Průvodce / Evropa / Finsko / Jídlo a pití

Jídlo a pití ve Finsku

Kde se najíst ve Finsku

Okolo poledne, kdy většina Finů míří do restaurací na obědovou pauzu, mívají restaurace vyvěšené výhodnější nabídky poledního menu. Za 10 - 12 € si můžete vybrat z několika jídel nebo si naložit vlastní porci v samoobslužných bufetech. V restauracích najdete jak celosvětovou kuchyni, tak finské speciality. Oblíbeným místem, kde se dobře najíst, jsou pro Finy také víkendové trhy. Seznam doporučovaných restaurací v jednotlivých finských městech naleznete zde.

Finská kuchyně a co musíte ochutnat

Finsko leží v chladném podnebném pásu, je obklopeno mořem a většinu jeho povrchu zaujímají jezera a lesy. Od této charakteristiky se odvíjí také finská kuchyně. Na talíři tedy uvidíte zejména ryby a další maso (vedle běžného vepřového, hovězího a drůbežího na severu také sobí nebo losí), brambory, zeleninu, žitné pečivo, mléčné výrobky nebo houby. V dezertech zase nechybí lesní ovoce. S podobnými jídly se setkáte také v sousedním Švédsku a Rusku. Tradiční finskou kuchyni v posledních letech čím dál více nahrazuje světová kuchyně v podobě těstovin, hamburgerů, pizzy a podobně, ale stále se dají najít klasické finské restaurace.

K pití si Finové zejména kávu (Finsko je dokonce na prvním místě ve spotřebě kávy), vodu, sklenici mléka nebo kvalitní džus z místního ovoce. Z alkoholických nápojů má dlouhou tradici vodka (např. Finlandia nebo Koskenkorva), míchaný nápoj z grepové limonády a ginu Lonkero nebo finská specialita, pivo s příchutí jalovce, sahtia. Klasické pivo také patří mezi oblíbené finské nápoje. Vaří se zde zejména světlé ležáky (Lapin Kulta, Karjala) nebo tmavá silná piva (Koff). V chladnějších obdobích a během různých festivalů můžete zkusit nápoj sima podobný medovině nebo svařené víno glögi. Ve Finsku platí částečná prohibice, kdy tvrdý alkohol zakoupíte pouze ve specializovaných prodejnách a s občanským průkazem.

Která jídla byste si ve Finsku neměli nechat ujít?

Polévky

Každý čtvrtek se podává vydatná hrachová polévka s vepřovým masem, žitným chlebem a hořčicí hernekeitto. V historii měla tato polévka zasytit věřící před postním pátkem. Po polévce se zpravidla podávají ještě jahodové lívance. Na stole nechybí samozřejmě ani rybí polévky, špenátová polévka nebo smetanová houbová polévka.

Ryby

Ryby se ve Finsku podávají na všechny způsoby - vařené, smažené, sušené, nakládané, pečené, vařené, uzené i syrové. Jako předkrm nebo hlavní jídlo můžete zvolit nakládaného slanečka nebo vynikající uzený plátek lososa na bagetě se smetanovým sýrem, rajčetem, cibulí či kapary. Syrového lososa, kopr a citronovou šťávu kombinuje pokrm graavilohi. Na začátku léta ve Finsku začíná račí sezóna, která trvá až do konce října.

Hlavní jídla

Základem mnoha finských jídel tvoří mleté maso. Mleté masové kuličky z hovězího nebo vepřového masa lihapullat se podávají s hořčičnou omáčkou a brambory nebo bramborovou kaší. Velmi podobně se servírují také zelné závitky s mletým masem kaalikääryleet. Hovězí maso se často podává dušené s mrkví a smetanou (palapaisti) nebo společně s vepřovým masem zapečené v troubě s cibulí, mrkví a kořením (karjalanpaisti). V lovecké sezóně se často pořádají zvěřinové hody. Speciality ze sobího masa ochutnáte zejména na severu Finska v oblasti Laponska. Poronkäristys je dušené sobí maso s česnekem a podává se zejména turistům.

Pečivo a zákusky

Některé druhy finského pečiva zastupují hlavní jídlo. Například si můžete dát žitný bochníček kalakukko plněný směsí rybího a vepřového masa se slaninou. Pije se k němu podmáslí. Podobně vydatný je žitný piroh z oblasti Karélie karjalanpiirakka, který je plněný brambory nebo rýží a podávaný s vajíčkem. Klasickým pečivem je pak zejména žitný chléb nebo placky, ke kterým se skvěle hodí laponský sýr juustoleipä.

Mezi oblíbené sladké pečivo patří sladký bochánek laskiaispulla naplněný mandlovým krémem s rozinkami a ochucený kardamonem. Koblihy munkki jsou plněné džemy z místního lesního nebo zahradního ovoce a obalené v cukru. Osvěžující ovocná dobrota kiisseli, populární ve východní Evropě a Pobaltí, se vyrábí z ovoce a vody zahuštěné škrobem. Jako sladká tečka na závěr se hodí také kousek čokolády z místní čokoládovny Fazer.

Ceny v restauracích

Jídlo je ve Finsku poměrně drahé a v hlavním městě to platí dvojnásob. Snídaně začínají na 5 €. V levnější restauraci si dáte jídlo za 9 - 18 €. Polední menu se pohybuje v rozmezí 10 - 12 €. Pokud půjdete ve dvou lidech do lepší restaurace, za tříchodové menu zaplatíte 50 - 100 €. Jídlo z rychlého občerstvení (hamburger, pizza, kebab) stojí v rozmezí 8 - 10 €.

Cena za sklenici vody se pohybuje v rozmezí 1 - 2,50 €, colu si dáte za 1,70 - 3,50 € a kávu nebo kapučíno za 2 - 5 €. Za půllitr piva v restauraci zaplatíte 4 - 9 €.

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 21.2.2024