Průvodce / Evropa / Maďarsko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Maďarsku

Kde se najíst v Maďarsku

Maďarská gastronomie patří k nejpodceňovanějším pokladům Evropy. Za červenou paprikou a gulášovou polévkou se skrývá sofistikovaná kuchyně s bohatou historií, která čerpá z vlivů osmanské říše, habsburské monarchie i okolních slovanských národů. V posledních letech navíc prochází renesancí – mladí šéfkuchaři objevují zapomenuté receptury, oživují lokální suroviny a proměňují Budapešť i další maďarská města v ráje pro gurmány.

V Maďarsku najdete velké množství restaurací, které servírují místní i mezinárodní kuchyni. Určitě nevynechejte ani street food markety, tedy pouliční stánky, ve kterých můžete ochutnat místní i světové speciality. Pokud na cestách rádi navštěvujete kavárny, určitě se můžete těšit i na ty budapešťské. Zejména centrum města je protkané útulnými kavárničkami, ve kterých můžete ochutnat výbornou kávu a nasát příjemnou atmosféru.

Mazel tov, restaurace.jpg

Maďarská kuchyně a co musíte ochutnat

Jako správný (gastro)turista určitě budete v Maďarsku chtít ochutnat i místní speciality. Maďarsko je proslulé svými typickými pokrmy, kvůli kterým sem míří milovníci jídla z celého světa. Mezi typické suroviny patří hovězí, vepřové maso a zvěřina, cibule, sádlo, kysaná smetana a mletá paprika.

Polévky – základ maďarské kuchyně

  • Halászlé - pikantní rybí polévka s paprikou, typická zejména pro oblasti kolem řek a Balatonu. Podává se často s těstovinami a extra pálivou paprikovou pastou.
  • Hideg meggyleves - studená višňová polévka, která bývá podávána jako dezert.
  • Gulyásleves – pravý maďarský guláš by měl svou konzistencí připomínat hutnou polévku. Obsahuje kousky hovězího masa, brambory, mrkev, cibuli a samozřejmě papriku.

hovězí guláš.jpg

Hlavní jídla

  • Pörkölt – hustý paprikový pokrm s masem (nejčastěji hovězím nebo vepřovým), podobný tomu, co u nás nazýváme "guláš".
  • Paprikás csirke – kuřecí paprikáš se smetanou, podávaný s typickými nokedli (noky podobné našim haluškami).
  • Töltött káposzta – plněné zelné listy s mletým masem a rýží, podávané se zakysanou smetanou.
  • Hortobágyi palacsinta – slaná palačinka plněná masovým ragú, přelitá omáčkou se zakysanou smetanou.
  • Lecsó - oblíbená specialita, jehož základními surovinami jsou paprika, rajče, cibule a vejce.

Pouliční jídlo

  • Lángos – kdo by neznal proslulý lángos? Na ten s kečupem, ale v Maďarsku zapomeňte. Původně bývaly maďarské langoše posypávány ovčím sýrem, ale dnes jsou nejpopulárnější se zakysanou smetanou, sýrem a česnekem.
  • Kürtőskalács – trdelník pečený nad žhavými uhlíky, posypaný skořicí, ořechy nebo kakaem.
  • Rétes – podobný našemu štrudlu, s náplněmi od tvarohu po mák a višně.

Dezerty – sladká tečka Maďarska

  • Somlói galuska – "šomlójská bublanina", vrstvený dezert z piškotu, ořechů, rumu, čokolády a šlehačky.
  • Dobos torta – doboška, vrstvy piškotového těsta proložené čokoládovým krémem, nahoře s karamelovou polevou.
  • Gundel palacsinta – luxusní palačinka plněná ořechovou náplní, přelitá čokoládovou polevou a flambovaná rumem.

Nesmíme opomenout ani typickou csabai kolbász, tedy čabajskou klobásu, na jejíž počest se každoročně v říjnu koná v Maďarsku festival. V Maďarsku si přijdou na své i vinaři, nezapomeňte tak ochutnat známá vína Tokaj, Égri nebo býčí krev Bikavér. Pokud máte radši něco tvrdšího, určitě ochutnejte typickou maďarskou pálenku.

Kromě klasických jídel zmíněných výše existuje mnoho dalších specialit, které stojí za vyzkoušení. Maďarská kuchyně má silnou regionální identitu a sezónní charakter.

Speciality podle ročních období

  • Jaro: Spárga (chřest) – Maďarsko produkuje vynikající bílý i zelený chřest, který se připravuje na tisíc způsobů.
  • Léto: Lecsó – dušená paprika s rajčaty a cibulí, často s vajíčkem nebo klobásou.
  • Podzim: Vadételek (zvěřina) – jelení, kančí nebo bažantí perkelt je podzimní klasikou.
  • Zima: Disznótoros – zabijačkové hody s jitrnicemi, jelítky a čerstvými vepřovými specialitami.

Nápoje – víc než jen tokajské

  • Pálinka – ovocná pálenka (nejčastěji ze švestek, meruněk nebo hrušek) s obsahem alkoholu 40-50%.
  • Unicum – bylinný likér s hořkou chutí, podávaný jako aperitiv nebo digestiv.
  • Fröccs – víno míchané se sodovkou v různých poměrech, ideální osvěžení v horkých letních dnech.
  • Tokaji Aszú – legendární sladké víno, označené počtem "puttonyos" (3-6) podle sladkosti.

Speciality pro odvážné

  • Pacal (dršťky) – příprava dršťkové polévky je v Maďarsku téměř umění.
  • Velős pirítós – topinky s mozečkem, klasická hospodská pochoutka.
  • Libamáj – husí játra (foie gras), maďarská specialita světové úrovně.

Ceny a jak ušetřit

Ceny v restauracích jsou srovnatelné s těmi u nás. Za jídlo v levnější restauraci zaplatíte přibližně 140 Kč. V centru hlavního města ale počítejte s vyššími cenami.

Jak ušetřit

  • Obědové menu – mnoho restaurací včetně luxusnějších podniků nabízí během všedních dní zvýhodněné polední menu (ebédmenü).
  • Jídlo na tržištích – centrální tržnice a další potravinové haly nabízejí kvalitní jídlo za nižší ceny než restaurace.
  • Menší "étterem" a "vendéglő" mimo turistické zóny – tyto rodinné podniky často nabízejí autentičtější a levnější jídlo.
  • Streetfood – lángos, kürtőskalács a další pouliční pochoutky jsou nejen chutné, ale i ekonomické.
  • Nakupujte v supermarketech – řetězce jako Spar, Tesco nebo Aldi nabízejí kvalitní maďarské potraviny za nízké ceny, ideální pro piknik.
  • Pozor na turistické pasti – zejména v centru Budapešti existují podniky zaměřené výhradně na turisty s předraženým a nekvalitním jídlem. Vyhýbejte se restauracím, kde personál agresivně láká kolemjdoucí nebo kde chybí ceny v menu.

Co dělat v Maďarsku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 5.5.2025