Průvodce / Evropa / Portugalsko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Portugalsko

Kde se najíst v Portugalsku

Pokud se chcete přiblížit portugalskému stylu života, stravujte se jako místní. Portugalci jsou velmi rodinně založeni, příliš nenavštěvují restaurace, ale k večeři, což je hlavní jídlo dne, usedají ke společnému stolu. Přes oběd si koupí něco lehkého v bistru a snídaně se v Portugalsku řeší koupí kousku pečiva s něčím, na co máte zrovna chuť. 

Mimo klasických restaurací, hospod a bister, kam pravděpodobně během svého pobytu v Portugalsku zavítáte, musíme zmínit i podniky "pastelaria". Jedná se o specifický druh restaurace, která v sobě kombinuje hospodu, cukrárnu a kavárnu. Pastelaria je tak oblíbeným místem setkávání nejen Portugalců a objednat si zde můžete kávu, zákusky, nebo sendviče.

Ušetřit můžete s aplikací TheFork (App Store / Google Play). Pokud zadáte promo kód 837A408B, získáte 1000 bodů (nazývají se Yums), které následně můžete proměnit za voucher v hodnotě 20 GBP (zhruba 550 Kč).

Následně stačí vybrat restauraci, kde Yums akceptují, zarezervovat si stůl a slevu využít.

Yums

Portugalská kuchyně a co musíte ochutnat

Nejčastěji se v Portugalsku konzumují plody moře a ryby. Oblíbeným pokrmem jsou tresky, mečouni, humři, krabi, krevety i chobotnice. Vzhledem ke geografickému umístění země se rozhodně není čemu divit. Na tabuli však najdete i vepřové, nebo drůbeží maso. Zajímavostí je, že kachny považují Portugalci za okrasná zvířata, podobně, jako my labutě, tudíž se na jejich tabuli téměř nevyskytují.

Portugalská solená treska (Bacalao nebo Bacalhoada)

Portugalská kuchyně má i několik specifik, které souvisí s historií a chudšími oblastmi této země. V minulých dobách musely portugalské hospodyně vyžít z velmi mála a doslova využít každý zbytek. Do dnešních dní se proto zachovalo pár kuriozních receptů, které však rozhodně stojí za vyzkoušení. Jedním z nich je například omelete de Mioleira. Na této omeletě by nebylo až tak nic zvláštního, pokud by nebyla připravena z hovězího mozku.

Dalším bizarním jídlem je mão de vaca com grão což je doslova kravská noha s cizrnou. Tuto specialitu si můžete objednat téměř po celé zemi, na Azorech se ale podává spíše s vařeným bramborem. Zmínit můžeme i sendvič francesinha, který je plněný masem a zeleninou, zapečený notnou dávkou sýra a utopený ve speciální omáčce z rajčat a piva.

Abychom ale zmínili i něco, po čem se vám rozhodně seběhnou sliny, pojďme se podívat na pár delikates, které v Portugalsku sníte a vypijete s chutí.

Portugalská hlavní jídla a speciality

Nejčastěji podávanou rybou je treska. Portugalci ji servírují zapečenou v těstovinách, opečenou s bramborem nebo jakou součástí směsi Arroz de marisco, podobné španělské paele, s rýží a zeleninou. Nejtradičnější je ale treska sušená - Bacalhau. Ta se prodává v obchodech a na trzích, naložená v soli, kterou z ní doma smyjete a dále ji upravíte podle libovolného receptu.

Oblíbené, hlavně v teplých letních dnech, jsou polévky Caldo verde a Gaspacho, které se konzumují studené.

Rajčatová polévka Gaspacho

Velmi syté a oblíbené jídlo je i Tripas à moda do Porto. Jedná se o pokrm z vepřových drštěk a bílých fazolí.

Naprostou chuťovkou je pak Leitão assado - selátko o váze do 8 kg, pomalu rožněné v peci, kam mistři kuchaří vkládají aromatické dřevo. Maso je potíráno pastou z česneku, tuku a bylinek a získá tím nejen křupavou krustičku, ale především dokonalou chuť.

Portské víno

Portské víno má světový dosah a není proto překvapením, že to nejlepší si dáte právě v jeho domovině. Produkce probíhá výhradně v regionu Douro, v oblasti horního toku stejnojmenné řeky. Portské je velmi silné víno s přídavkem vinného destilátu - brandy, které vás zasáhne svojí nezaměnitelnou chutí a vůní. V základním rozdělení můžeme odlišit dva druhy. Prvním je Ruby, které zraje v dubových sudech zhruba 3 roky, má nádherně červenou barvu a jeho chuť je sladká s ovocnými nádechy. Druhým typem je Tawny, které zraje podstatně déle, jeho barva přechází do zlatých tónů a chuť je ostřejší se silně ořechovým aromatem.

Porto

Portugalské víno

Portugalsko je vyhlášené i produkcí kvalitního a chutného vína. Seženete jej zde velmi levně a ve vysokém standardu téměř všude. Specialitou je zde vinho verde, v doslovném překladu je to zelené víno a jedná se o mladé nakyslejší víno, které je lehké a hodí se ke konzumaci ryb.

Portugalské dezerty

Největším hitem v oblasti cukrářské výroby jsou Pastel de nata. Můžete je vidět ale i pod názvem Pastel de Belém a jedná se o malé sladké košíčky nejčastěji z listového těsta, plněné krémem ze žloutků, mléka a poměrně hodně cukru. Celkově jsou portugalské dezerty velice sladké. Tyto košíčky se dají jíst ještě teplé a v některých pekárnách je navíc sypou skořicí.

Neméně sladké jsou i Bola de Berlim, koblížky jako obláčky s pudinkovou náplní, obalené ve vrstvě cukru. Rozhodně doporučujeme ochutnat křehké koláčky s náplní z tvarohu, nebo čerstvého sýru s jemnou karamelizovanou krustou na povrchu. Hledejte je jako Queijada.

Ceny v restauracích

V běžné restauraci za oběd zaplatíte zhruba 15 EUR, pokud si vyberete luxusnější podnik, počítejte s cenou od 20 EUR za spíše jednodušší pokrmy.

Dobré espresso si vychutnáte za 1,50 EUR. Portugalci si potrpí na kvalitní kávu, nejčastěji si vozí tu brazilskou. Sladký košíček pasteis vyjde na zhruba 2 - 2,50 EUR a pokud se budete stravovat v bistrech, pořídíte chutný oběd i za 8 - 10 EUR.

Co dělat v Portugalsku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 6.8.2024