Místní kuchyně a co musíte ochutnat
Pescara, ležící v srdci regionu Abruzzo, nabízí bohatou paletu gastronomických zážitků, které odrážejí jak místní zemědělské produkty, tak přímočarou italskou tradici. Vyznačuje se kombinací mořských plodů z pobřeží Jaderského moře, jako jsou jako jsou parmice, krevety, sépie, chobotnice, krevety, úhoři a okouni. Oblast má ale i své speciality z horských oblastí, zejména Apeninského pohoří.
Co ochutnat
- Arrosticini - Pravděpodobně nejznámější pokrm z hor Abruzzo. Jedná se o malé špízy z jehněčího masa, které jsou navlékány na špejli a pak grilovány na speciálním grilu. Posypány jsou pouze solí a podávají se s domácím chlebem. Dávejte však pozor, kde je kupujete, je totiž nutné je jíst čerstvé hned z grilu, a proto se servírují ve svazcích v alobalu, aby udržely teplo. Pokud je tedy vidíte servírované zvlášť na talíři, nebude se jednat o ten pravý žážitek.
- Gentian Liqueur - Likér vyráběný ze sušených kořenů hořce, které se 40 dní louhují v bílém víně. Není tedy divu jeho vysokému procentu alkoholu. Narozdíl od mnoha likérů není však moc sladký. Každá místní rodina má svůj vlastní recept a mnoho variant obsahuje i skořici, citronovou kůru, bobkový list nebo kávová zrna. Je to velmi hořký likér se skvělými trávicími účinky, který určitě stojí za to zkusit.
- Maccheroni alla Chitarra - Neboli také tzv. kytarové špagety jsou domácí těstoviny, připravované s použitím speciálního nástroje ve tvaru kytary, kterým se těsto krájí na čtvercové špagety. Tradičně se podávají v tradiční omáčce sugo di pallottine, která se skládá z malých masových kuliček a rajčat.
- Confetti di Sulomona - Barevné mandle v cukrové polevě, které pochází z 15. století z města Sulmona. K jejich výrobě se i dnes používají mandle z Abruzza a Sicílie. Prodávají se v obchodech a v Sulmoně je také muzeum věnované jejich historii a zpracování.
- Šafrán - Místní šafrán zvaný Saffron from L'Aquila patří k jednomu z nejlepších na světě a je chráněn statusem DOP. Pochází z oblasti náhorní plošiny Navelli poblíž L'Aquily a používá se v tradičním rizotu po celé zemi. Mohl by být i skvělým tipem na nevšední suvenýr.
Ceny v restauracích
Ceny v restauracích v Pescaře se mohou lišit v závislosti na typu podniku a jeho blízkosti k turistickým lokalitám. V Itálii se příliž často nesetkáte s online webovými stránkami restaurací, kde by bylo uvedeno menu i s cenami. Je zde ale typické vystavovat menu před restauraci a tak si jej můžete prohlédnout a udělat si o cenách představu ještě před vstupem.
Obecně platí:
- Levné jídlo - malá místní bistra nabízejí jídla od 5 do 10 eur na osobu.
- Střední kategorie - restaurací nabízí jídla za ceny mezi 10 až 25 eur na osobu, kde můžete ochutnat širší spektrum místních specialit.
- Vyšší kategorie restaurací a jídel oceněná hvězdičkami může ceny zvyšovat až na 30 a více eur na osobu, což ale obvykle zahrnuje i vícechodové menu s nápoji.
Doporučuje se také věnovat pozornost, zda cena zahrnuje servisní poplatky, které jsou v Itálii běžné a obvykle činí 10-15% účtu.