Průvodce / Evropa / Černá Hora / Jídlo a pití

Jídlo a pití v Černé Hoře

Kde se najíst v Černé Hoře?

Místní se nejraději stravují v menších stáncích nebo pojízdných prodejnách. Nejčastějším pokrmem rychlého černohorského občerstvení je „pljeskavica“, což je vlastně sekaná, kterou si můžete dát s hranolkami nebo pečivem. Dalšími typickými balkánskými rychlými pochutinami jsou čevapi nebo burek a kebab. V Černé Hoře se rovněž velmi často setkáte se stánky u silnic, kde místní prodávají ovoce a zeleninu z vlastní produkce.

Černohorská kuchyně a co musíte ochutnat

Základem každého černohorského jídla je samozřejmě olivový olej. Jižanské národy se stravují velmi zdravě, proto ani zde nesmí chybět velké množství zeleniny - např. chřest, pórek, cibule, kopřiva, petržel, olivy a čekanka. 

Předkrmy

Černohorská národní polévka je Čorba. Jedná se o hustou fazolovou polévku, jejíž chuť se různí dle jednotlivých lokalit. Regionálně se připravuje podle místních zvyklostí. V Černé Hoře se velmi často setkáte s Balkánským salátem, který je velmi oblíbený i v jiných koutech Evropy. Skládá se z nakrájených rajčat a okurek. Podává se na vrchu posypaný strouhaným balkánským sýrem. Téměř na každém rohu si můžete koupit Burek, což je pečivo z tenkého těsta, plněného nejrůznějšími náplněmi, zejména mletým masem, špenátem, sýrem, bramborami apod. Jestliže se vydáte do Černé Hory, zcela jistě musíte ochutnat místní Pršut, což je typická sušená šunka nakrájená na co nejmenší plátky. Suší se ve výšce 900 metrů nad mořem v pohoří Lovćen.

Hlavní chody

Tradičním pokrmem Černé Hory je Pljeskavica. Pljeskavica je lahodná smažená placka z mletého masa. Podává se sypaná měkkým ovčím sýrem. Dalším oblíbeným jídlem jsou Čevapi, což je obdoba našeho čevapčiči. Velmi oblíbená jsou grilovaná játra tzv. Džigerica, podávaná s chlebem nebo jinou přílohou. Stejně jako jinde na Balkáně, i v Černé Hoře, jsou velmi oblíbené ryby a další mořské plody, které se nejčastěji upravují na grilu.

Dezerty

Velmi rozšířeným dezertem v Černé Hoře je Baklava. Jedná se o zákusek z listového těsta plněný oříšky, skořicí a máslem. Dalším oblíbeným dezertem je Tulumba, což je dezert z nekvašeného těsta, které je nejprve osmažené dozlatova a poté ještě zatepla zalité sladkým sirupem.

Tradiční nápoje

Mezi tradiční místní nápoje patří Rakija, což je velmi silná pálenka v podstatě z čehokoliv. Většinou je vyráběna z obilí, hroznů nebo dalšího ovoce. Černohorci ji velmi často pálí doma. Výbornou kuchyni doplňuje široká nabídka vín. Typické je rubínově červené víno Vranac a suché bílé víno Krstać. Jestliže patříte mezi pivaře, rozhodně ochutnejte místní pivo Nikšičko.   

Ceny v restauracích v Černé Hoře

V průměrné restauraci se dobře najíte kolem 6 EUR. V luxusnější restauraci zaplatíte za jídlo o 3 chodech pro 2 osoby kolem 25 EUR. Jestliže si budete chtít dát kebab či jiné jídlo z rychlého občerstvení, zaplatíte cca 2 EUR.

Za kávu či Capuccino zaplatíte cca 1,4 EUR. Půllitr místního piva dostanete v restauraci za 2 EUR. 

Co dělat v Černé Hoře

Článek pro vás napsal:
Aktualizováno: 8.8.2024