Kde se v Rumunsku nejlépe najíst
Rumunská kuchyně je nečekaným pokladem Evropy, v němž se mísí balkánské, maďarské, turecké i římské vlivy. Bohatá historie země a její rozmanitá geografie vytvořily kulinářskou tradici plnou výrazných chutí, poctivých porcí a překvapivé rozmanitosti. Pro mnoho cestovatelů bývá jídlo jedním z nejsilnějších zážitků z návštěvy Rumunska.
V Rumunsku najdete několik typů stravovacích zařízení. Tradiční hospůdky zvané "cârciuma" nabízejí autentická domácí jídla za přijatelné ceny. Restaurace "restaurant" se pohybují od středně drahých po luxusní podniky.
V posledních letech se zejména v Bukurešti a větších městech rozvinula moderní gastronomická scéna kombinující tradiční prvky s inovativními postupy.
Náš tajný tip: Vyhledávejte podniky, kde se stravují místní, nikoliv ty přímo na turistických trasách. Kvalita a autentičnost jídla i ceny vás mile překvapí.

Bukurešť - gastronomické srdce země
Hlavní město Bukurešť nabízí nejširší výběr restaurací od tradičních rumunských podniků až po mezinárodní kuchyně. Historické centrum okolo Starého Města (Centrul Vechi) je plné restaurací všech cenových kategorií.
- Levný podnik: Caru' cu Bere - historická pivnice z roku 1879 s krásným secesním interiérem, která nabízí tradiční rumunská jídla za rozumné ceny a vlastní pivo.
- Doporučený: La Mama - síť restaurací servírující autentickou rumunskou domácí kuchyni, jako byste byli na návštěvě u rumunské babičky.
- Luxusní: The Artist - moderní fine dining restaurace, kde šéfkuchař Paul Oppenkamp vytváří umělecky zpracované pokrmy z lokálních surovin.
Transylvánie - tradice a kvalitní suroviny
Oblast Transylvánie je známá nejen díky legendě o Drákulovi, ale také pro svou jedinečnou kuchyni s výraznými maďarskými vlivy. Města jako Brašov, Sibiu a Kluž nabízejí výborné kulinářské zážitky.
- Levný podnik: Kürtőskalács stánky - téměř na každém náměstí v transylvánských městech najdete stánky s touto sladkou pochoutkou (trdelník).
- Doporučený: Casa Româneasca v Brašově - restaurace nabízející tradiční transylvánská jídla včetně zvěřiny a houbových specialit.
- Luxusní: Dei Frati v Sibiu - vyhlášená restaurace kombinující moderní gastronomi s tradičními transylvánskými surovinami.
Moldavsko a Bukovina - autentický sever
Severovýchodní oblasti Rumunska jsou méně navštěvované turisty, ale ukrývají některé z nejautentičtějších kulinářských pokladů země.
- Levný podnik: Pensiunea Bucovina ve městě Gura Humorului - rodinný penzion, kde za příznivé ceny ochutnáte domácí speciality bukovinské kuchyně.
- Doporučený: La Plăcinte v Iași - restaurace specializující se na tradiční moldavské plăcinte (plněné koláče různých druhů).
- Luxusní: Butoiul de Aur v Iași - elegantní restaurace nabízející vytříbenou interpretaci moldavské kuchyně s důrazem na čerstvé sezónní suroviny.
Pobřeží Černého moře - rybí speciality
Rumunské pobřeží Černého moře nabízí výborné rybí a mořské plody, zejména v letní sezóně. Největším střediskem je Constanța a letoviska jako Mamaia a Eforie.
- Levný podnik: Pescăria lui Matei - oblíbená rybí restaurace přímo na pláži v Mamaie s čerstvými úlovky za dostupné ceny.
- Doporučený: Restaurant Marea Neagră v Constanți - kvalitní podnik specializující se na tradiční rybí pokrmy z Černého moře.
- Luxusní: Deck Lounge v Mamaie - stylová plážová restaurace s výtečnou mořskou kuchyní a panoramatickým výhledem na moře.

Co musíte ochutnat
Rumunská kuchyně je směsicí maďarské, bulharské, rakouské, turecké i řecké kuchyně. Připravte se na spíše těžší masová jídla. V rumunské kuchyni najdete vepřové, hovězí, skopové, telecí maso i ryby. Na své si určitě přijdou i milovníci polévek, rumunská kuchyně jich totiž nabízí mnoho.
- Typickým národním pokrmem je mămăligă, kukuřičná kaše většinou podávaná s brynzou (slaný ovčí sýr) a kysanou smetanou. Variací tohoto jídla je mnoho, tak se mămăligă může podávat jako hlavní jídlo nebo jako příloha.
- Určitě vyzkoušejte sarmale, zelené nebo vinné listy plněné kořeněnou směsí mletého masa a rýže.
- Vaší pozornosti by nemělo uniknout ani mititei, grilované válečky z mletého masa na způsob čevapčiči. Dělají se většinou z hovězího masa a běžně obsahují česnek, černý pepř, tymián. Podávají se s hořčicí a zapíjejí pivem.
- Oblíbeným pokrmem je i tochitură moldovenească, dušené vepřové maso servírované se sýrem, česnekem, volským okem a mămăligou.
- Typickou polévkou je ciorbă, hustá polévka zahrnující kyselé ingredience. Přidává se do ní například citron, šťáva z kysaného zelní nebo zkvašené pšeničné otruby.
- Mezi nejoblíbenější pak patří ciorbă de perişoare (ostrá polévka s masovými knedlíčky), ciorbă de legume (zeleninová) nebo ciorbă de burtă (dršťková s česnekem). Polévka označená jako supă nic kyselého nezahrnuje.
- Pokud máte chuť na něco menšího, ochutnejte pateuri - slané šátečky plněné sýrem nebo masem. Hlad určitě zažene i clătită, rumunská tenká palačinka.
- Z alkoholových nápojů je populární tuică, rumunská pálenka ze zkvašeného ovoce (podobná naší slivovici). Většinou obsahuje 30% alkoholu. V Transylvánii můžete ochutnat destilovaný nápoj palincă. Obsah alkoholu se může vyšplhat až na 50 - 60 %.
- V Rumunsku můžete ochutnat i výborná a velmi kvalitní vína. Pokud chcete vyzkoušet rumunské pivo, ochutnejte Ursus, Ciuc nebo Silva.

Kulinářské zážitky
Kromě pouhého stravování v restauracích nabízí Rumunsko mnoho příležitostí, jak hlouběji proniknout do místní gastronomické kultury a vytvořit si nezapomenutelné zážitky spojené s jídlem.
Kurzy vaření rumunské kuchyně
Naučte se připravovat tradiční rumunská jídla pod vedením zkušených kuchařů. Tyto kurzy obvykle zahrnují návštěvu místního trhu, kde se seznámíte se surovinami, následné vaření a samozřejmě společnou konzumaci připravených pokrmů.
V Bukurešti doporučujeme kurzy Romanian Food Tour, v Brašově pak Transylvanian Gastronomy Club. Kurzy si můžete rezervovat přes getyourguide.com, kde najdete aktuální nabídku i s recenzemi předchozích účastníků.
Ochutnávka rumunských vín
Rumunsko má dlouhou historii vinařství sahající až do římských dob a produkuje vynikající vína, která jsou mimo zemi méně známá. Vinařské oblasti jako Dealu Mare, Recaș, Cotnari a Murfatlar stojí za návštěvu.
Organizované vinné túry ve vinařských oblastech zahrnují návštěvy vinných sklepů, výklad o procesu výroby a ochutnávky několika druhů vín, často doplněné o místní speciality. Vinné túry jsou k dispozici na getyourguide.com.
Tradiční rumunské trhy
Navštivte některý z tradičních farmářských trhů, které najdete ve většině měst. Piața Obor v Bukurešti je jedním z největších a nejstarších trhů v zemi, kde můžete ochutnat a zakoupit čerstvé místní produkty, domácí sýry, nakládanou zeleninu, med, domácí pálenky a další pochoutky.
Ochutnávka tradičních destilátů
Vyzkoušejte tradiční rumunské destiláty jako țuică (pálenka ze švestek) a pălincă (silnější ovocná pálenka typická pro Transylvánii). Mnoho vesnic a regionů má své vlastní rodinné receptury předávané z generace na generaci. V některých oblastech můžete navštívit i malé palírny a sledovat proces výroby.
Tip: Poznejte Bukurešť v kombinaci s ochutnávkou piva a tradičního jídla: zakupte zde.
Nejlepší levné restaurace
Rumunsko je stále relativně cenově dostupnou destinací, kde se dá velmi dobře najíst i s omezeným rozpočtem. Zde jsou tipy na nejlepší místa s výborným jídlem za příznivé ceny.
V centru Bukurešti
- La Mama - síť restaurací nabízející domácí rumunskou kuchyni za přijatelné ceny, několik poboček v centru města.
- Hanu' lui Manuc - historická hospoda ze začátku 19. století v srdci Starého Města s tradičními pokrmy v rozumné cenové hladině.
- Shift Pub - oblíbený podnik mezi místními s výborným poměrem cena/kvalita, známý svými burgery a rumunskými specialitami.
%2C_bukurest_1746536511400.jpg&w=5272&h=3948&q=50&fit=inside&output=webp)
Mimo centrum a ve větších městech
- Ciorbărie (Bukurešť) - specializuje se na tradiční rumunské polévky (ciorbă) za velmi příznivé ceny.
- La Plăcinte (Iași, Bukurešť) - řetězec restaurací podávající plăcinte (tradiční plněné koláče) a další moldavské speciality.
- Sergiana (Brašov) - restaurace nabízející transylvánské speciality včetně vepřového kolena a divočiny za překvapivě přijatelné ceny.
- Bistro de l'Arte (Brašov) - útulná restaurace s příjemnou atmosférou a každodenními speciály za dobré ceny.
- Casa Româneasca (Sibiu) - tradiční rumunská kuchyně s velkorysými porcemi, které neruinují peněženku.
Nejlepší poměr cena/kvalita
Následující restaurace nabízejí mimořádný kulinářský zážitek za ceny, které jsou stále považovány za rozumné vzhledem ke kvalitě jídla a úrovni služeb.
V centrech měst
- Caru' cu Bere (Bukurešť) - ikonická restaurace v neogotické budově z roku 1879 nabízející kvalitní rumunskou kuchyni, vlastní pivo a folklorní představení.
- Vatra (Bukurešť) - elegantní restaurace s tradičními pokrmy připravenými podle receptů z různých rumunských regionů.
- Roata Norocului (Brašov) - útulný podnik podávající autentická transylvánská jídla ve velkých porcích za férové ceny.
- Kulinarium (Kluž) - moderní restaurace nabízející kreativní interpretace klasických rumunských pokrmů, s důrazem na lokální ingredience.
Mimo centrum
- Casa Timiș (předměstí Bukurešti) - restaurace v úžasné vile nabízející moderní rumunskou kuchyni a impozantní vinný sklep.
- Popasul Dacilor (blízko Brašova) - restaurace v tradičním venkovském stylu s obrovskými porcemi autentických jídel a živou hudbou.
- Crama Sibiului (Sibiu) - restaurace v historickém sklepě specializující se na tradiční transylvánská jídla doprovázená místními víny.
- Casa Doina (Bukurešť) - elegantní restaurace v historické budově obklopené zelení, nabízející kvalitní tradiční pokrmy a vynikající servis.
Nejlepší luxusní restaurace
Rumunsko v posledních letech zažívá gastronomickou renesanci s rostoucím počtem špičkových restaurací, které kombinují místní tradice s mezinárodními kulinářskými trendy.
V centrech měst
- The Artist (Bukurešť) - restaurace vedená šéfkuchařem Paulem Oppenkampem, nabízející inovativní degustační menu postavené na lokálních surovinách.
- Noua (Bukurešť) - moderní fine dining restaurace kombinující místní tradice s průkopnickými technikami molekulární gastronomie.
- Bistro Ateneu (Bukurešť) - elegantní restaurace poblíž rumunského Athenea, známá svou vytříbenou kuchyní a výjimečným vinným lístkem.
- Dei Frati (Sibiu) - působivá restaurace situovaná v historickém centru města, která nabízí italsko-rumunskou fúzní kuchyni na nejvyšší úrovni.
Mimo centrum
- Diplomat (Bukurešť) - luxusní restaurace v exkluzivní čtvrti, kde šéfkuchař Michael Passarelli vytváří sofistikované pokrmy s mezinárodními vlivy.
- Beluga (Constanța) - přední restaurace na pobřeží Černého moře specializující se na mořské plody a ryby v elegantním prostředí.
- Casa Timiș (Muntenia) - výjimečná restaurace s vlastní vinicí, kombinující luxusní prostředí s autentickou rumunskou kuchyní na nejvyšší úrovni.
- Butoiul de Aur (Iași) - prestižní restaurace v historické budově, nabízející vytříbenou moldavskou kuchyni s moderním tvůrčím přístupem.

Události pro gurmány
Rumunský kalendář je plný festivalů a událostí zaměřených na jídlo a pití, které nabízejí fantastickou příležitost ponořit se do místní kulinářské kultury a tradic.
Sezónní festivaly
- Festival Sarmale (Praid, leden) - soutěž v přípravě nejlepších sarmalů s možností ochutnávek a kulturním programem.
- Festival cibule (Asuaju de Sus, srpen) - oslava sklizně cibule s tradičními pokrmy, ve kterých hraje cibule hlavní roli.
- Festival vína (různá města, září-říjen) - oslavy sklizně hroznů a nových vín v rumunských vinařských regionech jako Dealu Mare, Cotnari a Murfatlar.
- Festival mici (Bukurešť, květen) - akce věnovaná oblíbeným grilovaným masovým válečkům s mnoha variacemi a regionálními specifiky.
Gastronomické události ve městech
- Bucharest Food Festival (květen) - největší gastronomický festival v zemi, kde se představují špičkové restaurace, šéfkuchaři a producenti potravin.
- Transylvanian Brunch (různé vesnice, duben-říjen) - série událostí v transylvánských vesnicích, kde místní rodiny připravují tradiční jídla pro návštěvníky.
- Street Food Festival (Kluž, Bukurešť, Timișoara, přes léto) - festival pouličního jídla kombinující místní speciality s mezinárodními pokrmy.
- Sibiu Gastronomic Weekends (Sibiu, celoročně) - série gastronomických akcí v rámci titulu "Evropský region gastronomie 2019", který Sibiu získal.
Ceny a jak ušetřit
Rumunsko je pro většinu západních cestovatelů stále cenově výhodnou destinací, kde se dá dobře najíst za přijatelné ceny. Zde je přehled cenových hladin a tipy, jak si užít rumunskou kuchyni bez zbytečných výdajů.
Orientační ceny (2023)
- Oběd v lidové restauraci (ciorba + hlavní jídlo): 40-60 lei (8-12 €)
- Večeře pro dvě osoby ve střední cenové kategorii (předkrm, hlavní jídlo, dezert, víno): 150-250 lei (30-50 €)
- Degustační menu v luxusní restauraci: od 350 lei (70 €) výše
- Polévka (ciorbă): 15-25 lei (3-5 €)
- Sarmale s mămăligou: 30-45 lei (6-9 €)
- Mici (porce 3-5 kusů): 20-30 lei (4-6 €)
- Domácí víno (karafa 500 ml): 30-50 lei (6-10 €)
- Lahev piva v restauraci: 10-15 lei (2-3 €)
- Káva: 8-15 lei (1,60-3 €)
Jak ušetřit
Existuje mnoho způsobů, jak si užít rumunskou kuchyni, aniž byste utratili jmění:
- Jezte tam, kde místní - vyhýbejte se turistickým pastem v historických centrech a hledejte restaurace, kde obědvají Rumuni.
- Využijte polední menu - mnoho restaurací nabízí výhodná polední menu (meniu zilei) za zlomek ceny večerního jídla.
- Navštivte farmářské trhy - na místních trzích můžete ochutnat a nakoupit čerstvé místní produkty, domácí sýry, uzeniny a další pochoutky za výhodné ceny.
- Vyzkoušejte pouliční jídlo - stánky s mici, placinte, langos a dalšími rychlými jídly nabízejí chutné a cenově dostupné alternativy.
- Nakupujte v lokálních pekárnách - rumunské pekařské výrobky jako covrigi (preclíky) a merdenele (plněné pečivo) jsou chutné a levné.
- Pijte místní - dávejte přednost rumunským vínům a pivům před dováženými, jsou nejen levnější, ale často překvapivě kvalitní.
- Sdílejte pokrmy - porce v rumunských restauracích bývají štědré, často si můžete jeden pokrm rozdělit mezi dva strávníky.
Náš tajný tip: Pokud budete v Rumunsku delší dobu, zvažte návštěvu menších měst a vesnic, kde jsou ceny jídla často poloviční oproti Bukurešti a hlavním turistickým centrům, a jídlo je často autentičtější.
