Kde se najíst v Turecku
Turci mají velmi rádi pestré pokrmy o více chodech a nikdy nekonzumují vepřové maso. Jestliže se chcete stravovat jako místní zajděte si na snídani do některé z pekáren. Na večeři se vydejte do některé z tradičních restaurací, kde si dáte nejenom něco dobrého k jídlu, ale i něco k pití. Tyto tradiční restaurace či bary, které se nazývají meyhane, jsou i místem, kam Turci chodí večer za zábavou. Často se zde setkáte s živou hudbou.
Turecká kuchyně a co musíte ochutnat
Turecká kuchyně je velmi chutná a mezi návštěvníky Turecka opravdu oblíbená. Základem turecké kuchyně je maso v různých úpravách, nejčastěji pečené či grilované, podávané s rýží nebo bílým chlebem. Nesmí chybět ani čerstvá zelenina, ovoce a slavná turecká káva či čaj. Určitě místní kuchyni při své návštěvě ochutnejte, nebudete litovat.
Hlavní jídla
Tradičním tureckým pokrmem, který jistě znáte i z českých rychlých občerstvení, je döner kebab. Jde o maso, které se otáčí nad grilem a podává se obvykle v pita chlebu. Kromě döner kebabu se v Turecku setkáte ještě s jinými druhy kebabu. Např. s adana kebab (mleté maso grilované na tyči), sis kebab (maso grilované na tyči a prokládané zeleninou), patlican kebab (maso s lilkem) a tas kebab (podobný našemu guláši). Dalším známým tureckým pokrmem je köfte (pečené nebo grilované kuličky z mletého masa). Mnoho pokrmů se v Turecku připravuje v kombinaci dušeného masa a zeleniny. Např. okra (dušené maso s mrkví), sac tava (kuřecí maso se zeleninou podávané v, zespoda zahřívané, kovové misce) či musaka (mleté maso s lilkem, brambory a rajčaty).
Přílohou k pokrmům je obvykle rýže nebo bílý chléb. Často se k jídlu přidává také salát z čerstvé zeleniny.
Mezi další jídla patří třeba lahmacun (koláč s mletým masem), cekirde či burek (pečivo plněné masem, sýrem nebo bramborami).
Dezerty
Nejoblíbenějšími dezerty v Turecku jsou lokkum (sladká gumová hmota s ořechy či kokosem), baklava (dezert z medu, cukru a oříšků, v Turecku je někdy podávaný ve variantě se sýrem), sütlac (sladká rýže s mlékem) a chalva (dezert ze sezamových semínek, cukru a dalších přísad).
Nápoje
K pití je nejběžněji podávána turecká káva (vařená v džezvě), čaj, voda, džusy z čerstvého ovoce nebo ayran (jogurt rozředěný vodou, osolený a ochucený mátou). Nejoblíbenějším tureckým pivem je pivo značky Efes. Tvrdý alkohol není v Turecku příliš běžný, jelikož Turci ho jako muslimové příliš nepijí. Turisté ho však seženou bez problému. Nejčastěji jde o rakii (kořalka podobná ouzu), vodku a rum.
Ceny v restauracích
Ceny v tureckých restauracích jsou poměrně dostupné. Pokud chcete ušetřit, vyhýbejte se restauracím, které jsou v centru hlavních turistických letovisek. Jídla v nich bývají předražená. Za jídlo pro jednu osobu v levnější restauraci zaplatíte kolem 20 TRY. Za tříchodové menu v lepší restauraci dáte zhruba 40 TRY za osobu. Výhodně se najíte v rychlém občerstvení za přibližně 15 TRY za menu pro 1 osobu. Nejlevnější variantou stravování jsou stánky s občerstvením „do ruky“, kde se ceny pohybují kolem několika tureckých lir.