Kde se najíst v Norsku
Nejširší nabídku restaurací, kaváren a bister najdete ve větších městech. Například v hlavním městě servírují tradiční kuchyni restaurace Fjord Restaurant, Den Glade Gris a Vulkan Fisk. Nejlépe hodnocené restaurace a bistra si můžete prohlédnout na tomto odkazu.
No a pokud máte rádi něco extra, můžete v Norsku navštívit podmořskou restauraci Under ve městě Lindesnes, která je situovaná 5 metrů pod hladinou.
Norská kuchyně a co musíte ochutnat
V norské kuchyni mají velké zastoupení ryby, mořské plody a zvěřina. Oblíbeným jídlem je například fårikål - skopové maso s kostí, dušeným zelím a černým pepřem. Maso se vaří několik hodin a podává se s bramborem. Typickou rybou je losos, ze kterého se připravuje gravlaks (losos marinovaný v soli, cukru a brandy). Oblíbenou specialitou jsou i sušené tresky tørrfisk. I v norské kuchyni narazíte na speciality, jako jsou například ovčí hlavy nebo vařené vepřové nožičky syltelabb či sobí steak.
Pokud nemáte rádi maso, můžete například ochutnat křupavé placky flatbrød, tenký křupavý chléb knekkebrød nebo plochý chléb lefse. Součástí norské kuchyně jsou i sýry - geitost, jarlsberg nebo gammelost.
Ceny v restauracích
Ceny v restauracích jsou vyšší než u nás. V průměrné restauraci zaplatíte za jídlo od 300 NOK.