Průvodce / Evropa / Lucembursko / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Lucembursku

Kde se v Lucembursku nejlépe najíst

Malé velkovévodství Lucembursko skrývá překvapivě bohatou gastronomickou scénu, která odráží jeho jedinečnou polohu na křižovatce Evropy. Místní kuchyně spojuje to nejlepší z francouzské vytříbenosti, německé vydatnosti a belgické hravosti do zcela svébytného kulinářského zážitku. V posledních letech se Lucembursko stalo skutečnou destinací pro gurmány - na ploše menší než Praha najdete více než tucet michelinských restaurací, tradiční hospůdky i moderní bistra sázející na lokální produkty.

Lucemburská kuchyně je založena na jednoduchých, ale kvalitních surovinách. Místní si potrpí na čerstvé potraviny, sezónnost a regionální původ. Když k tomu přidáte kulturu dlouhých obědů, výborná lokální vína a servis na vysoké úrovni, začnete chápat, proč by gastronomie měla být jedním z hlavních důvodů vaší návštěvy tohoto miniaturního státu.

Lucemburské stravování je rozdělené do několika zón, přičemž každá nabízí jiný gurmánský zážitek. Hlavní město Lucemburk představuje gastronomické centrum země s nejvyšší koncentrací vyhlášených restaurací i malých autentických podniků. Vinařský region Mosely na východě země nabízí vynikající pokrmy doplněné o lokální vína, zatímco venkovské oblasti Ardensko na severu jsou ideální pro poznávání tradičních receptů, které přežívají po generace.

Hlavní město a okolí

Centrum Lucemburku je rájem pro milovníky jídla. Historické uličky Starého města (UNESCO) jsou protkány restauracemi všech cenových kategorií. Na náměstí Place d'Armes najdete vše od kaváren po luxusní podniky s michellinskou hvězdou.

  • Levný tip: Um Plateau – Domácí atmosféra, velké porce a příznivé ceny v historickém centru.
  • Luxusní zážitek: Mosconi – Michelinská restaurace nabízející italskou kuchyni v exkluzivním prostředí bývalého mlýna v romantické čtvrti Grund.

Mosela a vinařská oblast

Údolí řeky Mosely na východní hranici s Německem je proslavené svými vinicemi a také restauracemi zaměřenými na regionální speciality spojené s vínem. V malebných městečkách jako Remich nebo Grevenmacher najdete vynikající restaurace s výhledem na řeku.

  • Levný tip: Koeppchen v Remichu – Tradiční hospoda s terasou u řeky, kde ochutnáte domácí speciality za rozumné ceny.
  • Doporučený podnik: Restaurant Lea Linster – Podnik vedený první ženou, která vyhrála prestižní kuchařskou soutěž Bocuse d'Or.

Ardensko a sever

Severní, kopcovitá část Lucemburska je známá svými lesy, hrady a tradiční kuchyní. Zde ochutnáte tu nejautentičtější lucemburskou stravu v podobě vydatných pokrmů ze zvěřiny a místních produktů.

lucembursko, restaurace.jpg

Co musíte ochutnat

Lucemburská kuchyně může být pro mnohé návštěvníky překvapením. Kombinuje vlivy okolních zemí, ale přidává své jedinečné prvky. Zde jsou pokrmy, které byste během své návštěvy rozhodně neměli minout:

Judd mat Gaardebounen

Národní jídlo Lucemburska – uzený vepřový krk (judd) podávaný s fazolemi (gaardebounen). Pokrm je typický svou bohatou chutí a často se servíruje s bramborami. Tuto specialitu nejlépe ochutnáte v tradičních hospodách mimo turistické centrum.

Judd mat Gaardebounen, lucembursko.jpg

Bouneschlupp

Vydatná polévka z fazolí, brambor, slaniny a dalších ingrediencí. Je dokonalou volbou v chladnějších dnech a představuje komfortní jídlo, které vás zahřeje a zasytí. Najdete ji v nabídce téměř každé tradiční restaurace.

Rieslingspaschtéit

Paštika připravovaná s rieslingem, která spojuje to nejlepší z lucemburské lahůdkářské a vinařské tradice. Servíruje se většinou studená jako předkrm s křupavým chlebem.

Kachemann

Tradiční lucemburské pečivo ve tvaru člověka (odtud název "kache" - vařit, "mann" - muž). Tyto sladké rohlíčky plněné mandlemi nebo rozinkami jsou oblíbenou pochoutkou zejména v období masopustu.

Quetschentaart

Švestkový koláč, který se připravuje zejména koncem léta, kdy dozrávají místní švestky. Tradiční verze obsahuje křehké těsto, švestky a trochu skořice - jednoduché, ale naprosto vynikající.

Kromě hlavních jídel má Lucembursko řadu specialit a delikates, které stojí za vyzkoušení:

  • Gromperekichelcher – Křupavé bramborové placičky s cibulí a petrželkou, typické pouliční jídlo na trzích a při slavnostech.
  • Feierstengszalot – Salát z hovězího masa podobný českému bramborovému salátu s masem, typický pro sváteční příležitosti.
  • Kniddelen – Lucemburská verze knedlíků podávaných se slaninou a smetanovou omáčkou.
  • Riesling pâté – Jemná paštika ochucená místním rieslingem, dokonalá jako předkrm.
  • Crémant de Luxembourg – Vysoce kvalitní šumivé víno vyráběné stejnou metodou jako šampaňské, ale za mnohem příznivější cenu.
  • Elbling – Starobylá odrůda bílého vína pěstovaná téměř výhradně v údolí Mosely.
  • Bofferding a Diekirch – Místní pivovary produkující kvalitní piva s dlouhou tradicí.

Kulinářské zážitky

Lucembursko nabízí mnohem více než jen skvělé restaurace. Pro skutečné nadšence do jídla a pití jsou zde speciální zážitky, které promění vaši návštěvu v gastronomické dobrodružství.

Vinařské stezky Mosely

Východní hranice Lucemburska s Německem je lemována nádhernými vinicemi. Projeďte se na kole po vinařské stezce od Schengenu po Wasserbillig a zastavujte se na degustace v malých rodinných vinařstvích. Vyzkoušejte zejména místní specialitu – Crémant de Luxembourg, šumivé víno prémiové kvality, které předčí mnohé známější značky.

Ochutnávkové programy si můžete rezervovat dopředu přes getyourguide.com, kde najdete i organizované výlety s průvodcem.

degustace vína.jpg

Degustační menu v michelinských restauracích

Lucembursko má nejvyšší koncentraci michelinských restaurací na obyvatele v Evropě. Ochutnávkové menu v podnicích jako Mosconi, Ma Langue Sourit nebo La Distillerie nabízí kulinářský zážitek světové úrovně. Většina těchto restaurací nabízí polední menu za mnohem přijatelnější ceny než večeře.

Kurzy lucemburského vaření

Několik gastronomických škol a restaurací v zemi nabízí kurzy vaření zaměřené na tradiční lucemburskou kuchyni. Za jediný den se naučíte připravovat klasiky jako Judd mat Gaardebounen nebo Bouneschlupp od místních šéfkuchařů.

Kurzy je možné rezervovat přes getyourguide.com, kde najdete aktuální nabídku a ceny.

Návštěva sýrárny Fromagerie de Luxembourg

V zapadlé vesničce Berdorf můžete navštívit rodinnou sýrárnu, kde se dozvíte o tradičních postupech výroby lucemburských sýrů a samozřejmě ochutnáte místní speciality jako Kachkéis (pomazánkový sýr) nebo Tomme de Luxembourg.

Nejlepší levné restaurace

I když má Lucembursko pověst drahé destinace, existují zde místa, kde se najíte kvalitně a přitom neutrpí váš rozpočet.

V centru Lucemburku

  • Cafe Beim Alen Engel – Tradiční lucemburská hospoda s denním menu za příznivé ceny a autentickou atmosférou.
  • Pizzeria Atelier – Poctivá italská kuchyně za rozumné ceny v samém srdci historického centra.
  • Snack Michel – Oblíbený podnik místních, kde dostanete velké porce za malé peníze.

Mimo centrum

  • Porta Nova v Ettelbruck – Vynikající portugalská kuchyně v příjemném prostředí za ceny, které potěší.
  • Restaurant du Château v Viandenu – Překvapivě dostupná restaurace s dobrým jídlem přímo pod známým hradem.
  • Chiche! – Moderní blízkovýchodní kuchyně ve čtvrti Bonnevoie, kde za málo peněz dostanete hodně muziky.

Náš tajný tip: V pracovní dny vyhledávejte restaurace nabízející "plat du jour" (jídlo dne) – obvykle stojí mezi 12-15 € a zahrnuje polévku nebo předkrm, hlavní jídlo a někdy i dezert nebo kávu.

Nejlepší poměr cena/kvalita

Pro ty, kdo chtějí kvalitní gastronomický zážitek bez nutnosti utratit jmění, nabízí Lucembursko skvělé možnosti ve střední cenové kategorii.

V centru Lucemburku

  • Brasserie Guillaume – Výborné ryby a mořské plody, profesionální servis a příjemné prostředí za rozumné ceny.
  • Um Dierfgen – Tradiční lucemburská kuchyně v rustikálním prostředí s perfektním poměrem cena/kvalita.
  • Kamakura – Autentická japonská restaurace, kde dostanete vynikající sushi za ceny, které by v Praze byly nemyslitelné.

Mimo centrum

  • Two6Two ve čtvrti Bonnevoie – Moderní bistro s měnícím se menu, kde mladí talentovaní kuchaři experimentují s místními surovinami.
  • Athena v Ettelbruck – Řecká restaurace s autentickými chutěmi a velkorysými porcemi za přijatelné ceny.
  • Restaurant Manso v Esch-sur-Alzette – Vynikající portugalsko-lucemburská fúze v industriálním městě na jihu země.

Nejlepší luxusní restaurace

Lucembursko je domovem některých z nejlepších restaurací v Evropě. Pokud hledáte výjimečný kulinářský zážitek, tyto podniky vás nezklamou.

V centru Lucemburku

  • Ma Langue Sourit – Michelinská restaurace s inovativní sezónní kuchyní a perfektním vinným párováním.
  • Mosconi – Dvě michelinské hvězdy a italská kuchyně na nejvyšší úrovni v romantickém prostředí čtvrti Grund.
  • Le Sud – Středomořská kuchyně s lucemburským dotykem pod vedením renomovaného šéfkuchaře v elegantním prostředí.

Mimo centrum

  • La Distillerie na hradě Bourglinster – Michelinská restaurace zasazená do historického hradu s moderní interpretací klasických pokrmů.
  • Restaurant Léa Linster v Frisange – Podnik slavné šéfkuchařky, první ženy, která vyhrála Bocuse d'Or, kde tradiční francouzská kuchyně dostává nový rozměr.
  • Château de Vianden ve Viandenu – Výjimečná gastronomie v kulisách středověkého hradu s panoramatickým výhledem do údolí řeky Our.

Pro tyto luxusní restaurace je vždy nutná rezervace, ideálně několik týdnů předem, zvláště pokud plánujete návštěvu během víkendu nebo v hlavní sezóně.

Události pro gurmány

Lucembursko hostí během roku několik gastronomických událostí, které stojí za návštěvu:

  • Festival des Migrations, des Cultures et de la Citoyenneté (březen) – Kromě kulturních vystoupení nabízí tento festival ochutnávky kuchyní z celého světa, které reprezentují komunity žijící v Lucembursku.
  • Grevenmacher Wine Festival (září) – Tradiční vinařský festival s průvodem, korunováním vinné královny a samozřejmě degustacemi nejlepších vín z regionu.
  • Vianden Nut Market (říjen) – Jedinečný festival v malebném Viandenu zaměřený na ořechy a výrobky z nich, včetně likérů a pečiva.
  • International Bazaar (prosinec) – Předvánoční dobročinný bazar, kde různé národnostní komunity prodávají tradiční jídla a nápoje.
  • Winterlights Festival (listopad-prosinec) – Vánoční trhy v Lucemburku nabízejí kromě řemeslných výrobků také skvělé tradiční pokrmy a svařené víno.

Ceny a jak ušetřit

Lucembursko patří k nejdražším zemím Evropy, ale s několika triky můžete na jídle výrazně ušetřit:

  • Polední menu – Mnoho restaurací, i těch luxusních, nabízí v poledne menu za zlomek večerní ceny (běžně 15-25 €).
  • Luxembourg Card – Turistická karta, která kromě vstupu do atrakcí nabízí i slevy v některých restauracích.
  • Supermarkety Cactus a Auchan – Místní řetězce s dobrým výběrem hotových jídel a delikates za rozumné ceny.
  • Trhy – Navštivte středeční a sobotní trh na Place Guillaume II v Lucemburku, kde nakoupíte čerstvé lokální produkty.
  • Jídlo s sebou – V centru Lucemburku najdete řadu kvalitních podniků nabízejících jídlo s sebou za přijatelné ceny.

Orientační ceny v lucemburských restauracích:

  • Levná restaurace (hlavní jídlo): 15-20 €
  • Restaurace střední cenové kategorie (3 chody bez nápojů): 35-50 €
  • Luxusní restaurace (degustační menu): 80-150 €
  • Pivo v restauraci: 4-6 €
  • Sklenka vína: 4-8 €
  • Káva: 2,5-4 €

Co dělat v Lucembursku

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 14.5.2025