Vídeňská gastronomie – třpyt císařské tradice i moderní twist
Vídeň není jen městem Mozarta, Klimta a habsburské architektury. Je to také metropole, kde se gastronomie povýšila na umění, kde se tradice snoubí s moderními trendy a kde kavárny nejsou jen místem pro kávu, ale institucí s vlastní filozofií. Každý správný výlet do Vídně by měl být minimálně z poloviny o jídle – od legendárního Sachr dortu přes pikantní tafelspitz až po neodolatelný vídeňský řízek, který překypuje přes okraje talíře.
Zatímco historické centrum vás okouzlí tradičními podniky, kde se stravovali císaři a múzy slavných umělců, v okrajových čtvrtích objevíte pulsující moderní gastronomickou scénu, která experimentuje a posouvá rakouskou kuchyni do 21. století. Vídeň je městem, kde se jí nejen dobře, ale i s příběhem a náležitou elegancí.
Kde se v Vídni nejlépe najíst
Vídeňská gastronomická scéna nabízí nepřeberné množství možností, od starobylých kaváren s mramorovými stolky, kde můžete sedět hodiny nad jediným šálkem melange, až po moderní fine-dining podniky, kde šéfkuchaři experimentují s rakouskými surovinami. Vídeňské kulinářské mapy dominuje několik čtvrtí, z nichž každá má svůj specifický charakter.
Innere Stadt (1. obvod)
Historické centrum Vídně není jen turistickou destinací s pohlednicovými památkami, ale také domovem ikonických gastronomických podniků. Mezi luxusními obchody a paláci najdete podniky s několikasetletou tradicí i moderní koncepty, které lákají na kreativní interpretace rakouských klasik.
Kde se dobře najíst v Innere Stadt:
- Levná varianta: Buffet Trzesniewski – legendární podnik s malými obloženými chlebíčky, u kterých si vystačíte s 10-15 € na osobu
- Střední cenová kategorie: Figlmüller – domov jednoho z nejslavnějších vídeňských řízků, který přesahuje přes okraje talíře (25-35 € na osobu)
- Luxusní zážitek: Restaurant Steirereck – jedna z nejprestižnějších restaurací v Rakousku se dvěma michelinskými hvězdami (degustační menu od 195 €)
Neubau & Mariahilf (6. a 7. obvod)
Kreativní čtvrti plné designových obchodů, galerií a boutiků jsou také domovem některých z nejzajímavějších gastronomických konceptů ve městě. Zde najdete podniky, které experimentují s tradiční kuchyní, spoustu vegetariánských a veganských restaurací i kaváren s hipsterskou atmosférou.
Kde se dobře najíst v Neubau & Mariahilf:
- Levná varianta: Yamm! – vegetariánský bufet s plnohodnotným obědem za 12-15 €
- Střední cenová kategorie: Labstelle – moderní rakouská kuchyně s důrazem na kvalitní lokální suroviny (30-40 € na osobu)
- Luxusní zážitek: Restaurant Mraz & Sohn – avantgardní kuchyně se dvěma michelinskými hvězdami (menu od 155 €)
Leopoldstadt (2. obvod)
Oblast mezi Dunajem a Dunajským kanálem prošla v posledních letech významnou revitalizací. Historicky židovská čtvrť dnes nabízí mix tradičních podniků i moderních restaurací. Oblast kolem Karmelitermarkt je považována za jedno z epicenter vídeňské gastroscény.
Kde se dobře najíst v Leopoldstadt:
- Levná varianta: Schöne Perle – útulná restaurace s domáckou kuchyní za přijatelné ceny (15-20 € na osobu)
- Střední cenová kategorie: Skopik & Lohn – podnik s pozoruhodným interiérem a kreativní vídeňskou kuchyní (35-45 € na osobu)
- Luxusní zážitek: Konstantin Filippou – oceňovaná restaurace s michelinskou hvězdou specializující se na středomořsko-rakouskou fúzi (degustační menu od 155 €)
Co musíte ochutnat
Vídeňská kuchyně v sobě spojuje vlivy všech bývalých zemí habsburské monarchie – najdete v ní prvky české, maďarské, italské i balkánské kuchyně. Přesto má své nezaměnitelné speciality, které byste při návštěvě rozhodně neměli minout:
Wiener Schnitzel (Vídeňský řízek)
Národní ikona a jídlo, kterému se ve Vídni dostává až posvátné úcty. Pravý vídeňský řízek se připravuje výhradně z telecího masa, které je rozklepané do tenkého plátu, obalené v trojobalu a smažené na přepuštěném másle. Podává se s plátkem citronu a tradičně s bramborovým salátem s polníčkem nebo opečenými bramborami. Autentický vídeňský řízek poznáte podle toho, že přesahuje přes okraje talíře!
Náš tajný tip: Nejlepší řízky ve městě najdete v restauraci Figlmüller, kde mají tradici od roku 1905. V centru města mají dvě provozovny, které bývají často plné, proto doporučujeme rezervaci.

Tafelspitz
Hovězí vařené ve vývaru s kořenovou zeleninou bylo oblíbeným jídlem císaře Františka Josefa I. a dodnes patří k vrcholům vídeňské kuchyně. Podává se s opečenými bramborami, křenovou omáčkou a jablečným křenem. Tafelspitz není jen jídlo, ale celý rituál – nejprve se podává silný vývar jako polévka, teprve pak přichází na řadu maso s přílohou.
Kaiserschmarrn
Trhaná palačinka s rozinkami, posypaná moučkovým cukrem a podávaná s ovocným kompotem nebo švestkovou omáčkou. Původně šlo o císařské jídlo (odtud název "Kaiser"), dnes je oblíbeným dezertem či svačinou v každé tradiční vídeňské restauraci.
Wiener Apfelstrudel (Vídeňský jablečný závin)
Tenké těsto plněné směsí jablek, skořice, rozinek a strouhanky je další neodmyslitelnou součástí vídeňské cukrářské tradice. V každé kavárně ho připravují podle svého receptu, ale nejlepší verze najdete v kavárně Residenz v zámku Schönbrunn nebo v Café Central.
Sachertorte (Sachrův dort)
Čokoládový dort s meruňkovou marmeládou uprostřed, potažený čokoládovou polevou a servírovaný se šlehačkou, je dnes gastronomickým symbolem města. O jeho původ se vedl dlouhý právní spor mezi hotelem Sacher a cukrárnou Demel. Oba podniky dnes nabízejí vynikající verze tohoto dortu a stojí za to ochutnat obě, abyste mohli sami posoudit, která je lepší.
_1748157129513.jpg&q=50&fit=inside&output=webp)
Kulinářské zážitky
Vídeň nabízí mnohem víc než jen posezení v restauraci. Můžete se vydat na kulinářské výpravy, které vám odhalí město z jiné perspektivy a dovolí vám hlouběji pochopit místní gastronomickou tradici.
Návštěva tradičních Viennese Kaffeehäuser (kaváren)
Vídeňské kavárny jsou institucí samy o sobě, UNESCO je dokonce zařadilo na seznam nehmotného kulturního dědictví. Nejde jen o kávu (ačkoli ta je vynikající), ale o celý zážitek – mramorové stolky, noviny na dřevěných držácích, majestátní interiéry a atmosféra, která inspirovala Freuda, Klimta a další velikány. Návštěva kaváren jako Café Central, Café Landtmann nebo Café Sperl je kulturním zážitkem sama o sobě.
Chcete-li zažít skutečný kavárenský rituál, objednejte si Melange (podobná cappuccinu) a některý z tradičních dezertů. V kavárně můžete strávit hodiny s jediným šálkem kávy – nikdo vás nebude popohánět.
Pro nejlepší zážitek navštivte tradiční vídeňské kavárny.
Naschmarkt a další trhy
Nejznámější vídeňský trh Naschmarkt nabízí více než 120 stánků a restaurací na ploše 1,5 kilometru. Od čerstvých ryb přes sýry, exotické koření až po lokální speciality – zde najdete vše. Sobotní bleší trh vedle Naschmarktu je další atrakcí, která stojí za návštěvu.
Brunnenmarkt v 16. okrsku je největším pouličním trhem ve Vídni s autentickou atmosférou a multikulturním nádechem. Karmelitermarkt ve 2. okrsku nabízí kulinářské speciality v bývalé židovské čtvrti.
Kulinářský výlet po vídeňských trzích vám umožní ochutnat to nejlepší, co tyto gastronomické ráje nabízejí, pod vedením znalých průvodců.
Vinné sklepy a Heurigen
Vídeň je jediné hlavní město na světě s významnými vinicemi přímo na svém území. V okrajových čtvrtích jako Grinzing, Nussdorf a Stammersdorf najdete tradiční vinařské podniky zvané "Heurigen", kde ochutnáte mladá vína z místních vinic spolu s jednoduchými, ale výbornými pokrmy.
Nejautentičtější zážitek nabízejí malé rodinné Heurigen, které otevírají jen v určitých dnech – poznáte je podle věnce ze smrkových větví nebo slámy nad vchodem.
Náš tajný tip: Heurigen Sirbu v Nussdorfu nabízí vynikající domácí vína a autentickou atmosféru bez davů turistů.
_1748157175806.jpg&q=50&fit=inside&output=webp)
Nejlepší levné restaurace
I v relativně drahé Vídni se dá najíst dobře a za rozumné ceny. Klíčem je vydat se mimo hlavní turistické trasy a hledat místa, kam chodí místní.
V centru
- Trzesniewski – ikonický podnik s malými obloženými chlebíčky za 1,30 € a malým pivem zvaným "Pfiff" za 1,70 €
- Der Wiener Deewan – pákistánská restaurace, kde platíte, kolik chcete ("pay as you wish")
- Bitzinger Würstelstand – stánek s klobásami u Albertiny, kde se schází všechny společenské vrstvy od dělníků po operní pěvce
- Café Hawelka – tradiční kavárna s výborným gulášem a legendárními buchtami "Buchteln"
Mimo centrum
- Schnitzelwirt (7. obvod) – obří porce řízků za příznivé ceny
- Centimeter (několik poboček) – restaurace specializující se na obří porce masových pokrmů
- Beaver Brewing Company (9. obvod) – pivovar s výborným jídlem a pivem, který nabízí lunche za skvělé ceny
- Gasthaus Rebhuhn (9. obvod) – tradiční rakouská restaurace s velkými porcemi a přijatelnými cenami
Nejlepší poměr cena/kvalita
Tyto restaurace nabízejí vynikající kuchyni za ceny, které vás nebudou bolet. Kvalita je zde srovnatelná s mnohem dražšími podniky.
V centru
- Plachutta – restaurace specializující se na tafelspitz a další hovězí speciality, drží vysokou kvalitu už desítky let
- Zum Schwarzen Kameel – podnik s tradicí od roku 1618 nabízející vynikající sendviče a rakouské speciality
- Gmoakeller – tradiční rakouská restaurace s příjemnou atmosférou a poctivými porcemi
- Pürstner – autentická vídeňská restaurace ve sklepení, kam chodí více místních než turistů
Mimo centrum
- Gasthaus Pöschl (6. obvod) – útulná restaurace s výbornou rakouskou kuchyní bez zbytečných příkras
- Steman (6. obvod) – tradiční vídeňská hospoda s výborným pivem a klasickými pokrmy
- Glacis Beisl (7. obvod) – ukrytá v zahradě za MuseumsQuartier, nabízí kvalitní rakouskou kuchyni za rozumné ceny
- Beim Czaak (2. obvod) – rodinná restaurace s autentickou atmosférou a poctivými porcemi
Nejlepší luxusní restaurace
Vídeň má několik restaurací světové úrovně, které nabízejí mimořádné gastronomické zážitky. Pokud si chcete dopřát něco výjimečného, toto jsou adresy, které byste měli mít na seznamu.
V centru
- Steirereck – dvě michelinské hvězdy, pravidelně se umísťuje mezi 50 nejlepšími restauracemi světa, specializuje se na moderní interpretaci rakouské kuchyně
- Silvio Nickol – dvě michelinské hvězdy, nachází se v paláci Coburg, nabízí inovativní degustační menu
- TIAN – vegetariánská restaurace s michelinskou hvězdou, která dokazuje, že i bezmasá kuchyně může poskytovat výjimečné gastronomické zážitky
- Amador – tři michelinské hvězdy, jediná taková restaurace v Rakousku, nachází se v unikátním prostředí vinného sklepa
Mimo centrum
- Mraz & Sohn (2. obvod) – avantgardní kuchyně se dvěma michelinskými hvězdami v netradičním prostředí bývalé dělnické čtvrti
- Konstantin Filippou (2. obvod) – jedna michelinská hvězda, kuchyně spojující středomořské a rakouské vlivy
- Aend (9. obvod) – moderní přístup k fine dining s důrazem na lokální suroviny a inovativní prezentaci
- Walter Bauer (1. obvod, ale mimo turistické centrum) – komorní restaurace s vysoce personalizovaným přístupem a vynikající rakouskou kuchyní
Události pro gurmány
Vídeň hostí během roku řadu gastronomických událostí, které stojí za návštěvu. Pokud máte možnost přizpůsobit termín cesty, tyto akce vám nabídnou koncentrované kulinářské zážitky.
Genuss Festival
Každoročně v květnu se ve Stadtparku koná festival, kde se představuje přes 190 rakouských producentů potravin a nápojů. Můžete ochutnat speciality ze všech rakouských regionů, od alpských sýrů přes šunky z Waldviertelu až po štýrská vína.
Vienna Food Festival
Třídenní událost na začátku léta, kde přední vídeňské restaurace nabízejí své speciality ve stáncích pod širým nebem. Kromě jídla vás čekají workshopy, hudební vystoupení a aktivity pro děti.

Wiener Wiesn-Fest
Vídeňská verze Oktoberfestu se koná na přelomu září a října. Kromě piva se zde představují tradiční rakouské speciality a regionální kuchyně.
Vánoční trhy
Od poloviny listopadu do Vánoc se náměstí a parky proměňují v kouzelné trhy s punčovými stánky a tradičními kulinářskými specialitami. Největší trhy najdete před radnicí (Rathausplatz), u zámku Schönbrunn a na náměstí Maria-Theresien-Platz.
Ceny a jak ušetřit
Vídeň má pověst drahého města, ale při troše plánování můžete zažít kvalitní gastronomii bez zruinování rozpočtu.
Přibližné ceny v restauracích
- Oběd v běžné restauraci: 15-25 €
- Večeře ve střední cenové kategorii pro dva: 60-80 €
- Degustační menu v luxusní restauraci: 150-250 €
- Pivo 0,5l: 4-5 €
- Sklenka vína: 4-7 €
- Káva (melange): 3,50-5 €
- Tradiční zákusek: 4-6 €
Tipy pro úsporu
- Obědové menu – Mnoho restaurací nabízí ve všední dny za poledne výhodné menu (Mittagsmenü) za 10-15 €
- Stánky s občerstvením – Würstelstand (klobásový stánek) je vídeňská instituce, kde dostanete chutné jídlo za třetinu ceny než v restauraci
- Trhy – Naschmarkt a další městské trhy nabízejí občerstvení za výhodné ceny
- Heurigen v okrajových čtvrtích – Tyto vinařské podniky mimo centrum nabízejí kvalitní jídlo za rozumné ceny
- Supermarkety – Rakouské supermarkety jako Billa nebo Spar nabízejí kvalitní pečivo, sýry a další potraviny za příznivé ceny
- Aplikace – Využijte aplikace jako TooGoodToGo, které nabízejí nevyprodané jídlo z restaurací a pekáren za zlomek ceny
Náš tajný tip: V restauracích v centru vždy požádejte o vodu z vodovodu (Leitungswasser). Ve Vídni je voda mimořádně kvalitní, přivedená horskými prameny z Alp. Restaurace jsou povinny vám ji zdarma poskytnout, pokud si objednáte jiné nápoje nebo jídlo.
Vídeňská gastronomická scéna je rozmanitá a plná protikladů – najdete zde jak nádech nostalgické císařské elegance v tradičních podnicích, tak inovativní koncepty současné kuchyně. Pravou vídeňskou zkušeností je kombinovat obojí – dopoledne si dát kávu a Sachertorte v některé z historických kaváren, k obědu vyrazit na jablečný štrúdl a na večeři prozkoumat moderní rakouskou kuchyni v některé z progresivních restaurací.
