Kde se najíst v Turecku
Turci mají velmi rádi pestré pokrmy o více chodech a nikdy nekonzumují vepřové maso. Jestliže se chcete stravovat jako místní zajděte si na snídani do některé z pekáren. Na večeři se vydejte do některé z tradičních restaurací, kde si dáte nejenom něco dobrého k jídlu, ale i něco k pití. Tyto tradiční restaurace či bary, které se nazývají meyhane, jsou i místem, kam Turci chodí večer za zábavou. Často se zde setkáte s živou hudbou.
Turecká kuchyně a co musíte ochutnat
Turecká kuchyně je velmi chutná a mezi návštěvníky Turecka opravdu oblíbená. Základem turecké kuchyně je maso v různých úpravách, nejčastěji pečené či grilované, podávané s rýží nebo bílým chlebem. Nesmí chybět ani čerstvá zelenina, ovoce a slavná turecká káva či čaj. Určitě místní kuchyni při své návštěvě ochutnejte, nebudete litovat.
Hlavní jídla
Tradičním tureckým pokrmem, který jistě znáte i z českých rychlých občerstvení, je döner kebab. Jde o maso, které se otáčí nad grilem a podává se obvykle v pita chlebu. Kromě döner kebabu se v Turecku setkáte ještě s jinými druhy kebabu. Např. s adana kebab (mleté maso grilované na tyči), sis kebab (maso grilované na tyči a prokládané zeleninou), patlican kebab (maso s lilkem) a tas kebab (podobný našemu guláši). Dalším známým tureckým pokrmem je köfte (pečené nebo grilované kuličky z mletého masa). Mnoho pokrmů se v Turecku připravuje v kombinaci dušeného masa a zeleniny. Např. okra (dušené maso s mrkví), sac tava (kuřecí maso se zeleninou podávané v, zespoda zahřívané, kovové misce) či musaka (mleté maso s lilkem, brambory a rajčaty).

Přílohou k pokrmům je obvykle rýže nebo bílý chléb. Často se k jídlu přidává také salát z čerstvé zeleniny.
Mezi další jídla patří třeba lahmacun (koláč s mletým masem), cekirde či burek (pečivo plněné masem, sýrem nebo bramborami).
Dezerty
Nejoblíbenějšími dezerty v Turecku jsou lokkum (sladká gumová hmota s ořechy či kokosem), baklava (dezert z medu, cukru a oříšků, v Turecku je někdy podávaný ve variantě se sýrem), sütlac (sladká rýže s mlékem) a chalva (dezert ze sezamových semínek, cukru a dalších přísad).

Nápoje
K pití je nejběžněji podávána turecká káva (vařená v džezvě), čaj, voda, džusy z čerstvého ovoce nebo ayran (jogurt rozředěný vodou, osolený a ochucený mátou). Nejoblíbenějším tureckým pivem je pivo značky Efes. Tvrdý alkohol není v Turecku příliš běžný, jelikož Turci ho jako muslimové příliš nepijí. Turisté ho však seženou bez problému. Nejčastěji jde o rakii (kořalka podobná ouzu), vodku a rum.
Kulinářské zážitky
Poznat tureckou kuchyni znamená mnohem víc než jen navštěvovat restaurace. Zážitkem jsou i samotné způsoby, jak Turci jídlo připravují, servírují a vychutnávají. Zde je několik gastronomických zážitků, které byste si neměli nechat ujít:
Kurzy vaření tureckých specialit
Naučit se připravovat tradiční turecká jídla je skvělý způsob, jak si přivézt část Turecka domů. V mnoha turistických centrech jsou k dispozici kurzy vedené místními kuchaři, kde se naučíte vše od přípravy perfektního kebabů až po křehké baklava.
Populární jsou zvláště kurzy v Istanbulu, Kappadokii a Izmiru, kde začínáte návštěvou místních trhů, kde nakoupíte ingredience, a končíte společnou hostinou vámi připravených pokrmů. Kurzy lze rezervovat na getyourguide.com.
Rybí trhy a restaurace u Bosporu
Navštivte rušný rybí trh Karaköy v Istanbulu a poté si vychutnejte čerstvě ulovené ryby v některé z restaurací podél Bosporu. Tradiční turecký způsob, jak si užít den, je nechat si na rybím trhu vybrat a očistit čerstvou rybu a pak ji odnést do přilehlé restaurace, kde vám ji za malý poplatek ugrilují a připraví s příslušnými přílohami.
Kahvaltı – turecká snídaně
Tradiční turecká snídaně (kahvaltı) je gastronomický zážitek sám o sobě. Jde o bohatou hostinu sestávající z mnoha malých talířků a misek – čerstvého chleba, různých sýrů, oliv, medu, džemů, vajec, rajčat, okurek, pastrmı (sušené maso) a vždy nekonečného přísunu čaje. V Istanbulu jsou vyhlášené snídaňové restaurace ve čtvrti Beşiktaş a Ortaköy, v Antalyi pak podniky podél pobřeží.

Ochutnávka tureckých vín
Přestože je Turecko muslimskou zemí, má překvapivě dlouhou vinařskou tradici sahající do starověku. Vinařské oblasti jako Thrákie, Kappadokie a pobřeží Egejského moře produkují kvalitní vína z místních i mezinárodních odrůd. Navštivte vinařství jako Doluca nebo Kavaklıdere, nebo si rezervujte vinnou degustaci v Istanbulu, kde můžete ochutnat průřez místní produkcí.
Návštěva tradičních čajoven
Čaj je v Turecku víc než jen nápoj – je to způsob života. Návštěva tradiční čajovny (çayhane) vám umožní zažít autentickou tureckou pohostinnost a pozorovat místní při jejich každodenním rituálu. Vyberte si malou čajovnu v postranní uličce, objednejte si "çay" a pozorujte okolí – starší muži hrající backgammon, sousedé diskutující o politice nebo mladé páry na neformálním rande.
Nejlepší levné restaurace
Turecko je ideální destinací pro cestovatele s omezeným rozpočtem – i za málo peněz se zde dobře najíte. Pidi (malé) restaurace a pouliční stánky nabízejí vynikající jídlo za zlomek ceny oproti turistickým podnikům.
Istanbul
- Tarihi Kalkanoğlu Pilavcısı (Eminönü) – více než 100 let stará restaurace proslulá svým jehněčím pilávem.
- Dürümzade (Beyoğlu) – legendární pouliční stánek s nejlepšími dürüm kebaby ve městě.
- Çiya Sofrası (Kadıköy) – přestože se pravidelně objevuje v seznamech nejlepších restaurací světa, je stále velmi cenově dostupný.
- Lades 2 (Beyoğlu) – oblíbená restaurace s domácím jídlem, vyhlášená svou polévkou işkembe (dršťková).
Ankara
- Meşhur Köfteci Hoca Ahmet – vynikající masové kuličky (köfte) za příznivé ceny.
- Çukurağa Sofrası – autentické domácí jídlo ve stylu "all you can eat" za fixní cenu.
Izmir
- Sevinç Pastanesi – legendární pekárna nabízející börek a různé turecké sladkosti.
- Asmaaltı – oblíbená lokální restaurace s dobrými cenami a širokou nabídkou tradičních jídel.
Antalya
- Piyazcı Mustafa – vyhlášený podnik specializující se na piyaz (fazolový salát) a köfte.
- Aksu Köftecisi – jednoduchá restaurace s vynikajícími meatbally za nízké ceny.
Nejlepší poměr cena/kvalita
V cenové kategorii "střední třída" najdete v Turecku ty nejlepší kulinářské zážitky. Tyto restaurace nabízejí kvalitní tureckou kuchyni ve příjemném prostředí, aniž byste museli utrácet jmění.
Istanbul
- Karaköy Lokantası (Karaköy) – elegantní restaurace s tradičními tureckými pokrmy v moderním podání.
- Asmali Cavit (Beyoğlu) – vyhlášená restaurace specializující se na meze z Egejského regionu.
- Balıkçı Sabahattin (Sultanahmet) – rodinná rybí restaurace fungující od roku 1920.
- Kılıç Ali Paşa Meyhane (Karaköy) – skvělá meyhane (taverna) s tradičními meze a hlavními jídly.
Ankara
- Trilye – jedna z nejlepších rybích restaurací v celém Turecku.
- Kalbur Et Lokantası – vynikající steaky a další masité speciality.
Antalya
- 7 Mehmet – legendární restaurace s výhledem na hory a moře, s kvalitní tradiční kuchyní.
- Club Arma – skvělá středomořská kuchyně v historické budově s výhledem na přístav.
Kappadokie
- Topdeck Cave Restaurant (Göreme) – romantická restaurace v jeskyni s tradiční anatolskou kuchyní.
- Ziggy Cafe & Restaurant (Ürgüp) – stylová restaurace s terasou a vynikajícím jídlem.
Nejlepší luxusní restaurace
Turecko má i rostoucí scénu fine dining restaurací, které kombinují tradiční chutě s moderními technikami a servírováním.
Istanbul
- Mikla (Beyoğlu) – vedená šéfkuchařem Mehmetem Gürsem, nabízí "novou anatolskou kuchyni" a pravidelně se umisťuje mezi nejlepšími restauracemi světa.
- Neolokal (Karaköy) – moderní interpretace tradičních tureckých receptů z celé země.
- Sunset Grill & Bar (Beşiktaş) – luxusní podnik s panoramatickým výhledem na Bospor, kombinující tureckou a japonskou kuchyni.
- Nicole (Beyoğlu) – fine dining restaurace s měnícím se sezónním menu a vinným párováním.
Bodrum
- Nusr-Et – světoznámá steaková restaurace založená Nusretem Gökçe (Salt Bae).
- Zuma – pobočka luxusního mezinárodního řetězce s japonskou kuchyní.
Antalya
- Seraser Fine Dining Restaurant – luxusní restaurace v historické budově ve Starém Městě.
- Aura Restaurant – exkluzivní podnik s mezinárodní kuchyní a středomořskými vlivy.
Události pro gurmány
Turecko hostí během roku mnoho gastronomických festivalů a událostí. Pokud jste vášnivý gurmán, zvažte načasování své návštěvy tak, abyste se mohli zúčastnit některé z těchto akcí:
Istanbul Gastronomy Festival
Každoroční festival obvykle konaný v květnu, kde přední šéfkuchaři prezentují tradiční i moderní tureckou kuchyni. Zahrnuje ochutnávky, workshopy, soutěže a prezentace od předních tureckých kuchařů.
Alaçatı Herb Festival
Koná se každý duben v malebném městečku Alaçatı nedaleko Izmiru. Festival oslavuje místní divoké byliny a rostliny používané v egejské kuchyni. Návštěvníci mohou sbírat byliny s místními průvodci, učit se tradiční recepty a účastnit se kuchařských soutěží.
Gaziantep International Gastronomy Festival
Obvykle konaný v září, tento festival oslavuje bohaté kulinářské dědictví města Gaziantep, které je zapsáno na seznamu UNESCO jako město gastronomie. Nabízí degustace baklava a dalších regionálních specialit, workshopy a kulturní vystoupení.
Adana Kebab and Şalgam Festival
Festival v Adaně oslavující místní speciality – pikantní Adana kebab a fermentovaný nápoj şalgam. Koná se obvykle na podzim a zahrnuje soutěže v přípravě kebabu, koncerty a pouliční jídlo.

International Urla Artichoke Festival
Tato událost se koná každý duben v městečku Urla nedaleko Izmiru a oslavuje artyčok, který je důležitou součástí egejské kuchyně. Návštěvníci mohou ochutnat desítky pokrmů připravených z artyčoků a dozvědět se o jejich pěstování a přípravě.
Ceny a jak ušetřit
Jídlo v Turecku může být velmi cenově dostupné, zejména mimo hlavní turistické zóny. Zde jsou typické ceny a tipy, jak se najíst dobře za rozumnou cenu:
Orientační ceny (2023)
- Döner kebab: 50-100 TL
- Lahmacun: 40-70 TL
- Pide: 60-120 TL
- Oběd v lokální restauraci: 150-300 TL na osobu
- Večeře v restauraci střední třídy: 300-600 TL na osobu
- Luxusní restaurace: 600-1500+ TL na osobu
- Čaj: 15-30 TL
- Turecká káva: 30-60 TL
- Ayran: 20-40 TL
- Lokální pivo: 70-150 TL
Poznámka: Vzhledem k vysoké inflaci v Turecku se ceny mohou rychle měnit. Pro aktuální kurz turecké liry (TL) si vždy zkontrolujte aktuální směnný kurz.
Tipy, jak ušetřit
- Jezte tam, kde jedí místní – restaurace vzdálené od hlavních turistických tras nabízejí autentičtější jídlo za nižší ceny.
- Vyzkoušejte pouliční jídlo – döner, simit (turecké preclíky), roasted chestnuts, kukuřičné klasy a další pouliční pochoutky jsou nejen cenově dostupné, ale také vynikající.
- Využívejte polední menu – mnoho restaurací nabízí výhodné polední menu (öğle yemeği) za nižší ceny než večer.
- Navštivte lokantası – tyto tradiční jídelny podobné našim "jídelnám" nabízejí každý den několik připravených jídel za velmi přijatelné ceny.
- Nakupujte na místních trzích – čerstvé ovoce, zelenina, sýry a chléb jsou na tureckých trzích levné a kvalitní.
- Pijte lokální nápoje – turecký čaj je nejen kulturním zážitkem, ale také nejlevnějším nápojem. Importované alkoholické nápoje jsou v Turecku kvůli vysokému zdanění drahé.
- Vyjednejte si "menu" – v mnoha restauracích, zejména v turistických oblastech, můžete požádat o fixní menu zahrnující předkrm, hlavní jídlo a dezert za výhodnější cenu.
Náš tajný tip: V Turecku je zvykem spropitné (bahşiş) zhruba 10% v restauracích, kde jste spokojeni s obsluhou. V některých turistických podnicích už může být servisní poplatek zahrnut v účtu, proto si vždy zkontrolujte účtenku.
