Kde se v Amsterdamu nejlépe najíst
Amsterdam není jen městem kanálů, tulipánů a umění. Pro nás, milovníky dobrého jídla, představuje skutečný kulinářský ráj, kde se mísí tradiční nizozemská kuchyně s mezinárodními vlivy. Možná vás překvapí, že město, které není primárně známé svou gastronomií, dokáže nabídnout tolik chutí a kulinářských zážitků. V tomto průvodci vám ukážeme, kde najít ty nejlepší restaurace, jaká jídla byste měli určitě ochutnat a jak si užít amsterdamskou gastronomii bez zbytečného utrácení.
Amsterdamská restaurační scéna je rozmanitá a neustále se vyvíjí. Najdete zde vše od skromných kaváren a bisterií po vyhlášené podniky ověnčené michelinskými hvězdami. Každá čtvrť má svou specifickou atmosféru a typ podniků. Zatímco centrum je plné turistických restaurací (mnohdy předražených s průměrnou kvalitou), v okrajovějších částech objevíte autentičtější podniky, kde se stravují místní. Pojďme se podívat na nejzajímavější gastronomické oblasti.
Jordaan: Útulné kavárny a bistra pro místní
Jordaan je jednou z nejpůvabnějších čtvrtí Amsterdamu a zároveň skvělým místem pro kulinářské objevy. Tato čtvrť si zachovává svůj osobitý šarm a najdete zde řadu autentických podniků:
- Levná volba: Moeders - romantická restaurace specializující se na tradiční nizozemská jídla se zajímavou výzdobou z fotografií matek.
- Doporučujeme: Winkel 43 - zde ochutnáte údajně nejlepší jablečný koláč v Amsterdamu s dokonale křupavou kůrkou a vláčným vnitřkem.
- Luxusní zážitek: Restaurant Daalder - moderní fine dining s kreativní interpretací holandských surovin.
Náš tajný tip: V sobotu navštivte farmářský trh Noordermarkt, kde můžete ochutnat místní sýry, pečivo a další speciality přímo od výrobců.
De Pijp: Multikulturní foodie ráj
De Pijp, často přezdívaná "amsterdamský Quartier Latin", je jednou z nejvíce kosmopolitních čtvrtí města. Najdete zde kuchyně z celého světa i vyhlášený Albert Cuyp Market, největší venkovní trh v Evropě:
- Luxusní zážitek: IZAKAYA Asian Kitchen & Bar - japonsko-peruánská fusion restaurace s otevřenou kuchyní a kreativními pokrmy.
Při procházce touto čtvrtí nezapomeňte ochutnat stroopwafel (karamelový oplatek) na trhu Albert Cuyp - čerstvě připravený chutná úplně jinak než balený z obchodu!
Oost: Moderní gastronomie mimo turistický ruch
Amsterdamská čtvrť Oost (Východ) prošla v posledních letech výraznou proměnou a stala se centrem moderní gastronomie mimo hlavní turistické trasy:
- Levná volba: Bar Bukowski - stylový bar s přijatelně ceněným menu, skvělými snídaněmi a příjemnou atmosférou.
- Doporučujeme: Wilde Zwijnen (Divočáci) - moderní holandská kuchyně pracující se sezónními a lokálními surovinami.
- Luxusní zážitek: Rijsel - restaurace specializující se na vlámskou kuchyni s vynikajícím kuřetem na grilu.
Centrum (Centrum a Kanálový pás)
I když je centrum Amsterdamu plné turistických pastí, najdou se zde i kvalitní podniky, které stojí za návštěvu:
- Levná volba: FEBO - typicky nizozemský automat s kroketami a dalšími smaženými dobrotami, který musíte aspoň jednou vyzkoušet.
- Doporučujeme: Omelegg - specializovaná restaurace nabízející neuvěřitelné variace na omelety, ideální pro vydatnou snídani.
- Luxusní zážitek: Librije's Zusje - restaurace s michelinskou hvězdou v hotelu Waldorf Astoria, nabízející moderní holandskou kuchyni.

Co musíte v Amsterdamu ochutnat
Nizozemská kuchyně možná není světově proslulá jako italská nebo francouzská, ale nabízí mnoho zajímavých specialit, které byste měli při návštěvě Amsterdamu vyzkoušet:
Tradiční nizozemské speciality
- Haring (sleď) - čerstvý sleď podávaný s nakrájenou cibulkou a okurkou. Tradičně se jí tak, že rybu držíte za ocas a celou ji vkládáte do úst. Pro méně odvážné je k dispozici také nakrájený na kousky v sendviči (broodje haring).
- Bitterballen - smažené masové kuličky plněné ragú, které se tradičně konzumují jako snack k pivu.

- Stroopwafel - dva tenké vafle spojené sladkým karamelovo-sirupovým krémem. Nejlepší jsou čerstvě připravené na trhu.
- Poffertjes - malé, nadýchané palačinky posypané moučkovým cukrem, často s máslem a sirupem.

- Stamppot - typické zimní jídlo, bramborová kaše smíchaná se zeleninou, podávaná s uzenou klobásou.

- Hollandse Nieuwe - čerstvý sleď, který je k dispozici od května do července a je v Nizozemsku považován za delikatesu.
- Vlaai - ovocný koláč původem z jižního Nizozemska, s křehkým těstem a bohatou ovocnou náplní.
Mezinárodní vlivy v amsterdamské kuchyni
Díky koloniální historii Nizozemska a multikulturnímu charakteru Amsterdamu najdete ve městě výbornou indonéskou, surinamskou a další mezinárodní kuchyni:
- Rijsttafel (rýžový stůl) - indonéská hostina sestávající z mnoha malých chodů servírovaných s rýží, připomínající španělské tapas.
- Surinamská kuchyně - kombinuje prvky jihoamerické, africké, indonéské, indické, čínské a nizozemské kuchyně, zkuste zejména roti (placky plněné kari).
- Vlámské hranolky - dvakrát smažené a servírované v papírovém kornoutu s různými omáčkami.
Kulinářské zážitky
Amsterdam nabízí nejen skvělé restaurace, ale i jedinečné gastronomické zážitky, které vám umožní poznat místní kuchyni z jiné perspektivy.
Ochutnávkové prohlídky po amsterdamských čtvrtích
Kulinářské procházky jsou ideálním způsobem, jak spojit objevování města s ochutnáváním místních specialit. Průvodci vás zavedou na místa, která byste sami možná přehlédli, a sdílejí zajímavosti o amsterdamské gastronomii a historii.
V Amsterdamu můžete zvolit z řady různých tematických prohlídek - od tradičních holandských pokrmů po multikulturní kuchyně v různých čtvrtích města. Tyto zážitky si můžete zarezervovat na getyourguide.com, kde najdete hodnocení předchozích účastníků i detailní popis tras.
Kurzy holandského vaření
Pokud se rádi učíte nové recepty, zkuste kurz vaření zaměřený na holandskou kuchyni. Během několika hodin se naučíte připravit tradiční jídla jako stamppot, bitterballen nebo vlaai pod vedením zkušených místních kuchařů. Kromě nových kulinářských dovedností si z kurzu odnesete i recepty, které můžete vyzkoušet doma.
Hodně kurzů začíná návštěvou místního trhu, kde vám kuchař ukáže, jak vybrat ty nejlepší ingredience. Kurzy různých úrovní a zaměření najdete na getyourguide.com.
Degustace sýrů a piva
Nizozemsko je zemí sýrů a piva, a proto by byla škoda nevěnovat jim zvláštní pozornost. V Amsterdamu najdete specializované sýrárny jako Henri Willig nebo Reypenaer, které nabízejí degustační programy s průvodcem. Během nich ochutnáte různé druhy holandských sýrů od mladých po vyzrálé, často v párování s vínem nebo holandským pivem.
Milovníci piva by neměli vynechat návštěvu minipivovaru či degustaci v Heineken Experience nebo v menších řemeslných pivovarech jako Brouwerij 't IJ (umístěný v historickém větrném mlýně). Tyto pivní zážitky si můžete rovněž zarezervovat přes getyourguide.com.
Události pro gurmány
Amsterdam hostí během roku několik zajímavých gastronomických akcí, které stojí za návštěvu, pokud máte štěstí a jste ve městě ve správnou dobu:
- Taste of Amsterdam (červen) - každoroční festival v parku Amstel, kde se prezentují nejlepší amsterdamské restaurace, nabízející ochutnávky svých specialit.
- Rollende Keukens (květen) - festival food trucků v parku Westergas, kde můžete ochutnat kreativní pouliční jídlo od desítek různých prodejců.
- Amsterdam Coffee Festival (březen) - událost pro milovníky kávy s prezentacemi, ochutnávkami a workshopy od předních kaváren a pražíren.
- Food Soul Festival (léto) - oslava soul food a BBQ kombinovaná s živou hudbou.
- Pure Markt (vybrané neděle) - putovní farmářský a řemeslný trh, který se koná v různých amsterdamských parcích.
- Nizozemský festival sýrů (podzim) - událost zaměřená na holandské a mezinárodní sýry.

Ceny a jak ušetřit
Amsterdam patří k dražším evropským destinacím, což se odráží i v cenách jídla. Typická večeře pro jednu osobu v průměrné restauraci vás vyjde na 15-25 €, v luxusnější restauraci pak 30-50 € a více. Snídaně a obědy bývají zpravidla levnější. Při návštěvě gastronomických podniků v Amsterdamu se můžete řídit následujícími tipy pro ušetření:
- Obědové menu - mnoho restaurací nabízí během oběda stejná jídla jako večer, ale za nižší ceny. Hledejte "dagmenu" (denní menu) nebo "lunchmenu".
- Předplatné na pití - v některých restauracích můžete zaplatit paušální částku za neomezené množství vody, což se vyplatí, pokud plánujete delší posezení.
- Happy hours - mnoho barů a restaurací nabízí v určitých hodinách (obvykle 16-18 h) nápoje a malá jídla za zvýhodněné ceny.
- Tržnice a food hally - místa jako Foodhallen nebo Albert Cuyp Market nabízejí široký výběr pokrmů za přijatelné ceny.
- Piknik v parku - v létě je příjemné nakoupit občerstvení v supermarketu nebo na trhu a uspořádat piknik v některém z mnoha amsterdamských parků.
- Restaurační dny - informujte se o "Restaurant Week", kdy i luxusní restaurace nabízejí speciální menu za zvýhodněnou cenu.
- Applications & vouchery - zkontrolujte aplikace jako The Fork, které nabízejí slevy a speciální nabídky v restauracích.

_1750327504632.jpg&w=2000&h=1333&q=50&fit=inside&output=webp)