknik nebo využít stánky s jídlem, které nabízejí čerstvé pokrmy za přijatelné ceny.
  • Prozkoumejte vnitrozemí – restaurace v turistických oblastech u pláží bývají výrazně dražší než podniky ve vnitrozemí. Autentická venkovská hospoda může nabízet lepší jídlo za poloviční cenu.
  • Vyhněte se turistickým pastem – restaurace s "naháněči" a menu v pěti jazycích obvykle nenabízejí nejlepší hodnotu. Místo toho vyhledejte podniky, kde jedí místní.
  • Využijte sociální média – mnoho restaurací nabízí slevy nebo speciální akce, které oznamují pouze na svých profilech na Instagramu nebo Facebooku.
  • Rezervujte si včas – nejlepší restaurace jsou často obsazené týdny dopředu, zejména v hlavní sezóně. Včasná rezervace vám nejen zajistí místo, ale někdy i lepší stůl nebo speciální pozornost.
  • Ochutnávkové menu – pokud chcete navštívit luxusní restauraci, zvažte ochutnávkové menu v době oběda, které bývá cenově dostupnější než večerní varianta.

Získejte 550 Kč slevu do restaurací

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít. TOP 10 nejlepších restaurací na Ibize naleznete zde.

Yums

Co dělat v Ibizě

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 10.6.2025